Praca w Służbie Więziennej

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak masz kat. D to znaczy że jesteś całkiem do D, a takich całkiem do D to nie potrzebują i nie przyjmują (mówią o tym odpowiednie przepisy).

kiedyś się kombinowało zeby nie iść do woja a tera\z w kwesti czasu się żałuje,to raczej nie mam szans?na bank?

Trzeba było nie kombinować - jedyne co teraz zostaje to złożyć wniosek do WKU o zwołanie ponownie komisji lekarskiej. Było już tutaj o tym wplik

ale to było 10 lat temu,twraz mam 31 lat,kombinowałem u psychologa,ze mam lęki itp,to musze z wku działać,przecież sw ma swoich psychologów,oni mnie nie dopuszczą?

mam kumpla co pracuje w sw od roku i nie był w wojsku,nie wiem jaką ma kategorie ale studiuje i go przyjęli,fakt ,że jego ojciec też pracuje od lat w sw,może to on miał wpływ?

lukaszelmo napisał:
mam kumpla co pracuje w sw od roku i nie był w wojsku,nie wiem jaką ma kategorie ale studiuje i go przyjęli,fakt ,że jego ojciec też pracuje od lat w sw,może to on miał wpływ?

Musisz zapytać jego ojca, pewnie chętnie Ci odpowie. Od 1 stycznia 2010 nie ma poboru, kazdy kto otrzyma kategorie A zostaje przeniesiony do rezerwy.

Oki nie wiedziałem,że tak jest.Startowałem do policji i wszycho zaliczyłem ale z braku miejsc i przyjęć kazali czekać nie wiadomo jak długo i kat d nie stała na przeszkodzie a tu jest przeszkodą,tez dziwne moim zdaniem,więc chce do sw wystartować.A teraz też troche niesprawiedliwe bo jak dają kat A i przenoszą do rezerwy a kiedyś brali odrazu to jak jest taka sytuacja jak moja to psycholodzy powinni dopuścić albo nie.Ale gdzie tu sprawiedliwość,wszędzie trzeba mieć plecy

Witam to ponownie ja. Jakis miesiac temu ktos odpowiadal na moje pytanie i ogolnie zniechecal. Ja po rozmowie z tata , ktory w SW pracuje 23 lata jest kierownikiem dzialu kwatermistrzowskiego , mowi calkiem co innego. Raczej warto isc, a nie piszcie ze to nie to co praca w ochronie bo z tego kregu znam powiedzmy z 20 osob i jakos nikt nie narzeka , a sa w SW bez studiow, ja np za rok bede mial licencjat co daje w przyszlosci szanse na awans. Mi tu nie chodzi o pytania jak sie dostac czy sie dostane , bo to ja juz wiem i mysle , ze sie dostane. Teraz mam takie 2 pytania Areszt Śledczy - Koronowo czy Bydgoszcz Zaklad Karny ?? Idac do bdg mam szanse na przeniesienie do jednostki , ktora jest 4 km od miejsca gdzie mieszkam , a sama bydg o 50 km, koronowo 20 km odemnie , ale wydaje mi sie , ze praca lepsza choc w Areszcie siedza ci bardziej zli :D . Co do tej odpowiedzi to z tego co wiem nie jest tak zle , ja psyche mam dobra , a na start 1750 + 13-nastka + mundur to nie jest tak malo , a po jakims czasie powiedzmy , ze dojde do 2,5 tys. I jest git bo jeszcze dorobic sobie moge. Do tego dochodzi kasa na mieszkanie wiec dlaczego niektorzy pisza , ze tak zle ?? Moj tata tez zaczynal i kiedys stal na bramie. A teraz wie duzo ciekawych rzeczy , a gada z ludzmi kierujacymi tym wszsytkim na skale ogoolnopolska . Wiec Panowie nie jest zle , ale do tego trzeba miec podobno to cos i to musi byc we krwi :D
Ale moze sie myle , wiem , ze nie bede zarabial powiedzmy 5k jak ojciec , ale nie o to chodzi mi starcza ok 3 mieszkac gdzie mam, a i dziewczyna ma kase wiec sobie poradze. Ale ludzie nie mowcie , ze jest zle zarobic ok 2k na poczatek. pozdrawiam licze na odpowiedzi .

Tak samo myśle jak ty devilkarol,bo ludzie by chcieli żeby ręce i nogi miały spokój i 3 koła na łape,tak się nie da,wszędzie trzeba przejść małą kwarantanne,a nie mówcie,ze na początek z 2 koła to mało,ile jest prac co napieprzają po 12 godzin dziennie za te 2 klocki.
Mam pytanie Devikarol,mówisz,że masz tate co pracuje w SW,podpytaj i mi odpisz czy mam szanse z kategorią D czy nie?Miałbym być kierowcą.pozdro

Devilkarol Ty zdajesz sobie sprawę co Ty piszesz? Jawnie mówisz o nepotyzmie w Służbie. Skąd możesz wiedzieć kto siedzi w AŚ,skąd wiesz jaką masz psychikę,jak zareagujesz na agresję innego człowieka? To nie marny film o więzieniu to życie,czasami brutalne.Aha licencjata w chwili obecnej w sobie możesz wsadzić w buty...dziś mgr w ochronie to żadna nowość
Swoją drogą jak się dostaniesz dzięki tatusiowi to masz służbę przygotowawczą,jedna zmoka i adieu ze służby. Ty chłopie nie masz pojęcia o tej służbie...nie masz! Co do kasy to popytaj tatusia co,ile za co i kiedy a nie już planujesz przyszłe pobory,a na pracę dodatkową musisz mieć zgodę "pierwszego"
lukasz coś tam, kat. D w chwili obecnej nie jest przeszkodą ale jak by ktoś miał kat.A to bym jego wziął niż kombinatora z cywila. Weź to pod uwagę bo ludzie którzy przyjmują do służby jednak coś myślą czasami,czego przykładem jest moja jednostka.

Ostatnia edycja:
devilkarol napisał:
Wiec Panowie nie jest zle , ale do tego trzeba miec podobno to cos i to musi byc we krwi :D

Z oceną dotyczącą tego czy masz to coś we krwi czy też nie poczekaj może do dnia rozpoczęcia służby. W Twoim przypadku ważniejsze od krwi wydają się być plecy.

Po pierwsze pojecie mam i to pewnie wieksze od Ciebie obracam sie w tych kregach nawet nie wiesz jak bardzo. Hmm licencjat moge sobie wsadzic tak ?? No ok , ale powiedzmy , ze pracujesz tak 5 lat ja przychodze masz srednie a ja mgr , poczatkowo jestes wyzej ale tylko przez max 2 lata bo ja ide na pod oficerke i juz pomimo tego , ze robisz 5 lat jestesmy na rowni. Nie chodzi tu o jakies plecy czy cos bo to sa bzdury , ja tylko pisze , ze wiem jak wyglada rekrutacja i caly jej proces . Wiec nie bede sie pytal tego co wiem, a o dostaniu sie to zakladam , ze takie testy przejde bo po co podchodzic jak sie zaklada zonka ?? I nic tatus mi nie musi zalatwiac , sam sobie jakos radze , a to ze mam to szczescie i moge sie podpytac taty co i jak to chuba nie grzech. Hmm a piszac o tej krwi to chodzilo mi tylko o to ,ze kiedys uslyszalem od kogos nie wazne kogo , ale ze jesli jestem choc taki jak tata w 20 % to sie nadaje i to nie tylko do prostej pracy , ale widzac ze sie jest oblatanym znajacym temat , cos soba reprezentujacym to mam szanse cos tam zdzialac. Hmm mowisz , ze nie znam tematu , wiezniow nie znam ?? Hmm znam kolego moja dziewczyna jest kelnerka i pracuje razem z nimi , ja gram z nimi razem w klubie . Wiem co to za jedni mam tylko ten maly ulamek , ale nie mow , ze nie mam pojecia. Nie wymyslaj sobie czegos , ze jakies uklady czy cos nie nie , gdyby tak bylo to bym szedl do administracji i ustawial Ci grafik. Ale mnie jednak interesuje praca w ochronie . Z tego co wiem do jezdzenia autem po rodzinie i znajomych nie trzeba miec pozwolenia z GÓRY :D Nie pisze tu nic zlosliwego do Ciebie , ale troche zrozum moja strone rzeczy. To nic zlego miec ojca ktory jest autentycznym przykladem , ze mozna awanswac, i jezeli jest sie naprawde bystrym to ktos to zaowzy. A ze chce isc w jego slady to nie grzech. Panowie piszcie , mnie wlasnie interesuje jak najwiecej informacji bo pisze tu aby bardziej poznac sama prace , a nie rekrutacje bo to nawet nie majac ojca w SW ktorego mozna spytac , to wystarczy isc do osrodka i wszystko powiedza, wiec nie zameczam pytaniami czy jesli siedzialem 20 lat moge isc do SW. :o pozdrawiam Panowie;)

faktycznie znasz dobrze temat - Twoja dziewczyna jest kelnerką

O czym Ty piszesz o złodziejach których znasz,o dziewczynie która z nimi pracuje? Jezus Maria zdajesz sobie sprawę co Ty piszesz,człowieku ogarnij się i przestań się kompromitować w tym temacie. Mówisz o administracji i grafiku,to jesteś faktycznie w temacie i wiesz kto układa to wszystko.Powtarzam mnie masz zielonego pojęcia dziecko o czym mówisz.
I nie mów mi że masz większe pojęcie niż ja bo ja w SW służę a Ty chcesz tam być a to jest zasadnicza,kolosalna różnica.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ha, ha devilkarol, post miesiąca!!! Cały ten teks jest pozbawiony sensu i możliwości zrozumienia. Powiedz mi gdzie można kupić dyplom licencjata? Jeżeli kilkoma prostymi uwagami można Cię wyprowadzić z równowagi i Ty tracąc kontrolę nad własną pisownią piszesz bzdury, byle tylko coś napisać i pokazać jaki jesteś twardy, tak więc nie szukaj pracy w ochronie która jest często narażona na wszelakie prowokacje i werbalne potyczki z panami osadzonymi.

Witam mam pytanie odnosnie ubiegania sie o prace w zakladzie karnym w Potulicach w dziale ochrony.Mam 28lat i srednie wyksztalcenie ale boje sie jednego przez pomylke dostalem kat D i nie bylem w wojsku jestem zdrowy ale czy w takim wypadku mam szanse starac sie o prace w SW lub Policji.a jeszcze jedno mialem pare lat temu stwierdzone ze mam przerosnieta lewa komore serca lekaz powiedzial ze to nic kazdy sportowiec tak ma ale czy w rekrutacji do SW nie ma przeciwskazan do Policji wiem ze tak.Z dory dziekuje za odpowiedz.

devilkarol napisał:
Po pierwsze pojecie mam...
devilkarol napisał:
...Teraz mam takie 2 pytania Areszt Śledczy - Koronowo czy Bydgoszcz Zaklad Karny ?? Idac do bdg mam szanse na przeniesienie do jednostki , ktora jest 4 km od miejsca gdzie mieszkam , a sama bydg o 50 km, koronowo 20 km odemnie , ale wydaje mi sie , ze praca lepsza choc w Areszcie siedza ci bardziej zli :D
To jeśli masz pojęcie to powinieneś orientować się, że w Koronowie nie ma aresztu tylko jest właśnie ZK, a poza tym jak w AŚ mogą przebywać ci bardziej źli jak to napisałeś skoro specyfika aresztów śledczych polega na tworzeniu w nich przede wszystkich oddziałów śledczych, co oznacza, że przebywają tam ludzie, którym nawet nie udowodniono jeszcze winy, a gdzie tu mówić o tym, że są bardziej źli... I jak już chcesz szukać tych bardziej złych to szukaj ich na oddziałach dla osadzonych tzw. niebezpiecznych. Inna rzecz - co oznacza to - :D - ? Śmieszy Cię to, że ktoś jest bardziej zły czy jak?

Marekbart2 - pierwsza część Twojego pytania była dopiero co omawiana więc przejrzyj kilka wcześniejszych postów.

Witam ! Chciałbym zacytować jedną wypowiedź z innego forum odnoszącą się do nowej ustawy o sw.

Można mieć tytuł magisterski i zostać przyjętym do SW na stanowisko strażnika działu ochrony lub nawet na niższe stanowisko np. młodszego referenta działu ewidencji lub innego działu (niższe od straznika). Jednak gdy przyjmuje sie osobę z wyższym (licencjackie lub magisterskie) nowo przyjęty z dniem przyjęcia do służby ootrzymuje stopień młodszego chorążego, a nie szeregowego. Aby dostać stanowisko podoficerskie (straznik, mł. referent,) wystarczy wykształcenie średnie bez matury, aby dostać stanowisko oficerskie (mł. inspektor, mł. wychowawca, mł. psycholog, mł. asystent) należy posiadać wykształcenie wyższe specjalistyczne z tytułem magistra.

No więc jak to jest z tym młodszym chorążym w końcu i z wyższym wykształceniem. Będę przyjęty do SW na strażnika działu ochrony (chciałem na wychowawcę ale nie ma etatów i proponowano mi dział ochrony z możliwością przeniesienia) i mam wyższe wykształcenie magisterskie to oznacza że dostanę stopień mł. chorążego??? Już nic z tego nie rozumiem. I w takiej sytuacji czy ktoś mógłby mi przedstawić drogę awansu w sw? Jaki stopień po wstępniaku się otrzymuje, czy moje wykształcenie obecnie w sw już nic nie znaczy?

Witam.
Mam pytanie do tych którzy przeszli badania lekarskie w mswia do sw.
Otóż staram się o przyjęcie do działu ochrony, byłem już na rozmowie, zostałem zaproszony do psychologa. Wyśle ze wszystko idzie w dobrą stronę.
Problem w tym że mam wadę wzroku. -1,75 lewe, -2,00 prawe i noszę soczewki.
Jak bardzo skrupulatni są okuliści w mswia ? Czy jest jakaś szansa że przejdę te badania pozytywnie ?? Poza moim wzrokiem wydaje mi się, że z resztą nie będę miał problemów. Co radzicie ??? Iść na te badania w soczewkach i liczyć że się uda ??

olo1 napisał:
mam wyższe wykształcenie magisterskie to oznacza że dostanę stopień mł. chorążego???

A po co cytujesz inne fora? Na dodatek podajesz czyjeś wypowiedzi bez podania źródła?
Przeczytaj sobie Ustawę o SW z dnia 9 kwietnia 2010 roku. Skoro masz wyższe wykształcenie to powinieneś zrozumieć jasne i proste zapisy zawarte w rozdziale 7 tego dokumentu.

A jak nie doczytasz: funkcjonariusz przyjęty do służby będzie miał nadany stopień szeregowego. A dalej jego kariera toczyć się będzie w zależności od stanowiska, na jakim będzie pełnił służbę. Jeśli obejmie stanowisko podoficerskie to zostanie skierowany do szkoły podoficerskiej i otrzyma pierwszy stopień podoficerski. Jeśli będzie pełnił służbę na stanowisku oficerskim to zostanie skierowany do szkoły oficerskiej i otrzyma stopień oficerski. Możliwe sa jeszcze różne warianty, ale podałem te najprstsze i najbardziej oczywiste.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót