Praca w Służbie Więziennej

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
BONDS007 napisał:
Witam
Na początku chciałbym się przywitać... Jestem tu nowy.. zainteresował mnie ten temat gdyż planuje swoja " karierę" w SW...
Odniosę się do wypowiedzi Jacol87 gdyż widzę,ze jesteś zorientowany dobrze w temacie... Mianowicie w ten chwili zaczynam drugi rok studiów na kierunku Bezpieczeństwo Narodowe. Planuje rok jeszcze studia pociągnąć i starać się o przyjecie do firmy... Moje pytanie brzmi następująco... Czy będąc na tym kursie przygotowawczym 3 miesięcznym dostałbym pozwolenie na wyjazdy na zjazdy na uczelnie? Co za tym idzie w dalszej kolejności w czasie pełnienia służby napisałeś ze nie przysługuje urlop... dopiero po 11 miesiącach... Czy w tym okresie również nie dałoby się załatwić jakiegoś zwolnienia na "edukacje", lub czy istniałaby taka możliwość żeby po prostu z kimś zamienić się służba...?
Pierwotnie planowałem starać się o przyjecie po uzyskaniu licencjata/mgr... ale jak przepisy się zmieniły to bez sensu czekać gdyż korzyści żadnych z tego faktu przez 2 lata nie będzie... a przez ten czas papierek sie zrobi...
Mam jeszcze jedno pytanie... czy na tym kursie 3 miesięcznym wynagrodzenia będę otrzymywał tak jak w czasie służby?
Pozdrawiam i liczę na odzew tak jak i na te pytania jak i na moje przyszłe...

nie ma czegoś takiego jak kurs przygotowawczy 3 miesięczny- jest wstępniak ok 3 tyg a po 1,5-2 lat podoficerka, a wolne weekendy na szkołę to jak się z kolesiami pozamieniasz to będziesz miał, ale nie licz na to że będzie z tym łatwo

aha... słabo doczytalem widocznie... ale czy te 3tyg to nie za mało żeby się nauczyć podstaw? wiem,ze najlepsza nauka jest służba.. no ale ale...

BONDS007 napisał:
aha... słabo doczytalem widocznie... ale czy te 3tyg to nie za mało żeby się nauczyć podstaw? wiem,ze najlepsza nauka jest służba.. no ale ale...
te 3 tygodnie spokojnie wystarczą do nauki podstaw;) , a w czasie tego kursu weekendy masz wolne

a ja mam nieco pytań odnośnie tej nowej ustawy
1. jak z emeryturami? dalej po 15 latach?
2. jak z dodatkiem za brak mieszkania ? i jak jest przy zakupie mieszkania? stary system? czy coś nowego wymyślili

pozatym czytam niektóre wypowiedzi i widzę że ludzie się pchają do SW i się dostają... a moja sytuacja jest taka, pracowałem 3 lata, byłem po podoficerce i się zwolniłem na własną prośbę i teraz chcę się ponownie przyjąć, ale jak widać bez "pleców" nie ma szans, kumple z roboty gadali wracaj, Ciebie z chęcią wezmą a tu lipa, kadrowcy w kilku jednostkach gadać nawet nie chcieli, mówiąc że mają listę oczekujących i w ludzi już zainwestowali ( tzn. w badania lekarskie co jest śmieszne), nawet na papiery nie spojrzeli, a miałem 2 bardzo dobre opinie służbowe, podoficerkę z dobrym stopniem skończoną a biorą ludzi którzy nawet w wojsku nie byli i się nie sprawdzają z tego co wiem, a pracują bo mają plecy, ale trudno się mówi, ale próbować trzeba :)

Witam

Czy może mi ktoś odpowiedzieć, czy testy do SW są takie same jak do policji???
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. :)

do SW testy w porównaniu do policji to formalność, tak jak psychologiczne jak i sprawnaściówka

msi2010
a posiadasz takie testy???? ;)
żeby zerknąć zobaczyć co i jak?

nie posiadam, sprawnościówka jest gdzieś na stronie głównej SW opisana, psychologiczne testy to pikuś, jest 300 czy 400 pytań i się odpowiada, wiele pytań jest podobnych, więc nie warto kłamać, ale nie ma co się bać, największe głąby zdają, choć ja zdawałem 5 lat temu, ale chyba się nic nie zmieniło i to chyba nadal tylko formalność

no właśnie wiem ze sprawnosciówka jest opisana ale testów nigdzie nie można zdobyci, o ile te do policji są to te do SW nie :(

nie ma czego się bać, najważniejsze to nie mataczyć i pisać prawdę :D

Owe psychotesty nie są wcale takie łatwe i można na nich oblać.Ale oblać test fizyczny zarówno do SW jak i policji to trzeba być niezłą sztuką,zarówno tu i tu każdy "średnio" rozwinięty "młodzieniec" zdaje je.A psychotesty to nie czy ja je zdam czy nie,czy ja je nauczę się na pamięć ponad 500 pytań +książeczka z obrazkami a potem rozmowa z psychologiem,lecz czy się nadaję do cyrku jakim jest każda formacja mundurowa.

taaa, tylko że testy psychologiczne przechodzi przecietnie 1 kandydat na 10 (moja prywatna statystyka), więc nie wiem czy to jest formalność.

No właśnie jedni piszą tak jedni tak..
Więc chyba trzeba iść i się przekonać na własnej skórze, szkoda, że nie ma nigdzie tych testów,aby człowiek mógł miec chociaż ogólna orientacje

Do tych testów nie warto tracić czasu i wypalać sobie oczy przed monitorem. Cały ten test i pytania są równie błyskotliwe jak późniejsze pytanie pani psycholog - Kim był Wałęsa ? i co go łączy z Curie-Skłodowską.

msi2010 napisał:
nie posiadam, sprawnościówka jest gdzieś na stronie głównej SW opisana, psychologiczne testy to pikuś, jest 300 czy 400 pytań i się odpowiada, wiele pytań jest podobnych, więc nie warto kłamać, ale nie ma co się bać, największe głąby zdają, choć ja zdawałem 5 lat temu, ale chyba się nic nie zmieniło i to chyba nadal tylko formalność
co do sprawnościówki to się zgodzę-przeciętnie sprawny zdaje -ale psychologiczne 40% kolesi oblewało. Tak jak napisałeś testy łatwe tylko trzeba konsekwentnie w nich odpowiadać, ale rozmowa z panią psycholog na końcu to już inna para kaloszy.

cześć,sluchajcie mam takie pytanie:czy będąc osobą z zatartym skazanie(kara grzywny) mogę ubiegać się o przyjęcie do pracy w ZK?? Dodam,że mam licencjat,prawo jazdy kat.c,a testy sprawnościowe nie powinny mi sprawić klopotu...

Drewdziok109 napisał:
cześć,sluchajcie mam takie pytanie:czy będąc osobą z zatartym skazanie(kara grzywny) mogę ubiegać się o przyjęcie do pracy w ZK?? Dodam,że mam licencjat,prawo jazdy kat.c,a testy sprawnościowe nie powinny mi sprawić klopotu...

Obawiam się, że może nie zostać przyznane Ci poświadczenie bezpieczeństwa.

Akte napisał:
Chyba mylisz terminy...:)

Nie mylę.

Proszę przeczytać stosowne przepisy oraz zasady na podstawie których rekrutuje się na służbę funkcjonariuszy publicznych.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót