Pomoc osobom osadzonym

• Autor wątku Autor wątku czarnulla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarnulla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Mam pytanie, czy istnieje jakaś Fundacja bądź organizacja, która pomaga finansowo osobom pozbawionym wolności?? I czy jest coś takiego, jak paczki na święta dla dzieci osadzonych?

pomoc osobom osadzonym.

Witam.Sam przebywałem w tym miejscu i nie słyszałem o czymś takim jak pomoc rodzinom(dzieciom)osób które zostały aresztowane.Wiem jak to jest,bo jak mnie aresztowali moja kobieta była w 6 miesiącu ciąży i mieliśmy już wtedy trzy letniego synka teraz starszy ma 5 drugi 2 latka.Jedyna pomoc jaką możesz uzyskać to opieka społeczna,ale nie wiem na jakiej zasadzie się to odbywa.Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że w mojej sprawie walczyłem o uniewinnienie,przez prawie dwa lata byłem tymczasowo aresztowany wypuścili mnie i teraz odbywały się sprawy, a ja na nie chodziłem już z wolności, miałem wiele podstaw do uniewinnienia lecz niestety miałem adwokata z urzędu który może raz pojawił się na rozprawie cały czas wysyłał swojego ucznia(aplikanta)i ..niestety dostałem 3 i pół roku do odsiadki.wszedłem na te forum by dowiedzieć się jak to jest możliwe, że opierając się na zeznaniach jednego świadka który plątał się w zeznaniach mogli wydać tak wyrok..Nie wiem jak maludy to odbiorą jestem już ponad pól roku na wolności i jak pomyślę że będę musiał tam wrócić to...serce mi pęka.Mam nadzieje,że jakoś dasz rade. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!!

krychu- skoro przesiedziałeś już 2 lata w areszcie możesz starać się o warunkowe zwolnienie z wolności, poza tym o odroczenie kary.

co do pomocy- to raczej tylko opieka społeczna, mops itd...

Ostatnia edycja:
Stowarzyszenie penitencjarne PATRONAT - ma oddziały w kilku miastach. To chyba najbardziej popularne.
Stowarzyszenie "ALTER-EGO"
Pogotowie Pomocy Postpenitencjarnej
ul. Jeździecka 20
05-077 Warszawa-Wesoła
tel/faks: 022-760-86-40
Jak wpiszesz w google, to na pewno coś znajdziesz :)
Powodzenia.

Katowice-adwokat za darmo

Słuchajcie jeżeli ktoś jest z Katowic lub okolic własnie wróciłam od adwokata który przyjmuje za DARMO !!!!! w Katowicach na ulicy 3 MAJA 36/2 w Fundacji "Szansa dla Każdego''.Napisał wniosek o wokande i potem mamy dalej działac jeśli to nie przyniesie żadnych efektów.

wszedzie sa tacy adwokaci:P:P w kazdym miescie sa fundacje pomagajace w takich sytuacjach:)

Tak to prawda. w każdym mieście takie fundacje istnieją ale dobrze że ktoś założył taki wątek :) warto napisać gdzie jakie są fundacje :ok: nie pamiętam gdzie u mnie jest ale mam gdzieś adres i jak znajdę to napiszę

nie wiedziałam.. wie ktoś gdzie mieści się coś takiego w Bydgoszczy????

Stowarzyszenie "Patronat"
ul. Fordońska 422
85-790 Bydgoszcz
Ale nie dam sobie ręki uciąć, czy oni zajmują się pisaniem wniosków itp...
Połączyłam wątki Katowice-adwokat za darmo i pomoc osobom osadzonym

Ostatnia edycja:
Witam! jestem tutaj nowa i potrzebuję informacji na temat pomocy prawnej oczywiście darmowej we Wrześni(lub jej okolicach)woj. Wielkopolskie ;)

słuchajcie a czy ktos wie gdzie sa fundacje które daja np.poreczenie za osoby ktore chcą wyjść??poniewż mój jest nie słusznie skazany i ta fundacja własnie o ktorej pisałam zajmuje się tą sprawą ale oni nie dają poreczeń.ponoć sa takie stowarzyszenia

madzziula ty wiesz ilu niewinnych siedzi w wiezieniu??:P nie o to chodzi czy jest winny tylko czy mu to udowodnili
moj M tez mowi mi ze to nie tak..:P
a tak swoja droga najlepiej udaj sie np do pracodawcy u ktorego pracowal
mojemu M praqcodawca wystawil opinie pozytywna i wyrazil chec zatrunienia go i napisal ze jest niezbedny i niezastapiony :) wiesz napewno kosciul tez takie poreczenia wydaje tylko to musza byc podstawy ku temu...
zreszta ja mysle ze nasi chlopcy to wszyscy chca wyjsc:P:P nie znam nikogo kto byl by tam z wlasnej woli...

problem w tym ze pracodawca leży na oiomie.........bo miał wypadek........

Moniak dziękuje za tak cenną dla mnie informację:)

MAM PYTANIE CZY JEST KTOŚ MOŻE Z ŻOR??Ponieważ próbuje się skontaktować z jedną filią właśnie w Żorach stowarzyszenia patronat ale jak zadzwoniłam do tp powiedzieli że tam mają osobę prywatną

Wniosek do sądu o udzielenie pomocy postpennitencjarnej.

Witam.
4 czerwca br. zostalem zwolniony po odbyciu całej kary na wolność. Jak słyszałem od kilku współosadzonych mam możliwość starania się o pomoc ze strony sądu w sprawie udzielenia mi jednorazowej pomocy materialnej w postaci bonów spożywczych bądź pieniedzy. Zgłosiłem się w sądzie do kuratora i dowiedziałem się, że owszem mam prawo się o to starać i w związku z tym powinienem napisać wniosek do sądu o udzielenie mi takiej pomocy w którym powinienem zamieścic informacje na temat tego ile potrzebuje, na co przeznacze otrzymaną pomoc. Nigdzie nie potrafie znaleść wzoru takiego pisma. Sam nie wiem jak zacząć jest ktoś może kto mógłby mi udostępnic jakis wzór ? Bądź podzielić się doświadczeniem. Wiem tylko tyle, że jutro mam się pojawić w sądzie z napisanym wnioskiem, świadectwem zwolnienia i ewentualnymi papierami na temat mojego zarejestrowania się w urzędzie pracy. Z góry dziękuje!

RE: Wniosek do sądu o udzielenie pomocy postpennitencjarnej.

Gratuluje wyjscia na wolność teraz tylko trzeba sie pilnować i cieszyć się widokiem za okna bez krat.
Bardzo prosze oto wzór:
Wniosek o udzielenie dotacji z Funduszu Pomocy Postpenitencjarnej on pochadzi ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości
http://www.ms.gov.pl/fpp/fpp.php

może sie przyda i podpowie jak takie pismo powinno wyglądać, jak jeszcze cos znajde to podam.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót