Pomocy Zona otrzymała NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

• Autor wątku Autor wątku sfn1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moze zona nie ma z czego spacic a ja zony dlugow spacac nie mam zamiaru Nie jest on wysoki Bedzie miala zona pieniadze to splaci

sfn1985 napisał:
Alez rozumiem ten watek...
Niestety, nic nie rozumiesz.
Skoro nie masz zamiaru wspomóc żony w spłacie, polecam skorzystać z usług kancelarii prawnej.
Nie chcę krakać, jednak z Twoim "zrozumieniem", czy pisaniem skarg, może się okazać, że któregoś pięknego dnia zostaniesz tylko z materacem w mieszkaniu i stówką mniej w portfelu za skargę na czynności komornika.

Panowie, pytający dobrze "kombinuje" Rzeczywiście za długi nie odpowiada i przytoczył właściwy przepis plus art. 42 KRO
Przepisy o zajęciu ruchomości -władaniu nie będą miały zastosowania. Z tym, że skarga może okazać się bezskuteczna ( bo trochę się pluska w gąszczu przepisów)
Skuteczne natomiast będzie powództwo z art 841 KPC nie przytaczam, bo znacie.
Insza inszość, że nie kuma co to wspólnota ustawowa. Trochę Kargul z niego:D

sfn1985 napisał:
Ja nie moge odpowiadac wlasnym za dlug powstaly przed slubem
I nie będziesz odpowiadać swoim majątkiem. Masz rację.
Tylko pamiętaj że komornik może wynieść z chałupy twoje zabawki, jeśli małżonka się nimi bawi a ty możesz je odzyskać udowadniając że to twoje. Zajarzył już?
Przy okazji na zaś pomyśl jakimi papierami będziesz udowadniał swoją własność. Warto przygotować, może nawet jak pokażesz komornikowi to ten machnie ręką?

Patologia urzedowa To tylko w Polsce mozliwe Z tego wynika ze "Komorus" jest ponad prawem i jego postepowanie wypacza przepisy z kodeksu ktore jasno mowia ze nie moze sciagac dlugu z wspolnosci majatkowej Ruchomosci zalicza sie do wspollnosci Jest to jakas nadinterpretacja debilowatych urzedasow ktorzy chca zasilac gotowka organy egzekucyjne Co to znaczy " bedacy w posiadaniu, uzytku? To komornik moze zajac caly blok mieszkalny albo klatke schodowa bo przeciez jes w uzytku dluznika a osoby trzecie go nie interesuja, moze tez zajac autobus bo dojezdza nim dluznik do domu Debilizm w czystej postaci Dzialajac niezgodnie z kodeksem komornik lamie prawo i jak kazdy organ powinien przestrzegac kodeksu Nie jestem cwaniakiem jakims Sam place kredyty i splacam je na czas Nie bede odpowiadal za dlugi zony o ktorych nic nie wiedzialemz zona postapila zle i niecha sama naprawia swoje bledy

sfn1985 napisał:
moze tez zajac autobus bo dojezdza nim dluznik do domu Debilizm w czystej postaci
Był nawet taki jeden asesor, co zajął ciągnik sąsiada. Efekt? Już nie jest asesorem i czeka na proces. Więc skończ już to marudzenie i lepiej pomyśl jak się przygotować do wizyty komornika (może nawet takowej nie będzie), jakie mu kwity pokazać i jak pogadać by było dobrze.
sfn1985 napisał:
Kredyt posiadał ubezpieczenie i kwota ubezpieczenia została doliczona od razu do kwoty kredytu i wyplacona została kwota pomniejszona o koszty ubezpieczenia Ubezpieczenie kredytu jest w grupie ryzyka 4 ale nie pamietamy czy tez było od utraty pracy Co w tej sytuacji można zrobić
Najpierw to wnieś sprzeciw, wykaż że pewne kwoty są nienależne. Do tego przeczytaj dokładnie umowę ubezpieczenia
sfn1985 napisał:
Nie bede odpowiadal za dlugi zony o ktorych nic nie wiedzialemz zona postapila zle i niecha sama naprawia swoje bledy
Trzeba się było z Dominiką Kulczyk ożenić, to byś nie miał teraz takich dylematów :D

Ostatnia edycja:
sfn1985 napisał:
Nie bede odpowiadal za dlugi zony o ktorych nic nie wiedzialemz zona postapila zle i niecha sama naprawia swoje bledy
A w domu wszystko dobrze? Czy już ściany pękają? Spoko, jak się posypie, następczynię prześwietl, czy nie jest obciążona zobowiązaniami wymagalnymi, lub genetycznymi. Panie władco.

sfn1985 napisał:
Co to znaczy " bedacy w posiadaniu, uzytku? To komornik moze zajac caly blok mieszkalny albo klatke schodowa bo przeciez jes w uzytku dluznika a osoby trzecie go nie interesuja, moze tez zajac autobus bo dojezdza nim dluznik do domu

A jak sobie to wyobrażasz? Jakie jest twoje rozwiązanie? Gdyby tak nie było, wystarczyłoby powiedzieć komornikowi w drzwiach "to nie moje" i komornik wtedy "ok, do widzenia" i koniec postępowania :) Pomyśl trochę.

Nie Andrzej. Komornik chyba raczej powinien spisac najpierw protokol z rzeczami w mieszkaniu ktore moga byc dane do licytacji Bo np nie wszyscy domownicy sa w domu zawsze Potem w biegu procesu zajmujacego domownicy powinni wyjasniac jakie prawa i roszczenia maja do zajmowanych rzeczy Te ktore byly by faktycznie wlasnoscia dluznika moze licytowac Ale to moj tyllko subiektywny poglad A wyjasnianie takich spraw na drodze sadowej to tylko nabijanie kasy organa egzekucyjnym i nic innego W ogole nie wiem jak wyglada taki proces zajmowania Czy komornik bierze od razu te rzeczy? Czy zostaja one nadal przez okres miesiaca we wladaniu domownikow az do licytacji komorniczej? Amelia2013 czy przy wizycie komornika jezeli by do takiej doszlo, wystarczy ze powolam sie na ten artykul 41 krio. i na to ze jezeli by cokolwiek zajal to by dzialal bezprawnie, przygotuje tez faktury na zakupione przedmioty. Samochody naleza do mojego majatku osobistego takze w ogole nie powinien ich zajmowac? Nie chce i nie moge w tym momencie nawet pomoc zonie w splacie poniewaz mamy teraz trudniejsza sytuacje majatkowa i nie jestesmy w stanie, nawet jak bysmy chcieli. Co do ubezpieczenia kredytu to dokladnie jescze przeczytam tresc Ale czytajac wczesniej nie bylo tam wzmianki o utracie pracy Czy przy ubezpieczeniu kredytu to takie ubezpieczenie zawsze obejmuje wypadek utraty pracy? Czy kredytodawca dzialal prawnie i mogl udzielic kredyt w kwocie 3tys zl osobie pracujacej na umowie zlecenie zaledwie 6 miesiecy? Amelia2013 czy bys byla w stanie pomoc mi cos wiecej odnosnie tej umowy, ubezpieczenia, kwot nienaleznych i sprzeciwu?

Ty faktycznie nie czytasz ze zrozumieniem, przecież w wątku przyklejonym masz wszystko napisane jak działa zajęcie.

Komornik może zająć każdy przedmiot, który jest we władaniu dłużnika. Nakleja na niego naklejkę z zajęciem komorniczym. Dłużnik zostaje przy tym pouczony, co należy zrobić, żeby zwolnić spod egzekucji rzeczy, które do niego nie należą.

To logiczne, że najpierw powinno się zająć rzecz, a potem wyjaśniać, bo w przeciwnym wypadku każdy by to wykorzystywał, żeby grać na czas. "A to nie moje komorniku, w poniedziałek się zgłosi właściciel, a to jest chory właściciel to za tydzień, a to właściciel za granicą, będzie w czerwcu i tak można by robić wszystkich w balona bez końca, i komornik by nikomu nic nie zajął... a teraz sprawa jest jasna, egzekucja z ruchomości jest w toku, jak ktoś ma zastrzeżenia to je zgłasza jak najszybciej i tyle, w przeciwnym wypadku komornik sprzeda. Ma to jak najbardziej sens.

Już i tak komornicy z ostrożności robią wszystko na opak w obawie, że zostaną zlinczowani przez media i już teraz skuteczność egzekucji jest śmiesznie niska, a ty byś chciał żeby jeszcze się grzecznie pytali co mogą zlicytować :)

No nie czytalem calego tekstu watku Tylko urywkami Dzieki za wyjasnienia Teraz przeczytalem calosc i jest juz mi wszystko jasne Jezeli gdybym podczas wiyzty komornika i checi czegokolwiek zajecia powolal bym od razu sie na art 41 krio. i przedstawil mu dokumenty zakupu rzeczy to komornik w takiej sytucajci nie mogl by nawet wszczac takiego procesu rozumiem na moje rzeczy lub wspolne nabyte po slubie? Amelia2013 czekam na odpowiedz

sfn1985 napisał:
Jezeli gdybym podczas wiyzty komornika i checi czegokolwiek zajecia powolal bym od razu sie na art 41 krio. i przedstawil mu dokumenty zakupu rzeczy to komornik w takiej sytucajci nie mogl by nawet wszczac takiego procesu rozumiem na moje rzeczy lub wspolne nabyte po slubie? Amelia2013 czekam na odpowiedz
Zajmij się teraz sprzeciwem, na przemyślenia nad reszta będziesz miał duzo czasu

Powrót