posty na forum a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku redblu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No właśnie to bardzo ważna kwestia. Czy taka informacja coś daje? Przecież prawo stanowi inaczej...

Jaką moc ma regulamin na forum i czy faktycznie jeśli znajdzie się w nim taki zapis to czy to coś zmienia?

Pozdrawiam.

Witam
Przepraszam bardzo ale pogubiłem się już czy mógł by mi ktoś powiedzieć krótko czy jest możliwość zmuszenia administratora forum do usunięcia postów? jaka jest ewentualnie tego podstawa? i gdzie go ewentualnie ścigać?

pozdrawiam

W takim razie proszę o zdefiniowanie czy post podchodzi pod prawo autorskie czy nie? Rozumując logicznie, post w którym jest zawarty wynik jakichś badań, podpada pod prawo autorskie, natomiast post pod tytułem "weź młotek i puknij w 3 śrubkę od prawej" , czy "wyczyść konektory przy szybie" pod prawo autorskie nie podchodzi? Tak czy nie?

Podepne się pod temat.
Mam prośbę, czytając Was już sam się gubię Prowadzę stronę internetową swojej szkoły na której jest księga gości. W niej jest sporo wpisów obrażającą pewną osobę z tym, że jest np. podane tylko imię np "Piotrek Ty chu..." bądź tej osoby stanowisko np "dyrektor to debil" ( tudzież inne wyzwiska) Dostałem niedawno telefon, że zostanie to zgłoszone na policje i nie wiem czy to jest zastraszanie czy istnieje faktycznie taka możliwość?
Jest może jakiś paragraf w którym jasno jest napisane, że ja jako osoba prowadząca strone nie ponoszę odpowiedzialności za wpisy innych użytkowników? Jeśli tak to prosiłbymo dokładne szczegóły, jest mi to naprawdę potrzebne.
Z góry przepraszam jeżeli podpiąłem się pod inny dział bądź pod nie odpowiedni temat.
Pozdrawiam.

Witam

Mam pytanie odnośnie możliwości gospodarowania swoimi opracowaniami zamieszczonymi na forum. Nie są to teksty typu "weź młotek i puknij w 3 śrubkę od prawej" ;)

Z forum zostałam bezprawnie, i bezpodstawnie wyrzucona bez jakiegokolwiek powiadomienia za co. W związku z tym chcę zakończyć współpracę z tym forum(witryną).

Jak się za to zabrać ?
Napisałam ładnie do Admina, iż w związku z zaistniałą sytuacją proszę o usunięcie moich opracowań oraz fotorelacji mojego autorstwa.
dostałam taką odpowiedź:
Jednak już po wstępnej analizie prawa autorskiego muszę Cię poinformować, że Twoje żądania nie mogą być spełnione. I to z wielu przyczyn.
Przede wszystkim rejestrując się na forum zgodziłaś się na umieszczenie wszystkiego co napiszesz w bazie danych forum. Dokonując wszelkich wpisów na forum zgodziłaś się jednocześnie na publikację. Inaczej byłoby to zresztą absurdalne.
W przypadku publikacji artykułów sytuacja jest podobna. W każdym zresztą z przypadków mam Twoją zgodę.
Wszelkie Twoje prawa autorskie są nadal chronione zgodnie z odpowiednia ustawą i nikt nie ma prawa do cytatów bez podania źródła i autora. Także użytek komercjalny bez Twojej zgody nie jest możliwy.

W związku z tym jak mogę wyegzekwować usunięcie moich opracowań i fotorelacji ?

poniżej regulamin

Regulamin forum
Administratorzy i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej, jednakże nie jest możliwe przeczytanie każdej wiadomości. Zgadzasz się więc, że zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów czy webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.

Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Jako użytkownik zgadzasz się, że wszystkie informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom trzecim, jednakże webmaster, administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do pozyskania tych danych.

Skrypt tego forum wykorzystuje cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze. Te cookies nie zawierają żadnych informacji, które podałeś i służą jedynie ułatwieniu korzystania z forum. Adres email jest wykorzystywany jedynie dla potwierdzenia podanych informacji oraz hasła (i dla przesłania nowego hasła, gdybyś zapomniał stare).

Klikając odnośnik Rejestracja na dole zgadzasz się na te warunki.

Jeżeli konto z forum zostało usunięte ale właściciel nie chce wykasować wierszy, obrazów itp. danej osoby nawet na osobistą prośbę czy ma takie prawo??? Rozumiem że zostawia posty ale wiersze są własnością autora i może nie chce on aby tam zostały? Co ma wtedy zrobić?

Powrót