Praca w Służbie Więziennej - VI

• Autor wątku Autor wątku denix.denix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy praktykę zawodową po przyjęciu odbywa się w innej jednostce niż ta, do której zostało się przyjętym?

paulinecake napisał:
Czy praktykę zawodową po przyjęciu odbywa się w innej jednostce niż ta, do której zostało się przyjętym?
Nie, w tej samej 😉 jedynie na wstępniak wyjeżdża się do ośrodka szkoleniowego (chociaż w czasie covid nie zawsze tak było ) 😉

Migotka2107 napisał:
Nie, w tej samej 😉 jedynie na wstępniak wyjeżdża się do ośrodka szkoleniowego (chociaż w czasie covid nie zawsze tak było ) 😉

Mam sprzeczne informacje i trochę mnie to zbija z tropu; otóż moja jednostka wysyła na praktykę do innych zakładów, to akurat wiadomość, którą otrzymałam bezpośrednio razem z potwierdzeniem przyjęcia 🤷🏻*♀️ O ile na wstępniak jestem gotowa organizacyjnie, to to mnie zaskoczyło :(

paulinecake napisał:
Mam sprzeczne informacje i trochę mnie to zbija z tropu; otóż moja jednostka wysyła na praktykę do innych zakładów, to akurat wiadomość, którą otrzymałam bezpośrednio razem z potwierdzeniem przyjęcia 🤷🏻*♀️ O ile na wstępniak jestem gotowa organizacyjnie, to to mnie zaskoczyło :(

Hmm, to ciężko powiedzieć z czego to wynika... U nas praktyka zawodowa jest w naszym zakładzie... No chyba, że zostałaś przyjęta do małej jednostki (typu ozet) i będziesz się uczyć w większej, bo tam mają mentorów... To takie sytuacje bywają. Do jakiego działu zostałaś przyjęta ?

Migotka2107 napisał:
Hmm, to ciężko powiedzieć z czego to wynika... U nas praktyka zawodowa jest w naszym zakładzie... No chyba, że zostałaś przyjęta do małej jednostki (typu ozet) i będziesz się uczyć w większej, bo tam mają mentorów... To takie sytuacje bywają. Do jakiego działu zostałaś przyjęta ?

Do penitu, zakład wcale nie taki mały, dlatego jestem skonsternowana tym pomysłem, bo nigdy nie słyszałam, że praktyki są poza macierzystą jednostką… Ale co ja tam wiem 😂

paulinecake napisał:
Do penitu, zakład wcale nie taki mały, dlatego jestem skonsternowana tym pomysłem, bo nigdy nie słyszałam, że praktyki są poza macierzystą jednostką… Ale co ja tam wiem 😂

To może tak być, że masz się wyszkolić w tej większej jednostce - a później pójdziesz do tej w której będziesz już pełnić służbę 😉

Migotka2107 napisał:
To może tak być, że masz się wyszkolić w tej większej jednostce - a później pójdziesz do tej w której będziesz już pełnić służbę 😉

Tak się składa że razem z koleżanką Migotka2107 służę w tej samej jednostce, tylko w dziale kwatermistrzowskim i są u nas praktykanci z ZK Rawicz zdaję się...

lalunia37 napisał:
Tak się składa że razem z koleżanką Migotka2107 służę w tej samej jednostce, tylko w dziale kwatermistrzowskim i są u nas praktykanci z ZK Rawicz zdaję się...

No cóż zrobić 🤷🏻*♀️ Jeśli będzie trzeba, to wyjadę, chociaż trochę przeraża mnie logistyka (własna) takiego działania 🙈

Witam ,
Pytanie z innej beczki. Do kiedy trzeba składać dokumenty odnośnie pracy w cywilu. Chodzi o lata które mają być zaliczone do wysługi lat.

Hej, Startował ktoś teraz na strażnika działu ochrony z naboru prowadzonego przez Inspektorat w Katowicach ( z terminem składania do 19 listopada)? Zastanawiam się jak długo czeka się na odpowiedź :)

Tak, ja składałem dokumenty i jak do tej pory cisza, dziwne bo w maju jak złożyłem dokumenty to po tygodniu wysłali maila z informacjami kiedy RK itp

Orientujecie się, czy jest możliwość składania dokumentów na kilka stanowisk? Np. równocześnie strażnik działu ochrony, strażnik działu dozoru elektronicznego i młodszy referent działu ewidencji? Czy trzeba wybrać tylko jedno stanowisko i tam składać? :what:

W informacji nt podania jest napisane, że jeśli startuje się na kilka stanowisk to trzeba napisać do jakiego AS/ZK oraz na jakie stanowisko więc chyba można do kilku naraz

Czy po przejsciu. Sluzby przygotowawczej na stala wplywa to jakos na wynagrodzenie? Na uposazenie zasadniczs albo dodatel sluzbowy jeski nie wiaze sie to ze.zmiana stopnia ani stanowiska

Hej, orientuje się ktos jakie są testy sprawnościowe do GISW?
Jest to takie rozporządzenie: zarządzenie nr 58/20 dyrektora generalnego służby więziennej w sprawie służb interwnecyjnych służby więzeinnej. Nigdzie tego w internecie nei moge znależć.

Ostatnia edycja:
Hej! Może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie i będzie mi w stanie pomóc. Chodzi o dodatek za brak mieszkania. Mój partner wynajmuje mieszkanie, a ja mieszkam razem z nim, jednak umowa najmu jest tylko na niego. Sama nie posiadam żadnego tytułu prawnego do żadnego mieszkania. Czy należy mi się dodatek za brak mieszkania ?

Trini28 napisał:
Hej! Może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie i będzie mi w stanie pomóc. Chodzi o dodatek za brak mieszkania. Mój partner wynajmuje mieszkanie, a ja mieszkam razem z nim, jednak umowa najmu jest tylko na niego. Sama nie posiadam żadnego tytułu prawnego do żadnego mieszkania. Czy należy mi się dodatek za brak mieszkania ?

Jeżeli nie jesteście małżeństwem to oczywiście w służbie stałej Ci się należy.

Szybka sprawa, do służby trafiłem we wrześniu 2021 r. W styczniu 2022 roku złożyłem raport o rezygnację i się dowiedziałem, że musze wybrać 26 dni urlopu. Jest faktycznie jakiś przepis, który tak nakazuje? I czy da się jakoś to obejść, żeby wybrać tylko proporcjonalnie za ten rok? Żeby u nowego pracodawcy liczyły mi się nowe dni urlopu.

kolega sie stara o służbę w SW, lekarzy wszystkich przeszedł i na komisji dostał nie zdolny z powodu dyskopatii, będzie sie odwoływał czy ma ma jakieś szanse na odwołaniu w Krakowie?

Witam,
Proszę o informację jeżeli się ktoś orientuje jak wygląda sprawa z odejściem ze służby?

Jestem w służbie przygotowawczej rok czasu... Interesuje mnie jak wygląda sytuacja z dwóch stron

1. Jeżeli ja złoże wypowiedzenie to jaki jest okres tego wypowiedzenia? Czy jest możliwość skrócenia tego okresu?

2. Jak wygląda sytuacja jeżeli to służba by chciała zrezygnować ze mnie?
Czy to dostaje wypowiedzenie jak w prywatnych przedsiębiorstwach z okresem wypowiedzenia? Czy np. przed przejściem do służby stałej po prostu nie dostaje "umowy" na okres stały?

proszę o informację jak to technicznie wygląda zarówno w jednym jak i drugim przypadku.

pozdrawiam,

Powrót