Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy

u mnie z kolei sąd oddalił akt oskarżenia. Map1 zdaje się wniósł skargę i za jakiś czas będzie kolejne posiedzenie w sprawie rozpatrzenia skargi. Czy myślicie że jest po co jechać? (mam daleko do sądu). Czy w takich przypadkach będę miał możliwość powiedzieć cokolwiek czy sąd rozpatruje jedynie wniosek drugiej strony?

Hej
Moja przygoda dopiero się zaczyna.
W moim przypadku, jak również pewnie w waszych, obecnie odwołują się do okresu 2006-2008 - okresu w którym posiadali licencję. Screena przysłali bieżącego, strona powstała w 2002. Jak mogą udowodnić że 4 lata wcześniej była używana ta sama mapa? Oczywiście chodzi mi o coś o randze dowodu np. podpis elektroniczny ze znacznikiem czasu itp.
Jak oni mają zamiar to zrobić? A jak nie mają, to jak reagują na taką obronę?

A z jakiej mapy skorzystałeś - ważne bo nie na wszystkie utracili licencje.

Witam
A jak to wygląda w przypadku, gdy ktoś pobrał ich mały plik w formie JPG na stronę prywatną i:
- umieścił link do Pilot.pl
- najpierw kilka lat był link (niejako reklama), potem dopiero w 2005 pojawiła się mała mapka (+link do pilot).
Czy mieli prawa do tej mapki w 2005? Mapa potem była kilka lat w sieci.
- mapka ta nigdy nie była potem zmieniana ani nawet strona edytowana, po prostu jest zapomniana.
- grafika nie była edytowana, strona nigdy nie zarobiła nawet 1 zł.
- w okolicach 2005 był pisany list do pilota lub Szukacza (już nie pamiętam), czy w zamian za link można wykorzystać mapkę. Ale chyba odpowiedzi nie było, to tak dawno.

Serwis już nie istnieje, nie ma konta itd. Trafili przez maila ze swoją głupią groźbą.
Podobno były jakieś wyroki gdzie Mapa1 przegrała i ich cała argumentacja padła, dlaczego więc ciągle to wysyłają? Można powołać się na poprzednie wyroki?

I teraz jak wygląda sprawa karna - ponoć często są umarzane.
A cywilne - jak z nimi wygląda?

Ostatnia edycja:

@taki: Skoro działają dalej, to oznacza to zapewne że nadal większość osób udaje im się zastraszyć. Zwróć proszę uwagę, kto najczęściej staje się ich celem. Hobbyści, emeryci, renciści, maleńkie firmy lub ogromne instytucje, które nie chcą utracić prestiżu i zapewne płacą od ręki. Przeczytałem calutki ten wątek i nie przypominam sobie żadnego "bogacza". Ja bym ich zignorował. Pozdrawiam!

w sprawie cywilnej powinno wystarczyć jak powołałbyś się na nadużywanie praw podmiotowych przez map1 (przepisy karne prawa autorskiego mają służyć jako zabezpieczenie przed naruszeniem praw, a nie jako źródło dochodu + wspomnieć o cenniku służącym do zawyżania sumy odszkodowania) i stwierdzić że mapka nie miała cech utworu i przywołać stosowne orzeczenie SN - oczywiście o ile sprawa karna została umorzona, gdy ja wygasają to potem w cywilnej jest dużo trudniej

Swierszcz:
W moim przypadku, jak również pewnie w waszych, obecnie odwołują się do okresu 2006-2008 - okresu w którym posiadali licencję. Screena przysłali bieżącego, strona powstała w 2002. Jak mogą udowodnić że 4 lata wcześniej była używana ta sama mapa? Oczywiście chodzi mi o coś o randze dowodu np. podpis elektroniczny ze znacznikiem czasu itp.
Jak oni mają zamiar to zrobić? A jak nie mają, to jak reagują na taką obronę?
Łuksz1:
A z jakiej mapy skorzystałeś - ważne bo nie na wszystkie utracili licencje.

pilot.pl od IGiK - oni sami mi piszą że dotyczy to jedynie okresu 11.09.2006-11.09.2008

Generalnie na upartego idzie sprawdzić kiedy była ta grafika, więc nie zawsze opłaca się mataczyć. Nie powiem jak, ale idzie.

Mam tylko pytanie, czy jeżeli ktoś umieścił te grafikę w 2005 roku i trwała ona sobie do 2009 roku, bo strona nie była edytowana (np: zapomniane hasło), to też może być zagrożony i będzie musiał coś udowadniać, czy w ogóle ich zlać?

Kto normalny interesuje się potem, do kogo przechodzi serwis i prawa?

taki napisał:
Generalnie na upartego idzie sprawdzić kiedy była ta grafika, więc nie zawsze opłaca się mataczyć. Nie powiem jak, ale idzie
Ale chyba nie mówisz o projekcie archiwizowania internetu? Jeśli nie to możesz dać znać na prv.
taki napisał:
(np: zapomniane hasło)
Prawników takie tłumaczenie nie zadowoli. Może jedynie uda Ci się pójść w stronę przedawnienia (5 lat)

No a co tu tak ucichło? Sprawa się rozwiązała, czy co? A tak na serio, to czy po tych wezwaniach do zapłaty z kancelarii prawnej już ktoś dostał np. następną wiadomość, wezwanie, pozew..?

@stan38: Ja to się nie znam, ale widzę że gdzie się nie pojawi Map1 ze swoim szefem tam źle się dzieje. Ostatnio tutaj siali postrach:

http://szklarski.eu/index.php?showtopic=131700

Być może teraz dręczą forumprawne.org. Śmiem podejrzewać, że każdy kto powie prawdę o "Jego Ekselencji" szefowi map1 i działalności jego firmy spotyka się z pozwem. Nawet nie trzeba się wypowiadać - wystarczy samo hostowanie takiej wypowiedzi. Nie ma się co ich bać, trzeba pisać jak jest i tyle. Prawda zawsze wyjdzie na wierzch. Jeśli spotkałeś / spotkałaś się z próbą wyłudzenia od map1, gdzie bez wyroku sądu wmawiają Ci, że "Twoje działanie wyczerpuje znamiona przestępstwa" nie daj się zastraszyć. Antypozdrowienia dla Map1, więcej znamion przestępstw wykazują ich działania.

P.S.

Nie uciszycie nas Map1 - prawda jest jedna, kłamstwo ma krótkie nogi. Śliczne i groźnie wyglądające stempelki prawników też nie pomogą.

Odpowiednia skarga na jego pełnomocnika Gumkowskiego poszła już do Izby adwokackiej oraz ministra sprawiedliwości

Bartek75 napisał:
Odpowiednia skarga na jego pełnomocnika Gumkowskiego poszła już do Izby adwokackiej oraz ministra sprawiedliwości

Brawo.
A ja też mogę napisać skargę?
U mnie cisza, milczą.
Cisza przed burzą hehe.
Już się ich nie boję, dzięki Wam.
Najważniejsze, to się nie dać niesprawiedliwości.

U mnie też cisza, więc co tu pisać? Zresztą uważam, że oficjalne wypowiedzi na forum są bardzo pomocne dla map1 gdyż zapoznają ich z naszymi zamiarami. O konkretnych posunięciach lepiej pisać na pryw.wiad.:beer:

A ja się cieszę.
Myślę że jest szansa publicznego nagłośnienia metod działania Map1. Abstrahując od podstaw prawych ich działania - da to szanse nagłośnienia sprawy, dzięki czemu miej osób skorzysta z map firm powiązanych z Map1 czyli Emapy i Cartall.
Ps: Map1 ściga co najmniej jedną osobę która skorzystała z map WP. Wygląda więc na to, że mają również prawo do map zamieszczanych na tym portalu. Pytana WP.PL - nie dała mi jednak żadnej odpowiedzi na ten temat.

Dość dawno tu nie zaglądałem a widzę, że pan O. dalej prowadzi swoją działalność.
Każdego zapraszam do przeczytania uzasadnienia wyroku Szczecińskiego Sąd Apelacyjnego (sygn. akt I ACa 136/10)
http://www.szklarski.eu/index.php?showtopic=131197&st=20&start=20

Myślę, że to załatwia sprawę.
Wydruk/Zrzut ekranu NIE JEST DOWODEM.
Każdy kto przegrał sprawę na jego podstawie może i powinien się odwołać.

To samo twierdziłem 7 lat temu kiedy zaczęła się moja przygoda szkoda, że ja nie trafiłem nad tak rozsądnego sędziego.

@bart_pl

przeczytałem ten wyrok i napaliłem się żeby jednak iść do sądu, jestem początkującym prawnikiem, może by tak zacząć karierę od wygranej :D

Jeżeli to prawda to koledzy już wiecie o czym wcześniej pisałem. Jestem całkowicie z Wami. A te Wasze forum prawne jest świadectwem "cierpienia moralnego" nie Michała Okonka a tych wszystkich osób, które umieściły tu swoje komentarze.
O jedno Was proszę drodzy Administratorzy tego forum NIE IDŹCIE Z MICHAŁEM OKONKIEM NA UGODĘ I NIE PŁAĆCIE MU ANI PRZYSŁOWIOWEJ ZŁOTÓWKI TYLKO WALCZCIE I NIE PODDAWAJCIE SIĘ!!!
Jestem z Wami!

OkropNick napisał:

Pamiętajmy, że to dzięki temu forum uzyskaliśmy większość informacji zarówno prawnych jak i o posunięciach map1 w stos. do prawdopodobnie ogromnej liczby internautów. Wiele Wam zawdzięczamy!

Powrót