prawo do zasiłku dla bezrobotnych a posiadanie ziemi?

• Autor wątku Autor wątku megipluta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, podlega Pani ubezpieczeniu w KRUS z ustawy, ponieważ nieruchomość przekracza 1 hektar (nie ma znaczenia czy są Państwo zameldowani w okolicy ziemi, czy nie).
W przypadku rejestracji jako osoba bezrobotna najlepiej skonsultować się z urzędem pracy. Zgodnie z ustawą osoby posiadające nieruchomość rolną przekraczającą 2 ha przeliczeniowe nie mogą uzyskać statusu osoby bezrobotnej w urzędzie. Zdarzają się jednak urzędy, które po mimo braku rozdzielności majątkowej, dzielą nieruchomość między małżonków i w przypadku powierzchni poniżej 2 ha umożliwiają rejestrację. Jeśli Państwa urząd stosuje opisaną zasadę - rejestracja, ewentualny zasiłek będą przysługiwać.

A co w przypadku jeśli ziemia nie jest uprawiana? Ja tam nigdy nic nie robiłam i robić nie zamierzam.

W tzw. międzyczasie znalazłam orzecznictwo.

http://orzeczenia.tarnow.so.gov.pl/content/$N/152020000002021_IV_U_000062_2013_Uz_2013-04-24_001

Czy może mi ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi? Prawo i sądy sobie a KRUS sobie?

Ostatnia edycja:
"(...) Analiza powołanych wyżej przepisów prowadzi do jednoznacznego wniosku, że niezbędną przesłanką do uznania podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, jest faktyczne prowadzenie działalności rolniczej. Niewątpliwie nie jest bowiem wystarczające samo posiadanie gospodarstwa rolnego, choćby nawet powyżej 1 ha przeliczeniowego, bądź zamieszkiwanie z osobą, która takie gospodarstwo nabyła, czy też bycie jej małżonkiem (zob. wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z 27.02.2001 r., III AUA 91/01, uchwała SN z 30.08.2001 r., III ZP 11/01, wyrok Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie z dnia 24 maja 1994r., III Aur 162/1994, OSA 1994/7/60). Sam fakt bycia współwłaścicielem bądź posiadaczem gospodarstwa rolnego, czy też bycie małżonkiem rolnika nie jest równoznaczny z prowadzeniem działalności rolniczej.

Powyższe stanowisko judykatury potwierdza również wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 18 maja 1995 r. (III AUr 126/95, OSA 1995/6/52), w którym wprost stwierdzono, iż: „małżonek rolnika nie pracujący w gospodarstwie rolnym i nie uczestniczący ze współmałżonkiem w prowadzeniu gospodarstwa rolnego lub gospodarstwa domowego bezpośrednio związanego z gospodarstwem rolnym nie podlega ustawowemu ubezpieczeniu społecznemu rolników przewidzianemu w art. 4 i 5 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. Nr 71, poz. 342 z 1993 r.). Przez pojęcia "małżonek rolnika pracujący w gospodarstwie rolnym" należy rozumieć przyczynianie się do właściwego jego funkcjonowania, czyli wykonywanie takich czynności w gospodarstwie rolnym, bez których funkcje gospodarstwa nie mogą być realizowane.”

Sizilenka dnia 17-07-2013, 20:47 pisze:

"masz ułatwioną sprawę, a nawet rozwiązaną, jeżeli masz inne zameldowanie niż tam gdzie znajduje się gospodarstwo w ogóle nie masz obowiązku płacenia krusu,"

taką wiadomość znalazłam tutaj:

http://forumprawne.org/prawo-pracy/128812-krus-staz-problem-2.html

Czy mogę prosić o wyjaśnienie kwestii innego zameldowania? Czy rzeczywiście jest tak jak pisze Sizilenka?

Witam.
Rok temu ja, moi rodzice i mój partner (nie jesteśmy małżeństwem) kupiliśmy 3,05 ha po 1/3 w tym zabudowania, 2,5 ha pola i 0,5 ha łąki. Wczoraj rodzice zrobili mi darowiznę swojej 1/3 w związku z czym mam 2/3. Po zakończonym zasiłku macierzyńskim pojechałam do up i chciałam się zarejestrować i okazało się, że nie mogę być zarejestrowana bo mam to pie... pole. Dodam, że nie prowadzę i nie będę prowadziła działalności rolniczej. Co mam w związku tym zrobić, żeby móc się zarejestrować jako osoba bezrobotna. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Zgodnie z art. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy status bezrobotnego może uzyskać osoba, która nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.4), o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe.
ooona napisał:
Co mam w związku tym zrobić, żeby móc się zarejestrować jako osoba bezrobotna.
Daruj albo odsprzedaj swoją część (2/3 nieruchomości).

Mam pytanie , jestem w związku małżeńskim od 2 miesięcy jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna , mój małżonek posiada więcej niż 2 ha przeliczeniowe , aktualnie mamy umowę majątkową czy stracę status bezrobotnego?

Witam. Mój tata stracił pracę a jest rolnikiem czy może zarejestrować się w PUP ? Nadmienie że tata płacił składki w Zus i ma więcej niż 2h przeliczenie ziemi

Witam.
Czy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna?
Jestem współwłaścicielem, nie właścicielem gospodarstwa rolnego.(ponad 2ha)
pozdrawiam

Dzień dobry.
Odgrzewam temat, ponieważ z poprzednich dyskusji nie wiele można wywnioskować tym bardziej że każdy przypadek jest inny.

Dostałem w spadku po rodzicach kilka hektarów ziemii. Zgodnie z przepisami jest to mój majątek osobisty. Ziemia jest wydzierżawiona, nie pobieram dopłat, nie płacę KRUSu ponieważ pracuję na etacie.
Moja Żona straciła pracę, chciała zarejestrować się w urzędzie pracy (ponieważ cześć ofert jest zarezerwowana dla osób zarejestrowanych w urzędzie pracy) ale dostała odmowę ponieważ w przeliczeniu na ilość członków rodziny wychodzi ponad 2 ha.

Jest jakaś opcja żeby to przeskoczyć?

Pozdrawiam

Powrót