Praca w Służbie Więziennej

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

złożyłem papiery do pracy w SW czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna w najbliższych dniach.

Drodzy użytkownicy czy możecie coś pomóc podpowiedzieć bądź czego się tam spodziewać ??

Pozdrawiam

Witam
Mam pytanie, jakie są działy których kobiety czuły by się najlepiej? jestem tuż przed obroną pracy licencjackiej i zastanawiam się nad praca w tym zawodzie. ie wiem tylko jakie są tam działy i jaki najlepiej powinien odpowiadać kobiecie. pozdrawiam

[*] WIECZNY ODPOCZYNEK DLA WSZYSTKICH ZMARŁYCH PODCZAS KATASTROFY.

Dział penitencjarny, ochrony, ewidencji, kwatermistrzowski, finansowy, terapeutyczny, zatrudnienia osadzonych - no różne są działy...
Ale jakiś czas temu pisałam, gdzie można znaleźć informacje nt. zakresu obowiązków na pewnych stanowiskach więc może to coś Ci rozjaśni:
Akte napisał:
Zakres obowiązków reguluje Zarządzenie nr 2/04 Dyrektora Generalnego Służby Więziennej z dnia 24 lutego 2004r w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia i organizacji pracy penitencjarnej oraz zakresów czynności funkcjonariuszy i pracowników działów penitencjarnych i terapeutycznych, którego niestety nigdzie w sieci nie mogę znaleźć, a pisania jest sporo więc zainteresowanych proszę o kontakt na PW, bo mogę wysłać mailam skany z zakresem czynności. No chyba, że ktoś mi powie jak tu wstawić zdjęcie?

a cz coś na temat rozmowy kwalifikacyjnej wiadomo coś komuś

Mam pytanko.
Jestem w trochę trudnej sytuacji. Skończyłem pedagogikę resocjalizacyjną ale mam kategorię "D". Czy słyszał ktoś o realnej możliwości zmiany kategorii, bo z tego co wiem, to jest to trudne do zrealizowania?
Pozdrawiam

wosiu22 napisał:
Mam pytanko.
Jestem w trochę trudnej sytuacji. Skończyłem pedagogikę resocjalizacyjną ale mam kategorię "D". Czy słyszał ktoś o realnej możliwości zmiany kategorii, bo z tego co wiem, to jest to trudne do zrealizowania?
Pozdrawiam

Przepisy ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP (art. 28 ust. 4c oraz art. 29 ust. 3a) wykluczają możliwość kierowania do komisji lekarskiej - zarówno powiatowej jak i wojskowej - osób, wobec których ostatecznie orzeczono kategorię zdolności do czynnej służby wojskowej (tzw. kategorię zdrowia) D lub E - nawet, jeśli ich stan zdrowia uległ poprawie.

Ale i tak najlepiej chwycić telefon i zadzwonić z pytaniem do WKU.

czyli jak dobrze zrozumiałam są jakieś działy w których jest praca administracyjna.

mateusz87 napisał:
Witam,

złożyłem papiery do pracy w SW czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna w najbliższych dniach.

Drodzy użytkownicy czy możecie coś pomóc podpowiedzieć bądź czego się tam spodziewać ??

Pozdrawiam

Nie wiem, jak jest we wszystkich jednostkach, ale w tych, które znam to komisja pyta o powód, dla którego chcesz podjąć pracę oraz zadaje 3 pytania ze znajomości Kodeksu Karnego Wykonawczego, także radzę powtórzyć.

A ja na rozmowie kwalifikacyjnej sluchałem najpierw troche o pracy, a później jak padło pytanie czy gram w piłke nożna, to słuchałem o reprezentacji i regionalnych klubach, więc różnie.

pytania z KKW na rozmowie kwalifikacyjnej ??? nie pisz głupot człowieku

azz kkr napisał:
Nie dalej jak w środę rozmawiałam z dyrektorem jednego z AŚ i on również mówił, że zawsze zadaje z trzy pytania z KKW więc lepiej być na to nastawionym niż nie.

Zasady rekrutacji do SW oraz postępowanie rekrutacyjne jest zawarte w następujących aktach prawnych:

Ustawa z dnia 26 kwietnia 1996 roku o Służbie Więziennej (Dz. U. Nr 207 z 2002r. poz. 1761 z późn. zm.)

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 23 stycznia 2008 roku w sprawie szczegółowych zasad i trybu postępowania kwalifikacyjnego do Służby Więziennej (Dz. U. Nr 21 poz.131)

azz kkr napisał:

oczywiście że są pytania z KKW, to ty nie pisz głupot, na rozmowie dostaniesz trzy art. z KKW i będziesz miał kilka minut na zrozumienie ich a potem zadaja ci pytanie np: po jakim czasie osadzony pierwszy raz karany może ubiegać sie o warunkowe zwolnienie, takze nie chodzi tu o nauczenie sie KKW na pamięć ale logiczne myślenie, oczywiście pytania mogą być inne:ok:
wracam do forum bo widzę że wdarł się chaos i niedomówienia,
możecie zadawać pytania jeśli znajdę chwilę to odpowiem na wszystkie
pozdrawiam
big dady

odnośnie pytania jak długo trwa proces rekrutacji, nie licząć czasu od złożenia dokumentów do zaproszenia na rozmowę ok trzech miesięcy jeśli oczywiście jest wolny wakat, często AŚ czy ZK, tworzą sobie taką listę rezerwową, żeby w razie potrzeby mieć kilku "obrobionych" kandydatów, wtedy zwalnia się etat, dzwonią w piątek "zapraszamy do pracy w poniedziałek" :confused:

pozdr

ok forg WAKAT, jeśli wakat to musi być wolny dzięki za znaczącą uwagę, jednak forum chyba nie tego dotyczy

big_dady napisał:
oczywiście że są pytania z KKW, to ty nie pisz głupot, na rozmowie dostaniesz trzy art. z KKW i będziesz miał kilka minut na zrozumienie ich a potem zadaja ci pytanie np: po jakim czasie osadzony pierwszy raz karany może ubiegać sie o warunkowe zwolnienie, takze nie chodzi tu o nauczenie sie KKW na pamięć ale logiczne myślenie, oczywiście pytania mogą być inne:ok:
wracam do forum bo widzę że wdarł się chaos i niedomówienia,
możecie zadawać pytania jeśli znajdę chwilę to odpowiem na wszystkie
pozdrawiam
big dady
sam jestem f-szem, byłem w życiu na trzech rozmowach i na żadnej mnie o to nie pytali, zresztą nie słyszałem żeby kogokolwiek pytali o to. Od zapoznania się z kkw jest wstępniak po przyjęciu i potem podoficerka. Skąd człowiek zielony z ulicy ma znać kkw. Rozmowa jest o zainteresowaniach, osiągn. sportowych ,pytania o ogólne rozeznanie w specyfice roboty,wzrost waga itp. powody decyzji ,wykształcenie, no i oczywiście czy ktoś z rodziny pracuje w zk- standard . jestem z wlkp. tutaj tak jest

Azz kkr - może nie zostało dopowiedziane o jaką posadę chodzi, ale jak ktoś się stara np. o stanowisko wychowawcy to nie powinien to być właśnie zielony człowiek z ulicy tylko ktoś, kto chociaż ogólnie orientuje się w przepisach... czy nie? Zresztą nawet jeśli chodzi o pracę np. w dziale ochrony to też należałoby się wykazać jakąś wiedzą - no bo jak niby miałoby to wyglądać, że np. osadzony jest agresywny, a taki nowo przyjęty oddziałowy mówi do niego: Zaczekaj chwilę, bo ja dopiero zacząłem tu pracę i muszę teraz szybko sprawdzić co powinienem w tej sytuacji zrobić?
To tak samo jakby księgowa przyszła do pralni i powiedziała, że nie wie jaki detergent jest właściwy dla danej tkaniny, ale że to nic takiego, bo można nauczyć się tego w trakcie - jak np. najpierw zniszczy się komuś jego najlepsze ubranie:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót