Praca w Służbie Więziennej - IV

• Autor wątku Autor wątku Temida123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hej, chciałabym zapytać Was odnośnie odstąpienia od prowadzenia postępowania kwalifikacyjnego. A mianowicie otrzymałam pismo, że na podstawie art 39d pkt 2 w związku z art 38 pkt 4 ustawy o Służbie Wieziennej odstepują od prowadzenia postępowania. Ktoś z Was mógłby mi powiedzieć o co chodzi z tą rękojmią prawidłowego wykonywania powierzonych zadań? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

LilianWest napisał:
Forg'owi chodzi o to, że napisałeś niepoprawnie. Poprawnie jest "stawić się" ☺️.
Po odwołaniu piszesz, że wszystko od nowa czyli mam przez to rozumieć, że całą obiegówkę robiłeś od nowa czy tyczy się to tylko testów psychologicznych ?

Tylko testy psychologiczne.

Milyxzv napisał:
A więc.

Swoją drogę do SW, rozpocząłem 3 czerwca, złożyłem papiery do OISW Wrocław. 11 czerwca, zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną, która przebiegła w ciągu 15 minut, pytania to typowe, motywacja do pracy, dlaczego SW, co to jest empatia, jak widzę siebie za kilka lat, czego oczekuję od pracy. Po rozmowie kwalifikacyjnej trzy dni później, zostałem zaproszony na test sprawności fizycznej, rzucanie piłką lekarską 2kg, bieg koperta, bieg wahadłowy, skok w dal, gibkość. Po teście sprawności fizycznej, został najważniejszy etap - Obiegówka z lekarzami. Wszystkich lekarzy obskoczyłem w tydzień, niestety moja droga zatrzymała się na psychiatrze, która po moich testach, stwierdziła iż mam jakieś zaburzenia adaptacyjne (według wszystkich po prostu za młody z brakiem doświadczenia). Oczywiście odwołałem się, bo było to dla mnie śmieszne, napisałem odwołanie z pomocą prawnika wszystko uzasadniając i następnie zawiozłem je z powrotem na Grabiszyńską. Po 36 dniach otrzymałem odpowiedź od CKL z Poznania, żeby wstawić się na ponowne badania specjalistyczne. Pisałem tam wszystko od nowa. Po sprawdzeniu moich odpowiedzi na tryliard pytań, Pani psycholog oraz psychiatra, nie miały nic do zarzucenia, a następnie udałem się na komisję lekarską. Panowie z komisji lekarskiej super lekarze, porozmawiali ze mną na temat piłki nożnej i powiedzieli że jestem zdolny. Z zadowoleniem wyszedłem z pokoju i pojechałem z powrotem do domu. Teraz muszę czekać na telefon od ZK do którego się udaje, ale również czekam na wpłynięcie listu o zdolności z Poznania do OISW.

Daj znać kiedy się odezwą bo jestem ciekawy czy też będziesz czekać na kolejny nabór do swojej jednostki.

adiono23 napisał:
Nie. Ja Warszawa ale zasady pewnie te same.

No ja właśnie przed chwilą otrzymałem telefon, że w poniedziałek mam stawić się do pracy na 7:30. Więc te zasady chyba trochę się różnią

Milyxzv napisał:
No ja właśnie przed chwilą otrzymałem telefon, że w poniedziałek mam stawić się do pracy na 7:30. Więc te zasady chyba trochę się różnią

Gratulacje, daj znać o swoich pierwszych wrażeniach

Witam wszystkich forumowiczów!

Może nim zadam pytanie, opiszę jak wygląda proces rekrutacji.
- Rozmowa kwalifikacyjna, nic trudnego (mówisz o sobie, dlaczego chciałbyś pracować w SW).
- Testy psychologiczne (test na inteligencje, testy psychologiczne, dość ciężkie, trzeba zaznaczać to co się uważa bo pytania się powtarzają. Na samym końcu rozmowa z psychologiem, generalnie nie ma się czego bać, jeżeli masz poukładane w głowie będzie dobrze).
-Badania lekarskie - jesteś zdrowy, przechodzisz.
-Testy sprawnościowe - jeżeli nie ważysz 150 kg i sport nie jest dla Ciebie czymś nowym, to spokojnie bo progi moim zdaniem są zdecydowanie za małe.
Tyle o samej rekrutacji, teraz ja mam pytanie dla osób pracujących :)

Dostałem się do pracy do jednego z ZK na stanowisko strażnik. Czytając, rozmawiając z innymi osobami mogę powiedzieć, że mam pewne wątpliwości. Otóż, mam wyższe wykształcenie(żadna uczelnia prestiżowa, kierunek też bez szału). Prowadzę własną działalność gospodarczą, gdzie uśrednijmy zarabiam 3000 na rękę, po odliczeniu wszystkiego. Nie mam jakoś mocno perspektywy na rozwój w tej branży, w której działam. Dziś prowadzisz małą działalność - jutro nie. Uważam, że jestem osobą w dość inteligentną. Moje pytanie brzmi, czy nie będę się w tej pracy marnował? Podczas różnych rozmów, dostałem taką informacje "jak wrócisz, że szkółki przez rok czasu na wieży" Zapytam czy to prawda? Nie uśmiecha mi się stać na wieży (stać i nie robić nic) przez 12h przez taki długi okres.

Bardzo proszę o odpowiedzi

Andrzej109 napisał:
Witam wszystkich forumowiczów!

Może nim zadam pytanie, opiszę jak wygląda proces rekrutacji.
- Rozmowa kwalifikacyjna, nic trudnego (mówisz o sobie, dlaczego chciałbyś pracować w SW).
- Testy psychologiczne (test na inteligencje, testy psychologiczne, dość ciężkie, trzeba zaznaczać to co się uważa bo pytania się powtarzają. Na samym końcu rozmowa z psychologiem, generalnie nie ma się czego bać, jeżeli masz poukładane w głowie będzie dobrze).
-Badania lekarskie - jesteś zdrowy, przechodzisz.
-Testy sprawnościowe - jeżeli nie ważysz 150 kg i sport nie jest dla Ciebie czymś nowym, to spokojnie bo progi moim zdaniem są zdecydowanie za małe.
Tyle o samej rekrutacji, teraz ja mam pytanie dla osób pracujących :)

Dostałem się do pracy do jednego z ZK na stanowisko strażnik. Czytając, rozmawiając z innymi osobami mogę powiedzieć, że mam pewne wątpliwości. Otóż, mam wyższe wykształcenie(żadna uczelnia prestiżowa, kierunek też bez szału). Prowadzę własną działalność gospodarczą, gdzie uśrednijmy zarabiam 3000 na rękę, po odliczeniu wszystkiego. Nie mam jakoś mocno perspektywy na rozwój w tej branży, w której działam. Dziś prowadzisz małą działalność - jutro nie. Uważam, że jestem osobą w dość inteligentną. Moje pytanie brzmi, czy nie będę się w tej pracy marnował? Podczas różnych rozmów, dostałem taką informacje "jak wrócisz, że szkółki przez rok czasu na wieży" Zapytam czy to prawda? Nie uśmiecha mi się stać na wieży (stać i nie robić nic) przez 12h przez taki długi okres.

Bardzo proszę o odpowiedzi

Na prowadzenie swojej działalności/prace poza służbą musisz mieć pozwolenie od Dyrektora swojego kryminału.
Co do marnowania się, nie wypowiem się, bo to zależy od podejścia człowieka do Służby i jego indywidualnego wrażenia na temat tej pracy, ale karierę w dziale ochrony raczej zrobić ciężko.
Wieża... przez 12h na pewno nie będziesz tam stał, bo co kilka godzin robi się podmianki. Zależy od kierownictwa co będziesz robił po szkółce, zazwyczaj wysyłają do różnych zajęć, żebyś poznał ten klimat i pracę, czyli raz wieża, raz łaźnia, raz widzenia... Z drugiej strony każda jednostka ma swoją specyfikę.

Miał ktoś Psychiatrę po PZP? Jeśli tak proszę napisać jak wygląda wizyta co i jak. Z gory dzięki za odp.

Cześć wszystkim;) mam pytanie do osób, które przechodziły przez całą rekrutację. Czy u was każdy kandydat uczestniczył w teście wiedzy, rozmowie, tsf i był u psychologa i komisji lekarskiej? Czy jednak po rozmowie czy teście tylko wybrańcy idą na tsf i psychologa?

Test wiedzy ogólnej zawsze jest, służy on do wyselekcjonowania osób jak np. jest sporo osób na jedno stanowisko, osoba z największa ilością punktów przechodzi dalej, reszta rezerwa.

Milyxzv napisał:
Test wiedzy ogólnej zawsze jest, służy on do wyselekcjonowania osób jak np. jest sporo osób na jedno stanowisko, osoba z największa ilością punktów przechodzi dalej, reszta rezerwa.

tak wiem, a test sprawności i psycholog?

Dzisiaj dostałem orzeczenie że jestem zdolny do służby. Pani z kadr powiedziała mi że mam czekać na telefon kiedy do służby. Jak myślicie jak długo to potrwa?
OISW Poznań

Zależy od okręgu kiedy będzie prowadzony następny nabór. Jeżeli jest aktualnie jakiś prowadzony i twoje dokumenty są już w okręgu to kwestia tygodnia dwóch. Jeżeli nie ma naboru bądź twoje dokumenty doszły do okręgu w momencie zamknięcia listy i ogłoszenia wyników kandydatów to trzeba czekać aż ogłoszą kolejny. Różnie to bywa ale zazwyczaj przerwa między naborami wynosi 3-6 miesięcy. Ale to zależy od okręgu i jednostki do której się starasz jak często są prowadzone nabory. W większych miastach jest to co 2-3 miesiące w mniejszych miastach co 3-6 miesięcy. Trzeba wchodzić na stronę SW i co kilka dni patrzeć ewentualnie zadzwonić do okręgu i zapytać kiedy planują następny nabór.

James99 napisał:
Jak myślicie jak długo to potrwa?
OISW Poznań

Myślimy, że pomyliłeś fora. To wróżbiarskie ma inny adres.
Skąd mamy to wiedzieć? Żadnych przesłanek nie podajesz, by dywagować - inaczej wygląda przyjęcie do ochrony gdzie są wakaty a inaczej do innych działów - gdzie musi pojawić się się wakat, czyli ktoś musi odejść ze służby.

Witam. Mam pytanie odnośnie badań. Otrzymałem skierowanie na badania psychologiczne i komisje lekarska. Na czym polega owa komisja lekarska? Czy po tym etapie będzie konieczna także tzw. Obiegówka? Czy obiegowke robię u lekarzy wyznaczonych czy mogę zrobić badania na własną rękę np. Prywatnie? No i jak wygląda psycholog i komisja w Gdańsku bo słyszałem że Gdańsk ciężko przejść.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót