Pomocy Zona otrzymała NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

• Autor wątku Autor wątku sfn1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sfn1985

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam Proszę o szybką pomoc Z dnia 10 maja zona otrzymała pismo, pozew z sądu do zapłaty niespłaconej do końca pozyczki konsumpcyjnej zawartej w listopadzie 2014 roku z Santander Bankiem Zostały wpłacone tylko 3 raty i od lutego 2015 kredyt był niespłacany Zona gdy zawierała kredyt wtedy pracowała na umowie zleceniu niespełna rok czasu W lutym 2015 z powodu choroby straciła ta prace Małzenstwem jesteśmy od maja 2015 roku Ja przebywałem wtedy za granica jak zona utracila prace Wezwanie do zaplaty w ciągu dwóch tygodni jest na kwote około 4000 zl plus koszta procesu 950 zl Nie mam takiej kwoty do splaty Zona obecnie jest w ciąży i mamy jeszcze drugie dziecko Pracuje sam i obecne dochody ida praktycznie na potrzeby podstawowe Kredyt posiadał ubezpieczenie i kwota ubezpieczenia została doliczona od razu do kwoty kredytu i wyplacona została kwota pomniejszona o koszty ubezpieczenia Ubezpieczenie kredytu jest w grupie ryzyka 4 ale nie pamietamy czy tez było od utraty pracy Co w tej sytuacji można zrobić Czy można uniknąć jakos spłaty Dowiedzialem się ze po niespłaceniu w terminie od wezwania pojawia się komornik Czy komornik może zajac jakies rzeczy z wspólnie wynajmowanego Podkreslam ze wszystko po za bizuteria zony i ubraniami jest praktycznie moje Zakupione przed slubem przeze mnie lub po slubie także przeze mnie Posiadam na wszystko dowody zakupu, faktury Czy komornik w takiej sytuacji moze zajac moje rzecy z mieszkania gdy nas odwiedzi Rachunek mamy osobny Zona jak na razie nie ma zadnych wplywow na swój rachunek Wszystkie świadczenia rodzinne itp. sa wpłacane na mój rachunek Na moim osobistym rachunku komornik nie może wszczac windykacji za dlugi mojej zony powstale przed slubem? Mam jeszcze takie pytanie odnośnie darowizny lub spadku Mam otrzymać bowiem w taki sposób mieszkanie które będzie tylko na mnie zapisane Czy w takiej sytuacji komonik, wierzyciel może za dlugi mojej zony obciazyc tym tylko moja nieruchomość?

Nie posiadamy intercyzy Poprostu sprzet domowy, samochod zostal zakupiony przeze mnie przed jak i po slubie Zona nie dolozyla nawet zlotowki poniewaz od dawna nie ma pracy

Przepraszam. W streszczeniu- Niesplacony dług żony powstał przed slubem i powataniem wspolnoty majatkowej. Czy w takiej sytuacji gdy bedzie wydany zonie nakaz komorniczy, to czy komornik moze zaspokic wierzyciela z rzeczy zakupionych przeze mnie, przed i po zawarciu slubu i nalezacych juz do wspolnoty majatkowej, znajdujacych sie w wspolnie zamieszkiwanym mieszkaniu, oraz samochodow i zajac jakies z tych rzeczy? Czy art 41 krio. mowi o tym ze jezeli dlug powstal u malzonka/i przed wspolnoscia majatkowa komornik nie ma prawa zajmowac z wspolnego majatku- ruchomosci, nieruchomosci itp.? Moze tylko wylacznie z majatku osobistego zony? Pozdrawiam

Czytałeś wskazany wątek ?
Chyba jednak nie :)
Przeczytaj, tam masz odpowiedzi.

Rozumiem ten watek Ale chodzi mi o art 41krio. paragraf 3 ,ktory mowi o tym, tu przetocze paragraf :
§ 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.
Czyli w mojej sytuacji rozumiem wierzyciel nie moze zadac sciagniecia dlugu przez komornika z naszej wspolnosci majatkowej, czyli nie moze zabrac nic z mieszkania ktore zamieszkuje w raz z dluznikiem czyli zona. Rzeczy ktore w nim sie znajduja rowniez sa zakupione przeze mnie, na wszystko posiadam faktury. Rzeczy zakupione przed slubem chyba nie naleza do wspolnosci, samochody tez sa na mnie rejestrowane. Ale z tego art rozumiem ze komornik nie moze dochodzic naleznosci z majatku wspolnego nabytego po zawarciu slubu, nie ma prawa nawet nic z mieszkania wyniesc, bo wierzyciel nie moze nawet zadac zaspokojenia dlugu ze wspolnosci majatkowej tylko wylacznie z majatku osobistego zony ktorego ona praktycznie nie posiada :)

Wierzyciel nie moze w ogole w naszejj sytuacji zadac zaspokojenia dlugu po przez zajecie ruchomosci nabytych po powstniu wspolnosci ze wzgledu na to iz dlug zony powstal przed powstaniem wspolnosci majatkowej ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sfn1985 napisał:
Rozumiem ten watek...
Chyba jednak nie.
sfn1985 napisał:
nie moze zabrac nic z mieszkania ktore zamieszkuje w raz z dluznikiem czyli zona
Może i nie używaj słowa zabrać bo zaraz ktoś Ci napisze, że Komornik nie zabiera, tylko oddaje :)
sfn1985 napisał:
nie ma prawa nawet nic z mieszkania wyniesc
Ma prawo.

Ale czy Ty Kanas rozumiescz art. ktory ja przetoczylem W takiej sytuacji jak moja, kiedy dlug zony poswstal przed slubem to nie moge ja odpowiadac majatkiem ktory wszedl w wspolnosc za bledy mojej zony. O tym mowi ten art. Wierzyciel nie moze zadac zaspokojenia ze wspolnosci majatkowej, czyli komornik nie ma prawa nic zajac z naszego mieszkania w ktorym ja zamieszkuje Wylacznie moze zajac dobra z osobistego majatku zon.y Jezeli komornik w tej sytuacji zajal by jaka kolwiek rzecz to powolujac sie na ten art. moglbym zlozyc na niego skarge i zazalenie Rzeczy ktore zajal musial by oddac bo nie mial prawa ze wzgledu na ten art w ogole ich zajmowac poniewaz nalezaly do wspoolnosci majatkowej ze mną a ja na nic nie zezwalam

sfn1985 napisał:
Ale czy Ty Kanas rozumiescz...
Ja rozumiem, widać, Ty nie rozumiesz.
sfn1985 napisał:
Wylacznie moze zajac dobra z osobistego majatku zon.y
Czytaj przytoczony wątek z linku do skutku, aż zrozumiesz.
sfn1985 napisał:
moglbym zlozyc na niego skarge
Pewnie, że możesz, jak masz zbyt wiele o 100 złotych.
Napiszę tak bardziej "łopatologicznie" może wtedy zrozumiesz :)
Tak, masz rację, Wierzyciel zgodnie z przytoczonym przez Ciebie art. nie może itd. Problem w tym, że Komornika nie interesuje czy telewizor w miejscu zamieszkania jest dłużniczki, męża dłużniczki, sąsiada, czy z wypożyczalni. Wystarczy, że jest w posiadaniu, czyli, że może dłużniczka go używać.

Ale zona jak otrzymalaby decyzje o postepowaniu komorniczym wystarczy ze uda sie sie do niego i powolujac sie na ten art przedstawi mu sie ze czesc majatku nalezy do wpolnosci majatkowej ze mna, a wiekszosc z rzeczy samochodow itp. zostala nabyta przeze mnie przed zawarciem wspolnosci czyli nalezy do mojego majatku osobistego, a zona nie posiada wiekszego majatku osobistego to lapotologicznie moze komornikus cmoknac mnie w d... i nie ma prawa nic zajmowac bo po co Przeciez i tak normalne ze bede to odzyskiwal i napewno odzyskam bo nieodpuszcze Niech zajmuje sobie z majatku osobistego zony Chodzi mi o to jak z tej sytuacji najlepiej wybrnac zeby nie bylo niepotrzebnych nieprzyjemnosci i jakiegolwiek zajmowania mojego mienia i biegania po sadach i pisaniu skarg i czekaniu za wzrotem swoich rzeczy...

sfn1985 napisał:
lapotologicznie moze komornikus cmoknac mnie w d...
Nie, łopatologicznie to Ty jego możesz w d... cmoknąć jak już tak mało kulturalnie napisałeś.
sfn1985 napisał:
i nie ma prawa nic zajmowac
Ma prawo.
sfn1985 napisał:
Chodzi mi o to jak z tej sytuacji najlepiej wybrnac zeby nie bylo niepotrzebnych nieprzyjemnosci i jakiegolwiek zajmowania mojego mienia i biegania po sadach i pisaniu skarg i czekaniu za wzrotem swoich rzeczy...
Dwie opcje, spłata zadłużenia, "pozbycie" się dłużnika z lokalu.
Skargi możesz sobie pisać do bólu, tylko 100 złotych za każdą. Może zamiast marnować te kolejne stówki, spłacić zadłużenie ?

Chodzi mi o to jak nsjlepiej wybrnac z tej sytuacji Czyli jak zona otrzyma postepowanie komornicze wystarczy udac sie do komornika i powolujac sie na ten art wskazac mu ze czesc majatku nalezy do wspolnosci a wiekszac zostala zakupiona przeze mnie przed powstaniem wspolnosci i nalezy do moje majatku osobistego i lopatologicznie moze cmoknac mnie w d... i niech sciaga dlug z majatku osobistego mojej zony ktorego nie ma wiele bo ja napewno gdy cos zajmie zloze skarge i bede odzyskiwal swoje rzeczy A powolujac sie na ten art on nie moze wszczac w ogole takiego postepowania na moja niekorzysc

Widzę, że nic nie rozumiesz. Może po prostu niech szanowna małżonka spłaci swoje długi i po krzyku.

Kanas Bez urazy ale intuicja mi mowi ze chyba komornikiem jestes :)

Napiszę jeszcze raz, ostatni, czytaj wskazany w linku wątek do skutku, aż zrozumiesz.
Może przynajmniej jego część przytoczę;
Jednym słowem komornik dokonując zajęcia ruchomości, nie bada czy dana rzecz jest czy też nie jest własnością dłużnika.Komornik ma jedynie stwierdzić czy przedmiot jest w faktycznej dyspozycji dłużnika, czy może jej używać.
sfn1985 napisał:
Kanas Bez urazy ale intuicja mi mowi ze chyba komornikiem jestes
Nie chowam urazy i nie jestem Komornikiem. Staram Ci się jedynie coś wytłumaczyć i albo masz problem ze zrozumieniem, albo ja tak głupio tłumaczę :)

No wlasnie zona moze z wlasnego majatku Ja nie moge odpowiadac wlasnym za dlug powstaly przed slubem

Alez rozumiem ten watek ale jak sie odnosi ten watek do art kodeksu To co komornik jest bogiem u nas w kraju i ze moze wszystko Nawet jest ponad kodeksem ? Chyba art jasno mowi ze wierzyciel nie moze ubiegac sie o sciagniecie dlugu z majatku wspolnego czyli nie moze wydac mu takiego polecania Czyli komornik dzialal by ponad swoje kompetencje i wbrew prawu :)

Powrót