Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy

Łukasz1 - proszę o przesłanie umorzeń ma PM.
pozdr

Piszcie na priva wtedy prześle - nie ma sensy zaśmiecać wątku.
Ewentualnie dajcie znać na jaki serwis mógłbym wrzucić żeby nie było ograniczeń w ilości pobrań.

Witam wszystkich. 2 dni mi zajęło przeczytanie wątku od początku, nie żałuję - teraz wiem że nie zapłacę choćbym resztę życia miał spędzić na sądzeniu się z tą "firmą". Dzięki Wam wszystkim za porażającą ilość informacji i wiarę, że czasami trzeba powalczyć o swoje.

I tak trzymać! Nie ma czego się bać. Policjant czy Prokurator taki sam człowiek i jak się dobrze wszystko rozegra (wytłumaczy) na samym początku, czyli na pierwsze wezwanie niesiemy oświadczenie na piśmie (cała nasza historia razem z historią tej firmy oczywiście, bo przecież wiemy o niej bardzo dużo, no i z efektowną obroną na zakończenie) do tego dodajemy załączniki, to nikt nie będzie nam stawał w poprzek, bo będzie czarno na białym kto jest kto.
Ja już piszę 4 stronę oświadczenia i jeszcze nie koniec. Później to wszystko zbiorę do kupy i trochę streszczę, bo tylu kartek to nikt nie będzie czytał dokładnie ;) Załączników też już mam kilka a postaram się o więcej.
Wolałbym mieć to już z głowy, ale nie ma tak dobrze.. Teraz trzeba czekać na wezwanie nie wiadomo ile i się non-stop stresować ;)
W każdym bądź razie będę dobrze przygotowany i nie pozwolę zrobić z siebie przestępcy.

Ja na razie zebrałem co jest, oświadczenie sobie napiszę jak mi przyjdzie wezwanie. Szkoda mi teraz na nich czasu, pozdrawiam :)

Witam! Mam wielką prośbę do osób, które otrzymały kopię umorzenia od Łukasza1, o przesłanie mi tego pisma! Dostałam wezwanie do zapłaty od M1 jednak w moim przypadku firma powołuje się na umowę licencyjną z firmą Cartall i trochę się boję, że w związku z tym moja sytuacja wygląda gorzej w porównaniu do tych osób, które zamieściły mapę z zasobów IGiK... Z góry bardzo dziękuję!!!

Polecam skontaktować się z Łukasz1, nie zaszkodzi też przeczytać cały wątek. Trochę tego jest, ale mocno się może przydać. Pozdrawiam!

Dziękuję za radę - wszystko to zrobiłam już wczoraj :) Niestety do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi od Łukasza1 a to właśnie w nim i jego piśmie upatruję jakąś szansę dla siebie.. Również pozdrawiam!

MissJam napisał:
(...) Dostałam wezwanie do zapłaty od M1 (...)

Tak od razu wezwanie do zapłaty?

Faktycznie, dziwne, najpierw tylko straszą... Może im się już "grunt pod nogami pali"?

MissJam napisał:
Witam! Mam wielką prośbę do osób, które otrzymały kopię umorzenia od Łukasza1, o przesłanie mi tego pisma!

To co ma Łukasz, to jest orzeczenie sądu grodzkiego o umorzeniu sprawy i obciążeniu kosztami skarbu państwa. Dotyczyło mapy Cartall.
W uzasadnieniu sąd wyjaśnia, że "[tej] mapy nie sposób zakwalifikować jako "utwór" w rozumieniu ustawy o prawie autorskim".

Nie znamy za bardzo jakiego fragmentu dotyczyła sprawa, czy to kontury Polski, czy trzy ulice na krzyż ;-) Może Łukasz1 wyjaśni nam.
Niemniej widać po tym orzeczeniu że każdy sąd widzi sprawę po swojemu. Wszystkie koncentrują się na prawie autorskim, a żaden na razie nie ustosunkował się do haraczu i nieuzasadnionych roszczeń przekraczających kilkadziesiąt razy rzeczywistą wartość fragmencików.

Czy ktoś wie, jak zakończyła się rozprawa sądowa między autorem, IGIK a map1?

Ostatnia edycja:

Uściślenie.
Wiem, że wyrok sądu rejonowego był na korzyść IGIK, ale map1 odwołało się. Dla mnie to ważne.

O odwołaniu nic nie wiem. Uzasadnienie wyroku z dnia 17 listopad 2009 roku mówi jednak wyraźnie, że do przedłużenia umowy licencyjnej wymagam jest wola 2 stron a nie tylko M. Wszelkie zmiany w tej umowie a wiec i jej przedłużenie wymagają zmian na piśmie w postaci aneksu a M takiego aneksu od Instytutu nigdy nie uzyska. Jest też kilka innych ważnych argumentów.
Niewątpliwie umowa z Instytutem jest jednym z głównych źródeł "dochodów" M. Wiec zapewne będzie próbować ich bronić. Argumenty przedstawione przez sąd w orzeczeniu są jednak tak przekonujące, że trudno wierzyć w jakieś powodzenie dziań M w tym zakresie.

Ostatnia edycja:

Dociekliwy2 napisał:
To co ma Łukasz, to jest orzeczenie sądu grodzkiego o umorzeniu sprawy i obciążeniu kosztami skarbu państwa. Dotyczyło mapy Cartall.
W uzasadnieniu sąd wyjaśnia, że "[tej] mapy nie sposób zakwalifikować jako "utwór" w rozumieniu ustawy o prawie autorskim".

Nie znamy za bardzo jakiego fragmentu dotyczyła sprawa, czy to kontury Polski, czy trzy ulice na krzyż ;-) Może Łukasz1 wyjaśni nam.
Niemniej widać po tym orzeczeniu że każdy sąd widzi sprawę po swojemu. Wszystkie koncentrują się na prawie autorskim, a żaden na razie nie ustosunkował się do haraczu i nieuzasadnionych roszczeń przekraczających kilkadziesiąt razy rzeczywistą wartość fragmencików.
Z pewnego miejsca w interncie widzę, że map1 nadal publikuje mapy IGIK. Zapewne map1 odwołało się od wyroku sądu rejonowego. Ja mam nadal wiele wątpliwości odnośnie działalności sądów a wcześniej organów ścigania. Mam dowód całkowicie dyskredytujący działanie tej firmy i nic. Wcześniej, gdy cokolwiek zgłosiłem, map1 wiedziało pierwsze.

Żeby nie było wątpliwości. Dowód dotyczy prawa autorskiego a nie jakiegoś wydumanego problemu. Aby nie zniszczyć sobie życia, wyłączam się z forum mając nadzieję, że pozostałym użytkownikom skutecznie uda się rozwiązać problem. Osobiście uważam, że za wykonaną pracę należy płacić. Jeżeli chodzi o map1, sprzeciwiam się takiemu postępowaniu.

To ciekawe - ja też mam 100% fakt złamania prawa przez tą firmę. Należałoby to wykorzystać, gdyż mamy do czynienia z przestępstwem :-) i to z niejednym !
Gdyby Sądy zainteresowały się procederem uprawianym przez map1, czyli gdyby ktoś zechciał podjąć walkę - dostarczę kilka poważnych argumentów i faktów. Z nich wyłoniłby się prawdziwy obraz działania firmy.

PS Kto dostał w 2010 pisemko z map1 o mapy z pilota.pl - proszę o kontakt.

Dzisiaj otrzymalem pisemko...... z Kancelarii Gumowski Kołacki z "Wezwaniem do zapłaty" w terminie 7 dni... pomimo iz obecnie toczy się sprawa sądowa! :mad:

Czy ktoś potrafiłby mi to wytłumaczyć? Czy można tak w ogole w trakcie sprawy sądowej wysyłać pismo z żadaniem o zapłatę? (teraz jest Kancelaria, a sprawę założył MO). Co wynika dla mnie z faktu żądania ode mnie wpłaty w terminie 7 dni (wiadomo, ze niczego nie wpłacę). Czy takie żądanie w trakcie procesu jest w ogóle poprawne i prawnie dozwolone?

PS. Czy map1 ściga już wszystkich i wszystko co się tylko da w terminie 7 dni? :-) Może planują zakończenie swojej "misji"????

Ja mam wrażenie że oni te pisma wysyłają mechanicznie, nie ważne na jakim etapie jest sprawa i co ktoś im odpisał, a nóż ktoś jednak będzie miał dość i zapłaci. A tak w ogóle to wydaje mi się, że sprawa sądowa tak jakby wyłącza dogadywanie się poza sądem, ale może mylę się.

jacekutm napisał:
(...)PS. Czy map1 ściga już wszystkich i wszystko co się tylko da w terminie 7 dni? :-) Może planują zakończenie swojej "misji"????

Tak im się spieszy to może planują zwinąć interes w przyszłym tygodniu? :lol:

Powrót