Pomimio ugody egzekucja

• Autor wątku Autor wątku qua8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qua8

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam
Sprawa wygląda następująco miałem nie spłaconą kartę na około 9 tys nie pamiętam dokładnie miałem ciężki okres wtedy. Bank wypowiedział umowę i nakazał spłatę pisałem pisma o możliwość rozłożenia na raty dostałem odmowę.
Uzyskali nakaz zapłaty i ustanowili pełnomocnika firmę XXXXX po około pół roku dogadałem się z nimi że spłacę należność główną (pomoc rodziny) a resztę w ratach (koszty procesu 1321,50) wpłaciłem pieniądze we wrześniu. Ku mojemu zdziwieniu w listopadzie komornik siadł mi na pensję (nie dostałem zawiadomienia o postępowaniu egzekucyjnym) zadzwoniłem do firmy windykacyjnej o co chodzi że się umawialiśmy że dotrzymałem warunków umowy a oni nasyłają na mnie komornika pani powiedziała że załatwi sprawę że pieniądze zostaną mi zwrócone ale to potrwa i że nie będą zabierać pieniędzy z wypłaty. Odrazu ustaliliśmy termin raty za te koszty sądowe i wpłaciłem 450 zl i ustaliliśmy że jak komornik oda pieniądze to spłacę resztę. Spłaciłem jeszcze 100 zl w późniejszym terminie i myślałem że te pieniądze co komornik zabrał poszły do tej firmy na poczet długu . Ostatnio dzwoni pani z tej firmy że mam do zapłaty 900 zł jakieś koszty windykacji i opłatę egzekucyjną i daje mi tydzień na spłatę bo naśle na mnie komornika LOL. Jak wspominam jak wygląda sprawa że się umawialiśmy to twierdzi że to nie oni tylko bank . Nie wiem co robić pani zaczeła być nie miła jak powiedziałem że oszukują że sie ugadują a potem naciągają dłużnika na koszty komornicze.Gdyby to że mnie oszukali i naciągnęli na koszta to dług mógłby dawno spłacony
Ktoś może mi coś poradzić pozdrawiam.
Przepraszam że piszę trochę nie zrozumiale ale piszę w emocjach

jeśli sprawa jest u komornika to powinnaś rozmawiać z komornikiem

I co mi powie ze firma xxx dała mu nakaz zapłaty ??ale po to spłaciłem należność główną żeby nie było dodatkowych opłat taka była ugoda

Ostatnia edycja:
ale widzisz co wyszło z ustaleniami z firmą windykacyjną.

masz kwity że wpłacałeś kasę wierzycielowi, to pozostaje pozew opozycyjny wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie egzekucji komorniczej do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy.

Posiadam dowód wpłaty należności głównej 9,5 tys 450 zl 100zl oraz około 700 zl zabrane przez komornika . Pozew opozycyjny powinien mnie uchronić przed opłatą egzekucyjna ??

jeżeli cała zasądzona kwota wraz z ubocznymi kosztami została wpłacona na rzecz wierzyciela przed wszczęciem egz. komorniczej być może uda się uchronić przed opłatą egzekucyjną bądź ją zmniejszyć.

9,5 tys było przed ale oni mnie oszukali :/// miało nie być komornika a jest jakaś szansa na umorzenie opłaty procesowej i egzekucyjnej bo na prawdę jestem w ciężkiej sytuacji

My swoje a ty swoje. Dokumenty w garść i do prawnika. Istotne są daty.... bo z Twoich postów wynika, że sam nie dasz rady.
Idż do komornika z dowodami zapłaty....ważne!
qua8 napisał:
że mam do zapłaty 900 zł jakieś koszty windykacji i opłatę egzekucyjną
Na 100% przyprawiają Ci rogi!

To chore wszystko jest człowiek ma chwilowe problemy to go chcą wycisnąć jak cytrynę zdeptać zgnoić i wyrzucić :////

no to zrób tak jak Ci mówią wyżej. coś napewno da sie zrobić

Kiedy zaczyna się postępowanie egzekucyjne w momencie zajęcia wypłaty ?? Bo ja nie dostałem żadnego listu od komornika

qua8 napisał:
Kiedy zaczyna się postępowanie egzekucyjne w momencie zajęcia wypłaty
w momencie wydania zawiadomienia o wszczęciu egzekucji komorniczej,

W postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym przez komornika organ egzekucyjny ma obowiązek doręczenia zawiadomienie o wszczęciu egzekucji (805 kpc). Może mieć ono formę pisemnego zawiadomienia, odpisu zajęcia (np. wynagrodzenia za pracę, rachunku bankowego) lub protokołu zajęcia ruchomości.

Czyli w moim przypadku w momencie zajęcia wynagrodzenia ??

Znalazłem takie coś
Wszczęcie postępowania egzekucyjnego następuje poprzez złożenie wniosku egzekucyjnego do komornika sądowego

Czyli wtedy kiedy oni wysłali wniosek jutro dzwonie do komornika

Ostatnia edycja:
Dzwoniłem do komornika i dowiedziałem się że 11 września 2015 zindeksowali wniosek wierzyciela w bazie a 15 września wysłali pismo na nie aktualny adres pewnie doszedł 17-21 września i nastąpiło dostarczenie zastępcze. Ja pieniądze wysłałem do wierzyciela jak dobrze sobie przypominam to 15 września (w domu mam dowód wpłaty sprawdzę)

Jeżeli jednak zapłata nastąpiła przed doręczeniem dłużnikowi tego zawiadomienia, wówczas komornikowi nie należy się opłata w wysokości 5% egzekwowanego roszczenia, a jedynie opłata stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

Analogicznie sytuacja będzie wyglądała, gdy komornik co prawda wysłał do dłużnika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, ale dłużnik nie odebrał go jeszcze, a po wysłaniu tego zawiadomienia, a przed jego odebraniem, uiścił dochodzoną należność do rąk wierzyciela. Wówczas Komornik także będzie mógł pobrać wyłącznie opłatę egzekucyjną w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia.

Według tego komornik powinien zabrać 1/20 przeciętnego wynagrodzenia ?? Czy przerzucić koszty na wierzyciela ??

Ostatnia edycja:
Dostalem dzisiaj pismo od komornika o zajeciu wynagrodzenia
Naleznosc główna 9 500
Odsetki. 766
Koszty zastepstwa sadowego 1021
Koszty zastepstwa w egzekucji 600
Oplata egzekucyjna 900
Vat 207
Wydatki gotowkowe 16
Mam 7 dni nazlorzenie skargi na czynnosci komornicze w banku bylem i mi powiedzieli ze wszystko splacilem. Naleznosc główną przez odebraniem zawiadomienia o zajeciu komorniczym a reszte do 7 listopada 2015 mam pytanie czy te liczby sa prawidlowe chodzi o koszty egzekucyjne i zastepstwa w 2015 byly podobno inne zasady ? I na co sie powolac ze wierzytelnosc zostala spelniona tylko

ustalmy fakty:
1. miałeś umowę o kartę kredytową: tak czy nie?
2. bank wypowiedział ci umowę o tę kartę: tak czy nie?
3. dogadałeś się z bankiem oraz spłaciłeś tę kartę: tak czy nie?
4. czy bank sprzedał dług z karty: tak czy nie?
5. czy bank posiada nakaz zapłaty?
6. czy te 9.500 zł żąda bank czy firma windykacyjna?

Powrót