Praca w Służbie Więziennej - IV

• Autor wątku Autor wątku Temida123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z tego co wiem to większość psychologów nie mówi wprost tylko każe czekać na opinię do komisji lekarskiej. Jeżeli odbierzesz obiegówkę i będziesz miała zaznaczonych różnych lekarzy kardiologa, okulistę itp. to znaczy że opinia pozytywna natomiast jeżeli będzie zaznaczony sam psychiatra to jest to równoznaczne z oblaniem testów psychologicznych lub rozmowy z psychologiem. Oczywiście nie należy się w 100% sugerować tym co napisałem bo to już zależy od okręgu ale chyba w większości przypadków jest tak jak napisałem. A mogę wiedzieć z jakiego okręgu się starasz do służby?

OISW Wrocław.
Czyli pozostaje mi czekać, może jeszcze na rozmowie z psychiatrą podratuję sytuację :)

Jak wygląda sprawa po komisji odwoławczej ? Ile czeka się na odpowiedź (dają ja odrazu, dzwonią,listownie)? Co jeżeli chce zrezygnować z kandydowania? Zgłosić w kadrach ?

Witam wszystkich przyszłych i aktualnych f-szy :)
Mam pytanie odnośnie badań lekarskich czyli tzw obiegówki, przed przyjęciem do służby z okręgu Rzeszów. Chodzi mi o to, jak to wyglada obecnie? Czy jest może ktoś jest na Forum, kto przechodził to ostatnio?
Z góry dziekuje.

Witam Wszystkich :)

Witam, czy z bilirubiną 1,6 dostanę paragraf?

Witam wszystkich,
czy jest wśród nas ktoś z naboru, który rozpoczął się w listopadzie (OISW Kraków)?
U kogoś coś "ruszyło" w kwestii ostatecznej decyzji? Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Bon_Bon napisał:
Witam wszystkich,
czy jest wśród nas ktoś z naboru, który rozpoczął się w listopadzie (OISW Kraków)?
U kogoś coś "ruszyło" w kwestii ostatecznej decyzji? Pozdrawiam :)

Ja jestem z naboru wrzesień/październik (OISW Warszawa) - i do tej pory cisza.... :(

No to obawiam się że jak do tej pory nic się nie odezwali to raczej już się nie odezwą bo kolega, który też stara się do jednej z jednostek podlegających pod OISW Warszawa do działu ochrony robi właśnie badania. A można wiedzieć na jakie stanowisko koleżanka złożyła dokumenty?

Ja mam już za sobą całą rekrutację. Czekam już tylko na ranking/informację.

Bon_Bon napisał:

No to pewnie końcówka lutego/początek marca powinna być lista :D

Bon_Bon napisał:

Gwoli ścisłości: to wszystko jest już za mną...
ba! mam mam orzeczenie "zdolna do służby" Mazowieckiej Rejonowej Komisji Lekarskiej Podległej Ministrowi Właściwemu do Spraw Wewnętrznych w Warszawie – z dn.24.10.2019r., zatem... chyba czasem trzeba dać czas czasowi i cierpliwie czekać ;-):cool::!:

adiono23 napisał:
No to obawiam się że jak do tej pory nic się nie odezwali to raczej już się nie odezwą bo kolega, który też stara się do jednej z jednostek podlegających pod OISW Warszawa do działu ochrony robi właśnie badania. A można wiedzieć na jakie stanowisko koleżanka złożyła dokumenty?

Można, jasne :) "młodszy wychowawca działu penitencjarnego" :)
Badania już za mną, posiadam orzeczenie "Zdolna do służby".
Zaniepokoiłam się, iż nie zostałam 'objęta' rankingiem jeszcze w ubiegłym roku,
ale dostałam pismo - iż moje orzeczenie dotarło tuż po ogłoszeniu rankingu, stąd 'opóźnienie', zatem dalej czekam :)

Socjopaula, czy mozesz mi napisać o co pytali Cie na rozmowie kwalifikacyjnej?
Dzis otrzymałalm informacje, że mnie zapraszają na rozmowe i test wiedzy. Powiedz proszę na jakich dookumentach powinnam sie skupic co do testu?

No to ciężka sprawa. No czekać trzeba ale tez trzeba się mieć na baczności zdzwonić, dowiadywać się bo raz dwa rok zleci badania przepadną i szkoda by było poświęcony stres, czas i pieniądze na dojazdy zaprzepaścić :). Jak by koleżanka składała na dział ochrony to sprawa była by mniej skomplikowana :D. Różnica pomiędzy działem ochrony a działem penitencjarnym jest taka, że łatwiej jest się dostać do ochronki, przyjmują więcej osób, nabory są teoretycznie częściej prowadzone, a na wychowawcę jak jest nabór to przyjmują przeważnie jedną osobę i wystarczy że koleżanka będzie miała mniej pkt od kogoś kto też na te stanowisko się ubiega bądź będzie miał większe doświadczenie zawodowe i koniec, trzeba będzie czekać na kolejny nabór, a takie nabory nie są prowadzone tak często jak na ochronę. Co więcej może (choć nie musi) zdarzyć się taka sytuacja że ktoś kto jest już wychowawcą chce się przenieść z innej jednostki do tej samej co koleżanka składała dokumenty i wtedy to on będzie miał pierwszeństwo przed koleżanką. Mówię o tym, ponieważ znam takie osoby które też chciały iść na wychowawce ale jak wspomniałem jest dużo ciężej z cywila więc złożyły na ochronę popracowały kilka lat i później z ochrony przenieśli się na dział penitencjarny zostając wychowawcami (z wymaganym na te stanowisko wykształceniem). Oczywiście tu też nikt nie daje gwarancji, że koleżanka idąc na ochronę zostanie za kilka lat wychowawcą ale moim zdaniem na pewno łatwiej jest przenieść się z działu ochrony do penitu pracując już w jednostce aniżeli z cywila zostać wychowawcą. Więc najlepiej to zadzwonić do okręgu, zapytać się co się dzieje, czy już miejsce jest obsadzone, czy czekają z listą rankingową na kandydatów, którzy robią badania bo z tego co wiem to w połowie listopada w OISW Warszawa był nabór na ochronę, a w połowie grudnia właśnie m.in. wychowawców i być może niedługo będzie udostępniona lista rankingowa na której koleżanka się znajdzie :).

Ostatnia edycja:
Adiono23 dziekuje :)
zastanawiam się, bo piszesz, aby zapytac w okregu czy miejsce juz obsadzone..?
uważasz, że gdyby bylo chciałoby sie im zawracac sobie glowe, marnowac czas i sobie i mi i pewnie jeszcze komus na to by zapraszac do siebie na rozmowe i testy wiedzy? Mnie interesuje okreg Bialystok. Jestem na tyle w dobrej sytuacji, ze nie musze rezygnowac z pracy i nie zamierzam dopoki nie bede miala konkretnej informacji, ze tak zatrudnimy pania i juz tego, a tego prosze stawić sie do pracy. Inaczej no way :P
Podziwiam ludzi, ktorzy rezygnuja z pracy, aplikuja do SW, przechodza te wszystkie procedury a potem czekaja nie wiadomo na co, bo wielce szanowne kadry jakby zapomnialy... o co moga mnie spytac na rozmowie?

SOMEONE80 napisał:
Adiono23 dziekuje :)
zastanawiam się, bo piszesz, aby zapytac w okregu czy miejsce juz obsadzone..?
uważasz, że gdyby bylo chciałoby sie im zawracac sobie glowe, marnowac czas i sobie i mi i pewnie jeszcze komus na to by zapraszac do siebie na rozmowe i testy wiedzy? Mnie interesuje okreg Bialystok. Jestem na tyle w dobrej sytuacji, ze nie musze rezygnowac z pracy i nie zamierzam dopoki nie bede miala konkretnej informacji, ze tak zatrudnimy pania i juz tego, a tego prosze stawić sie do pracy. Inaczej no way :P
Podziwiam ludzi, ktorzy rezygnuja z pracy, aplikuja do SW, przechodza te wszystkie procedury a potem czekaja nie wiadomo na co, bo wielce szanowne kadry jakby zapomnialy... o co moga mnie spytac na rozmowie?

Mój poprzedni post był kierowany do socjopauli :D. A nawiązując do postu koleżanki ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie bo nie jestem z OISW Białystok ale głównie pytali o takie rzeczy jak: czy miałem styczność ze służbami mundurowymi, czym dla mnie jest służba, czy znam specyfikę służby więziennej, jakie są obowiązki funkcjonariusza SW. Cała rozmowa trwała do 10 minut.

SOMEONE80 napisał:
Socjopaula, czy mozesz mi napisać o co pytali Cie na rozmowie kwalifikacyjnej?
Dzis otrzymałalm informacje, że mnie zapraszają na rozmowe i test wiedzy. Powiedz proszę na jakich dookumentach powinnam sie skupic co do testu?

W moim przypadku były pytania o studia, dotychczasowe doświadczenie, ogólne pojęcie na temat Służby Więziennej, funkcjonowania AŚ/ZK i specyfiki pracy na wybranym przeze mnie stanowisku.
Przygotuj się też na klasyczne pytania "o sobie", w różnym wydaniu :)

A test wiedzy to po prostu WOS.

Witam, jak macie już całą karte z lekarzami podbita to z tą karta udajecie się do Inspektoratu czy co z nią dalej robić?

kandydat30 napisał:
Witam, jak macie już całą karte z lekarzami podbita to z tą karta udajecie się do Inspektoratu czy co z nią dalej robić?

Masz na myśli obiegówkę? Jeżeli nie miałeś jeszcze komisji, to na podstawie tej karty zostanie Ci wyznaczony termin komisji w Okręgowej Komisji Lekarskiej podległej MSW.

Jeżeli jesteś już po komisji, to orzeczenie możesz zanieść do Inspektoratu, ale z tego co wiem Komisja i tak wysyła orzeczenie do Okręgu. Przynajmniej tak się odbywa w Krakowie.

Bon_Bon napisał:
Masz na myśli obiegówkę? Jeżeli nie miałeś jeszcze komisji, to na podstawie tej karty zostanie Ci wyznaczony termin komisji w Okręgowej Komisji Lekarskiej podległej MSW.

Jeżeli jesteś już po komisji, to orzeczenie możesz zanieść do Inspektoratu, ale z tego co wiem Komisja i tak wysyła orzeczenie do Okręgu. Przynajmniej tak się odbywa w Krakowie.

Zostało mi EKG do zrobienia i będę miał wszytko.

A do czego ta komisja jak już każdy lekarz mnie zbadał? (pytam z ciekawośći)?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót