prawo karne w niemczech

• Autor wątku Autor wątku metanu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
belunia napisał:
no pewnie ze nie,belunia nie zna sie na przestepstwach
smilie_happy_332.gif

na super, wtedy jestes tu tylko szukajac okazji obrazac i przekonac sobie sam jaka cudowna :brawo:(bez wiedze) jestes?? ...to tez jest hobby

czy ja człowieku pisalam do Ciebie?

z tego co widze , sam tu przylazłeś zeby dogadywać

piargardi napisał:
hukopom czy mozesz mi powiedziec jeszcze jaki to paragraf uszkodzenieciala z narzedziem ostry chodzi o noz chodzi mi o niemcy
hukopom, ponoć przyszedłeś tu pomagać to może odpowiesz na zadane pytanie zamiast bawić się w słowne potyczki?
Jak masz coś do beluni to proszę tą przepychankę kontynuować na PW.

kerimus czemu ty tak bronisz beluni przeciez to ona nie umi odpowiadac na pytania wiec nie rozumie cie to ona ubliza i pyskuje a mi sie zdaje ze chodzi tu o pytania i odpowiedzi

Nikogo nie bronię tylko oczekuję że nasz kolega zajmie się pomocą a nie bezsensowną wymianą zdań.
Jeżeli dalej będziemy mieli słowne przepychanki temat zostanie zablokowany a osoby siejące zamęt zastaną nagrodzone ostrzeżeniem.
W pierwszym rzędzie belunia żeby nie było że ją nie doceniam za wkład w dysjusję.

Kerimus nasz kolega hukopom bardzo mi pomogl a zarejstrowal sie dopiero teraz a ja czekalam na odpowiedzi 1 rok koncze temat bo umicie tylko dawac ostrzezenia mądrym ludzią pozdrawiam i zycze milego dnia

witam. Moj chlopak zostal zatrzymany w Niemczech w Sttutgardzie na kradziezy maszyny (nie mam pojecia jakiej). Zadz i powiedzial, ze jest zatrzymany. Jego mamie nie udzieli zadnej informacji. Gdzie mozna sie dowiedziec ile bedzie odsiadywal? I ile mu grozi? I jeszcze jedno czy w Sttutgardzie jest Bawaria? Prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.

Marta, w Stuttgarcie Bawarii nie ma; Bawaria jest w Monachium, a w Stuttgarcie jest Badenia-Wirtembergia, czyli "Schwabenland". Na razie to nikt nie może powiedzieć, "ile będzie odsiadywał", bo jeszcze żadnego wyroku nie ma. Czy coś tam rzeczywiście "przeskrobał", czy nie, on sam najlepiej wie. Powinnaś, Marta, postarać się o widzenie z nim; takie zezwolenia daje Prokurator, ale musiałabyś w tej prośbie zapewnić, że jesteś jego narzeczoną. Miejmy nadzieję, że nie ma jakiegoś zakazu widzeń z najbliższymi, bo chyba ta maszyna, o której kradzież jest podejrzany, to nie była jakaś bomba albo jakaś inna maszyna do zabijania. Jeżeli w sprawie właściwa jest prokuratura w Stuttgarcie, to tu masz adres, Telefon, fax i adres e-mailowy:

Staatsanwaltschaft Stuttgart
Neckarstraße 145

70190 Stuttgart
Telefon: 0711/921-0
Telefax: 0711/921-4009
eMail: poststelle@stastuttgart.justiz.bwl.de

I jeśli będziesz pisać prośbę o widzenie, to napisz dokładne dane Twojego chłopaka, Imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, bo chyba nie znasz sygnatury akt, a więc muszą stwierdzić, o kogo ci chodzi. I jeszcze jedno, Marta: Odaj w swoim piśmie jakiś numer faksu do Ciebie, i poproś, żeby to zezwolenie na widzenie Ci przefaksowali. Powodzenia!

Ostatnia edycja:
dziekuje bardzo za odp, podane informacje sa bardzo przydatne. Ta sprawa jest dla mnie wyjatkowo wazna. Dlatego jeszcze raz z calego serca dziekuje.

nie moge sie dodzwowic :( nie ma takiego nr :(

Skoro tak serdeczenie dziękujesz, to napiszę Ci poniżej ten tekst, jaki napisesz i wyślesz faksem do prokuratury w Stuttgarcie:

kartka A4

-------------------------------------------------------------------------------------
tu Twoje imię i nazwisko ---------- -------------- tu data i miejscowość
tu Twój adres
Polen

Staatsanwaltschaft Stuttgart
Neckarstrasse 145
D-70190 Stuttgart

per Fax: 0049 711 921 4009

Ihr Aktenzeichen: unbekannt
Betr.: den inhaftierten imię nazwisko, geboren am .... (data urodzenia) in .... (miejsce ur.)

Sehr geehrte Damen und Herren,

in Ihrem Bezirk wurde mein Verlobter, Herr (jego imię i nazwisko) verhaftet.
Ich bitte Sie, mir zu erlauben, ihn in der Untersuchungshaft zu besuchen.

Ich bitte Sie, mir die Besuchserlaubnis an meine Faxnummer: (tu Twój numer faksu, ale z polskim kierunkowym 0049 .... a potem kierunkowy miasta bez zera) durchzufaxen.

Bitte, teilen Sie mir auch mit, wo und zu welcher Zeit ich ihn besuchen darf.

Für Ihre Mühe bedanke ich mich im voraus und verbleibe

mit freundlichen Grüßen

Marta (Twój podpis)

Ostatnia edycja:
Marta! Numer jest dobry ( 0711 921-0), z Polski: 0049 711 9210. To jest centrala dla sądów i dla prokuratury; teraz jest tam automatyczna sekretarka (a raczej sekretarz, bo to mężczyzna mówi na tej taśmie). A wiesz dlaczego, Marta? Nto bo o tej porze tam nikt nie siedzi i nie pracuje, tylko leży gdzieś nad jakimś bajorkiem na słoneczku i pije piwo! Jutro możesz tam zadzwonić, ale musisz kazać się połączyć z prokuraturą (Staatsanwaltschaft), ale ten palant będzie Cię pytał o sygnaturę akt, a Ty jej przecież nie znasz, no to powiedz mu, że nie znasz, jeżeli będzie siedział tam przy tym telefonie jakiś rozgranięty, to przełączy Cię do Registratur (czyli ewidencji spraw) i tam na podstawie nazwiska imienia i daty urodzenia ustalą, u którego prokuratora ta sprawa leży. Nawet jeśli się do jakiegoś prokuratora dodzwonisz, to nie obiecuj sobie zbyt wiele, bo przez Telefon nie chcą zbyt dużo powiedzieć. Ale napisz i prześlij to podanie o widzenie, które Ci napisałem po niemiecku.
Głowa do góry!

Powrót