Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
umowa o pracę a umowy cywilnoprawne

Witam,
Prośba do specjalistów o nakreślenie problemów badawczych do pracy mgr jakie warto zastosować przy tym temacie, jakie pytania warto sobie zadać do odpowiedzenia
I. Stosunek pracy
II.Umowa o pracę, rodzaje
III. Pozaumowne stosunki pracy
IV. Umowy cywilnoprawne..
Temat dosyć oczywisty, ale jak się okazuje dosyć problemowy w badaniu.
Za pomoc będę wdzięczna;)

Witam chciałam zapytać czy mogę starać się o komisa z seminarium?Bo zlozylismy podanie o warunek krotkoterminowy tj w dziekanacie nam powiedziano ale slyszalam ze o komisa tez mozna...naszego promotora nie bylo w sesji i wpisal nam nzal dlatego w takiej sytuacji jestem jakiej jestem

Doradca podatkowy jako pełnomocnik strony

Witam, piszę pracę o doradcy podatkowym (temat jak w tytule wątku) i zastanawiam się jaką jeszcze literaturę mógłbym wykorzystać, bo póki co dysponuje takimi tytułami:

1. Doradca podatkowy przed sądem administracyjnym. - Stefan Babiarz
  2. Doradca podatkowy w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych. - Jan Paweł Tarno (red.)
  3. Doradztwo podatkowe. Funkcjonowanie i kierunki rozwoju. - Irena Sobieska
  4. Ustawa o doradztwie podatkowym. Komentarz 2010 - Adam Mariański (red.)
  5. Rola pełnomocnika w postępowaniu sądowoadministracyjnym.- Małgorzata Grego-Hoffmann

Znacie może jakieś inne ciekawe pozycje, które mógłbym wykorzystać

WITAM SERDECZNIE !!!!

Zabieram sie za poszukiwanie literatury do pracy magisterskiej z zakresu prawa rodzinnego a dokładniej mój temat brzmi : "obowiązek alimentacyjny względem małoletniego dziecka". Czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą na temat literatury?? Chodzi mi o literaturę bardziej aktualną a niżeli literaturę z roku np. 1950 ...

Temat pracy licencjackiej ;)

Witajcie,
otóż mam taką trochę dziwną prośbę. Bardzo proszę o poradę, jaki można wybrać temat pracy licencjackiej z poniższej tematyki:
- tematy z postępowania administracyjnego,
- formy działania administracji (głównie władcze),
- struktury administracji publicznej, nadzór nad samorządem,
- teorie samorządu terytorialnego, akty wydawane przez jednostki samorządu terytorialnego,
- akty prawa miejscowego, akty wewnętrzne,
- kontrola w administracji – zwłaszcza kontrola sądowa,
- materialne prawo administracyjne – głównie prawo budowlane,
- postępowanie egzekucyjne

Chodzi mi głównie o to, by nie było problemów z literaturą i było jej sporo, a temat sam w sobie był ciekawy. Za wszystkie porady i wypowiedzi serdecznie dziękuję! ;)

RE: Temat pracy licencjackiej ;)

Skoro po dwóch czy trzech semestrach nie ma Pan pojęcia o prawie administracyjnym (zgaduję - studiując administrację) proponuję zakończyć na tym etapie swoją przygodę ze studiami.

Naprawdę, nie każdy musi być magistrem/licencjatem...

Ostatnia edycja:
RE: Książki/podręczniki/opracowania itp - tylko ten temat

Otóż, szanowny Panie, mam pojęcie, tylko prosiłem o opinię innych, może ktoś miał podobne doświadczenia już, i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Ale coż, nie ma to jak siedzieć przed komputerem i hejtować, najlepsza rozrywka Polaków.

mateush1234 napisał:
Otóż, szanowny Panie, mam pojęcie, tylko prosiłem o opinię innych, może ktoś miał podobne doświadczenia już, i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Ale coż, nie ma to jak siedzieć przed komputerem i hejtować, najlepsza rozrywka Polaków.

Może zamiast się wykłócać napisz pytanie w dziale Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne a nie w dziale książki, bo tutaj zazwyczaj piszemy ogłoszenia o sprzedaży książek, ewentualnie polecamy sobie publikacje, no ale wybacz, nie robimy za nikogo bibliografii _-_

mateush1234 napisał:

1. wymienił Pan b. rozległy zakres tematyki - naprawdę nie jest Pan w stanie poszukać, poczytać, zapoznać się ze sztandarowymi podręcznikami i na tej podstawie wybrać coś, co Pana ciekawi?

2. dzielić się spostrzeżeniami - w zakresie czego? dostepnej literatury?? od tego jest czytelnia, lex a nawet www

3. proszę nie oczekiwać, że wskażemy Panu gotowe tematy z rozległą literaturą, orzecznictwem.. na tym (przynajmniej za moich czasów, a było to już w III RP) polegały studia - praca własna

4. ma Pan choć zarys swojej pracy - ogólny choć pogląd i chciałby PODYSKUTOWAĆ o jakichś szczegółach to bardzo chętnie ale proszę nie oczekiwać od nas wsparcia na zasadzie "tu są zagadnienia podane przez promotora - proszę o konkrety"

5. twierdzi Pan, że orientuje się w tematyce swoich studiów a nie jest w stanie określić absolutnie żadnych swoich preferencji?!? moje magisterium sprowadzało się do analizy JEDNEGO ARTYKUŁU do którego literatura dostępna pochodziła sprzed 3 dekad...

RE: Doradca podatkowy jako pełnomocnik strony

kolas310 napisał:
Witam, piszę pracę o doradcy podatkowym (temat jak w tytule wątku) i zastanawiam się jaką jeszcze literaturę mógłbym wykorzystać, bo póki co dysponuje takimi tytułami:

1. Doradca podatkowy przed sądem administracyjnym. - Stefan Babiarz
  2. Doradca podatkowy w egzekucji administracyjnej należności pieniężnych. - Jan Paweł Tarno (red.)
  3. Doradztwo podatkowe. Funkcjonowanie i kierunki rozwoju. - Irena Sobieska
  4. Ustawa o doradztwie podatkowym. Komentarz 2010 - Adam Mariański (red.)
  5. Rola pełnomocnika w postępowaniu sądowoadministracyjnym.- Małgorzata Grego-Hoffmann

Znacie może jakieś inne ciekawe pozycje, które mógłbym wykorzystać

zanetap napisał:
WITAM SERDECZNIE !!!!

Zabieram sie za poszukiwanie literatury do pracy magisterskiej z zakresu prawa rodzinnego a dokładniej mój temat brzmi : "obowiązek alimentacyjny względem małoletniego dziecka". Czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą na temat literatury?? Chodzi mi o literaturę bardziej aktualną a niżeli literaturę z roku np. 1950 ...

Polska Bibliografia Prawnicza od 1970 - Instytut Nauk Prawnych PAN

prawo do godnej śmierci

Witam ;)
muszę napisać pracę na temat " Prawo do godnej śmierci. Studium cywilnoprawne". Bardzo proszę o pomoc, ponieważ wszystkie publikacje z tym związane dotyczą praw pacjenta a to jest zakres prawa medycznego. Może ktoś z Was pisał taką pracę lub zna jakieś publikacje na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc ;)

witam,
poszukuje wszelkich informacji potrzebnych do napisania pracy magisterskiej pt" List żelazny" w procesie karnym" jakiś publikacji na ten temat, planu, pomysłu. Może ktoś z was drodzy ludzie miał styczność z podobnym tematem, bądź któryś z waszych znajomych.

Z góry dziękuję za pomoc

Witam ! Jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej . Szukam publikacji bądź stron internetowych , dotyczących strony podmiotowej przestępstwa "znieważenia" funkcjonariusza publicznego bądź osoby do pomocy mu przybranej .
Czy możecie coś polecić ?;)

Hej, mam ten problem, że muszę wybrać temat i zupełnie nie wiem co wybrać. Moim pierwszym wyborem były ograniczenia działalności gospodarczej, jednak z podowdu zbyt wielu chętnych nie mogę już na ten temat pisać.
Przechodząc do rzeczy, zastanawiam się nad tematem "Ochrona najemcy na gruncie ustawy deweloperskiej" i moje pytania w związku z tym: czy ta praca ma sens? Jest chociaż trochę ciekawa i jak z dostępem do literatury. W końcu ustawa jest tylko kilkuletnia.

Witam, w jakich podręcznikach mógłbym szukać pojęcia takiego jak "rodzaje zeznań świadka"? Piszę pracę na temat zeznań świadka w postępowaniu administracyjnym i przydałaby mi się pomoc w uzupełnieniu literatury.

Zastosowanie przypisów

Witam.
Na wstępie chciałbym poinformować, że nie posiadam wiedzy związanej z prawem ani konstrukcją takich dokumentów. Z racji tego, że mój promotor totalnie olewa mnie i moich kolegów prosząc wyłącznie o kontakt mailowy (na który również od miesiąca nie odpowiada) proszę o pomoc Was.

A więc przejdę do mojego problemu. Piszę aktualnie pracę licencjacką związaną w skrócie z przewozem materiałów niebezpiecznych w transporcie drogowym. W związku z tym opieram się głównie na międzynarodowej umowie ADR a ta pozycja jest niezwykle obszerna i znajduje się podzielona na części m.in. tutaj Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju - Umowa ADR 2013. Problem jest w tym, że nie wiem jak zrobić do tego przypis.
Przykładowo:
Chciałbym powołać się na informację zawartą w części 2 tego dokumentu i mamy tam następującą sytuację
Dział 2.1 Przepisy ogólne
2.1.1 Wstęp
2.1.1.2 <-- tutaj jest moja informacja

Jak to zrobić? Czy mam po prostu zrobić przypis jak do strony internetowej kopiując źródło docelowe danej części czy jest inna forma aby to opisać? Co w przypadku gdy powołuje się na różne części dokumentu kilkukrotnie "podpunkt" po "podpunkcie"
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

RE: Zastosowanie przypisów

lgc napisał:
Witam.

Jak to zrobić? Czy mam po prostu zrobić przypis jak do strony internetowej kopiując źródło docelowe danej części czy jest inna forma aby to opisać? Co w przypadku gdy powołuje się na różne części dokumentu kilkukrotnie "podpunkt" po "podpunkcie"
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Równie dobrze możesz wskazać część i dział na który się powołujesz bo przecież ta umowa występuje również w wersji drukowanej.

Witam, koleżanka poprosiła mnie żeby podsunąć jej jakiś ciekawy temat związany z prawem karnym, konkretnie narkotykami, chodzi o prace licencjacką, z góry dzięki :)

Witam!
Piszę tutaj, ponieważ nie mam się do kogo zwrócić.
Na miesiąc przed obronami zmienił się mój promotor, praca już napisana, aczkolwiek do sprawdzenia miała zostać oddana w tym tyg ponieważ dopiero po napisaniu całości miały być nanoszone poprawki. Spotkanie z nowym zostało wyznaczone na 9 maja i nie ma możliwości oddania mu wcześniej, ponieważ to ma być w wersji papierowej.
Piszę tutaj ponieważ prace pisemne nie są moja mocna stroną, nie lubię i nie umiem tego robić, a w chwili obecnej nie mam się do kogo zwrócić po poradę. Jeżeli chodzi o plan pracy to wcześniejszy promotor go zatwierdził, że jest ok. Ale powiem szczerze, że mam teraz wątpliwości. Czy ktoś pomógł by mi w tej sprawie? chodzi o ogólnie o zmiany w rozdziałach i dopisanie pewnych rzeczy, czy to będzie miało sens. Mój temat to "udział prokuratora w postępowaniu cywilnym".

Dla jasności, nie chcę, żeby ktoś to za mnie napisał, tylko poradził mi czy poprawki, które chcę nanieść mają sens, czy może jednak lepiej nic nie zmieniać oraz ewentualnie co powinnam jeszcze zawrzeć.

Z góry bardzo dziękuję.

Ostatnia edycja:
Wznowienie postępowawania karnego w Common Law

Witam,
Piszę pracę magisterską związaną ze wznowieniem postępowania, chciałabym porównać wznowienie w Polsce i w Anglii. Czy ktoś może kojarzy jakąś książkę która traktowała by o procesie karnym w Common Law? Dziękuję :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót