Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Amelka możesz się starać o zasiłek okresowy z MOPSu. Z reguły jest przyznawany na okres max do 6 mies., a czasami może być na 2 lub 3 miesiące. Pieniądze jakie dostajesz to jest zasiłek celowy, dlatego żeby go dostać musisz pisać każdorazowo prośbę.

A jak to jest z ta pomocą z funduszu jeżeli np.kozystasz z mops???
Bo się dowiedziałam że niby jak się pobiera coś z mops-u to nie przysługuje z funduszu penitencjarnego..

Ja dostałam zarówno z MOPSu pomoc jak i z funduszu. Dawałam kuratorce decyzje z MOPSu o zasiłkach celowych i okresowych jakie dostawałam

Barbie a jak sie starac o zasiłek okresowy, bo ja dostalam celowy i nic wiecej mi nie powiedzieli. A jestem wlasnie przed pisaniem pisma do MOPS-u o zasilek celowy.

magdax2 napisał:
A jak to jest z ta pomocą z funduszu jeżeli np.kozystasz z mops???
Bo się dowiedziałam że niby jak się pobiera coś z mops-u to nie przysługuje z funduszu penitencjarnego..

pierwszy raz o czymś takim słyszę?:mad:

Amelka2007 napisał:
Barbie a jak sie starac o zasiłek okresowy, bo ja dostalam celowy i nic wiecej mi nie powiedzieli. A jestem wlasnie przed pisaniem pisma do MOPS-u o zasilek celowy.
Piszesz tak samo jak o celowy, tylko piszesz, że to prośba o udzielenie zasiłku okresowego. Motywujesz tym, iż nie pracujesz (musisz mieć zaświadczenie z Urzędu Pracy), składasz zaświadczenie o dochodach lub braku dochodów, decyzje o rodzinnym itp. Wszelkie dokumenty potwierdzające, to jakie masz dochody lub ich brak i jaką masz sytuację finansową. No i bardzo ważne zaświadczenie z Zakładu Karnego, że Twój mąż siedzi.
Zasiłek okresowy jest przyznawany na jakiś czas i nie ma określonej rzeczy na co masz przeznaczyć te pieniądze. Zaś celowy, to na konkretny cel np. żywność czy opał, o czym pisałaś wcześniej.

No a nam nie chcą dac p.kurator mówiła że albo z mops albo od nich..dla mnie to dziwne bo z mops pobierałam dosłownie grosze jakieś 90 zł i teraz niby nie nalezy nam się jednorazowa pomoc z funduszu bo mi mops pomaga ale to tylko zasiłek okresowy innej pomocy z mops nie mam.Myslicie że p.kurator jest w błedzie i nam się należy niby sprawdziła to gdzies w kodeksie o pomocy.

Ja otrzymałam pomoc od P.Kuratorki kwotę 250zł,kazali potem zgłosić się po pomoc z MOPS i teraz otrzymuje 270zł pomocy z MOPS,po wyjściu mojego W mam zamiar pójść z nim by przyznali z kurateli pomoc jeszcze raz i napewno dostaniemy gdyż tak zostałam poinformowana-po wyjściu też skazanemu się należy:-)

donata771 napisał:
po wyjściu też skazanemu się należy:-)
ja nigdy sie nie starałam o zadną pomoc ani z mops-u ani od P kurator ale wydaje mi sie ze jezeli oposzczajacy zk poracował podczas pobytu to wtedy NIE NALEŻY sie gdyż ma pieniażki z żelaznej kasy jaką nagromadził prawda? bo po to własnie jest ta "żlelazna kasa" zeby człowiek miał na poczatek jakies pieniażki

monikar ostatnio wyczytałam w kodekscie ze jesli opuszczaja zaklad karny to moga isc do wychowawcy i poprosic o pomoc. wychowawca (dyrektor) ma wtedy obowiazek (moze) pomoc zalatwic mieszkanie, prace, no i dac na podstawowe utrzymanie pieniazki, no i przedewszystkim oplacic bilet do domu. nie pamietam ktory to artykul bo jestem w pracy ale jak zerkne w domku to napisze. nawet wyslalam to mojegmu łobuzowi i byl w szoku bo nie wiedzial ze cos takiego jest, tez myslal ze jesli pracuje to tylko ,,zelazna kasa" mu sie nalezy.

Barbie dziekuje ci bardzo za udzielenie informacji.

Własnie juz mam zaswiadczenie gdzie przebywa moj S i jak długo tam pozostanie.
To zabieram sie za pisanie.

Jeszcze raz dziekuje!! :)

udalam sie dzisiaj o pomocy spolecznej zeby zapytac sie jakadecyzja iiiiiiii wow dostalam 50zl, zastanawiam sie co z tym zrobic rachunków nie zaplace, hm...lista jest dluga a kasy brak ;( udalam sie do burmistrza mojego miasta i pytam jak miasto pomaga samotnym matka bo na dzien dzisiejszy nia zostalam, i tu brawa dla pana burmistrza sam nie wie :)

Ja na początku dostałam 33 zł okresowego ;) Za to celowy na żywność dali mi 300 zł :ok:

mi nie przyznali okresowego z braku kasy, a na celowy dostalam 50zl, pisalam o lekach dla dziecka , rachunkach itp a tu 50zl :) ja nie rozumiem tego normalny czloweik stara sie o pomoc i nie powiem dostaje ja minimalnie, a alkoholicy dostaja wszyscy, czyli co jak pojde teraz do pomocy to mam przyjsc z browarem hehe nie no zalamka dzisiaj na maxa

Witam pisał ktoś o pomoc z funduszu postpenitencjarnego? bo nie mam pojecia co tam napisac nie wiem jak sie zabrac :(

amelka - ja nie pisałam, ale wiem, że warto koleżanka pisała - dostała 600 zł jednorazowo. Mogę jej podpytać jak Ci bardziej doświadczone dziewczyny do wieczora nic nie piszą :)

Skad te 600zl????Pani kurator mi powiedziala,ze najwieksza pomoc jaka panstwo Polskie przyznaje rodzinom skazanego(pomoc penitencjarna)to od 50zl do 250zl i nie bylo chyba takiej mozliwosci,moze ta informacja to polaczenie pomocy z funduszu dla rodziny skazanego wraz z opieka spoleczna.Taka kwota bylaby niemozliwa.

Amelka ja korzystałam z pomocy z funduszu, ale szczerze powiem że nie pamiętam co dokładnie trzeba było. Proponuję zadzwonić do kuratora i zapytać. Ja to w ten sposób zrobiłam, że zadzwoniłam i mi wszystko dokładnie wyjaśnili ;)

Donatko ja dostałam w sumie ponad 700 zł. Pisałam kilka stron wcześniej o tym.

Donata: Z pomocy społecznej rówież dostała - oddzielnie z tego co mi wiadomo i była to mniejsza suma - wiem, że pomagała jej Pani Kurator by to pozałatwiać.
Nie chcą zgadywać, ani tym bardziej kogoś w błąd wprowadzić dowiem się wszystkiego dziś wieczorkiem i napiszę :)

Barbie tylko ,ze kuratorka chce mnie zbyc , mowi ze ten fundusz to dla kogos tylko kto był ofiarą przestępstwa.

Powrót