Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Napisałeś, że pierwszą sprawę przegrałeś. Masz wyznaczony termin kolejnej? Jak oceniasz szanse na wygraną? Nie mam niestety czasu bujać się co chwilę do Łodzi i chciałbym mieć to już z głowy, ale nie uśmiecha mi się płacić tych kosztów zastępstwa adwokackiego i sądowych, jeśli nie otrzymałem wcześniej ostatecznego wezwania do zapłaty. Po jakim czasie od odebrania nakazu zapłaty wpadł komornik i dlaczego w ogóle Ci odwiedził, jeśli złożyłeś sprzeciw? Coś mu zapłaciłeś?

A ja mam pytanie do osób, które sprawy karnej w ogóle nie miały, tzn. prokurator umorzył sledztwo - oddalił, natomiast na sprawie cywilnej była ugoda w Sądzie cywilnym w Łodzi, w myśl której kwota na którą obydwie strony się zgodziły, pokrywa wszelkie roszczenia powoda i co jest zapisane w aktach sprawy przez Sędziego. Czy tez może dostały jakieś nakazy zapłaty poza tą kwotą ustaloną w Sądzie ale cywilnym? Czy te nakazy zapłaty dotyczą tylko spraw karnych???

Witam zajrzałem tutaj ponownie bo w zasadzie już zapominam o Map1 ale widzę że mój wyrok jest przez was wykorzystywany w waszych sprawach. Co mnie bardzo cieszy!

Samo uzasadnienie zamieszczam pod tym linkiem: http://www.kwateryprywatne.net.pl/uzasad.pdf

Mam nadzieję że dalej będzie Wam pomagać.

Najważniejsza sprawa to WALCZYĆ! i nie poddawać się !

Pozdrawiam wszystkich poszkodowanych. I życze oczywiście wygranej.

edmun napisał:
To masz tak samo jak ja.

I) Złóż sprzeciw do nakazu
II) W międzyczasie wpadnie Ci komornik zgodnie z nakazem i będzie egzekwował kasę (z resztą bezpodstawnie)
III) Dostaniesz datę kiedy masz się zgłosić do Sądu Cywilnego w Łodzi (nieważne, gdzie mieszkasz, bo oni walczą tym, że zrobiłem to w internecie, czyli mogłeś zrobić to z każdego miejsca na świecie)

Ja pierwszą sprawę przegrałem... podejrzewam że wszystko jest tam ładnie ustawione wg śmiesznych argumentów które wysnuł adwokat powoda

I co dalej mam to samo sprawa 24.1 2012 -1 cywilna - i komornik na plecach

dalej? sadzisz sie... apelacje i apelacje. wlasnie to przechodze i nic wiecej nie jestem w stanie podpowiedziec

A na co może wejść komornik jeśli nie ma się dochodów oraz żadnego mienia na własność?

Na prywatne rzeczy, na meble, telewizor i wszelkie ruchomości jakie masz w miejscu zamieszkania, oprócz lekarstw i ciuchów

Będzie gorzej!

Już 26 stycznia polski rząd podpisze kontrowersyjne porozumienie antypirackie ACTA. Negocjacje ws. porozumienia zostały utajnione.

ACTA (Anti-counterfeiting trade agreement) to układ między Australią, Kanadą, Japonią, Koreą Południową, Meksykiem, Maroko, Nową Zelandią, Singapurem, Szwajcarią i USA. Jego nazwę można przetłumaczyć jako „porozumienie przeciw obrotowi podróbkami”.

ACTA umożliwi firmom typu Map1 jeszcze większa swobodę w prowadzeniu dochodzeń odszkodowawczych.

Całość mozna ściągnąć pod tym linkiem: http://www.mkidn.gov.pl/media/docs/20120118-wniosek_ACTA.pdf
Uwaga!! link po kliknięciu nie działa!!! Należy kliknąć prawym klawiszem myszy i z menu wybrać opcję "zapisz element docelowy jako"!

Przytoczę jeden z zapisów Sekcja 5 art 27 pkt 4 :

"Strona może zgodnie ze swoimi przepisami ustawodawczymi i wykonawczymi, przewidzieć możliwość wydania przez swoje właściwe organy dostawcy usług internetowych nakazu niezwłocznego ujawnienia posiadaczowi praw informacji wystarczających do zidentyfikowania abonenta, co do którego istnieje podejrzenie, że jego konto zostało użyte do naruszenia, jeśli ten posiadacz praw zgłosił w sposób wystarczający pod względem prawnym żądanie dotyczące naruszenia praw związanych ze znakami towarowymi, praw autorskich lub praw pokrewnych i informacje te mają służyć do celów ochrony lub dochodzenia i egzekwowania tych praw."

-Czyli już nie prokurator określa IP tylko operator internetu będzie musiał wydać nasze dane na żądanie. Oczywiście to na razie jest tylko porozumienie i trzeba będzie trochę czasu żeby zostało wprowadzone niemniej faktem jest że taką dodatkową "swobodę" przeróżni naciągacze wykorzystają natychmiast. Zresztą inne zapisy w tym dokumencie są niemniej ciekawe.
Myślę że osoby będące na tym forum bardziej zorientowane w prawie powinny się wypowiedzieć o ewentualnych zagrożeniach jakie przyjęcie tego dokumentu ze sobą niesie.
Zresztą cały internet aż huczy nad tą sprawą.

Pozdrawiam walczących z map1 i życzę im samych wygranych spraw.

marecki12 napisał:
"Strona może zgodnie ze swoimi przepisami ustawodawczymi i wykonawczymi, przewidzieć możliwość wydania przez swoje właściwe organy dostawcy usług internetowych nakazu niezwłocznego ujawnienia posiadaczowi praw informacji wystarczających do zidentyfikowania abonenta, co do którego istnieje ...."
/QUOTE]

Ale nadal na żądanie właściwych organów. Organ może stwierdzić, że podejrzenie jest nieuzasadnilne.

Ostatnia edycja:
Tyle, że tym właściwym organem, będzie posiadacz praw, w tym wypadku Map1, całkowicie omijając prokuraturę itp.

edmun napisał:
Tyle, że tym właściwym organem, będzie posiadacz praw, w tym wypadku Map1, całkowicie omijając prokuraturę itp.

Nie pisz bzdur. Prywatny podmiot nie może być organem państwowym.

ale wcale nie bedzie musial. wystarczy ze Map1 zglosi podejrzenie i juz bedziesz sadzony jako pirat, odetna Ci internet, a uslugodawca to juz w ogole bedzie przerazony ze jakies mapki sa na stronach (tak tak.... na ISP spada rowniez obowiazek pilnowania swoich klientow).
wariackie kolko sie zamyka kiedy okazuje sie ze Ty mozesz byc szybciej niz normalnie oskarzony o lamanie praw autorskich, firma ktora udostepnila Ci miejsce na serwerze jest wspolwinna, a w ogole jeszcze jest firma ktora dala Ci dostep do internetu.

edmun napisał:
ale wcale nie bedzie musial. wystarczy ze Map1 zglosi podejrzenie i juz bedziesz sadzony jako pirat, odetna Ci internet, a uslugodawca to juz w ogole bedzie przerazony ze jakies mapki sa na stronach (tak tak.... na ISP spada rowniez obowiazek pilnowania swoich klientow).
wariackie kolko sie zamyka kiedy okazuje sie ze Ty mozesz byc szybciej niz normalnie oskarzony o lamanie praw autorskich, firma ktora udostepnila Ci miejsce na serwerze jest wspolwinna, a w ogole jeszcze jest firma ktora dala Ci dostep do internetu.

Stary, takie brednie możesz wciskać gimbusom, którzy wierzą we wszystko co ktoś umieści na youtube.
Ja treść ACTA czytałem. I bardzo proszę, żeby - przynajmniej na tym forum - posługiwać się faktycznymi zapisami tego dokumentu i je poddawać krytycznej analizie, a nie kolportować obiegowe opinie, które nie mają nic wspólnego z faktyczną treścią ACTA. Praktycznie wszystko co napisałeś jest kompletną nieprawdą.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0380:FIN:PL:PDF

również czytałem całość i nie jestem typem gimbusa, który wierzy we wszystko z fb, youtube'a itp. proszę bez bezpośredniego obrażania.

Przepraszam, uniosłem się. Trochę mnie denerwuje jak przeciwko ACTA wysuwane są zarzuty, które nijak z tekstu tego dokumentu nie wynikają.

Witam. Pewnie nikogo nie zaskoczę pisząc, że też mam problem z tymi ludźmi.

Tylko teraz przyszła mi do głowy jedna niejasność. Mianowicie pierwsze pismo od nich otrzymałem z datą 2 czerwca 2008r.
Natomiast pismo z pozwem o zapłatę jest datowane na 1 czerwca 2011r. a sąd wysłał mi zawiadomienie o pozwie 7 czerwca 2011. Sprawa odbyła się 9 listopada 2011r. (na korzyść map1).
Teraz więc nasuwa się pytanie czy sprawa nie była przedawniona (z tego co wyczytałem w tym temacie - 3 lata) ? Jak to się przelicza? Czy zawiadomienie z sądu, na chłopski rozum, zatrzymuje ten "prawny zegar" czy nie ma ono żadnego wpływu i sprawa była przedawniona? Potrzebuję pilnej odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Nie wdając się w szczegóły. Instytucja przedawnienia jest uruchamiana jedynie na zarzut strony. Sąd nie bada tych okresów z urzędu, więc o ile strona tego nie podniesienie, nawet przedawnione roszczenie może być przedmiotem rozstrzygnięcia.

To teraz tak. Jeżeli przedawniona sprawa została rozstrzygnięta i zakończona prawomocnym wyrokiem to czy mogę mu teraz wytoczyć powództwo o to, że bezpodstawnie wymusił na mnie zapłacenie ok 6,5k zł? Niestety odwołać się do tamtej sprawy już nie mogę. Miałem zamiar się odwołać ale czekałem jak ten głupi na pismo z sądu z wyrokiem nie wiedząc, że sąd nie ma obowiązku mi tego wysłać i w ten sposób przegapiłem okres na odwołanie...

Ale jak to bezpodstawnie? Rozumiem, że żądanie 6,5 tys. złotych zostało potwierdzone prawomocnym wyrokiem. Poza tym, nawet świadczenie przedawnione nadal jest należne - czyli zgodne z prawem. Teraz natomiast wiążę Cię już powaga rzeczy osądzonej. Trzeba mieć na uwadze, że nie zawsze wygrywa ten, kto w sporze ma rację, często wygrywa ta strona, która jest sprawniejsza i aktywniejsza.
Dla Twojego spokoju - wniesienie pozwu (a nie doręczenie Tobie) skutecznie przerywa bieg przedawnienia - pozew wniesiony 1. czerwca.

Ostatnia edycja:
Od kiedy liczy się bieg przedawnienia jeśli prowadziło się wymianę korespondencji z Map? : czy bieg przedawnienia zaczyna się od pierwszego pisma, które od nich dostałam czy od ostatniego które od nich dostałam lub wysłałam im? Korespondencja była prowadzona ok. pół roku.

Powrót