Witam
Proszę o wyjaśnienia, ponieważ Urząd Pracy namieszał mi w głowie. Od zawsze byłam ubezpieczona w ZUSie, pracowalam na etacie. W kwietniu straciłam pracę i zapisałam się na bezrobocie, zaznaczając, że jestem współwłaścicielem ziemi 1,25 ha przeliczeniowego. Ziemię tę odziedziczyłam dwa lata temu w spadku po tacie, jest 4 współwłaścicieli, a mnie w ksiegach wieczystych zapisano dział 1/6 , ale ziemia nie została fizycznie podzielona. Ziemie te leżą ugorem, w innej miejscowości.
Pani w UP rejestrując mnie, powiedizała, że po ustaniu prawa do zasiłku musze przynieść zaświadczenie, ze nie jestem ubezpieczona w KRUsie, bym mogła dalej mieć ubezpiecznie z UP. Dziś oświadczyła, że najlepiej będzie jak się ubezpiecze w KRUSie, bo mam prawo, będąc współwłaścicielem całego 1,25 przeliczeniowego (fizycznie jest tego mniej). Jestem w trakcie szukania pracy. Jaki jest stan faktyczny tej sytuacji? Czy zgodnie z prawem MUSZĘ sie ubezpieczyć w KRUSie? Tam musiałabym opłacać składki, a przecież wciąż jestem bezrobotna i nie mam pieniędzy.
Dziękuję za pomoc.