Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: praca licencjacka zapzreczenie ojcostwa

W aktach prawnych tych państw i literaturze. Przejdź się do biblioteki i zobacz co jest na ten temat, a jeśli nic nie będzie to postaraj się o uzyskanie dostępu do elektronicznych zbiorów literatury, bo może ktoś jakiś artykuł po angielsku napisał.

RE: praca licencjacka zaprzeczenie ojcostwa

W literaturze znalazłam trochę opisu o Bułgarii Czechosłowacji itd lecz książkę mam 1985 roku i jestem przekonana, ze pozmieniało się dużo już z tego zakresu w tych krajach. A dostęp do akt tych państw jak mogę uzyskać? czy po prostu porównać orzeczenia trybunałów polska na tle europy. Akurat wszytko mi ładnie idzie tylko ten rozdział mnie zatrzymuje. Dziękuje za odpowiedź

RE: praca licencjacka zapzreczenie ojcostwa

No trochę się zmieniło.. nie ma już np Czechosłowacji, więc poszukałbym czegoś bardziej aktualnego na Twoim miejscu

Pomoc w wybraniu tematu wypracowania

Cześć!

Mam do was prośbę. Muszę napisać wypracowanie na minimum osiem stron A4 z prawa konstytucyjnego. Jaki temat byłby według Was odpowiedni, taki żeby dało się sporo napisać, ale też żeby nie było jakoś bardzo trudno z odnalezieniem informacji? Co byście mi poradzili?

Pozdrawiam. Wesołego nowego roku!

Prywatność - praca licencjacka

Witam!

Nie wiem, czy wybrałam dobre miejsce, ale a nóż ktoś pomoże. Tematem mojej pracy licencjackiej jest prywatność. Czy ktoś z Was orientuje się, gdzie mogę znaleźć informacje na temat podstaw prywatności oraz na temat genezy prywatności w Europie? Mam z tym dość duży problem. Liczę na jakieś sugestie.
Pozdrawiam.

Prowizorium budżetowe - praca licencjacka.

Witam. Piszę w tym roku pracę licencjacką na temat prowizorium budżetowego i chciałbym zapytać, czy możecie polecić mi jakąś literaturę, w której będę mógł znaleźć potrzebne informacje?
Do tej pory informacje znalazłem w ustawie o finansach publicznych, konstytucji, komentarzu do ustawy o finansach pbl., komentarzu do konstytucji i kilka zdawkowych informacji w podręcznikach do prawa finansowego.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Jeśli temat założony został w złym miejscu proszę o jego przeniesienie. :D

a nuż*

jakiej prywatności? własności prywatnej? jak brzmi temat?

Chodzi o prywatność osoby fizycznej, jako jedno z jej dóbr osobistych. Załączyłam do spisu treści genezę prywatności w krajach europejskich i, to głównie stanowi mój problem, gdyż nie mogę się do niczego dokopać. Chyba będę zmuszona poszukać czegoś po angielsku, co niestety nie napawa mnie radością.

Opodatkowanie przychodu ze stosunku pracy - praca licencjacka

Witam!

Ponieważ nadszedł nowy rok, trzeba zająć się jednym z postanowień noworocznych, w tym przypadku pisaniem pracy licencjackiej.

Przeglądając internet w celu poszukania pomocnych informacji trafiłem na to forum, ponieważ były już podobne tematy i użytkownicy chętnie dzielili się radami, dlatego tu pojawia się moje pytanie:

Czy ktoś pisał prace na podobny temat i mógłby mi podać książki, które byłyby przydatne w pisaniu pracy, oraz jakieś wskazówki które pomogłyby mi przebrnąć przez ten temat? Na chwile obecną wydaje mi się być ciężki, ale mam nadzieje, że z każdym dniem będę się z nim oswajał ;)

Z góry dziękuje za pomoc i jeżeli temat jest w złym miejscu, to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam!

Praca magisterska z prawa karnego

Witam
Mam na imię Piotr i mam pewien problem. Otóż mam do napisania przed sobą prace magisterską z tematyki prawa karnego i mam nie mały problem z wyborem samego tematu. Mój promotor oczekuje ode mnie pracy która będzie opracowana metodą naukowo-badawczą, wymaga by praca była w formie badań by móc wystawić dobrą ocenę. Mam kilka pomysłów z kontratypami, przestępstwami wojennymi czy przeciwko RP ale wszystkie moje tematy były oparte bardziej na rozważaniach teoretycznych i zbyt ogólne więc zostały odrzucone. Proszę o pomoc, jakieś ciekawe propozycje. Myślałem o opisaniu Art. 133 KK czyli Znieważenie narodu lub RP w kontekście dzisiejszych zmian na świecie i o słabym egzekwowaniu tego przepisu lub zdradzie dyplomatycznej tylko nie umiem tego ubrać w słowa i odnieść do badań. Może wy macie lepsze pomysły, może lepsze tematy prawo karne jest obszerne a tu chodzi o to żeby temat był merytorycznie poprawny. Dziękuje z góry za pomoc

Ułożyłem 31 różnych tematów teraz wybrać z nich ten najlepszy i rozpoczynam zbieranie materiału. :D Jestem na prostej :)

Witam. Mam do napisania pracę semestralną "Prawo amerykańskie w "O demokracji w Ameryce" Alexisa De Tocqueville'a". Czy ktoś z was czytał może tę książkę i mógłby mi doradzić w jakiej formie ująć te pracę? Co w niej zamieścić etc. Zalezy mi także na jakichkolwiek wskazówkach, które mi ułatwią napisanie tej pracy.
Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

a jeszcze wracając do mojego tematu pracy, czyli "Opodatkowanie przychodu ze stosunku pracy" czy wie ktoś może, na jakie rozdziały najlepiej to podzielić, żeby pisało się w miarę sprawnie? Na chwile obecną brzmią one tak:

Rozdział I.
Działalność gospodarcza, a forma jej opodatkowania.
Rozdział II
Formy opodatkowania dochodu działalności gospodarczej na zasadach ogólnych.
Rozdział III
Zryczałtowane formy opodatkowania dochodu z działalności gospodarczej prowadzonej przez osoby fizyczne
Rozdział IV.
Analiza porównawcza 3 form opodatkowania działalności gospodarczej dla firm w świetle wysokości zobowiązania podatkowego za rok 2012.

Z tego co widzę, to Twoja praca jest głównie o opodatkowaniu DG....

mam pytanie-piszę o samobójstwach w określonej grupie wiekowej w woj. małopolskim i poskładałam wnioski do kilku prokuratur rejonowych o zgodę na wgląd do akt - na mniejsze liczebne miasto przypada jedna prokuratura rejonowa, ale w Krakowie jest ich sześć (mam na myśli tylko w obrębie miasta Krakowa). Powinnam składać o każdej z nich wniosek (kierując do Prokuratora Rejonowego), czy złożyć jeden o Prokuratora Okręgowego o wyrażenie zgody na wgląd do akt do tych konkretnych prokuratur rejonowych?

Ag_Maz napisał:
Z tego co widzę, to Twoja praca jest głównie o opodatkowaniu DG....

hmmm, to czo teraz? Masz może jakieś pomysły jakby to urozmaicić? :/

Na chwile obecną jakoś to idzie, ale obawiam się, żeby w połowie pracy nie ugrząźć na dobre...

Esej-pierwszy rok prawa

Witam, jestem na 1szym roku prawa, nasz profesor ze wstepu do prawoznawstwa zadal nam esej na temat regulacyjna funkcja prawa w dzisiejszej globalizacji świata, na czym polega? Czy mógłby ktoś pomóc tj.na czym warto się skupić, co przeczytać i przeanalizować itd? ;) Pozdrawiam gorąco i z góry dziękuje!!!

Hej, pisze prace na temat odpowiedzialnosci cywilnoprawnej czlonkow zarzadu w świetle regulacji ksh. Czy moze ktos o tym pisał i jest w stanie wskazać na jakas literaturę?

Witam,

Szukam do pracy licencjackiej jakiś materiałów dot. sądowego zakazu publikacji w internecie. Jak ta sprawa wygląda w tej materii? Promotor coś mówił, bym poszukał jakiejś Dyrektywy UE na ten temat ale on sam nie wiedział czy ona już wyszła czy dopiero ją ustalają. Próbowałem poszukać w internecie ale niestety nic z tego. Wszelkie próby wyszukania, różnych fraz nic nie dały. Może komuś coś obiło się o uszy :)

cześć wszystkim! piszę pracę licencjacką z administracji w katedrze prawa konstytucyjnego na temat wieku jako ograniczeniu praw i wolnosci obywatelskich - macie może do polecenia jakiekolwiek publikacje czy książki albo obiły się wam o uszy jakieś wyroki SN albo TK które mogłyby mi się przydać? Temat mi trochę nie leży ze względu na to, że ciężko znaleźć literaturę stricte na ten temat. Proszę o sugestie.

pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót