J
jakub34
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
RE: Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy
Łukasz1 - proszę o przesłanie umorzeń ma PM.
pozdr
Łukasz1 - proszę o przesłanie umorzeń ma PM.
pozdr
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
MissJam napisał:(...) Dostałam wezwanie do zapłaty od M1 (...)
MissJam napisał:Witam! Mam wielką prośbę do osób, które otrzymały kopię umorzenia od Łukasza1, o przesłanie mi tego pisma!
Z pewnego miejsca w interncie widzę, że map1 nadal publikuje mapy IGIK. Zapewne map1 odwołało się od wyroku sądu rejonowego. Ja mam nadal wiele wątpliwości odnośnie działalności sądów a wcześniej organów ścigania. Mam dowód całkowicie dyskredytujący działanie tej firmy i nic. Wcześniej, gdy cokolwiek zgłosiłem, map1 wiedziało pierwsze.Dociekliwy2 napisał:To co ma Łukasz, to jest orzeczenie sądu grodzkiego o umorzeniu sprawy i obciążeniu kosztami skarbu państwa. Dotyczyło mapy Cartall.
W uzasadnieniu sąd wyjaśnia, że "[tej] mapy nie sposób zakwalifikować jako "utwór" w rozumieniu ustawy o prawie autorskim".
Nie znamy za bardzo jakiego fragmentu dotyczyła sprawa, czy to kontury Polski, czy trzy ulice na krzyż ;-) Może Łukasz1 wyjaśni nam.
Niemniej widać po tym orzeczeniu że każdy sąd widzi sprawę po swojemu. Wszystkie koncentrują się na prawie autorskim, a żaden na razie nie ustosunkował się do haraczu i nieuzasadnionych roszczeń przekraczających kilkadziesiąt razy rzeczywistą wartość fragmencików.
jacekutm napisał:(...)PS. Czy map1 ściga już wszystkich i wszystko co się tylko da w terminie 7 dni?Może planują zakończenie swojej "misji"????