marian.pazdzioch
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 6 668
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
karaczoch napisał:Zapewne poprzez bezskuteczność bo sam napisał ze dłużnik nic nie ma.
Marian czy Sąd apelacyjny przy wydawaniu wyroku musi się opierać na wyroku SN ?
Chodzi mi o ten wyrok
G.L. napisał:Ten wyrok jest bez znaczenia bo mówi o oświadczeniu o poddaniu się egzekucji na rzecz funduszu sekuratyzacyjnego.
Art. 326. 1. Do przelewu wierzytelności banku na fundusz sekurytyzacyjny, z tytułu umów zawartych przed dniem wejścia w życie ustawy, stosuje się przepisy art. 92a—92c ustawy, o której mowa w art. 312,
z zastrzeżeniem ust. 2—4.
2. Bank nie jest obowiązany do uzyskania zgody dłużnika banku na przelew wierzytelności banku z tytułu umów kredytu, w przypadku niedotrzymania
przez kredytobiorcę warunków udzielenia kredytu, określonych w umowie.
Na całe szczęście ktoś miał odrobinę oleju w głowie i nie dał się lobbować firmom windykacyjnym. Dopiero byłyby jaja w tym kraju jakby takie coś weszło w życie w 2004 roku albo później, bo ja zdecydowanie nie wierzę w uczciwość takich firm i funduszy...G.L. napisał:gdyby wprowadzono sekuratyzacyjny tytuł egzekucyjny
Dokładnie tak. Nie wiem pod wpływem czego dokonano tych zmian, ale tytuł egzekucyjny dla tego typu funduszy to byłaby katastrofa.marian.pazdzioch napisał:Na całe szczęście ktoś miał odrobinę oleju w głowie i nie dał się lobbować firmom windykacyjnym. Dopiero byłyby jaja w tym kraju jakby takie coś weszło w życie w 2004 roku albo później, bo ja zdecydowanie nie wierzę w uczciwość takich firm i funduszy...
To byłby bubel prawny, gdyby Sądy nie mogły dokonywać interpretacji przepisów.karaczoch napisał:Co do tego art 92 prawa bankowego z 2004 . Może i był to bubel prawny ale BYŁ i dopiero w 2009 r to poprawili pewnie przy pomocy funduszy i banków które tak bardzo szeptały komu trzeba na ucho.
Zmian nie dokonano. Chyba że mówimy o zmianie jako wykreślenie z projektu ustawy.G.L. napisał:Dokładnie tak. Nie wiem pod wpływem czego dokonano tych zmian, ale tytuł egzekucyjny dla tego typu funduszy to byłaby katastrofa.
OggY123 napisał:hmmm.... a teraz znalazlem cos fajnego..
Według pozwanego powód nie wykazał zasadność swojego roszczenia przedkładając umowę kredytową zawartą przez pozwanego z pierwotnym wierzycielem, a także wyciągu z umowy cesji i wyciąg z załącznika do tejże umowy. Zgodnie z przedłożoną umową kredytu, było konieczne w świetle art. 129§2 k.p.c, podpis osoby która uprawnia stronę do złożenia zamiast oryginału dokumentu jego odpisu poświadczonego m.in. przez występującego w sprawie radcę prawnego, a takowy odpis nie został złożony do akt.
karaczoch napisał:Wyciąg z elektronicznego załącznika jak i wyciąg z ksiąg rachunkowych nie są dowodami bo są to dokumenty prywatne nawet podbite przez radce prawnego ( który zapewne nawet nie widział oryginałów tylko walnął na kopii pieczątkę )
Takie dokumenty Nie mają mocy dokumentu urzędowego. Mogą być jedynie potraktowane jako dokument prywatny, stanowiący dowód tego, iż osoba która go podpisała, złożyła oświadczenie zawarte w dokumencie.
Zapewne sama cesja jest w kilku miejscach zamazana markerem ?