Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jakieś tematy na pracę licencjacką ze ścigania karnego? :help:

TatarKrymski napisał:
Ale tak po prostu, o Trybunale Konstytucyjnym? Na ile stron?

Jeżeli masz napisać tak ogólnie i na ponad dwadzieścia stron, to bym to widział tak trzy-czteroczęściowo:

1. Historia TK w Polsce
2. TK na tle innych jego odpowiedników w innych państwach (ale ten punkt to zależnie od tego jak dużo bym napisał w innych punktach).
3. Pozycja prawna TK w Polsce i jego rola: Konstytucja + ustawa o TK, tak ogólnie o jego roli w prawie, uprawnieniach etc.
4. Obecne kontrowersje prawne wokół TK.

Jeżeli praca ma być mniejsza albo bardziej szczegółowa, to jako temat wybrałbym któryś z powyższych punktów na temat pracy. Materiały albo trzeba znaleźć w bibliotece, albo poszukać na jakimś Lexie, Legalisie czy czymś takim (polecam zapoznanie się z nimi, i dodatkowo z EBSCOHostem i HeinOnline o ile są dostępne na uczelni, bo biblioteki papierowe powoli umierają, ja na UMK czasem miałem wrażenie, że dział prawny w BG to dział historii prawa) .

Cześć , dziekuje za podpowiedź. Musze napisać referat na 5 stron tak sobie zarzyczył Pan dr , oczywiście mam rówież ująć obecne wydarzenia hmmm zamieszanie wokół TK. Ja zaczeła studia na AJP w Gorzowie Wlkp.troche mi cieżko lecz cóż jak sie powiedziało a to .....sam wiesz :)Pozdrawiam

Rachunkowa tematyka pracy licencjackiej.

Cześć wszystkim.
Nie jestem pewien czy dobrze trafiłem z działem aczkolwiek mam kilka pytań co do sprawozdań finansowych przedsiębiorstw. Mianowicie stoję przed wyborem tematu pracy licencjackiej i wpadłem na 3 pomysły. Moje pytanie brzmi czy sprawozdania finansowe z takimi danymi da się odszukać w KRS ewentualnie gdzieś w internecie?

1. Różnice w pozycjach bilansowych w oparciu o UoR i MRS. Czy będzie problem znaleźć sprawozdanie finansowe przedsiębiorstwa które prowadzi księgi w oparciu te oba standardy? Czy niestety trzeba głęboko grzebać/mieć przyjazne przedsiębiorstwo które takie coś udostępni?

2. Tutaj można od razu wspomnieć o dwóch tematach. Srodki trwałe w ujęciu podatkowym i księgowym bądź amortyzacja podatkowa/księgowa. Czy takie informacje znajdzie się w pierwszym lepszym sprawozdaniu? Czy niestety w grę wchodzi opcja by na podstawie księgowej wyceny ustalić jakby to wyglądało w ujęciu podatkowym?

Dzięki za jakieś konkretne odpowiedzi.

praca licencjacka

witam, mam problem z doboru tematu
jestem na seminarium finanse publiczne i prawo finansowe i chcialabym pisac prace na temat podatkow. Proponowalam mojemu promotorowi wiele przykladowych tematow do akceptacji niestety kazdy zbyt podobno obszerny.
Tematy, które mu zaproponowałam system prawa podatkowego w polsce, rola podatku dochodowego w budzecie , podatek vat w polskim systemie podatkowym , deficyt budzetu panstwa badz chcialam tez pisac o budzecie mojej gminy. Promotor powidział ze mam wziac np termin albo przedmiot jednak ja nie wiem czy mozecie cos doradzic wybor jakiegos tematu podobnego do takiego ktory ja mu proponuje?

RE: praca licencjacka

odlotowaa napisał:
witam, mam problem z doboru tematu
jestem na seminarium finanse publiczne i prawo finansowe i chcialabym pisac prace na temat podatkow. Proponowalam mojemu promotorowi wiele przykladowych tematow do akceptacji niestety kazdy zbyt podobno obszerny.
Tematy, które mu zaproponowałam system prawa podatkowego w polsce, rola podatku dochodowego w budzecie , podatek vat w polskim systemie podatkowym , deficyt budzetu panstwa badz chcialam tez pisac o budzecie mojej gminy. Promotor powidział ze mam wziac np termin albo przedmiot jednak ja nie wiem czy mozecie cos doradzic wybor jakiegos tematu podobnego do takiego ktory ja mu proponuje?

Wydaje mi się, że Twój promotor może mieć rację co do konieczności zawężenia tematu pracy. Jeśli interesuje Cię VAT, to proponowałabym skupić się na jednym z jego elementów, może to być przedmiot, zwrot podatku, stawki preferencyjne i wiele wiele innych, na których temat naprawdę można się rozpisać. A jeśli chcesz poszukać inspiracji, to bardzo polecam książkę profesora Eugeniusz Ruśkowskiego "Prace licencjackie i magisterskie z finansów publicznych i prawa finansowego". Znajdziesz tam spory katalog przykładowych tematów pracy.

Mój temat pracy to Zakaz konkurencji a zasada wolności pracy. Czy ktoś może zajmował się taka tematyką? Nie mam pomysłu jak połączyć to z zasadą wolności. Może ktoś pisał coś podobnego i podpowie jak to sobie rozplanował i od czego wyszedł ?
Z góry dziękuje za pomoc

czesc, poszukuje literatury do tematu pracy zobowiazania podatkowe badz do drugiego tematu budzet panstwa i procedura jego uchwalania. Wolalabym pisac o zobowiazaniach ale ciezko znalesc mi jakas normalna literature mozecie cos polecic?

praca licencjacka

Witam. w swojej pracy mam opisać stronę socjalną i bytową w więzieniach w Europie. Mogłabym prosić o pomoc w doborze literatutury ?

Temat pracy semestralnej.

Witam ,
mam do napisania prace z semestralną. Metody ominięcia trzech 3 w KP art. 25. z indeksem 1. Od razu podkreślam nie jest to żadne ominięcie prawa z mojej stron. Proszę tylko o pomoc i wskazanie informacji gdzie szukać i na czym to polega ? Z góry dziękuje za pomoc

Chcialabym pisać pracę na temat zobowiązań podatkowych mój promotor jednak powiedział że zbyt obszerne czy pomoglaby mi ktoś wybrać jedno pojęcie z zobowiązań by z tego moc ułożyć prace licencjacka?

Witam, piszę pracę magisterką z zakresu prawa zobowiązań. Wybrałam temat "Odpowiedzialność cywilna lekarza za błąd medyczny" Promotor uznał,że temat zbyt szeroki. Czy przychodzi wam do głowy jak go zawęzić albo jakiś inny fajny temat z prawa zobowiązań? Bo chyba temat dotyczący samej odpowiedzialności deliktowej czy kontraktowej, też jest zbyt szeroki. Promotor dopuszcza jeszcze pisanie z części ogólnej... ale tu pomysłów brak.

Praca dyplomowa - katastrofa w komunikacji

Witam wszystkich, mam pytanie i myślę, że mi pomożecie. Piszę pracę licencjacką z prawa karnego i temat jaki wybrałam to "Katastrofa w komunikacji", gdzie głównie chcę skupić się na katastrofach samolotowych, ale nie tylko. Stąd właśnie moje pytanie, może jesteście w stanie polecić mi jakąś literaturę która będzie nawiązywać do mojego tematu? Z góry dziękuję.

P.S. Swoją pracę opieram na artykule 173 KK. Wstawiam tu ten artykuł:
Art. 173. § 1. Kto sprowadza katastrofę w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym zagrażającą życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 jest śmierć człowieka lub ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 4. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 2 jest śmierć człowieka lub ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Praca licencjacka

Witam wszystkich, mam pytanie i myślę, że mi pomożecie. Piszę pracę licencjacką z prawa karnego i temat jaki wybrałam to "Katastrofa w komunikacji", gdzie głównie chcę skupić się na katastrofach samolotowych. W swojej pracy skupiam się na art. 173 KK. Stąd właśnie moje pytanie, może jesteście w stanie polecić mi jakąś literaturę która będzie nawiązywać do mojego tematu oraz podać jakieś orzeczenia sądów itd właśnie na temat katastrof lotniczych spowodowanych przez błąd ludzki, umyślny lub nieumyślny? Z góry dziękuję. :-)

RE: Praca licencjacka

dora_019 napisał:
gdzie głównie chcę skupić się na katastrofach samolotowych.
Karkołomny temat i wcale nie mam na myśli katastrofy S

RE: Praca licencjacka

Moim zdaniem fajny ponieważ za bezpieczeństwo lotu odpowiadają nie tylko piloci ale też personel naziemny np. mechanicy, kontrolerzy lotów.

Katastrofy lotnicze nie są powszechne i nawet jak dotyczą małych awionetek to nie słyszałem o żadnym wyroku karnym. Bardziej możliwe jest znalezienia jakiś ugód cywilnych dotyczących odszkodowań ( głośnie medialne sprawy za nieudany lot wojskowych "zakończony" w Mirosławcu )

Witajcie,
Postanowiłam napisać pracę magisterską na temat legalizacji samowoli budowlanej. Promotorka zwróciła mi jednak uwagę, że 1.01.2017r. ma wejść w życie nowelizacja ustawy prawo budowlane i przepisy dotyczące samowoli budowlanej mogą się zmienić na tyle, że praca będzie bezprzedmiotowa. Nie mogę jednak dotrzeć do tekstu tej nowelizacji, mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie szukać?

Witam. Mam trochę problem z wyborem tematu na magisterkę. Jestem na seminarium z Prawa Międzynarodowego PUBLICZNEGO. Najlepiej gdybym mógł napisać coś związanego z prawem pracy, ale jak wiadomo jest to bardziej sektor prywatny. Jakieś pomysły, jak to połączyć ? Przykłady tematów ? Ogólnie usłyszę też chętnie wszystkie propozycje dotyczące "ambitnych" tematów z zakresu prawa międzynarodowego publicznego. Chciałbym napisać pracę konkursową (bądź spróbować) ale prawdę mówiąc nie mam zbytnio na nią pomysłu. Może Wy poratujecie ? ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót