Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chyba chodziło o to ,że jeśli ojciec dziecka nie uznaje ,to w jego akcie wpisuje się imię ojca i nazwisko -taki jakie będzie nosić dziecko( w tym wypadku po matce)

tak jak nitka napisała- jeżeli ojciec nie uznał dziecka, to nazwisko ojca do aktu urodzenia jest wpisywane takie jakie ma matka

Pati19031988 napisał:
czyli nawet gdybym teraz chciała nadac dziecku nazwisko ojca to nie mam takiej mozliwosci tak??:/

Jest taka możliwość przedstawiasz w urzędzie stanu cywilnego sytuacje i pracownik urzędu wybiera się do AŚ /ZK do ojca dziecka w celu podpisania odpowiednich dokumentów

Witam
Mój narzeczony przebywa z AŚ. Ma syna z poprzedniego związku na którego płaci alimenty. Czy jest możliwość żeby nie wiem zakład państwo nie wiem kto się tym zajmuje płacił te alimenty podczas jego nie obecności ? Jeśli tak to kto i gdzie ma się tym zająć ? Czy musi to zrobić matka dziecka czy on ? Czy mogą rodzice narzeczonego ?
Może podrzućcie jakiś link gdzie mogę o tym poczytać.

Pozdrawiam

Fundusz Alimentacyjny będzie wypłacał alimenty w takim przypadku.

OOOOOO super :) dziękuje za odpowiedz :) Poczytam sobie o tym funduszu :)

Witam mam pytanko . Gdzie się udać jeśli kuratorka odmawia pomocy finansowej ?

a dlaczego odmawia pomocy ? Kurator jest częścią zespołu kuratorskiej służby sądowej.Jeśli masz problem z danym kuratorem rejonowym i nie możesz się z nim "dogadać" możesz zgłosić się o pomoc do Kierownika Zespołu Kuratorskiego dla danego rejonu.

Poza tym nie dubluj postów.Tutaj nie ma głąbów,którym trzeba co 13 minut powtarzać to samo nie co innymi słowami.Zwróć uwagę na godzinę.Nigdzie nie jest napisane,że na tym forum prawnym otrzymasz odpowiedź w przeciągu 10 minut 24h/dobę.

Ostatnia edycja:
OCEANIA napisał:
cześć,a czy ktoś mógłby przedstawić jak wygląda ta sytuacja w praktyce????Pozdrawiam

ja sie starałam o taką pomoc postpenitencjarną- to jest pomoc celowa (musisz napisać podanie i wypełnic wniosek, w którym opiszesz swoją sytuację, przedstawisz rachunki, dochody, wydatki na leki itd...) dostałam 200 zł (jestem sama z niepełnosprawnym dzieckiem). Niby nie wiele ale jednak coś:) czekałam na decyzję nie cały tydzień-wypłata na drugi dzień od decyzji:0
a o taką pomoc mozna się starać wielokrotnie-tylko zawsze musi być określony cel (np. leki, żywność,art. chemiczne i higieniczne, książki do szkoły, wyprawka, odzież sezonowa itd..) Powodzenia!!!

Astra206 napisał:
Witam
Mój narzeczony przebywa z AŚ. Ma syna z poprzedniego związku na którego płaci alimenty. Czy jest możliwość żeby nie wiem zakład państwo nie wiem kto się tym zajmuje płacił te alimenty podczas jego nie obecności ? Jeśli tak to kto i gdzie ma się tym zająć ? Czy musi to zrobić matka dziecka czy on ? Czy mogą rodzice narzeczonego ?
Może podrzućcie jakiś link gdzie mogę o tym poczytać.

Pozdrawiam

jak bedzie pracował odpłatnie, to może płacić dobrowolne alimenty:) a jak nie, to można się starać o alimenty z funduszu (obecnie w mops)

Bzdura.Fundusz postpenitencjarny służy jednorazową zapomogą dla rodziny osadzonego.
Ponad to przed złożeniem wniosku należy podpisać oświadczenie,że nie korzystało się z MOPR-u.
Z chwilą osadzenia osoba pozostająca na wolności staje się w świetle prawnym osobą samotnie wychowującą dziecko a również w takich przypadkach pomaga MOPR lub MOPS.

Furia napisał:
Bzdura.Fundusz postpenitencjarny służy jednorazową zapomogą dla rodziny osadzonego.
Ponad to przed złożeniem wniosku należy podpisać oświadczenie,że nie korzystało się z MOPR-u.
Z chwilą osadzenia osoba pozostająca na wolności staje się w świetle prawnym osobą samotnie wychowującą dziecko a również w takich przypadkach pomaga MOPR lub MOPS.

:mad: a jednak nie - znajoma właśnie otrzymała kolejną (też ma dziecko niepełnosprawne i nasz kurator uznał, że jest to uzasadniony powód aby korzystać z takiej pomocy do pół roku)-mój wniosek czeka na rozpatrzenie :) i żadnego oświadczenia nie podpisywałam:) a mops pomaga... pod warunkiem, że dochód nie przekracza 351 zł/os

Ostatnia edycja:
Pomoc dla rodziny jest do trzech miesięcy od osadzenia. W wyjątkowych przypadkach do pół roku. Ja otrzymałam 300zl.

No to najwyraźniej co miasto to inaczej.Ja dostałam również 300 jednak z wytłumaczeniem,że od takiej pomocy jest mopr lub mops ale jednorazowo mogą pomóc jeśli z pomocy wymienionych nie korzystam

Wiesz co ja się kwalifikowałam do Mopsu. Ale znam dziewczynę która z tego funduszu korzystała conajmniej dwa razy. Ja dostałam bony a mój mąz po wyjściu dostał 150zł w gotówce.

Witam, bardzo rposze o przyblizenie mi jeszcze raz tej sprawy, jestem calkowicie poczatkujaca i nie wiem gdzie i z czym do kogo isc ? moj maz od srody jest w AS ale tymczasu bo wyrok jest juz prawomocny (zglosil sie sam) co moge zrobic zeby otrzymac jakakolwiek pomoc?

elwi198 napisał:
Witam, bardzo rposze o przyblizenie mi jeszcze raz tej sprawy, jestem calkowicie poczatkujaca i nie wiem gdzie i z czym do kogo isc ? moj maz od srody jest w AS ale tymczasu bo wyrok jest juz prawomocny (zglosil sie sam) co moge zrobic zeby otrzymac jakakolwiek pomoc?

najpierw musisz wziąć zaświadczenie z zk, że jest osadzony, od kiedy i kiedy jest termin zakończenia kary (planowany). To mąż może się starać o takie zaświadczenie, lub sama możesz zadzwonić do zk i poprosić wychowawcę o wydanie (np.podczas kolejnego widzenia-tak jest najszybciej). Najlepiej się dowiedzieć od wychowawcy-możesz podczas tej rozmowy, lub mąż może się dowiedzieć- do którego sądu/kuratora się udać w Twoim mieście. Tam piszesz podanie (opisujesz swoją sytuację, wydatki, dochody itd.) oraz wypełniasz prosty wniosek. ja się dowiadywałam telefonicznie o rozpatrzeniu i na drugi dzień do kasy w odpowiednim sądzie (w jakim sądzie, to już Ci powie kurator-tam gdzie składasz wniosek). Zapomogi są nie wielkie-zazwyczaj 200-300 zł, ale to pewnie zależy od miasta. Można z pomocy funduszu postpenitencjarnego korzystać do trzech miesięcy od momentu osadzenia lub w uzasadnionych przypadkach do sześciu. Aha, i w moim mieście TO NIE JEST JEDNORAZOWA ZAPOMOGA! Jest to zasiłek celowy (w podaniu piszesz na jaki cel), ale nie ma ograniczeń co do liczby takich zapomóg - po prostu zostanie przyznana lub nie. Aha i nie można korzystać z mopsu - tzn. nie ze świadczeń rodzinnych, ale z zasiłków stałych, celowych itd... czyli mops albo fundusz (ja co do mopsu nie podpisywałam oświadczenia-tylko zostałam o tym poinformowana). Później pozostaje właśnie mops-pomoc przysługuje gdy dochód nie przekracza 351 zł/os, a jeżeli przekracza (nawet bardzo niewiele-tak jak mi) to musisz sobie sama radzić:(

Ostatnia edycja:
ok czyli mops odpada bo zarabiam az 600 zl, wow, przy oplatach za kredyt i mieszkanie wielkoscie 1700zl, wielkie dzieki za informacje we wtorek jade na to widzenie wiec popytam o te zaswiadczenie i mam nadzije ze w tym tyg jeszcze to zalawie, dam znac o rezultatach

elwi198 napisał:
ok czyli mops odpada bo zarabiam az 600 zl, wow, przy oplatach za kredyt i mieszkanie wielkoscie 1700zl, wielkie dzieki za informacje we wtorek jade na to widzenie wiec popytam o te zaswiadczenie i mam nadzije ze w tym tyg jeszcze to zalawie, dam znac o rezultatach

zadzwoń sobie najpierw do wychowawcy męża-przed widzeniem (np.w poniedziałek) to bedziesz miała na 100%). a dochód musi być nie wyższy niż 351 zł. na osobę w rodzinie więc skoro jesteś z dzieckiem to macie 300 zł. (zrozumiałam że w sumie macie 600).
Istnieje jeszcze dodatek mieszkaniowy z mopsu-tu dochód na jednego członka rodziny w gospodarstwie wieloosobowym nie może przkraczyć aż (125% najniższej emerytury) - 910,23 zł.(oczywiście netto) na osobę .odpowiedni wniosek dostaniesz w mopsie-składasz i oni przyznają taki dodatek na 6 miesięcy począwszy od następnego miesiąca po złożeniu wniosku (czyli jeżeli złożysz jeszcze w czerwcu to od lipca będzieszmiała przyznany). Oni przelewają pieniążki na konto administratora (np. jeżeli masz czynsz 400 zł, a dostaniesz 300 dodatku, to ty musisz płacić tylko 100 zł, resztę przelewa mops na konto administratora:) ).
Do takiego dodatku musisz mieć ostatni rachunek za wodę (im wyższy tym lepiej-bedzie większy dodatek), wydruk składników czynszu(potwierdzony przez administratora budynku) , wniosek (który dostaniesz w mopsie) wypełniony i potwierdzony przez administratora budynku w którym mieszkasz(czyli najpierw wypełniasz w domu, a później biegniesz potwierdzić do spółdzielni) , tytuł prawny do lokalu (np. umowa najmu, akt notarialny itp.-kopię zostawiasz, oryginał musisz wziac do wglądu) i zaswiadczenie o dochodach wszystkich członków rodziny za ostatnie 3 miesiące (najlepiej na druku z mopsu) razem z decyzjami za świadczenia rodzinne, zaświadczeniami od komornika/z mopsu o alimentach, ze szkół o stypendiach, itp. czyli wszystko co wzięłaś przez ostatnie 3 miesiące - nie dawaj czasami ze skarbowego, jezeli miałaś zwrot podatku, bo oni takich rzeczy nie sprawdzają, a tylko dochód sobie zawyżysz (i nic nie wspominaj na ten temat)(sumujemy te wsztskie dochody z ostatnich 3 miesięcy, dzielimy przez 3 - bo tyle miesięcy, i przez tyle ile jest osób w rodzinie-tak obliczasz czy się do dodatku załapujesz). Ja nie wykazywałam męża(bo go nie ma), pisałam tylko oświadczenie (na druku z mopsu) że siedzi i od kiedy (jak bedziesz miała zaświadczenie, to wystarczy pewnie ksero:). Z reszta jak pujdziesz do mopsu po wniosek, to wszystkiego sie dowiesz:) powodzenia:)

Ostatnia edycja:
Powrót