Pominięcie w postępowaniu, zawyżanie terenu, nielegalny parking.

• Autor wątku Autor wątku witland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
dnia dzisiejszego tj. 02-05-2013 otrzymałem ze Starostwa pismo treści:

"W związku ze złożonym wnioskiem o ponowne wszczęcie postępowania oraz zajęcie odpowiedniego stanowiska w sprawie decyzji nr 215/2011 Starosty z dnia 05.05.2011 r. w sprawie zatwierdzenia projektu budowlanego i wydania pozwolenia na wykonanie robót budowlanych związanych z ,,Rozwojem gospodarki turystycznej poprzez rewitalizację przestrzeni publicznej centrum miasta", proszę o złożenie oświadczenia kiedy dowiedział się Pan o wydaniu ww. decyzji przez Starostę ?
Pisemne oświadczenie proszę o doręczenie do Starostwa Powiatowego w Lubaczowie w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma."

Czyli powinienem złożyć pisemne wyjaśnienie kiedy dowiedziałem się o wydaniu decyzji przez Starostę.
W woli wyjaśnienia, obserwowałem prace które sięgały tereny położone w obrębie mojej gminy lecz były one oddalone od mojej posesji i nie wpływały na moją inwestycję. Kiedy w ostatnim etapie zaczęto ustawiać krawężnik chodnikowy (mocno zawyżający teren przy mojej działce o ok. 0.5m.) zauważyłem, że prace są również objęte na działce sąsiadującej z moją. Wówczas zareagowałem pismem o wznowienie postępowania które jest datowane na 05-10-2012 i było to dosłownie kilka dni po tym jak powstał chodnik przy mojej posesji i parking nie spełniający warunków ustawy. Reasumując najwcześniej mogłem się dowiedzieć o decyzji wydanej na działkę sąsiadującą kiedy to zostały rozpoczęte prace przy mojej posesji bo wcześniejsze prace były od niej oddalone więc nie byłem w stanie wiedzieć o tym, że będą prowadzone w bezpośrednim sąsiedztwie z moją działką i na nie też jest decyzja.
Czyli prawdę mówiąc czas kiedy prowadzone były roboty bezpośrednio za granicą mojej działki, mógł być tym w którym jedynie domyśliłem się, że prace oparte są na podstawie wydania decyzji przez Starostę. Natomiast oficjalnie dowiedziałem się o wydaniu decyzji na te roboty od PINB podczas wizji lokalnej a później pismem PINB z dnia 16-10-2012.
Więc pisząc podanie o ponowne wszczęcie postępowania dnia 05-10-2012 jeszcze nie wiedziałem oficjalnie o decyzji, lecz domniemałem, a pismem zareagowałem w tym dniu.
Która data w Pana ocenie jest tą właściwą do oświadczenia dla Starostwa?

witland napisał:
proszę o złożenie oświadczenia kiedy dowiedział się Pan o wydaniu ww. decyzji przez Starostę ?

czy pismo zawiera podstawę prawną, uprawniającą do takiego żądania?

;)

witland napisał:
Wówczas zareagowałem pismem o wznowienie postępowania które jest datowane na 05-10-2012 i było to dosłownie kilka dni po tym

czyli dowiedział się pan te "kilka dni wcześniej"
i jakby co to podaje pan datę, bez wyjaśniania

:)

voyteg napisał:
czy pismo zawiera podstawę prawną, uprawniającą do takiego żądania?

:)

Pismo nie zawiera żadnej podstawy prawnej jest tylko to co przetoczyłem,
jako adresat tego pisma od starostwa jest też oprócz mnie:

"Wydział Architektury, Budownictwa, Drogowego i Rozwoju Gospodarczego"

Czy powinienem odpowiadać w związku z tym na to pismo?
Zaznaczam że wyrok co do wydania decyzji w mojej sprawie spoczywa na starostwie w związku z orzeczeniem http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/8F4985E092

Czy mam obowiązek złożenia oświadczenia w związku z pismem od starostwa kiedy to dowiedziałem się o wydaniu ww. decyzji przez Starostę?
Nie jest to dla mnie problemem i z pewnością nie mija termin 30-tu dni kiedy o tej decyzji mogłem domniemać, że została wydana również na działkę przyległą do mojej.

Tutaj wyczerpujący materiał na temat wznowienia postępowania może się komuś przyda Dziennik Gazeta Prawna

W materiale znalazłem :

"Ponadto należy precyzyjnie wykazać, a tym samym udowodnić, że zachowaliśmy miesięczny termin do wniesienia podania. To na nas ciąży obowiązek wskazania, że dochowaliśmy terminu i nie naruszyliśmy przepisu k.p.a. Jeżeli zdarzy się, że uchybimy terminowi, a będzie to niezależne od nas, czyli niezawinione, możemy skorzystać z możliwości przywrócenia tego terminu."

Czyli w/g tego cytatu moim obowiązkiem jest udowodnić, że termin został zachowany. Więc prośba starostwa o takie oświadczenie byłaby zasadna czy tak?

Ostatnia edycja:
Termin to 30 dni od wydania decyzji lub od dowiedzienia się o tym, że było postępowanie.

Jeśli przyjmiemy termin x, a pan złożył wniosek po upływie x + 30 dni, to wniosek zostanie odrzucony.

Czyli może pan określić, że na postawie tego, co pan zobaczył, powział przypuszczenie, że było postępowanie administracyjne i dlatego złożył wniosek.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/71E0CB3D71
Z powyższego wynika, że jednomiesięczny termin do żądania wznowienia postępowania administracyjnego w sytuacji przewidzianej w art. 148 § 2 K.p.a. biegnie od dnia, w którym strona dowiedziała się w jakikolwiek sposób o istnieniu decyzji. Informacja o wydanej decyzji nie musi nawet pochodzić od organu wydającego decyzję, może pochodzić także z innych źródeł, istotne jest, by wskazywała na treść rozstrzygnięcia w danej sprawie. W przepisie art. 148 § 2 K.p.a. mowa jest o powzięciu wiadomości o istnieniu decyzji, a nie o jej doręczeniu. Powzięcie wiadomości o wydaniu decyzji nie jest pojęciem tożsamym z zawiadomieniem o pełnej treści decyzji, co mogłoby nastąpić dopiero po doręczeniu decyzji (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 8 czerwca 2011 r., sygn. akt II OSK 991/10, Legalis). Przepis ten nie wymaga dla otwarcia terminu do wniesienia podania o wznowienie postępowania z przyczyny określonej w art. 145 § 1 pkt 4 K.p.a. dopełnienia wymogu doręczenia decyzji. Bieg terminu rozpoczyna się w dniu powzięcia przez stronę wiadomości o istnieniu danej decyzji i zawartym w niej rozstrzygnięciu (tak m.in. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z dnia 14 marca 2012 r., sygn. akt II SA/Gd 970/11, LEX nr 1138403, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w wyroku z dnia 1 grudnia 2010 r., sygn. akt I SA/Kr 1516/10, Legalis). Sąd orzekający w sprawie podziela takie rozumienie powołanych przepisów, które jest zgodne z utrwalonymi w orzecznictwie sądowoadministracyjnym poglądami w tej kwestii.

I SA/Łd 1270/08 - Wyrok WSA w Łodzi z 2009-02-25

Zgodnie z wiążącą oceną prawną przedstawioną w sprawie przez Naczelny Sąd Administracyjny rozpoczęcie robót budowlanych i wywieszenie przez inwestora tablicy informacyjnej tylko wtedy świadczy o powzięciu przez stronę wiadomości o decyzji o pozwoleniu na budowę, gdy strona nie kwestionuje wywieszenia tablicy informującej o udzielonym pozwoleniu na budowę i faktu zapoznania się z informacjami zawartymi na tej tablicy. Skarżący, zarówno w odwołaniu jak i w skardze konsekwentnie wskazywał, że o wydaniu decyzji nie dowiedział się z tablicy informacyjnej budowy, a co więcej, jego zdaniem w postępowaniu nie zostało udowodnione czy tablica ta w ogóle została wywieszona. W skardze kasacyjnej dodatkowo i szerzej opisał okoliczności wskazujące, że nawet jeżeli wywieszenie tablicy informacyjnej przez inwestorów miało miejsce, to nie może być traktowane, jako równoznaczne z powzięciem przez niego wiadomości o decyzji o pozwoleniu na budowę.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D7B6512052

Przenosząc powyższe na grunt rozpoznawanej sprawy nie budzi wątpliwości okoliczność, iż decyzja o pozwoleniu na budowę została wydana w dniu [...] i z uwagi na fakt, iż nie została skutecznie zaskarżona stała się decyzją ostateczną. Następnie jak wynika z akt sprawy strona skarżąca w dniu 21 kwietnia 2004r. złożyła podanie o sprawdzenie legalności prowadzonych prac budowlanych na działce Państwa D. W odpowiedzi na przedmiotowe pismo, w dniu 18 maja 2004r. dla strony została wystosowana odpowiedź organu nadzoru budowlanego, w którym organ wyjaśnił m.in., iż prace budowlane na sąsiedniej działce są prowadzone na podstawie ostatecznej decyzji Wójta Gminy Ż. o pozwoleniu na budowę wydanej w dniu [...]. Powyższą odpowiedź skarżący odebrali w dniu 28 maja 2004r. a zatem od tego dnia należy liczyć miesięczny termin do złożenia wniosku o wznowienie postępowania.

To jedna kwestia, ale inna jest, że organ wysyłając do pana pismo powinien wskazać podstawę prawną, a tego nie uczynił.

Ostatnia edycja:
Kto ma bezpośredni wpływ na decyzję Wójta, do kogo można napisać odwołanie czy najpierw do Przewodniczącego Rady Gminy (tylko, że Rada Gminy akceptuje decyzję Wójta) czy też pisać pismo do Wojewody? Czy Wojewoda może wstrzymać decyzję Wójta?

Nie jestem stroną w postępowaniu administracyjnym która zakłada budowę wiatraka u sąsiada. Mieszkam z rodzicami i w przyszłości (nie wiem jeszcze kiedy) przejmę gospodarstwo więc aktualnie nie mam wpływu na jakiekolwiek głos w sprawie tej budowy.

Chciałbym napisać pismo typu:
Chcę zawieszenia wszystkich postępowań administracyjnych związanych w jakikolwiek sposób z umożliwieniem lokalizowania elektrowni wiatrowej na terenie Gminy X do czasu prawnego uregulowania problematyki bezpiecznej lokalizacji elektrowni wiatrowych przez Parlament RP.

Departament Zdrowia Publicznego Ministerstwa Zdrowia (pismo znak MZ-ZP-Ś-078-21233-13/EM/12 z dnia 27 lutego 2012 r.) zaleca lokalizowanie elektrowni wiatrowych w odległości nie mniejszej niż 2 km od domów ludzi. Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska art. 6 pkt. 2 mówi: „Kto podejmuje działalność, której negatywne oddziaływanie na środowisko nie jest jeszcze w pełni rozpoznane, jest obowiązany, kierując się przezornością, podjąć wszelkie możliwe środki zapobiegawcze.”.

Wszelkie prace Władz Gminy mające na celu umożliwienie lokalizowania elektrowni wiatrowych, w świetle braku przepisów zapewniających bezpieczeństwo ludziom, należy uznać za bezprawne ze względu na naruszenie ww. zasady przezorności.

Przypominam, że ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie terytorialnym art. 7 ust. 1 nakłada na władze Gminy między innymi zadanie obejmujące sprawy ochrony zdrowia. Dalsze prowadzenie postępowania administracyjnego zmierzającego do zlokalizowania elektrowni wiatrowych naraża Państwa na zarzut próby sprowadzenia zagrożenia zdrowia i życia na mieszkańców Gminy

Ogólnie to mam przygotowanych kilka pism w których mam zastrzeżenia co do tej budowy.

Nie chcę zakładać stowarzyszeń aby być stroną w tej sprawie. Jeżeli Wójt wyda decyzję która pozwala na budowę kto musi ją zaakceptować? Do kogo pisać odwołania i czy mogę działać coś w stronę spraw sądowych?

Ostatnia edycja:
Proponuję analogiczną odpowiedź jak tu
Nadzór budowlany, a samochody na działce (prywatnej)

Wysłałem zaproponowaną wyżej odpowiedź z prośbą o uzupełnienie pisma w podstawę prawną co do składania wyjaśnienia.
Otrzymałem dzisiaj pismo w odpowiedzi, że złożenie oświadczenia wynika z Art. 148. § 1 KPA.

Aby nie szukać, poniżej powołany art.:

Art. 148. § 1. Podanie o wznowienie postępowania wnosi się do organu administracji publicznej, który wydał w sprawie decyzję w pierwszej instancji, w terminie jednego miesiąca od dnia, w którym strona dowiedziała się o okoliczności stanowiącej podstawę do wznowienia postępowania.

witland napisał:
Wysłałem zaproponowaną wyżej odpowiedź z prośbą o uzupełnienie pisma w podstawę prawną co do składania wyjaśnienia.

We wskazanym przepisie prawa nie ma nic o tym, o co pan pytał, czyli uprawnienia organu do wskazanego wcześniej żądania.

Można zatem organ spytać ponownie :)

Witam,

na pytanie Starostwa o fakt kiedy dowiedziałem się o wydanej decyzji, odpowiedziałem zgodnie z propozycją czyli sama data bez wyjaśnienia.

Po tym-
dn. 27-05-2013 dostałem "Postanowienie" ze Starostwa:
"Starosta po rozpatrzeniu wniosku XXX o wznowienie postępowania w sprawie zatwierdzenia projektu budowlanego na działkach 83/1, 83/2, 84, 154, 157, 158, 159, 311/2, 322, 323 orzeka: wznowić postępowanie w sprawie zakończonej decyzją ostateczną Starosty dot. zatwierdzenia projektu budowlanego i udzielenia Gminie YY pozwolenia na wykonanie robót budowlanych na wymienionych działkach.
Uzasadnienie: Decyzją ostateczną z dn. 05-05-2011r. Starosta zatwierdził projekt bydowlany. W dniu 08-10-2012 do tut. Starostwa wpłyną wniosek Państwa XY o wznowienie postępowania w tej sprawie. Wniosek został uzasadniony brakiem udziału Państwa XY jako strony w postępowaniu bez własnej winy - wnioskodawca nie został powiadomiony o wszczęciu postępowania i nie otrzymał również decyzji. Państwo XY są właścicielami działki, która sąsiaduje z terenem objętym inwestycją. O decyzji wydanej przez starostę dowiedzieli się 02.10.2012r. Zgodnie z art. 145 $1 pkt 4 k.p.a. wznawia się postępowanie. Na postanowienie nie przysługuje zażalenie. Strony będą mogły zaskarżyć postanowienie w odwołaniu od decyzji kończącej wznowione postępowanie."

Zaś dnia 29.05.2013r. otrzymałem ZAWIADOMIENIE
"Na podstawie art. 10 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. - Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071 z późniejszymi zmianami) w związku z postanowieniem Wojewody Podkarpackiego z dnia 08.04.2012r. postanawiającym uznać zażalenie Państwa XY w sprawie pominięcia ww. jako strony w postępowaniu dotyczącym zatwierdzenia projektu budowlanego i udzielenia pozwolenia na wykonanie robót budowlanych w gminie. Uprzejmie informuję, że w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia można w tutejszym urzędzie zapoznać się z aktami sprawy, wypowiedzieć się co do zebranych dowodów, materiałów i zgłoszonych żądań, złożyć wyjaśnienia oraz zgłosić ewentualne zastrzeżenia.

POUCZENIE "Art. 41 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego /Dz. U. z 2000r. Nr 98 poz. 1071z późniejszymi zmianami: $ 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu. $ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w $ 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.

Teraz moje pytanie:
- czy mam prawo żądać wydania kserokopii dokumentów, które dotyczą spraw mnie interesujących w projekcie budowlanym, tj. czy projekt zawierał punkty wysokości geodezyjnych w miejscu zawyżenia terenu przy mojej posesji
- jakiego rodzaju pisma powinienem złożyć w starostwie i czy powinienem je mieć przygotowane od razu ze sobą lub jakie powinienem ze sobą zabrać
- czy 7 dni od daty doręczenia Zawiadomienia liczy się wliczając w nie niedzielę (dzień wolny od pracy)
- czy mogę w pierwszym rzędzie zapoznać się z aktami sprawy, sporządzić kserokopie lub notatki i np. następnego dnia złożyć zażalenie na projekt, który wyrządził mi szkodę materialną
- ogólnie w jaki sposób, jakiem pismem powinienem wnieść swoje zastrzeżenia do powstałej już szkodzącej moim interesom budowli (w tym parking, który nie spełnia warunków ustawy i którego, z tego co wiem nawet nie ma w projekcie, a jest wykonany i obecnie funkcjonuje) w tym też zawyżenie terenu o ok. 05 metra

witland napisał:
Teraz moje pytanie:
- czy mam prawo żądać wydania kserokopii dokumentów, które dotyczą spraw mnie interesujących w projekcie budowlanym, tj. czy projekt zawierał punkty wysokości geodezyjnych w miejscu zawyżenia terenu przy mojej posesji

Tak, ma pan prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania odpisów, kopiowania,

Tu poradnik http://forumprawne.org/postepowanie...akt-sprawy-gdy-urzednik-odmawia-poradnik.html

witland napisał:
- czy 7 dni od daty doręczenia Zawiadomienia liczy się wliczając w nie niedzielę (dzień wolny od pracy)

Te zawiadomienie to taki obowiązkowy standard. 7 dni bez dnia, w którym pan odebrał. Jeśli ostatni dzień to swięto, to plus jeden

witland napisał:
- czy mogę w pierwszym rzędzie zapoznać się z aktami sprawy, sporządzić kserokopie lub notatki i np. następnego dnia złożyć zażalenie na projekt, który wyrządził mi szkodę materialną

szkoda matrialna to spawa cywilna, ale może pan zarządać uwierzytelnionych odpisów z akt sprawy, które w sprawie cywilnej stanowić bedą dowód

Czy w związku z tym, że nie brałem udziału w postępowaniu administracyjnym bez własnej winy (do czego starostwo się przyznała) mogę domagać się unieważnienia tej decyzji powołując się na wydanie jej z rażącym naruszeniem prawa?
Kiedy lepiej będzie mi wyegzekwować swoje roszczenia gdy doprowadzę do unieważnienia decyzji czy w obecnej sytuacji gdy decyzja zostaje w mocy a ja zostałem uznany za stronę w postępowaniu ale niestety dopiero po wykonaniu decyzji. Czyli po zakończeniu prac na które decyzja zezwalała i które wyrządziły szkodę.

Tutaj znalazłem w materiale że można dochodzić odszkodowania na drodze KPA więc nie koniecznie KC a tak naprawdę wolę przywrócenie do stanu poprzedniego czyli z przed wydania wadliwej decyzji.
Odszkodowanie za szkodę wywołaną wadliwą decyzją administracyjną - polemika z S. Mazurkiem - Monitor Prawniczy [ www.MonitorPrawniczy.pl ]

Byłem w starostwie w celu zapoznania się z dokumentacją co zostało mi umożliwione. Odmówiono natomiast wydania uwierzytelnionych kopii interesujących mnie stron w tym mapka z której chciałem jedynie ksero obszaru jaki mnie dotyczy oraz struktura graficzna drogi i chodnika wraz z opisem.
Notatki mogłem robić fotek już niestety nie.
W związku z tym byłem przygotowany w pismo z poradnika oraz podstawę prawną co nie wpłynęło na decyzję urzędnika.
Zostawiłem zatem w sekretariacie pismo o wydanie kopii uwierzytelnionych wymieniając które mnie interesują.
Jeszcze nie zdążyłem wyjść z sekretariatu a po pismo przybył urzędnik (nie ten co udostępniał dokumenty) i zabrał je za gorąca.
Kazano mi skontaktować się rano tel. w sprawie wydania kserokopii.
Teraz co jeśli ich nie dostanę? Czas mija więc pewnie zostanie przepisywanie ich w rodzaju notatek?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witland napisał:
Czy w związku z tym, że nie brałem udziału w postępowaniu administracyjnym bez własnej winy (do czego starostwo się przyznała) mogę domagać się unieważnienia tej decyzji powołując się na wydanie jej z rażącym naruszeniem prawa?

Nie. To jest przesłanka do wznowienia postępowania.

Proponuję złożyć wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji, ponieważ postepowanie zostało wznowione

Tryb ponaglania taki sam.

witland napisał:
.
Teraz co jeśli ich nie dostanę?

Dalej, tak jak radzi poradnik :)

voyteg napisał:
Proponuję złożyć wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji, ponieważ postepowanie zostało wznowione

Tryb ponaglania taki sam.

Czy wniosek taki składa się do urzędu który wydał decyzję (tutaj starostwo) czy bezpośrednio do WSA ?
Gdzie mogę znaleźć wzór takiego wniosku?

Ostatnia edycja:
witland napisał:
Czy wniosek taki składa się do urzędu który wydał decyzję (tutaj starostwo) czy bezpośrednio do WSA ?

do urzędu

witland napisał:
Gdzie mogę znaleźć wzór takiego wniosku?

To wniosek analogiczny jak dla dowolnej sprawy

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj po telefonie otrzymałem kopie uwierzytelnione za opłatą po 5zł od arkusza A4 :(

Teraz będąc stroną w sprawie w jakim trybie powinienem złożyć swoje niezadowolenie z prac budowlanych które znacząco odbiegają od projektu?
Czy powinienem je również zgłosić do PINB jak i do Starostwa (organu który wydał decyzję zaskarżoną)?

Ostatnia edycja:
Złożyłem wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji powołując art. 152 punkt 1.

Chciałem zapytać co dokładniej oznacza art. 78 Kpa , czy w związku z tym art. mogę domagać się przeprowadzenia pomiarów geodezyjnych (wysokości niwelet) jakie były zawarte w projekcie a ich rozbieżnością ze stanem faktycznym?
Czy wówczas wystarczy pismo to Starostwa czy też do PINB chociaż w uzasadnieniu wniosku o wstrzymanie decyzji zasugerowałem ten fakt.

witland napisał:
Chciałem zapytać co dokładniej oznacza art. 78 Kpa , czy w związku z tym art. mogę domagać się przeprowadzenia pomiarów geodezyjnych (wysokości niwelet) jakie były zawarte w projekcie a ich rozbieżnością ze stanem faktycznym?

Tak, a jeśli organ tego nie uczyni, to w odwołaniu wskazujemy naruszenie art. 80 k.p.a.

voyteg napisał:
Tak, a jeśli organ tego nie uczyni, to w odwołaniu wskazujemy naruszenie art. 80 k.p.a.

W związku z wniesieniem mojego wniosku na podstawie art. 78 1 k.p.a. o przeprowadzenie dowodu w postaci wykonania pomiarów geodezyjnych związanych z niwelacją terenu złożonego do PINB oraz Starostwa otrzymałem:

- od PINB, że nie mogę uczynić zadość mojemu żądaniu, gdyż przeprowadzenie dowodu na podstawie artykułu 78 k.p.a może nastąpić jedynie w toku postępowania administracyjnego i, że wcześniej też otrzymałem pismo od tutejszego organu informujące o pracach wykonywanych przez inwestora zgodnie z przepisami prawa budowlanego (kategorycznie widoczne gołym okiem jest zawyżenie terenu w okolice 50 cm)

- Starostwo Powiatowe odpowiedziało:
"Wezwaniem na rozprawę" - informując oń. wszystkie strony postępowania, która ma się odbyć na terenie zaskarżonej inwestycji.

Wnioskowałem o przeprowadzenie dowodu, który jest kluczowy dla załatwienia sprawy w postaci sporządzenia notatek przez biegłego geodetę, co zostało pominięte w pismach od PINB zarówno i Starosty, który poza wezwaniem na rozprawę (pod moją posesją) nie odniósł się do mojego podania wskazanego we wniosku o przeprowadzenie dowodu.

Co do wniosku o wstrzymanie wykonania decyzji dostałem postanowienie ze strony Starostwa o odmowie. Łącznie z błędnym jej uzasadnieniem.

Starostwo broni się w uzasadnieniach swoich, że prace przeprowadzone na działce inwestora podczas których został zawyżony teren są wykonane poprawnie (gołym okiem różnice od zawartych w projekcie sięgają 40 cm), natomiast nie otrzymałem precyzyjnych odpowiedzi z ich strony co do dopuszczenia przeprowadzenia dowodu w postaci naniesienia kluczowych pomiarów geodezyjnych (gdzie dowody bronią się same). Natomiast odnoszą się co do zarzucanego wykonania miejsc parkingowych, że jest to chodnik (deptak), bo tak jest w projekcie - stan faktyczny obserwowany dnia codziennego wskazuje na typowy parking dla pojazdów.

Powrót