Praca w Służbie Więziennej - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
proponuje aby Pani mąż podszedł do działu kadr,

Witam, dawno nie udzielałem się na forum, oddaje klawiaturę dla znajomego funkcjonariusza sw, nie jest zarejestrowany na forum a ma kilka pytań -

Jestem funkcjonariusze SW od 3 miesięcy, strażnik działu ochrony - zastanawiam się nad odejściem z tej służby ale chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś konsekwencję zwolnienia się z SW po przepracowanych 3 miesiącach ( w miarę wiedzy i możliwości, proszę o przybliżone koszty, jeżeli takowe są)
Druga sprawa, jest taka, że albo się zwolnię albo się przeniosę do zakładu bliżej mojego domu. Czy waszym zdaniem istnieją realne szanse na to, że dyrektor zakładu, w którym teraz pracuję wyrazi zgodę na przeniesienie (pracuję tylko 3 miechy), jak to uzasadnić i do kogo kierować prośbę o przeniesienie. Proszę o podpowiedź, jak to rozegrać?

Witam Ja z takim zapytaniem. W pażdzierniku 2011 miałem test sprawnościowe a w listopadzie 2011 testy psychologiczne a teraz w lipcu komisje lekarska. Na komisji powiedzieli "zdolny do służby" .Ta przerwa 9 miesięcy była spowodowana moja nieobecnością w Polsce. I takie mam pytanie jak długo są ważne te pierwsze testy? I co dalej mnie czeka i kiedy mniej więcej? Pozdrawiam dzięki za odp.:)

Witam,
jestem w służbie przygotowawczej i nigdzie nie moge w ustawie lub w internecie znaleść ile wynosi dodatek służbowy gdy zostajesz przeniesiony na służbę stałą po tych 2 latach pracy. Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?

Beckloser napisał:
Witam, dawno nie udzielałem się na forum, oddaje klawiaturę dla znajomego funkcjonariusza sw, nie jest zarejestrowany na forum a ma kilka pytań -

Sam nie da rady się zarejestrować?

Beckloser napisał:
Jestem funkcjonariusze SW od 3 miesięcy, strażnik działu ochrony - zastanawiam się nad odejściem z tej służby ale chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś konsekwencję zwolnienia się z SW po przepracowanych 3 miesiącach ( w miarę wiedzy i możliwości, proszę o przybliżone koszty, jeżeli takowe są).

Ustawa o Służbie Więziennej. Rozdział 12 art. 103. Nawet nie dopuszczam do siebie myśli, że nie czytałeś nigdy tego podstawowego dla SW aktu prawnego, ale jak widzę rzeczywistość jest ponura ...

Beckloser napisał:
Druga sprawa, jest taka, że albo się zwolnię albo się przeniosę do zakładu bliżej mojego domu. Czy waszym zdaniem istnieją realne szanse na to, że dyrektor zakładu, w którym teraz pracuję wyrazi zgodę na przeniesienie (pracuję tylko 3 miechy), jak to uzasadnić i do kogo kierować prośbę o przeniesienie.

Wróżbiarstwo - inne forum. A poza tym - rozdział 9 tej samej ustawy, sam początek. Tam poczytasz kto podejmuje decyzję.

kisza napisał:
ile wynosi dodatek służbowy gdy zostajesz przeniesiony na służbę stałą po tych 2 latach pracy.

"Kwota dodatku służbowego nie może przekroczyć 50 % otrzymywanego uposażenia zasadniczego i dodatku za stopień" - i tyle z regulacji.

Ostatnia edycja:
Witam, dzisiaj poddałem się szanownej komisji lekarskiej z wszystkimi badaniami. W sumie nic szczególnego (MSWIA Wawa), zdałem papierki do babki z sekretariatu, za chwilę wyszedł jakiś Pan i zaprosił mnie do gabinetu po to by powiedzieć, że zdolny:lol:. Powiedział jeszcze żeby przedzwonić do Aresztu i dać znać, że komisja zaliczona. Tak też zrobiłem. W kadrach jednostki powiedzieli mi, że teraz trzeba czekać. Papierki są ważne rok.:mad: Ciekawe ile to będzie trwać. A może ktoś się stara do SŁUŻEWCA??? I ma jakieś przecieki?

No i nie ma co się podniecać, niedługo zadzwoni Ci telefon z kadr, by oznajmić, że niestety, ale postępowanie wobec Pana zostało przerwane, bo jak wiemy przejście wszystkich etapów nie gwarantuje przystąpienia do SW, natomiast powodu zgodnie z ustawą podawać Ci nie muszą. Na koniec usłyszysz "dziękujemy", a Ty sobie dopowiesz... chyba za stracony czas i tym, że Cię rozochocili w ostatnim czasie i nic więcej. ^^

sir_ryszard napisał:
No i nie ma co się podniecać, niedługo zadzwoni Ci telefon z kadr, by oznajmić,

A jak oznajmi coś innego to co? Twoja teoria spiskowa legnie w gruzach?

Nie widzisz, że sobie żartuję, ostatnie znaki "^^", świadczą o tym, że staram się rozluźnić atmosferę, bo widać, że emocje i przeżywanie unoszą się dosłownie z tematu na kilometr. Nie tworzę żadnych teorii spiskowych, tylko obracam to w żart, ale widzę, że niektórzy starają się być śmiertelnie poważni, a trzeba zaznaczyć, że nawet pracownik zakładu pogrzebowego potrafi być wesoły, bo w takich właśnie wszystkich pracach, gdzie psychika odgrywa rolę, to trzeba być trochę rozluźnienia dla głowy, bo inaczej by się po prostu zwariowało. Życzę wszystkim wszystkiego najlepszego i dopięcia procesu do ostatniego guzika. Najważniejszy jest spokój. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
witam, czekam właśnie na testy sprawnościowe i interesuje mnie rzut piłką lekarską, bo nigdzie nie jest to dokładnie opisane, moje pytanie jest następujące: czy piłką rzuca się w identyczny sposób jak w piłce nożnej "z autu"?pozdro i dzięki za odp.

tak, oburącz z za głowy, nogi na linii, nie mogą się oderwać od podłoża.

Witam wszystkich.
Jestem już po wszystkim i mam datę przyjęcia do służby/mianowania (jeszcze ten miesiąc :D). Wszystkim starającym się chcę powiedzieć, że dostałem się bez znajomosci - tzw. z ulicy, i się da trzeba tylko próbować i nie tracić nadzieji. Mi dostanie się zajęło ponad rok a dokumenty składałem do ponad 12 AŚ i ZK do których logistycznie/ekonomicznie byłem wstanie dojeżdżać do pracy.

Mam pytanie do funkcjonariuszy SW. Posiadam stopień wojskowy: kapral podchorąży rezerwy (krótkie przeszkolenie w czasie studiów). a mianowany będę standardowo na szeregowego. CZy istnieje w SW opcja zrównania stopnia wojskowego ze służbowym (wiem np. że w policji się da). Znalazłem rozporządzenie o odpowiednikach stopni różnych służb ze stopniami SW ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Czy może ktoś ma informacje czy to jest możliwe i jak na to patrzą przełożeni.
Jak już zamierzam taką prośbę złożyć po jakichś 5 miesiącach służby bo podejrzewam, że wcześniejsze złożenie może zostać źle odebrane.

Będę wdzięczny za informacje. :D
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Panowie moje pytanie. Jak myślicie będą podwyżki dla pracowników SW w październiku tak jak zapowiadano ?? Z tego co się dowiedziałem osobiście od znajomego wojo dostało. Każdy równo po ok 240 zł na rękę. Policja też dostała. Jakie macie na ten temat opinie ? Miło zacząć od prawie 2 tyś na rękę. Tylko troszkę się obawiam o te anomalia pogodowe i zniszczenia, że to będzie pretekst do przesunięcia podwyżek. Co o tym myślicie ?? Podobno w związkach mówi się, że kasa będzie, ale nowe zasady przechodzenia na emerytury dosięgną tych, którzy nie pracują minimalnie 3 lat. Właściwie będzie to zależne od tego w którym roku będą mogli odejść na emeryturkę wg obecnych zasad.

CZy istnieje w SW opcja zrównania stopnia wojskowego ze służbowym (wiem np. że w policji się da)
Na starcie szeregowy,dopiero po Kaliszu awans na stopniu. Raport nic nie da.
Podobno w związkach mówi się, że kasa będzie, ale nowe zasady przechodzenia na emerytury dosięgną tych, którzy nie pracują minimalnie 3 lat. Właściwie będzie to zależne od tego w którym roku będą mogli odejść na emeryturkę wg obecnych zasad.
Nowe zasady dla ludzi przyjętych do służby po 1 stycznia 2013 roku. Skąd te 3 lata?

Co Masz na myśli pisząc po Kaliszu? Chodzi o jakieś szkolenie specjalistyczne lub podoficerskie? Na wstępne jadę gdzieś koło Piotrkowa Trybunalskiego. I z Twojego doświadczenia ile około trzeba przepracować żeby dostać się na Kalisz i móc zrównać ten stopień? (domyślam się, że zależy to od indywidualnych decyzji przełożonych ale chociaż Jakbyś mógł podać przybliżoną/średnią liczbę).

Dziękuje za informacje :D

Ostatnia edycja:
Kalisz to może być od ok 1,5 roku służby, a może być po 3 latach. Tak najczęściej jest po 2 latach. Zasady wejdą 1 stycznia 2013, ale obawiam się, że załapie się na nie więcej ludzi niestety. Tak, aby ten pierwszy stycznia nie był jakimś progiem. Ten rok na dostanie się jest masakra, bo każdy chce zdążyć przed tym 1 stycznia. Oby faktycznie nowe zasady objęły tylko tych po 1 stycznia, ale obawiam się (mam solidne podstawy), że to obejmie już pracujących, kwestia z jakim stażem.

A tak z ciekawosci jakie sa te solidne podstawy? Ja mysle ze podwyzki jednak beda, nie bylo ogloszonej kleski zywiolowej wiec jest duza szansa na te 300 dla kazdego. Obawiam sie natomiast ze bedzie to w formie dodatku a nie wliczone w podstawe;-(
Co do nowych zasad to jest jasno okreslone ze obejma przyjetych od 1 stycznia 2013 r. wiec nie wiem skad te 3 lata? Zeby jakiego progu nie bylo? Jesli mialyby objac pracujacych 3 lata to i tak progiem bylby 1 stycznia tylko 2010;-)

Nie no po prostu mówię, że rozmawiałem z gościem ze "związków" i on tak to widzi. Chodzi o to, że np nowe przepisy obejmą tych co nabędą prawa emerytalne ( na starych zasadach) po np 2020 roku. Czyli ja to widzę tak np. idziesz do pracy w 2005 no to Ciebie nowe nie obejma bo już w 2020 masz prawa emerytalne (oczywiście nie musisz iść na eme) , ale dajmy to Twój kolega szedł do SW w 2006 roku i on nabywa prawa w 2021 więc on ma nowe zasady. Podaję tylko przykład. Oby było tak jak Ty mówisz, że nowe dopiero po 1 stycznia 2013 jestem jak najbardziej ZA :) Co do kasy też możliwe, że będzie tak jak mówisz, dadzą, ale inaczej niż byśmy chcieli :) No, ale zawsze w górę. aby ok 230 było do łapki to już będzie dobrze :)

Ja mysle ze podwyzki jednak beda, nie bylo ogloszonej kleski zywiolowej wiec jest duza szansa na te 300 dla kazdego. Obawiam sie natomiast ze bedzie to w formie dodatku a nie wliczone w podstawe;-(
Podwyżka będzie na stopniu, nie na stanowisku, nie w formie dodatku służbowego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót