Praca w Służbie Więziennej - IV

• Autor wątku Autor wątku Temida123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy jest możliwość skorzystać z poradni psychologicznej prywatnie przed testami i rozmowa z psychologiem?

miras756 napisał:
Witam. Mam pytanie odnośnie badań. Otrzymałem skierowanie na badania psychologiczne i komisje lekarska. Na czym polega owa komisja lekarska? Czy po tym etapie będzie konieczna także tzw. Obiegówka? Czy obiegowke robię u lekarzy wyznaczonych czy mogę zrobić badania na własną rękę np. Prywatnie? No i jak wygląda psycholog i komisja w Gdańsku bo słyszałem że Gdańsk ciężko przejść.

Badanie psychologiczne są to kilka zestawy pytań na początku wypełniasz ankietę dotycząca ciebie i twojej najbliższej rodziny dane itp. następnie dostajesz zestawy pytań dotyczące twojej osobowości były chyba ze 3-4 zestawy na które trzeba było zaznaczyć tak/nie/nie wiem albo na pewno tak/raczej tak/nie wiem/raczej nie/na pewno nie (coś takiego nie pamiętam dokładnie). Trzeba uważać co się zaznacza bo pytania często się powtarzają tylko są inaczej skonstruowane ale sens jest ten sam i trzeba uważać aby nie zaznaczyć dwóch innych odpowiedzi bo może wyjść później skala kłamstwa na końcu była tablica ravena jest w internecie można rozwiązywać. Później po teście lub w trakcie zależy od PZP idziesz do psychologa który prowadzi z tobą 5-10 min rozmowę. Patrzy na tą ankietę dotyczącą ciebie i twojej rodziny pyta się gdzie aktualnie pracują rodzice, co ty w życiu robisz, czy masz partnerkę jak tak to jak długo czym się zajmuje itp. (podaję tu na swoim przykładzie). Po rozmowie jak pozytywnie się zaprezentujesz mi powiedziała od razu że wszystko w porządku i do 5 albo 7 dni roboczych mają czas na sprawdzenie twojego testu. Po tym czasie trzeba się było wstawić osobiście (tam gdzie dostawałeś skierowanie na testy psychologiczne) i jeżeli wynik był pozytywny dostawałeś obiegówkę z zaznaczonymi lekarzami zazwyczaj są to psychiatra, kardiolog, okulista, laryngolog, neurolog, ortopeda a także podstawowa morfologia+mocz, RTG klatki, audiogram, EKG serca + może być również internista. Jeżeli owalisz testy psychologiczne to na obiegówce zaznaczają tylko psychiatrę (kolega tak dostał ale to też nie wiem czy każdy okręg robi tak samo). Po odbyciu wszystkich lekarzy stajesz na komisję zazwyczaj jest to tylko orzecznik, który przegląda twoje wyniki (tutaj też zaznaczam że w różnych okręgach są różni lekarze i jeden zerknie i mu wystarczy to aby wystawić opinię drugi będzie kazał jeszcze raz kierować na badanie jeżeli coś mu się w wynikach nie spodoba) i orzeka zdolny lub niezdolny do służby, 3 min trwała komisja. I to tyle później mają chyba 30 dni od twojej komisji aby wysłać orzeczenie tobie (potrzebne jeżeli chcesz napisać odwołanie masz wtedy 14 dni od dostarczenia do twoich rąk) i do okręgu do którego się starasz. Badania robisz w szpitalu MSWiA nie możesz nic robić prywatnie ewentualnie holtera można jeżeli wyjdzie wysokie ciśnienie i morfologię jeżeli też wyjdzie źle reszta w szpitalu MSWiA tam gdzie dostajesz skierowania. Ja niestety nie jestem z OISW Gdańsk więc nie wypowiem się jak tam jest ze zdawalnością.

Marek19852 napisał:
Czy jest możliwość skorzystać z poradni psychologicznej prywatnie przed testami i rozmowa z psychologiem?

Tak jak najbardziej.

Ostatnia edycja:
Czy jeśli do służby zostanę przyjęty 12/18/25 listopada to wstępniak będzie dopiero po nowym roku?
Czy jest możliwość że przed wstepniakiem będę pełnił służby 12h np w święta lub sylwestra czy będę jeszcze w tym roku miał wolne. 😊

Czy na rozmowę kwalifikacyjną zapraszają raczej wszystkich, którzy złożyli poprawnie wypełnione dokumenty, czy mogą z jakiegoś powodu na tym etapie odrzucić? Kandydat na strażnika działu ochrony

Konradwallenrodd napisał:
Czy na rozmowę kwalifikacyjną zapraszają raczej wszystkich, którzy złożyli poprawnie wypełnione dokumenty, czy mogą z jakiegoś powodu na tym etapie odrzucić? K

Oczywiście że mogą i jeszcze na szczęście to robią.

Hey ! moze moje pytanie sie powtórzy, za co z gory przepraszam.

Mam zamiar poddac sie rekturacji do SW, jestem pielegniarka, pracowalam w oddzialach psychiatrycznych, obecnie PZP od miesiaca... Ale pojawila sie oferta, opcja o ktorej powiem skromnie marzylam.

Pracuje na 8emki tak zwane, wiem ze jak przyznam sie pracodawcy co mam w zamiarze, moze mi utrudniac... zwlaszcza ze sa tam psychiatrzy i psychologowie do kwalifikacji ( chyba ze jestem paranoikiem i jest to moje glupie myslenie )

Czy ciezko jest pogodzic prace z procedurami rekturacyjnymi ? jak to wyglada..
Czy wy panowie i panie byliscie poprostu bezrobotni przez caly czas rekrutacji ?

Prosze o jakas mala pomoc :)

Flavikox napisał:
Hey ! moze moje pytanie sie powtórzy, za co z gory przepraszam.

Mam zamiar poddac sie rekturacji do SW, jestem pielegniarka, pracowalam w oddzialach psychiatrycznych, obecnie PZP od miesiaca... Ale pojawila sie oferta, opcja o ktorej powiem skromnie marzylam.

Pracuje na 8emki tak zwane, wiem ze jak przyznam sie pracodawcy co mam w zamiarze, moze mi utrudniac... zwlaszcza ze sa tam psychiatrzy i psychologowie do kwalifikacji ( chyba ze jestem paranoikiem i jest to moje glupie myslenie )

Czy ciezko jest pogodzic prace z procedurami rekturacyjnymi ? jak to wyglada..
Czy wy panowie i panie byliscie poprostu bezrobotni przez caly czas rekrutacji ?

Prosze o jakas mala pomoc :)

Zależy wszystko od Inspektoratu, w jednych rozmowę, test wiedzy, test sprawności i psychologa da się zrobić w tydzień. Dzwonią na drugi dzień od złożenia papierów. W innych dzwonią dopiero po miesiącu, więc rekrutacja trwa dłużej. Wiem to z własnego doświadczenia.
A do którego okręgu startujesz? :)

Witam, może ktoś pomóc w sprawie odwołania od testów psychologicznych? Z góry dzięki.

Ja pomogę. Skoro uznano, że z powodów psychicznych się nie nadajesz do służby to uwierz w to. Będziesz dzięki temu żył dłużej.

Aaendrjuaa napisał:
Zależy wszystko od Inspektoratu, w jednych rozmowę, test wiedzy, test sprawności i psychologa da się zrobić w tydzień. Dzwonią na drugi dzień od złożenia papierów. W innych dzwonią dopiero po miesiącu, więc rekrutacja trwa dłużej. Wiem to z własnego doświadczenia.
A do którego okręgu startujesz? :)
Szczecin :) mam tylko nadzieje ze pogodze rekrutacje i prace.. bo kurde nie moge byc bezrobotna i czekac az laskawie sie beda odzywac.

Witam składa ktoś papiery teraz do OISW Wrocław na nową rekrutację?;)

A ja mam pytanie o zarobki. Ile na początku dostaje mlodszy wychowawca?

Witam, jedzie ktoś może do Nowego Wiśnicza 6 grudnia na testy? Chętnie się zabiore :)

Witam, czy po nie zdaniu PZP jest jakaś karencja na ponowne składanie dokumetów do SW?

Witajcie,
podpowiedzcie proszę, jak właściwie wygląda sprawa zatrudnienia w SW na stanowisku młodszego wychowawcy? Według art. 47 mogę zostać zatrudniony "awansem" na stopniu podoficera, chorążego, a nawet oficerskim (tu za zgodą DG). Szczerze przyznam, że liczyłem na stopień choćby chorążego ze względu na posiadane zatrudnienie - mgr z resocjalizacji + podyplomówka, natomiast otrzymałem informację, że będzie to stopień szeregowego - bez konkretnych wyjaśnień... nie jestem w stanie nawet sprawdzić ile będę zarabiał, bo w tabelach nie ma mnożnika dla szeregowego młodszego wychowawcy. W odpowiedzi otrzymałem tylko mamrotanie o zmianie w zatrudnieniach itd., ale ustawa się przecież nie zmieniła w tym zakresie... czy ktoś się orientuje ile będę zarabiał? Dodatkowo, czy jest w ogóle szansa, że pojadę na szkolenie i przeskoczę na stopień oficerski? Z góry dziękuję za wszelkie info...

Listopad19 napisał:
Szczerze przyznam, że liczyłem na stopień choćby chorążego ze względu na posiadane zatrudnienie - mgr z resocjalizacji + podyplomówka

To absolutna norma ...

Listopad19 napisał:
bo w tabelach nie ma mnożnika dla szeregowego młodszego wychowawcy.

Oczywiście że są.
Sprawdzasz dodatek za stopień "szeregowy" oraz wynagrodzenie na stanowisku "młodszy wychowawca".

Do tego magister resocjalizacji z wykształceniem podyplomowym nie potrafi przeprowadzić prostej rozmowy z kadrowcem? "Panie szanowny, konkretnie poproszę, ile w tej chwili, w tym dniu, zarabia osoba, na proponowanym mi stanowisku?" "Mtmtnosoi". "Ok, skoro to tajemnica to dziękuję uprzejmie, idę na taśmę do fabryki".

Ostatnia edycja:
Listopad19 napisał:
Witajcie,
podpowiedzcie proszę, jak właściwie wygląda sprawa zatrudnienia w SW na stanowisku młodszego wychowawcy? Według art. 47 mogę zostać zatrudniony "awansem" na stopniu podoficera, chorążego, a nawet oficerskim (tu za zgodą DG). Szczerze przyznam, że liczyłem na stopień choćby chorążego ze względu na posiadane zatrudnienie - mgr z resocjalizacji + podyplomówka, natomiast otrzymałem informację, że będzie to stopień szeregowego - bez konkretnych wyjaśnień... nie jestem w stanie nawet sprawdzić ile będę zarabiał, bo w tabelach nie ma mnożnika dla szeregowego młodszego wychowawcy. W odpowiedzi otrzymałem tylko mamrotanie o zmianie w zatrudnieniach itd., ale ustawa się przecież nie zmieniła w tym zakresie... czy ktoś się orientuje ile będę zarabiał? Dodatkowo, czy jest w ogóle szansa, że pojadę na szkolenie i przeskoczę na stopień oficerski? Z góry dziękuję za wszelkie info...
Nie ma tak łatwo :) Musisz zacząć od najniższego stopnia. Gdyby każdy magister chciałby od razu być chorążym to by nie wyrobili. Za duże wyobrażenie masz o tej służbie. Wiele osób zaczyna od nizin, żeby wspinać się po szczeblach kariery zawodowej. Ja mam mgr z prawa plus podyplomówkę i również zaczynałem od szeregowego.

Forg obserwuje sobie to forum od jakiegoś czasu i zauważyłem, że masz cechy człowieka bardzo aroganckiego (jeśli tylko) - nie zirytujesz mnie w ogóle. Proponuję Ci w końcu wyluzować, bo żyłki Ci popękają na czole.
Napisałem o mnożniku, a Ty piszesz o dodatku za stopień, który widziałem. Natomiast nie mogłem odnaleźć wynagrodzenia na stanowisku młodszego wychowawcy, a najwidoczniej jest ono inaczej ustalane niż w sposób, którym się sugerowałem --> kwota bazowa x mnożnik x wskaźnik + dodatki. Miałem wczoraj zwariowany dzień...
Wyobraź sobie również, że przeprowadziłem prostą rozmowę z kadrowcem dziś rano i zostałem już poinformowany, więc daruj sobie te złośliwości. ;)

Aaendrjuaa nie mam za dużego wyobrażenia o służbie - czytam ustawę po prostu - to nic trudnego. Kiedyś było zupełnie inaczej, teraz jest inaczej... ustawy ustawami, a i tak każdy postępuje, jak uważa. Ludzie skąd w Was tyle jadu? :)

Życzę miłego dnia i więcej zrozumienia dla drugiego człowieka.

Listopad19 napisał:
Wyobraź sobie również, że przeprowadziłem prostą rozmowę z kadrowcem dziś rano i zostałem już poinformowany, więc daruj sobie te złośliwości. ;)
A może się podzielisz informacjami,które uzyskałeś

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót