Potwór w pisuarze.

• Autor wątku Autor wątku created
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

created

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, zrobiłem kupę w pisuarze :D i niestety dyrektor mojego gimnazjum się o tym dowiedział... :mad: Teraz chce mnie pozwać do sądu, jakie mogą być konsekwencje mojego czynu? :(

Myśle ze wymienią ci mózg albo spłukają cie w tym pisuarze.

created napisał:
Witam, zrobiłem kupę w pisuarze :D i niestety dyrektor mojego gimnazjum się o tym dowiedział... :mad: Teraz chce mnie pozwać do sądu, jakie mogą być konsekwencje mojego czynu? :(

Czy mamusia na nocnik nie nauczyła siadać? to takie coś podobne do muszli klozetowej? w domu też byś do pisuaru kupkę zrobił?a mamusia by posprzątała i po główce pogłaskała?
Ja bym ukarała wywieszając zdjęcie Twoje i napis" mama nie nauczyła kupki do nocnika robić"
Sory w stosunku do wszystkich z forum ale nie wytrzymałam czytając tak bezsensowne płakanie bo dziecku się krzywda dzieje...konsekwencje ech....

Nietety obędzie się raczej bez konsekwencji jeśli nie ma ukończonych 17 lat.

A słyszałeś o czymś takim jak ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich?

kk_kw napisał:
Wykroczenie - nieobyczajny wybryk.

kk_kw napisał:
A słyszałeś o czymś takim jak ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich?

Dla ścisłości nieletni za to wykroczenie nie będzie bezpośrednio odpowiadał patrz art. 1 ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, ale tylko jeżeli uzna się ten wybryk za przejaw demoralizacji, będzie prowadzone postępowanie ( art. 2 u.o.p.s.n. ). Na marginesie można rozważyć czy nie zakwalifikować takiego zachowania z art. 143 kodeksu wykroczeń.

Ostatnia edycja:
MateuszBjj napisał:
Dla ścisłości nieletni za to wykroczenie nie będzie bezpośrednio odpowiadał patrz art. 1 ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, ale tylko jeżeli uzna się ten wybryk za przejaw demoralizacji, będzie prowadzone postępowanie ( art. 2 u.o.p.s.n. ).
Rozumie ktoś coś z tego?
MateuszBjj napisał:
Na marginesie można rozważyć czy nie zakwalifikować takiego zachowania z art. 143 kodeksu wykroczeń.

Może być. Tak czy siak jest to czyn zabroniony. Nie można walić do pisuaru.

Czemu pytający ma jeszcze możliwość pisania na forum?

To nie jest miejsce na dzielenie się swoimi przygodami z gimnazjum. Poprzednio założył wątek, ponieważ kolega dał innemu ściągać na klasówce...

FreeG napisał:
Czemu pytający ma jeszcze możliwość pisania na forum?

Każdy ma prawo zadania pytania natury prawnej, nawet jeśli dla kogoś jest to śmieszna kwestia.

kk_kw napisał:
Rozumie ktoś coś z tego?

Chodziło mi to, że nieletni opowiada tylko za wykroczenia wskazane w przepisie, a nie za wszystkie jakie są w kodeksie wykroczeń i innych ustawach. Natomiast w przypadku pozostałych nie wymienionych wykroczeń tylko w przypadku gdy ich popełnienie można uznać za przejaw demoralizacji co jest obok popełnienia czynu karalnego ( art. 1 ustawy ) podstawą dla wszczęcia postępowania.

To nie jest śmieszne, lecz żenujące.
Zgodzisz się ze mną, gdy za jakiś czas autor znów stworzy nowy wątek w dziale "prawo karne" o tym, że namalował męskie przyrodzenie na ławce i został przyłapany...

MateuszBjj napisał:
Chodziło mi to, że nieletni opowiada tylko za wykroczenia wskazane w przepisie, a nie za wszystkie jakie są w kodeksie wykroczeń i innych ustawach. Natomiast w przypadku pozostałych nie wymienionych wykroczeń tylko w przypadku gdy ich popełnienie można uznać za przejaw demoralizacji co jest obok popełnienia czynu karalnego ( art. 1 ustawy ) podstawą dla wszczęcia postępowania.

Mylisz się. Popełnienie czynu zabronionego jest zawsze przejawem demoralizacji.

art. 1. § 1. Przepisy ustawy stosuje się w zakresie:
1) zapobiegania i zwalczania demoralizacji - w stosunku do osób, które nie ukończyły lat 18,
2) postępowania w sprawach o czyny karalne - w stosunku do osób, które dopuściły się takiego czynu po ukończeniu lat 13, ale nie ukończyły lat 17,
§ 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) "nieletnich" - rozumie się przez to osoby, o których mowa w § 1,
2) "czynie karalnym" - rozumie się przez to czyn zabroniony przez ustawę jako:
a) przestępstwo lub przestępstwo skarbowe albo
b) wykroczenie określone w art. 51, 62 (1), 69, 74, 76, 85, 87, 119, 122, 124, 133 lub 143 Kodeksu wykroczeń.
oraz art 2
Art. 2. Przewidziane w ustawie działania podejmuje się w wypadkach, gdy nieletni wykazuje przejawy demoralizacji lub dopuści się czynu karalnego.

Wyraźnie w mojej ocenie nieletni odpowiada tylko za wykroczenia wyliczone w przepisie, a za pozostałe jeżeli w ogóle można mówić o "odpowiedzialności" w takim przypadku, tylko gdy są one przejawem demoralizacji.
Dodatkowo "Czynem karalnym jest czyn zabroniony przez ustawę jako przestępstwo (art. 1 k.k.), czyli zbrodnia albo występek, przestępstwo skarbowe (art. 2 k.k.s.) oraz 11 wykroczeń (...) Odpowiedzialność za pozostałe wykroczenia może nastąpić tylko w ramach przypisania nieletniemu przejawu demoralizacji i tym samym może uzasadniać potrzebę wszczęcia postępowania przez sędziego rodzinnego." Górecki P., Stachowiak S., Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich. Komentarz., Oficyna, 2007

kk_kw napisał:

W związku z powyższym nie zgodzę z takim twierdzeniem, chociaż w praktyce pewnie najczęściej oznacza przejaw demoralizacji, to skoro ustawodawca wyraźnie wskazał w art. 2 ustawy podstawy wszczęcia postępowania jakim są popełnienie czynu karalnego ( przestępstwo oraz wskazane wykroczenia ) oraz demoralizacje nieletniego, która jest przesłanką ocenną, nie można twierdzić że zawsze popełnienie wykroczenia nie będącego czynem karalnym na gruncie tejże ustawy stanowi przejaw demoralizacji gdyż o tym decyduje sąd, który może uznać że był to jednorazowy wybryk niezwiązany z ową demoralizacją i w tym kierunku obok oczywiście sprawstwa owego wykroczenia prowadzone jest postępowania. W przypadku wymienionych wykroczeń wystarczy tylko ustalenie czy nieletni się ich dopuścił.

Ostatnia edycja:
kk_kw napisał:
Popełnienie czynu zabronionego jest zawsze przejawem demoralizacji.

Nie zawsze - można np. przejść przez ulicę w miejscu niedozwolonym, albo nawet nieumyślnie spowodować czyjąś śmierć i wcale nie być przy tym zdemoralizowanym.

a priori napisał:
Nie zawsze - można np. przejść przez ulicę w miejscu niedozwolonym, albo nawet nieumyślnie spowodować czyjąś śmierć i wcale nie być przy tym zdemoralizowanym.

Proponuję przeczytać podaną przeze mnie ustawę, tylko proszę zrobić to ze zrozumieniem.

kk_kw napisał:

Wyraźnie napisałeś "zawsze". Więc jak zostało napisane w odpowiedzi nie zawsze

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót