C
created
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam, zrobiłem kupę w pisuarze
i niestety dyrektor mojego gimnazjum się o tym dowiedział...
Teraz chce mnie pozwać do sądu, jakie mogą być konsekwencje mojego czynu? 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Niektórych "rzeczy" niestety nie idzie już naprawić ...Kubi2010 napisał:Myśle ze wymienią ci mózg albo spłukają cie w tym pisuarze.
To chyba zależy ile ma lat prawda, jeśli to gimnazjum.Wykroczenie - nieobyczajny wybryk.
created napisał:Witam, zrobiłem kupę w pisuarzei niestety dyrektor mojego gimnazjum się o tym dowiedział...
Teraz chce mnie pozwać do sądu, jakie mogą być konsekwencje mojego czynu?
![]()
saim0n napisał:Nietety obędzie się raczej bez konsekwencji jeśli nie ma ukończonych 17 lat.
Możesz podać podstawę prawną takiego twierdzenia?
Kodeks wykroczeń:kk_kw napisał:Wykroczenie - nieobyczajny wybryk.
Art. 8.
Na zasadach określonych w niniejszej ustawie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu lat 17.kk_kw napisał:Wykroczenie - nieobyczajny wybryk.
kk_kw napisał:A słyszałeś o czymś takim jak ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich?
Rozumie ktoś coś z tego?MateuszBjj napisał:Dla ścisłości nieletni za to wykroczenie nie będzie bezpośrednio odpowiadał patrz art. 1 ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, ale tylko jeżeli uzna się ten wybryk za przejaw demoralizacji, będzie prowadzone postępowanie ( art. 2 u.o.p.s.n. ).
MateuszBjj napisał:Na marginesie można rozważyć czy nie zakwalifikować takiego zachowania z art. 143 kodeksu wykroczeń.
FreeG napisał:Czemu pytający ma jeszcze możliwość pisania na forum?
kk_kw napisał:Rozumie ktoś coś z tego?
MateuszBjj napisał:Chodziło mi to, że nieletni opowiada tylko za wykroczenia wskazane w przepisie, a nie za wszystkie jakie są w kodeksie wykroczeń i innych ustawach. Natomiast w przypadku pozostałych nie wymienionych wykroczeń tylko w przypadku gdy ich popełnienie można uznać za przejaw demoralizacji co jest obok popełnienia czynu karalnego ( art. 1 ustawy ) podstawą dla wszczęcia postępowania.
kk_kw napisał:Mylisz się. Popełnienie czynu zabronionego jest zawsze przejawem demoralizacji.
kk_kw napisał:Popełnienie czynu zabronionego jest zawsze przejawem demoralizacji.
a priori napisał:Nie zawsze - można np. przejść przez ulicę w miejscu niedozwolonym, albo nawet nieumyślnie spowodować czyjąś śmierć i wcale nie być przy tym zdemoralizowanym.
kk_kw napisał:Mylisz się. Popełnienie czynu zabronionego jest zawsze przejawem demoralizacji.