Witam, jestem nowy na forum i mam dwa pytania :
1.Na początek dodam (to dość istotne), że moja klasa jest nie liczna, tylko 16 osób, i 3\4 je obiady w szkole.Ostatnio na lekcji dwie, maksimum trzy osoby trochę gadały i nie uważały na lekcji, jednak nauczycielka obarczyła odpowiedzialnością zbiorową całą klasę i nie pozwoliła nam wyjść z sali po dzwonku, tylko przetrzymywała nas tam przez całą 20 minutową przerwę.Oczywiście przez to paręnaście osób nie mogło zjeść obiadu (oczywiście przez nich opłaconego) i spóźniliśmy się jeszcze na kolejną lekcję.Pytanie :
Czy nauczyciel mógł tak postąpić?Z tego co wiem nie można obciążać uczniów odpowiedzialnością zbiorową, ani też trzymać ich na przerwie...
2.Jak wiele osób wie przedwczoraj, 2 kwietnia, uczniowie klas szóstych szkoły podstawowej pisali oficjalny sprawdzian pod koniec podstawówki.Dzień wcześniej parę osób z mojej klasy (dodam, że bez porozumienia z resztą) zgłosiło klasę do znoszenia ławek (w ramach przygotowania szkoły do sprawdzianu) na hol i do sali gimnastycznej,
a w zamian zamiast ostatniej lekcji mogliśmy wyjść na powietrze i pograć w piłkę.Wtedy nosiłem jeszcze te ławki.Następnego dnia po sprawdzianie byliśmy zwolnieni już do domów, ale pan od WF-u pod koniec sprawdzianu zaczął do nas szeptać żebyśmy zostali i nosili te ławki do klas.Rodzice moi i dwóch moich kolegów nie widzieli, że mamy zostać godzinę lub dwie dłużej w szkole (i zresztą to chyba nie jest nasz obowiązek), więc wraz z innymi szóstymi klasami udaliśmy się do naszych domów.Następnego dnia WF-ista udawał niezwykle obrażonego, mówił ,że "ON tyle dla nas robi, a my dla niego nic" (chyba mu za to płacą) i wstawił całej naszej trójce po dwie oceny niedostateczne, jedną z WF-u i jedną z zachowania, co całkowicie psuje średnią mi średnią ocen, a mojemu koledze grozi teraz to, że mogą nie przyjąć go do upatrzonego gimnazjum (wymagane zachowanie bd.).
Czy nauczyciel miał prawo zadać nam taką pracę, o wiele cięższą niż wspomniane wcześniej w temacie grabienie liści, i wystawić nam oceny niedostateczne?