Pracownik przygraniczny, a 3 grupa podatkowa.

• Autor wątku Autor wątku .Tomasz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

.Tomasz.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.

Od poniedziałku będę dojeżdżał do Niemiec do pracy. Z tego co wiem mogę dostać 3 grupę podatkową, tylko nie wiem jak to załatwić, od czego zacząć. Posiadacie może jakieś informację*(najlepiej w języku niemieckim) bym mógł je przekazać pracodawcy, który będzie mi pomagał z formalnościami?

Pozdrawiam

Grupy podatkowe zalatwia sie przez Finanzamt-Urzad skarbowy. Idziesz tam lub ktos z toba kto zna jezyk i mowicie ze chcecie Steuerkarte dla ciebie. Wypelniacie specjalny druczek. Idziecie do stanowiska to wszystko. Przedkladasz papiery bez gadki. Oni sami wiedza co maja robic i tyle. Ja na moim poczatku w niemczech zalatwialem to bez jezyka. Nikt nic nie pytal. Sprawdzilem tylko czy klasa podatkowa sie zgadza i tyle. Do 3 klasy podatkowej potrzebujesz potwierdzenie ze jestes zonaty. A jakie informacje dokladnie w jezyku niemieckim chcialbys otrzymac. Grupa podatkowa-Steuerklasse. Na koncu dostajesz specjalny druczek ktory przedkladasz w orginale pracodawcy.

I to, że żona w Polsce pracuje nie ma znaczenia? Tak samo jak to, że ja będę bez adresu w Niemczech bo będę dojeżdżał codziennie z Polski?

Nie jest też przypadkiem tak, że to od nowego roku będzie się liczyć? A do końca tego będę*w I grupie i dostanę wyrównanie po złożeniu zeznania podatkowego?

Potwierdzenie, że jestem żonaty - akt zawarcia małżeństwa w takim razie przetłumaczyć?

Aktu nie musisz teoretycznie tlumaczyc jesli otrzymales europejski. Tam jest chyba w 15 jezykach. A jesli posiadasz tylko polski to wypadaloby. Jezeli zona pracuje w polsce i tam ma jakis okreslony dochod to bedziesz musial wybrac wariant pomiedzy 3 a 5 klasa podatkowa. To jest pozniej zalezne kto wiecej zarabia w zwiazku. Ale co z tym meldunkiem i ktora klase podatkowa dostaniesz to nie wiem bo nie znam osobiscie takie przypadku. A wyrownan tez chyba nie ma. Ale to nie wiem na 100%.

Witam, moze mi tez pomozesz? Ja i maz przyjechalismy tutaj na socjal, ale socjal przyznali tylko mi, po trzech miesiacach maz znalazl prace,a ja zrezygnowalam ze socjalu. Pracodawca pytajac meza jaka ma grupe podatkowa maz powiedzial,ze 3 bo tak slyszal od znajomych ze jak zona nie pracuje ,a tylko maz to ma grupe 3, ale sam nigdy nie byl nic zalatwiac zadnej grupy w urzedzie skarbowym , a teraz po roku czasu przyszlo do pracodawcy, ze odprowadzal za malo skladek bo moj maz ma grupe 4, co mamy teraz zrobic?

hmmm chyba nie bede mogl Ci pomoc. Z socjalem wlasnie sam nie mialem doczynienia ani nikt z mojego otoczenia. Napewno trzeba sie udac do Finanzamtu i tam wszystkiego dopytac. Zaczalbym od zmiany grupy podatkowej na 3. A wiecie moze kto ma teraz za to zaplacic. Wy czy pracodawca? Jak Pani nie pracuje to mozecie sie starac o wohngeldy i Arbeitslosgeld II. Jak macie dzieci to jeszcze Kinderzuschlag. Nie mowie juz o Kindergeldach. Troche dziwny ten pracodawca bo przed zatrudnieniem lub zaraz po pracownik musi doniesc Steuerkarte i tam wlasnie jest napisane jaka dostalo sie grupe. I tez mnie dziwi jak Pani maz wogole mogl miec jakakolwiek grupe jak nic nie zalatwial w Urzedzie Skarbowym. Jest to troche pomieszane. Tak jak mowie udac sie do Finanzamtu i wszystko wyjasnic.

Do nas nic nie przyszlo tylko do pracodawcy,ze to on ma oddac te pieniadze,ale pracodawca wstrzymal mezowi wyplate bo wkoncu to maz mu powiedzial,ze ma 3 grupe i to maz wprowadzil go w blad, sami teraz boimy sie ile to bedzie pieniedzy. Nie mamy dzieci a maz zarabia 2000- 2100 i mi sie nic nie nalezy, przynajmniej tak slyszelismy od znajomych... No coz nic nam nie pozostaje tylko isc to wyjasnic

To faktycznie nic nie dostaniecie. Moim zdaniem to pracodawca jest sobie sam winny. Bo tak jak mowilem to przed zatrudnieniem donosi sie papiery wszystkie. Z Krankenkasse, Steuerkarte, Kontonummer, czasami pozwolenie o prace, czasami zaswiadczenie o niekaralnosci, Rentevesicheerungnummer, mozliwe ze o czyms jeszcze zapomnialem. A jak pracodawca wierzy na slowo to juz jego problem. Jak bedzie tego bardzo duzo to zgloscie sie do prawnika co sie zajmuje Arbeitsrecht. Ale narazie tylko o porade zeby maz nie stracil pracy i na dodatek nie byla to wasza wina, ze nie przedlozyliscie pracodawcy stosownych dokumentow.

No tak pracodawca powinnien to sprawdzic tym bardziej,ze maz nie zna dobrze jezyka niemieckiego,ale juz zatrzymal mezowi wyplate zeby maz to splacil, pracodawca twierdzi,ze jeszcze nie wie ile jest do splaty... A tak naprawde to jakie powinnismy miec grupy podatkowe moze wiesz?

Teraz on meza nie zwolni bo ktos to musi splacic oczywiscie maz, chodz winna lezy tez po stronie szefa bo mogl sprawdzic... Nic jutro udam sie do Finanzamt i dowiem sie w ogole skad ta grupa 4 skoro ja z mezem nigdy nie bylismy w Finanzamcie oj maskara same problemy przez niewiedze. Dzieki

Nie pracodawca ,tylko maz powinien sam isc osobiscie do Finantamt i zglosic o zmiane klasy podatkowej

Elvi napisał:
Nie pracodawca ,tylko maz powinien sam isc osobiscie do Finantamt i zglosic o zmiane klasy podatkowej

To ze maz powinien isc do Finanzamtu i to wyjasnic a zarazem zglosic o zmianie klasy a nastepnie przedlozyc pracodawcy to pisalem tylko ze pracodawca nie ma prawa bez steurekarty go zatrudnic. A klasy jakie powinniscie miec to jezeli ty nie prcujesz a jestescie po slubie to maz powinien miec 3. Ty nie musisz sie o nic martwic bo jeszcze nie pracujesz. Jak podejmiesz prace to albo we dwojke powinniscie miec 4 albo jedno 3 i drugie 5. To pozniej uwzglednione jest od zarobkow. A mam takie pytanie. Zalatwialiscie moze juz w AOK lub innej ubezpieczalni dla ciebie ubezpieczenie? Bo to tez wazne.

Witam, bylam w Finanzamcie i zmienilam klase meza na 3 i ten rok zaliczyli juz od 1 stycznia ze nalezy sie klasa 3 , a maz przedlozyl to pracodawcy, pracodawca wyslal pismo do finanzamtu za tamten rok wyjasniajace cala sytuacje no i czekamy na odpowiedz co z tego wyniknie... Tak zalatwilismy ubezpieczenie w AOK zaraz jak tu przyjechalismy ,a jak maz poszedl do pracy to zglosil,ze pracuje i ja jestem ubezpieczona na meza, pozdrawiam

A i jeszcze wracajac do odpowiedzi Elvi, ze to nie pracodawca tylko maz powinnien to jestes w bledzie bo maz powinnien isc to zglosic do Finanzamtu tak to prawda,ale pracodawca jak przyjal meza do pracy to powinnien sprawdzic i zarzadac wszystkie dokumenty potrzebne do podjecia pracy! I dlatego maz nie dostal nic z finanzamtu tylko przyszlo pismo do szefa o zwrocie pieniedzy nie do meza i to szef bedzie musial oddac bo oni od niego chca te pieniazki ,a szef chce od meza

Dostałem nr podatkowy, ale nie ma nic napisanego o grupie podatkowej. W jaki sposób mogę*sprawdzić jaką grupę podatkową*mi przyznano?

Czy na koniec roku musze zwracać jakiś*podatek jeżeli mam 3 grupę?

Pytam bo mi kolega z pracy powiedział, że działa to tak, że mam 3 grupę mam więcej pieniędzy miesięcznie, ale potem muszę się*rozliczyć i te pieniądze oddaję. Serio tak to działa?

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że podatek od wynagrodzeń (Lohnsteuer), który zatrzymuje pracodawca i odprowadza do Finanzamt-u jest podatkiem dochodowym, którego stawki obowiązują wszystkich; także tych, którzy mają inne źródła dochodów, jak np. Gewerbe (działalność gospodarcza), wolny zawód (np. lekarz z prywatną praktyką lub adwokat pracujący na własny rachunek). Ten Lohnsteuer, czyli podatek od wynagrodzenia, zatrzymywany i odprowadzany przez pracodawcę, jest niczym innym, jak przedpłatą na podatek dochodowy, jaki obowiązany jest zapłacić podatnik od przychodów za cały rok, w którym te przychody osiągnął. Klasa podatkowa, według której pracodawca zatrzymuje i odprowadza miesięcznie podatek pracownika, nie ma wpływu na wysokość podatku, który ostatecznie wyliczony będzie po zakończeniu roku; klasy podatkowe wyznaczają tylko i wyłącznie, ile podatku Lohnsteuer zatrzymać i odprowadzić ma pracodawca; przy gupie III stawka zatrzymywanego i odprowadzanego za pracownika podatku jest najniższa. Po zakończeniu roku podatkowego wiadomo ile pracownik zarobił brutto za cały rok. I od tej zarobionej przez cały minony rok wylicza się podatek, którego wysokość odczytuje się z tabel podatkowych. Sąd dwie tabele: tzw. Grundtabelle (tabela podstawowa) i Splittingtabelle (tabela różnicująca). Podatek wg. Grundtabelle jest wyższy i płacą go wszyscy ci, którzy nie żyją w związku małżeńskim lub żyją w separacji. Natomiast Splittingtabelle, to ta korzystniejsza tabela (stawki podatku są w niej niższe), z której korzystają podatnicy żyjący w faktycznym (bez separacji) związku małżeńskim. Podstawę opodatkowania, czyli zarobek brutto za cały podatkowy rok, pomniejsza się o kwotę wolną od podatku, o tzw. Werbungskosten, czyli wydatki związane z zarobkowaniem (np. koszty dojazdów, koszty Twojego samochodu, jeśli dojeżdżasz nim do pracy w odpowiedniej procentowej części z tym związanej itp.), a także tzw. Sonderausgaben (wydatki szczególne; np. składki ubezpieczeniowe, udział pracownika w składkach socjalnych itp), oraz tzw. "aussergewoenliche Belastungen", czyli nadzwyczajne losowe obciążenia; wydatki na leczenie dziecka lub najbliższej osoby. Od wyliczonego w ten sposób podatku odejmuje się te kwoty, które zatrzymał i odprowadził do Finanzamt-u pracodawca. Dopiero po tym wyliczeniu wychodzi, czy suma zatrzymana tytułem Lohnsteuer (podatek od wynagrodzenia) przywyższa ten podatek, który pracownik powinien ostatecznie zapłacić; jeśli tak, to Finanzamt zwraca nadpłacony podatek. Jeśli zaś suma zatrzymanego i odprowadzonego przez pracodawcę podatku Lohnsteuer była za mała, wówczas pracownik musi Finanzamt-owi dopłacić. Trudno powiedzieć, czy mając Twoją grupę podatkową III dostaniesz zwrot jakiejś kwoty podatku, czy też bądziesz musiał coś dopłacić. W każdym razie możesz zobaczyć w internecie te tabele podatkowe (Einkommensteuertabelle 2013 Grundtabelle i Splittingtabelle) i wyliczyć sobie przewidywany podatek, czyli: sumo brutto, minus wolna od podatku kwota, minus ewentualne koszty związane z pracą, minus te dalsze, o których napisałem wyżej, a następnie odczytać z odpowiedniej tabeli roczny podatek od kwoty, która wyszła po tych odjęciach (pamiętaj: Grundtabelle-samotni, a Splittingtabelle żonaci żyjący faktycznie w związkach; conajmniej jeden dzień w danym roku podatkowym(!)). Oczywiście, nie uwzględniłem i nie omówiłem tu dokładnie samych tych odliczeń od brutta, które powodują zmniejszenie podatku; np. alimenty itd. (w każdym razie zbieraj wszystkie kwity!!!) Chodziło mi o samą zasadę liczenia.

Ostatnia edycja:
Uzupełniam krótko odnośnie kwoty wolnej od podatku (Grundfreibetrag) na rok podatkowy 2013: dla samotnych 8.130,- Euro, dla żonatych: 16.260,- Euro

Powrót