Prawo spadkowe.Czy są jakieś granice moralne?

• Autor wątku Autor wątku dziani 40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dziani 40 napisał:
o dziwo nie dałem kontaktu do naszej siostry..............której w tym wszystkim nie ma
I to wyjaśnia skąd wierzyciel znał wasze dane - od wujka.
dziani 40 napisał:
Zapewne On wziął ten zasiłek pogrzebowy
Jeżeli wziął to nie do kieszeni tylko żeby wujkowi urządzić pogrzeb. Z Zusem też trzeba się rozliczyć z poniesionych wydatków na pogrzeb. Trzeba przedstawić faktury inaczej nie dostanie się tego zasiłku. Ten zasiłek to jest zwrot poniesionych wydatków.
dziani 40 napisał:
PAŃSTWO SIĘ DOMAGA....czego?????????????????????????????...... . odemnie?????????????. za co?????????...............
Zwrotu długów osoby, po której dziedzicz.
dziani 40 napisał:
Na sprawie w sądzie wnieść o odrzucenie spadku z powodu braku wiedzy?
O przywrócenie terminu na odrzucenie spadku.
dziani 40 napisał:
czy teraz przed rozprawa iść do notariusza i sporządzić akt przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza?W
Czas na przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza minął (tak samo jak na odrzucenie spadku).
dziani 40 napisał:
jeżeli mi coś się stanie to moja córka będzie za to odpowiadać?
Odziedziczy spadek po tobie (razem z długami po wujku). Jeżeli sąd zgodzi się na odrzucenie spadku przez ciebie, to twoja córka jest kolejna osoba do spadku (wchodzi na twoje miejsce). Będzie musiała odrzucić ten spadek w terminie 6 m-cy od skutecznego odrzucenia spadku przez ciebie a jeżeli jest nieletnia, to jej opiekunowie prawni (rodzice) musza też spadek odrzucić w jej imieniu po wcześniejszym uzyskaniu zgody sądu rodzinnego na dokonanie takiej czynności. Sugeruję poczytanie na forum podobnych wątków.

eol12 dziękuję.!!!. Za 9 dni tam będę i postąpię dokładnie tak jak mi radzicie...Mam nadzieję że wujek nie jest w to wplątany i też nie ma wiedzy o co chodzi?. Ale te adresy???. jaki by miał w tym interes aby komuś je udostępniać.???PS... Dowiedziałem się, że moi bracia nie przyjadą na sprawę do sądu, ciotka z nad morza też...leży na ojomie!!! wiadomość od kuzynki której nigdy nie widziałem!!!.. Czy to ma znaczenie?... czyli byłbym tylko ja i wujek?...Już zaczynam głupieć. A może tak jak oni też nie jechać ?...............Kochani, widzę po ilości wejść,że temat jest ciekawy?...NIE.. to jest życie które, najgorsze jest to że każdego z nas może to spotkać! mnie spotkało i na pewno WAM wszystko po powrocie z sądu opiszę.Dziękuje

Ostatnia edycja:
dziani 40 napisał:
A może tak jak oni też nie jechać ?
O swoje sprawy trzeba dbać samemu na miejscu. Licz się z tym, że będziesz musiał podać dane swojej siostry. I jeżeli sąd zgodzi się na przywrócenie terminu na odrzucenie spadku i przyjmie od ciebie oświadczenie o odrzuceniu spadku, to również dane swoich dzieci (bo oni są następni w kolejce do tego spadku po tobie).
Jedź na sprawę z gotowym wnioskiem o uchylenie się od skutków prawnych przyjęcia spadku wprost w związku z upływem
6 miesięcy od daty otwarcia spadku i przywrócenie terminu do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku po zmarłym .... (ewentualnie o przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza). Zastanów się dokładnie co będzie dla ciebie lepsze (próba odrzucenia i potem procedura z odrzuceniem spadku przez twoje dzieci czy przyjecie go z dobrodziejstwem inwentarza czyli odpowiadania za długi tylko do wysokości aktywów). I daj znać potem jak poszło, ja przewiduję że sąd odroczy sprawę na następny termin (choćby z tego powodu, że twoja siostra nie jest powiadomiona o sprawie). A co do decyzji o przywróceniu terminu - sama nie wiem (może być różnie). To zależy czy dobrze to umotywujesz. Poczytaj podobne wątki na forum, na pewno ci pomogą.

Ostatnia edycja:
eol12.dziękuję.Sprawa w sądzie odbyła się 22.01. Jestem pod wrażeniem!?. Dla mnie i moich braci sprawa się zakończyła!!!.Pani sędzia,przyjęła oświadczenie o odrzuceniu spadku z powodu tego iż o śmierci wujka dowiedzieliśmy się 31.12.2014............Rozumie że zapytasz się ,ale jak to możliwe?.Tylko dzięki Pani sędzi.......Nie spodziewałem się że sąd może pomóc komuś kto nie zna prawa?!.Moi bracia nie byli na pogrzebie i oświadczyli że o śmierci wujka dowiedzieli się z pisma sądowego....Ja szczery do bólu człowiek przyznałem że byłem na pogrzebie wujka którego widziałem jak byłem dzieckiem....i to był mój błąd na który zwróciła uwagę Pani sędzia....Dowiedziałem się o śmierci wujka tak jak moi bracia 31.12.2014....opłata skarbowa 50 zł, i koniec...Ps. Pani sędzia namawiała mnie, czy nie warto przyjąć ten spadek, ponieważ jest tam pół domu!,wartego na pewno więcej niż ten dług.Nie chciałem i nie chcę wspomnień po TACIE który umarł 13 lat temu.Miałaś rację jeżeli chodzi o moją siostrę...musiałem podać jej dane, ale o dziwo Pani sędzia powiedziała jak siostra ma postąpić w tej sprawie.Do tej pory myślałem że sądy niszczą człowieka!... teraz przekonałem się że wszystko zależy od człowieka!!!. Dziękuję wszystkim za pomoc, jestem tutaj wiele lat i jeszcze nigdy się na Was nie zawiodłem.Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja,choć nie byłabym w stanie pomóc,też się cieszę :)

Niezbadane są wyroki sądów boskich, tudzież rejonowych :)
Nie zapomnijcie tylko w tej euforii o takim drobiazgu, że po odrzuceniu spadku przez ciebie i twoje rodzeństwo, ten spadek przeszedł automatycznie na wasze dzieci. Karuzela kręci się nadal. Jeżeli dzieci są nieletnie najpierw trzeba uzyskać zgodę sądu rodzinnego na odrzucenie spadku w ich imieniu. Jeżeli w spadku są aktywa (pół domu) i długi a aktywa przewyższają długi, to sąd może nie wyrazić zgody na odrzucenie spadku przez nieletniego (bo to będzie z jego pokrzywdzeniem).
dziani 40 napisał:
Pani sędzia namawiała mnie, czy nie warto przyjąć ten spadek, ponieważ jest tam pół domu!,wartego na pewno więcej niż ten dług.

eol. wszystko co napisałaś sprawdziło się!.Tudzież sąd rejonowy okazał się sądem dla ludzi a nie przeciwko im!!! Doradzała a nie rugała... pomogła a nie zaszkodziła chociaż z literą prawa mogła to zrobić!. Masz rację , dzieci dziedziczą spadek... Podałem jedynie swojego syna, ponieważ moi bracia są kawalerami.. Jeżeli chce walczyć o tą posiadłość proszę!, ale ja nie...Dziękuję jeszcze raz eol12.Po raz kolejny okazaliście się bardzo pomocni, a Pani eol12 w szczególności ...DZIĘKUJĘ!!!

Powrót