Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ten wyrok nie dotyczy map1, ale jest tam mowa m.in. o mapce dojazdowej, wczytaj się dobrze.

Mam jeszcze inne wyroki dot. spraw mapy - sygn. akt I ACa 136/10 i sygn. akt XI K936/09.
Czy ktoś ma jeszcze inne wyroki? Przydałyby mi się.;)

Witam,

Dostałem wezwanie do stawienia się w sądzie w Łodzi w charakterze świadka w sprwie związanej z mapami. Jakieś 2 lata temu byłem przesłuchiwany w charakterze chyba też świadka (nie pamiętam tego w tej chwili, ale na pewno nie oskarżony :) na Policji.

Generalnie kiedyś (chyba w 2005 roku, a na pewno nie później) przygotowałem stronę w której była mapka. Nie pamiętałem tego skąd ją brałem ani nawet jak wyglądała. Nie ja byłem odpowiedzialny za umieszczenie strony w internecie. Teraz mam, tak jak pisałem, wezwanie jako świadek w sprawie Pana M.O. przeciwko innej osobie.

Jak mam zachowywać się w sądzie? Co to w ogóle dla mnie oznacza? Mogę się czegoś obawiać? W sądzie byłem raz w życiu w sprawie spadkowej :-)

Ostatnia edycja:
Prawdę mówić będę. Mataczyć nie zamierzam. Nie wspiera mnie żaden prawnik :(

Czy możliwy jest scenariusz w którym osoba która jest oskarżona będzie chciała zrzucić winę na świadka (mnie) w związku z tym co będę mówił?

Gdzieś znalazłem na forum w pierwszym wątku i mapach taki fragement wypowiedzi jednego z forumowiczy:
Pamiętajcie - jako świadek mówicie prawdę ale to nie może być wykorzystane do oskarżenia - różnica w zeznaniach jako świadek i jako podejrzany, bo jako podejrzany możecie odmówić zeznania.
I proszę podawać na jakie artykuły powołują się śledczy bo to ważne.
\
Prawdą to jest ?

Ostatnia edycja:
Jako świadek masz prawo odmówić odpowiedzi na każde pytanie, odpowiedź na które może Cię narazić na odpowiedzialność karną.

Ripper napisał:
Jako świadek masz prawo odmówić odpowiedzi na każde pytanie, odpowiedź na które może Cię narazić na odpowiedzialność karną.
Właśnie dowiedzialem się czegoś o czym nie miałem do tej pory pojęcia. Tylko czy to nie będzie odczytane dwuznacznie (aha: odmawia odpowiedzi, czyli jest winny lub ukrywa coś).

Co może mnie narazić na odpowiedzialnosć karną? Chodzi o to, że moge nie udzielić odpowiedzi na pytania które wg. mnie mogą we mnie godzić ?

Jeżeli obawiasz się, że zgodna z prawdą odpowiedź na dane pytanie, może narazić Cię na odpowiedzialność za przestępstwo, to możesz uchylić się od odpowiedzi na nie. Nikt nie ma prawa pociągnąć Cię za to do odpowiedzialności, ani kwestionować Twojego uchylenia się.
Nie wolno Ci kłamać, bo za to grozi świadkowi odpowiedzialność karna za składanie fałszywych zeznań.

Pomocy!!! Nasz biedny Uczniowski Klub Sportowy również otrzymał pismo za bezprawne wykorzystanie fragmentu mapy ze str. "do celu". na mapie były narysowane kierunki , gdzie pojedziemy na mecze. zajmujemy się dziećmi społecznie na cały rok na działalność dostaliśmy 5000. Kwota która zadają ( dzwoniłam do nich) 1390 zł jest dla nas ogromna. Nie mamy pieniędzy , żeby zapłacić , błagam o rady. Jola

UKS napisał:
Kwota która zadają ( dzwoniłam do nich) 1390 zł jest dla nas ogromna. Nie mamy pieniędzy , żeby zapłacić , błagam o rady.
To zadzwoń do nich jeszcze raz i zapytaj, za co ta opłata.
W regulaminie korzystania z Serwisu API DoCelu.pl w Portalu Wirtualna Polska (Regulamin korzystania z Serwisu API DoCelu.pl w Portalu Wirtualna Polska - API DoCelu.pl) stoi, jak wół:
"Usługa API – oznacza bezpłatną usługę świadczoną przez WP w Serwisie API DoCelu.pl dla Użytkowników, umożliwiającą Użytkownikowi wyświetlanie Mapy na Stronie internetowej Użytkownika oraz skonfigurowanie wybranych przez Użytkownika Funkcjonalności Mapy w zakresie określonym w API i Dokumentacji, dostępną dla Użytkownika przy wykorzystaniu API, po uprzednim pobraniu Klucza do API. "

Zgoda. Umieszczenie fragmentów mapy, jako bitmapy może nie być zgodne z regulaminem, ale:
1. Skąd ta kwota?
2. Co ma do tego Map1, skoro na mapie Do Celu jest Copyright Wirtualnej Polski i to oni ewentualnie powinni mieć pretensje o rozpowszechnianie fragmentu mapy w sposób inny niż ten, na jaki zezwalają.

Coś tutaj jest nie tak.
Na Twoim miejscu skontaktowałbym się również z Wirtualną Polską i zapytał tam, o co z tym chodzi. Zastanawiam się nawet czy samemu tego nie zrobić.

Mam pytanie do wszystkich.
Czy ktoś miał sprawę cywilną, bez karnej???
Proszę;) o kontakt na priva

No tak, nie ma żadnego problemu jeżeli ktoś skorzystał z API. Natomiast co, w przypadku użycia fragmentu tej mapy na zasadzie skanowania ekranu, bróbki w programie graficznym i wstawienia na stronę? Zanetta

zanettap napisał:
co, w przypadku użycia fragmentu tej mapy na zasadzie skanowania ekranu, bróbki w programie graficznym i wstawienia na stronę?
Tak, jak napisałem.
Ktoś oczywiście może mieć za to pretensje i coś sobie rościć.
Tylko...
1. Dlaczego Map1, skoro na stronie mapy DoCelu jest (C) Wirtualnej Polski.
2. I dlaczego wyliczenie kwoty roszczenia jest w tym wypadku opierane najwyraźniej na tym ich standardowym cenniku "za fragment mapy".
To jest właśnie dla mnie niezrozumiałe i tutaj coś mi śmierdzi.

Napisaliśmy zapytanie do e mapy
" Zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o informację, czy faktycznie firma ta "map1" posiada wszystkie uregulowania w zakresie praw do tej mapy, w tym umowę licencyjną z Państwem, ponieważ nie mogę odnaleźć jej nazwy, na Państwa stroniewśród Państwa klientów Emapa - nasi Klienci. Emapa - Gis, Monitoring pojazdów, Oprogramowanie... ,
ani też na stronie klientów strategicznych
Emapa - partnerzy strategiczni. Emapa - Oprogramowanie dla transportu,... , co budzi moje podejrzenia o
legalności wystąpienia do mnie z pismem przez fimę "map1".
Dostaliśmy taką odpowiedź od spółki emapa

"zgodnie z umową między Spółką Emapa i Map1, ma ona prawo dochodzić
zadośćuczynienia w przypadku nielegalnego wykorzystania map (jak w opisanym poniżej przypadku)." czyli naszym wykorzystaniu fragmentu mapy do wskazania dojazdów na mecze dla dzieci

Biuro Emapa | biuro@emapa.pl

Emapa sp. z o.o. | 90-562 Łódź, ul. Łąkowa 11 | tel/fax: (0 42) 633 92 79 |
REGON: 472865527 | NIP: 725-18-08-677 | KRS: 0000003046 | Kapitał zakładowy
100 000 PLN w pełni opłacony | Emapa - mapy cyfrowe dla biznesu. Emapa - Monitoring pojazdów, Mapa,... | Emapi - mapa internetowa firmy Emapa

Co Wy na to? Nie ma na nich siły?

UKS napisał:
Pomocy!!! Nasz biedny Uczniowski Klub Sportowy również otrzymał pismo za bezprawne wykorzystanie fragmentu mapy ze str. "do celu". na mapie były narysowane kierunki , gdzie pojedziemy na mecze. zajmujemy się dziećmi społecznie na cały rok na działalność dostaliśmy 5000. Kwota która zadają ( dzwoniłam do nich) 1390 zł jest dla nas ogromna. Nie mamy pieniędzy , żeby zapłacić , błagam o rady. Jola

Jak pisałem wcześniej - serwis mapowy DoCelu.pl jest produktem spółki Wirtualna Polska, tak więc korespondencję z różnymi nieistotnymi firmami i firemkami uważam za stratę czasu.

WP jest dużą korporacją obsługiwaną przez profesjonalny dział prawny, a w razie potrzeby także wyspecjalizowane kancelarie zewnętrzne. Wirtualna została wmieszana w ten proceder, co zaczyna godzić choćby w ich wizerunek - ale póki nie będą musieli to się tym pewnie nie zajmą, bo mają ważniejsze sprawy na głowie.

Chyba że... zaczną dostawać od zainteresowanych oficjalne pytania w tej sprawie (nie telefony czy maile - ale pisma wysłane poleconym), temat zacznie pojawiać się w mediach, w powiązaniu z WP - wówczas zabawa się skończy i nasz ulubieniec może dość szybko stać się Michałem O. - w gierkach z Wirtualną Polską nie ma żadnych szans.

Ja na razie czekam na odpowiedź sądu cywilnego który wydał nakaz zapłaty.
Sprawa jest już prowadzona przez mojego adwokata i niestety mam wyrok karny na sobie bo się przyznałem. Zobaczymy jak to będzie

Kazik353 napisał:
Jak pisałem wcześniej - serwis mapowy DoCelu.pl jest produktem spółki Wirtualna Polska, tak więc korespondencję z różnymi nieistotnymi firmami i firemkami uważam za stratę czasu.

Z tego co widzę w stopce serwisu DoCelu.pl jest informacja Mapy: Emapa , Integracja i Technologia: Wp.pl. WP pewnie wykupiło od Emapy odpowiednią licencję dla siebie i dodało oprogramowanie. Natomiast Emapa ściga za wykorzystanie swoich map, a z jakiego źródła to ich chyba nie interesuje.

Witam! Czytam to forum i czytam i końca nie widać. Ale doczytam :-) Tak, jak wielu z Was znalazłem się wśród ofiar firmy map1 i zastanawiam się nad jednym. Jeżeli znajdują się wśród "nas" osoby, którym umorzono postępowanie karne oraz osoby, które wygrały proces cywilny, to czy nie można się na takie uzasadnienia do wyroków powoływać i przedstawiać je w swojej sprawie (może nawet jako dowód). Przecież te wszystkie sprawy są takie same. Ściągnięcie mapki - umieszczenie jej na stronie. Prosiłbym o kontakt na priwa zanettap@wp.pl wszystkich, którzy byli namierzeni przez map1, a sprawę umorzono, czy też zostali uniewinnieni w procesie cywilnym, a nawet tych, którym zasądzono niższe kwoty odszkodowań na rzecz map1. Może w ten sposób pomożemy sobie nawzajem, a i innym, tym, którzy padną ofiarą drapieżców z map1. Pozdrawiam i wołam o pomoc!

Powrót