Próba wyłudzenia pieniędzy przez firmę pośredniczącą w wysyłaniu paczek

• Autor wątku Autor wątku Daniel.Ch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JESTEM KOLEJNĄ OFIARĄ TEGO SERWISU
KILKA LAT DOBREJ WSPÓŁPRACY Z TĄ FIRMĄ POSZŁO NA MARNE!!!!
OD WCZORAJ DOSTAJĘ KOREKTY WYSŁANYCH PRZE ZEMNIE PACZEK ZE STYCZNIA TEGO ROKU.!!!!
LECĄ POKOLEI Z FAKTURAMI-DOPŁATAMI!!!!!!
NIE PODDAM SIĘ TAK ŁATWO PONIEWAŻ POSIADAM DOKŁADNE INFORMACJE DOTYCZĄCE MOICH PACZEK{przedmioty były sprzedawane internetowo więc mam pełną dokumentację ich zawartości.
ZASTANAWIAM SIĘ OD CZEGO ZACZĄĆ WALKĘ !!!!!
NAJPIERW REKLAMACJA-Z TYM SOBIE PORADZĘ ,ALE CO DALEJ???
NIE CHCĘ CZEKAĆ BEZCZYNNIE

POZDRAWIAM

Witam,

Ja współpracowałem z serwisem przez 3 lata. Wysłałem poprzez ich portal około 1000 paczek ,płacąc średnio za paczkę 19 zl. Wybierałem kuriera UPS. Nieraz jak coś bylo zaniżone przeze mnie dostawałem fakturę z dopłatą około 40 zl ( 20 zl opłata karna + dopłata wyrównawcza ) .Płaciłem za każdą fakturę a jak za jakomś nie zapłaciłem to firma bez żadnego informowania mnie ściągała sobie należność z ..przesyłek , które były za pobraniem ( nieźle co? pytałem czy to zgodne z prawem , odpisali mi ,że tak mają w regulaminie i jest OK , hehehe ) .

I nagle ..koniec 2012 roku czyli 4 miesiące temu dostałem 1 fakturę tzw, zbiorczą z dopłatą za 5 paczek na kwotę ...niemal 2500 zl ( żadna paczka nie przekroczyła wagi 15 kg ( opcja w serwisie jest 19 zl za pake do 30 kg ) . Wymiarem były lekko większe ale ..nie wysyłałem ani pianina ani żyrafy a mam do dodpłaty za 1 paczkę 430 zl ( wysyłany bym dywan , ważący 6 kg i takich dywanów wysłałem ponad 100 wcześniej i nie było żadnego problemu ) . Ciekawostką jest fakt ,ze faktury KARNE są nagle wyższe o TYSIĄC PROCENT i więcej a regulamin na stronie jest cały czas ten sam od : data aktualizacji 2012-03-16.
Reklamacji nie uznają , w styczniu jeszcze wysłałem kilka paczek a do dziś przychodzą nowe faktury. W sumie już mam do zapłaty około 3 ,3 tys. zl. + ODSETKI ! , ( za 11 czy 12 paczek !! , żadna nie ważyła więcej niz 15 kg , dla porównania dodam ,ze cena za wysłanie palety ważącej 900 kg wynosi średnio < w zależności od firmy > około 180-220 zł ) .
Jestem straszony firmą windykacyjną . Byłem juz u rzecznika praw konsumenta , będę pisał do Pana Jakuba z Gazety Wyborczej ,który zajął się już tym problemem . Kilku prawników na www radzi ,że pozew zbiorowy będzie odpowiedni dla tego typu praktyk . W razie czego proszę pisać : kozio_lek@poczta.onet.pl . Pozdrawiam

witam. dzisiaj mi mija termin płatności. zupełnie mi to wypadło z głowy. wysłałem przez serwis dwie przesyłki. od drugiej dostałem karę w wysokości 24,60 zł. właśnie do nich piszę, że chciałbym zobaczyć dokumenty.
pierwszą wiadomość dostałem 14.05.13. odpowiedziałem tego samego dnia, a następnego doszła odpowiedź od nich. jeżeli coś się nie zgadzało z paczką to może to być jedynie to, że paczka nie była prostokątna (jeden bok był skośny) lub wymiar był minimalnie (góra 2cm) większy z którejś strony. Co mam zrobić ? wysłać im pieniądze ?

Witamy
w załączniku faktura FV 2044/5/13/WT.

W przypadku niezgodności Państwa danych z danymi na FV prosimy o zalogowanie się na stronę i poprawienia danych w zakładce 'moje dane'.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 28 listopada 2008 r. w sprawie [...] wystawiania faktur [...]
(Dz.U. Nr 212, poz. 1337) faktura nie wymaga podpisu ani pieczęci wystawiającego.

W przypadku pytań prosimy o kontakt na e-mail

Z poważaniem:

to była ich pierwsza wiadomość. napisałem im "nie rozumiem o co chodzi w tym mailu" i otrzymałem taką odpowiedź:

Tak jak mają to państwo napisane na fakturze, firma UPS stwierdziła, że przesyłka nr 1ZY6494A7792285818 była przesyłką niestandardową, tego państwo w formularzu nadaj paczkę nie zaznaczyli w związku z czym została wystawiona faktura na dopłatę za niestandard oraz opłatę karną za to że niestandard nie został zadeklarowany.

Pozdrawiam
treść mojej wiadomości do nich z dzisiaj:

witam,
co było według firmy ups niestandardowego w przesyłce ?
co było nie tak z moją przesyłką ? proszę o dokładne informacje i pismo od ups'u. pieniądze mogę wysłać ale dopiero po dostarczeniu mi papierów prze UPS gdzie będzie napisane co było nie tak. Proszę o pilny kontakt na ten adres email. dodam jeszcze, że prawnie patrząc na to pieniądze jestem winny przewoźnikowi, a nie waszej firmie. chciałbym zobaczyć wszystkie dokumenty od ups'u
pozdrawiam i proszę o pilną odpowiedź, bo nie wiem co mam robić.

@krechaSP

Co do przesyłki niestandardowej to w zasadzie każdą paczkę można pod taką podciągnąć.

"Zaznacz element niestandardowy jeżeli przesyłka jest:
-o kształcie okrągłym cylindrycznym lub owalnym (np opony, tuleje, worki itp);
-o nieregularnych kształtach z wystającymi elementami;
-obwiązana luźnym sznurkiem;
-o lepkiej powierzchni uniemożliwiającej zsuwanie się (np: folie, gumy itd.);
-zawierają luźne ciężkie elementy lub takie, których rozkład ciężaru jest nierównomierny;
-umieszczona w luźnym opakowaniu lub o niestabilnym kształcie (tzn. możliwe jest przesunięcie się zawartości i związane z tym przesunięcie środka ciężkości podczas transportu;
-zawartość stanowią chemikalia (farby, lakiery,rozpuszczalniki, bejce itp.). "

Już widzę jak wysyłający paczki wyważają je by ciężar był równomierny... To jakiś absurd przy paczkach nie przekraczających 15 kg.

Lepką powierzchnią jest każda paczka na którą naklejony jest list przewozowy umieszczony w folii naklejanej przez kuriera. Tak samo paczka zapakowania streczem. Zresztą definicja lepkości bardziej podpada mi pod klej niż gumę czy folię. Zadziwiające, że Poczta Polska nigdy nie ma z tym problemu, a firma kurierska nagle ma.

W praktyce każda paczka podpada pod te wymogi.

Zazwyczaj firmy kurierskie mają po prostu wymóg zaznaczenia czy paczka jest sortowalna czy też nie, bez takiego dziwaczenia. Jeśli jest o innych kształtach niż bryła prostokątna czy kwadratowa to uznaje się ja jako niesortowalną i wóczas cena rośnie. A zamiast tego mamy tutaj całą litanię wymogów co do tego co uznaje się za paczkę niestandardową. Czyli każda paczka jest niestandardowa według tych bzdurnych wymogów.

krechaSP jak wyglądała twoja paczka? Czym była obwinięta itd?

Zrobiłem test utworzyłem paczkę do wysłania o wymiarach 50x50x50, cena to brutto: 19,52 zł. Po zaznaczeniu opcji niestandardowa, cena rośnie do brutto: 31,82 zł.
Problem polega na tym, że według tych wymogów każdą paczkę mogą sobie potraktować jako niestandardową, dlatego, że wymogi są absurdalne.
Rozumiem rozgraniczenie między paczką sortowalna, niesortowalną, typem produktów na przykład płynne, spożywcze itd. Ale pisanie o tym, że niestandardową jest paczka o "lepkiej" powierzchni jest niepoważne, tak jak i przy niewielkich paczkach, rozkład ciężaru. Taki parametr ma znaczenie przy dużych przesyłkach.

Te wymogi zwyczajnie są idealnym sposobem do wymuszania pieniędzy od klientów. Gdyż jak już pisałem, można każdej paczce zarzucić to, że powinna być zaznaczona opcja "Element niestandardowy ".

Ja wysyłając kilka dni temu paczkę, zrobiłem dokumentację wideo z linijką i wymiarami paczki oraz listem przewozowym na paczce, by nie było, że to nie ta paczka. Niech mi tylko ktoś zarzuci nadwymiar to pójdę z tym do sądu.
Zawsze też podaję wymiary paczki o około 5mm więcej niż jej rzeczywiste wymiary.
Na dzień dzisiejszy z usług firmy korzystałem 3 razy, ale jak widać to sytuacja występująca nie tylko u nich. W zasadzie taki serwis jest brokerem usług czyli pośrednikiem, wychodzi na to, że roszczenia o dopłatę wychodzą od dostawcy czyli firmy kurierskiej.
Ale tak jak pisałem, zamierzam robić dokumentację wideo każdej paczki i nie mam oporów by iść do sądu w sytuacji gdy ktoś będzie żądał ode mnie dopłaty. Bo to będzie oznaczać, że firmy kurierskie się wycwaniły i bazują na tym, że po wysłaniu paczki już fizycznie jej siłą rzeczy nie mamy więc nie mamy też dowodu, który pozwoliłby wykazać faktyczne wymiary paczki i na przykład błąd po stronie firmy kurierskiej.

Ostatnia edycja:
hihi tez dostałem FV do zapłacenia za niestandardowe gabaryty - prosta i krótka odpowiedź : poproszę zdjęcia tego co jest zakwestionowane i niezgodne z regulaminem. Dostałem bana od nich z żądaniem przesłania skanu dowodu osobistego celem weryfikacji danych. I tak oto 2 lata współpracy i ok 1500 wysłanych paczek poszły na marne. Na szczęście są inni pośrednicy.

Witam , mnie również "doceniła " firma, po miesiacu od nadania przesyłki dostałem FV z dopłata gdyż przesyłka niby była większa niż deklarowałem . co mam zrobić bo napewno nie zapłace im tego choć to tylko 30zł , ale chodzi o zasady-jeśli było coś nie tak powinni zatrzymać przesyłkę i wtedy wyjaśnić tą kwestię a nie teraz po miesiącu kiedy przesyłka juz dawno nie istnieje , A co ważne gdy po otrzymaniu tej FV wysłałem zapytanie do odbiorcy czy przesyłka była cała bo mierząc tą cudowna maszyna tylko w przypadku uszkodzenia "struktury" przesyłki mogło dojść do powiekszenia sie wymiarów ( maszyna mierzy najdalej wystajace punkty) odbiorca odpowiedział mi cyt." Przesyłka dotarła ale była zmasakrowana" nie reklamował bo nie wiem czy nie
wiedział czy dlatego ze zawartość była nieuszkodzona . Na reklamacje jest 14 dni a FV dostałem po miesiącu więc reklamować usługi nie mogę. Macie jakieś propozycje ? Dziękuje z góry

Witam,

mnie również docenili, Paczkę z standardowym produktem który waży w granicach 33 kg, zważyli i przysłali "protokół" że ma 78 kg - żart !!! = dopłata 200 PLN.
W związku z faktem, że jesteśmy w stanie każdą przesyłkę zidentyfikować i wiemy co w niej było i ile mogło ważyć, zareklamowaliśmy fakturę i ....

"GADAŁ DZIAD DO OBRAZA, A ......."

w związku z powyższym wysłaliśmy ich na drzewo - nie przyjęta i nie zaksięgowana została faktura (jako opisująca fikcyjną transakcję), no i oczywiście nie opłacona.
Do firmy poszła informacja, że jeżeli chcą te pieniążki, to sprawę musi rozstrzygnąć sąd.
Oczywiście zmieniliśmy dostawcę usług transportowych i przesyłki do dziś chodzą bez żadnych problemów (z wagą 35 kg a nie 78kg !).

A TERAZ NAJLEPSZE:
w/w zdarzenia były jakieś 4 miesiące temu i działy się w firmie w której pracowałem.
Równocześnie mam własną działalność, gdzie cały czas wysyłałem paczki przez serwis.
Dziś przyszedł mi zwrot pobrania za paczki z działalności, no i okazało się, że Firma zrobiła sobie kompensatę tych 200 zł, tyle że nie z firmy w której pracowałem i od której chcieli wyłudzić ekstra kasę, a z mojej działalności.
dla lepszego zrozumienia co zrobili:

żądali kwoty 200 PLN i wystawili fakturę dla firmy XXX (spółki z o. o.) , a kompensatę na te 200 zł zrobili sobie z pobrania dla firmy YYY (działalności gospodarczej) - zupełnie różne dwie firmy, inne NIP-y, wspólna osoba nadająca przesyłki.

prawdę mówiąc z początku się wkurzyłem, ale jak później zrozumiałem, to się nieźle ubawiłem :D

oczywiście poszła reklamacja, no i czekam.
Jak uwzględnią to dobrze, jak nie to cóż, głupota nie boli, przeciągnę ich przez sąd - kwota niewielka, ale dla zasady nie podaruję!

powiedzcie co o tym myślicie

pzd
jat

Ostatnia edycja:
I mnie dopadli :( . Paczkę wysyłałem na początku sierpnia za ich pośrednictwem (K-Ex). Po miesiącu przesłali fakturę na dopłatę w wysokości 34zł (powód : nieregularne kształty ). Skontaktowałem się z nimi natychmiast i poprosiłem o wyjaśnienie ( paczka o której mowa miała wymiary 130/25/25cm waga 10kg - zapakowana w równoboczny karton więc wg mnie regularne i kurier nie widział problemu - dostał list przewozowy ). Dostałem kopię protokołu podpisaną przez K-Ex ,że to były nieregularne kształty i tyle. Proszenie o dowody nic nie zmieniają, napisałem odwołanie od reklamacji i wypunktowałem z czym się nie zgadzam oraz gdzie popełniają błąd ( np. protokół powinien być podpisany przez min 2 osoby weryfikujące a jest jedna, powinienem mieć info od razu lub odbiora ,że paczka ma inne gabaryty - nic z tego nie miało miejsca. Czekali cicho i liczyli ,że klient zapomniał to się upomną. Teraz odpisali mi na moją ponowną reklamacje ,że podtrzymują stanowisko i nic nie bedą udostepniać bo to wewnętrze dokumenty K-Ex ( i tajne) i koniec reklamacji mam się odwołać do sądu (nie wiem po co bo nic nie dostałem z sądu ). Co robić ?

Witam wszystkich uzytkowników, ja równiez jak większość z was jestem w....y przez firme, moze ktos mi doradzi co robić? Moja przygoda wygląda tak zamówiłem kuriera w firmie kurier odebrał odemnie rower a za kilka dni mi go odwiózł zpowrotem mimo podania nr telefonu nie raczył zadzwonic i zapytać tylko go mi zwrócił i zostałem obciążony kosztami zwrotu coś około 50 zł, zagotowało sie wemnie i postanowiłem nie płacic oczywiscie dodzwonic sie do nich nie mogłem potem pani mi powiedziała ze generalnie to nic nie można zrobić i nie płaciłem tego do zeszłego tygodnia, od czasu do czasu dostawałem ponaglenia ale w zeszłym tygodniu to zapłaciłem bo chciałem miec to juz z głowy, nie wspomne juz o tym ze mimo iz zapłaciłem to konto miałem dalej zablokowane i nie mogłem wysłac nic, zresztą chciałem zamknąć temat z firmą bo to dla mnie firma mocno denerwująca, jedną z paczek nadałem w zeszłym tygodniu kurier po nia jechał aż trzy dni a pani w serwisie telefonicznym mi powiedziała że musze sobie sam dzwonic do kuriera, a kurier na to ze paczke odebrał a klient ze nikt po paczke nie był, hmmm a dzisiaj na dzień dobry faktórka naliczenie kosztów za paczke dodatkowych masakra jakaś, w dodatku dostaje maila od firmy opineo zeby wyrazic opinie o serwisie i co? okazuje sie że nie mozna napisac co sie o tej firmie myśli poniewaz ktoś to zareklamował i tak w kółko ja pisze co o nich myśle a oni mi wysyłają maila ze ktoś to zareklamował, więc generalnie mozna tylko na opineo pozytywnie sie wyrażąć paranoja i żenada, prosze o pomoc co moge zrobic i moze ktos ma pomysł jak skuteczniej o nich sie wyrazić, ja postanowiłem opisac całą sytuacje i codziennie wklejac gdzies moja opinie na forum a potem to kopiować i wysyłac im link. Tylko boje się ze za wystawianie opinio dostane jakąś faktóre albo obciążą mnie kosztami za przeładowanie forum hehe

Witam

z tego co się dowiedziałem zaczynają spływać do ludzi nakazy zapłaty za faktury wystawione przez ups i firmę pośredniczącą, aby walczyć o swoje pieniądze musimy być zdeterminowani , bo w jedności siła, jeśli nie pokażemy tym dwóm firmą jak bardzo zależy nam na wygraniu tych procesów to po nas. Uważam, że powinniśmy zorganizować pikietę przed sądami w celu nagłośnienia sprawy, wypełnijmy ankiety do telewizji, gazet nic nas to nie kosztuje może ktoś zwróci na nas problem uwagę; każdy nas powinien iść do prawnika od każdego zebrać informacje w tzw kupę czego nie powie jeden prawnik może dopowie drugi, może ktoś znalazł jakiś przepis bądź artykuł w internecie - przecież to wszystko może pomóc mi, tobie, innym ; może ktoś ma inne pomysły, uważam że każdy jest godny rozpatrzenia, pomóżmy sobie nawzajem mój mail gotszalk@interia.eu

powstała stronka nie dla ups na facebook gdzie ludzie opisują swoje sprawy dotyczące ups i tej firmy

Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w podobnej sytuacji gdzie firma broker pośredniczący w wysyłce paczek poprzez firmę spedycyjną UPS po 3 tyg. od nadania i dostarczenia paczki zwrócił się do mnie o dopłatę do przesyłki w wysokości 765 zł twierdząc że zadeklarowany przy nadaniu wymiar paczki nie był zgodny z rzeczywistym wymiarem.
Przesyła składała się z dwóch jednakowych paczek o zadeklarowanych wymiarach 45x65x65 waga 30 kg natomiast wymiarowa waga ok. 40 kg . Na listach przewozowych są zadeklarowane wymiary waga oraz ,że są to paczki niesortowalne.
Podczas gdy jedna z paczek wg. ww. firmy miała wymiary: 275x72x59 i waga 233,6 kg co jest kompletną bzdurą natomiast wymiary drugiej są ok. czyli 45x65x65. Koszt wysyłki paczki jaki poniosłem to 118zł, serwis zarządzał dopłaty w wysokości 765zł z racji nieprawidłowego zadeklarowania wymiaru paczki. Na zapłacenie której mam 7dni.
Zgłosiłem reklamację do serwisu lecz nie mam czym się podeprzeć, a dodatkowo z tego co czytałem o podobnych sytuacjach to serwis chyba jeszcze nie rozpatrzył pozytywnie jakiejkolwiek reklamacji. Od razu są one odrzucane broniąc się precyzyjną miara laserową i brakiem dowodów że jest inaczej. W odpowiedzi na moją reklamację zacytowali kilkadziesiąt regulaminów oczywiście nie zabrakło akapitu o cyfrowym pomiarze i inne dyrdymałów załączyli mi protokoły z weryfikacji bez podpisów bez niczego „ zrobione powiedziałbym w wordzie” na odczepne gdzie podtrzymują stanowisko ,żę zaniżyłem wymiary i wagę. Odpowiedź na reklamację otrzymałem papierową o dziwo u nich w regulaminie piszą ,że wysyłają tylko meilem. Kolejną dziwną rzeczą jest ze na fakturze mam dopłatę za paczkę która wedle protokołów ma deklarowane prawidłowe wymiary a nie na tą drugą.
W internecie huczy od podobnych sytuacji .W jakim sposób złożyć i sformułować reklamację (czy ma to sens?)?Z serwisem kurierskim nie mam podpisanej żadnej umowy, jestem ich klientem prywatnym pierwszy raz wysłałem paczkę i od razu taki zonk. Byłem nawet w lokalnym oddziale UPS wiele mi nie powiedzieli , zresztą kurier potwierdza wymiary i moje stanowisko apropo wymiarów paczek i wagi . Niestety nie jestem stroną i nic bezpośrednio nie załatwię a reklamację do nich muszę składać przez pośrednika. czy mogę liczyć na waszą pomoc jak zmajstrować reklamację na jakie przepisy się powołać itd.

Witam serdecznie,
Zamowilam przez strone kuriera.Pierwszy i ostatni raz !!! Prosze o pomoc bo widze to mnostwo podobnych spraw.Wysylalam drzwi wejsciowe ktore okleilam tylko i wylacznie czarnymi workami od smieci.Kurier wzial drzwi i tyle.Po uplywie dwuch moze trzech tygodni od platnosci za kuriera przyszla mi faktura ze niby wymiary moich drzwi byly zle podane i musze doplacic 200 zl - szok !!!! Nic niedaly wyjasnienia i dzwonienie itp do tego Pana i do tej firmy odrzucono takze moja reklamacje zalanczajac protokol od kuriera k-ex z wymiarami niby jakie wedlug nich byly faktycznie.Ja podalam tak : Wysokość 200cm Szerokość 20cm Długość 90cm Waga 40 kg firma k-ex stwierdzila ze bylo tak : Wysokość 15cm Szerokość 110cm Długość 230cm Waga : 38 kg !Jak moga byc drzwi wysokie na 15 cm ??? Bzdura !!! Chyba ze sobie je polozyli w samochodzie. Ignorowalam ta firme - beznadzieja !!! Po roku czasu wysylaja mi list ze urosly mi odestki 50 zl i teraz w sumie jest to 250zl do zaplaty i strasza mnie ze dadza mnie do krd - krajowego rejestru dlugow - porazka !!! i jeszcze tyle zlych opini naczytalam sie o nich w necie - ze wlasnie wyludzaja pieniadze ze niby to inne wymiary byly przesylek itp.
Prosze o pomoc tych ktorym sie udalo uniewaznic te faktury lub co mam zrobic ? Poprostu nie chce im placic tych pieniedzy.Wiem ze wymiary tych drzwi byly takie jakie ja podalam byly to wymiary podane przez producenta tych drzwi a oklejenie ich zwykla folia nie dodalo 30cm ani nie zmienilo ich.Z gory dziekuje

Witam

Ja mam podobną sytuację. Paczką był dywan zwinięty w rulon i jedynie zabezpieczony folią. Oczywiście po upływie 2 miesięcy otrzymałam fakturę z naliczonymi dodatkowymi kosztami za podanie błędnych wymiarów. Napisałam reklamację i otrzymałam "odpowiedź bez odpowiedzi" na postawione przeze mnie pytania. Dzwoniłam również do UPS, ale Pani nie chciała udzielić mi jakichkolwiek informacji twierdząc, że nie jestem stroną.
Udało mi się jednak dotrzeć do kierownika UPS osobiście i ...
Po zweryfikowaniu całej sprawy, wglądzie w dokumenty jakie dostałam od fimy pośredniczącej i tych którymi oni dysponowali usłyszałam, że oni nie dokonywali weryfikacji, nie stwierdzili nieprawidłowości i u nich jest wszystko ok. Pan był na tyle uprzejmy, że sam podpowiedział mi, iż dywan można w każdej chwili zmierzyć przez ich przedstawiciela u odbiorcy, ale osobiście nie widzą takiej potrzeby, gdyż jak wspomniałam u nich wszystko się zgadza.

Wspomnę, iż dywan kupiłam miesiąc wcześniej w sklepie online i również był dostarczony do mnie przez kuriera a wymiary i waga były identyczne z podanymi przeze mnie.

Zatem skoro firma UPS nie widzi nieprawidłowości jakim cudem widzi je ta firma???

Zachecam wszystkich do umieszczania swoich opini o tej cudnej firmie na opineo.pl - na stronie chwala sie ze maja tyle super opini a kiedy dodalam swoja negatywna zaczeli ze mna pisac i prosic o uniewaznienie komentarza jednakze nadal twierdza ze to ja podalam zle wymiary swojej paczki i nadal strasza mnie krajowym rejestrem dlugow oraz sadem a wiec negatywy kierujcie na opineo.pl latwo mozna trafic na ta strone - z boku po prawej stronie niebieski napis - sprawdz opinie

Witam,
W dniu dzisiejszym dostalem Fakturę
pozycja1. weryfikacja paczki nr.....
pozycja2. różnica wagi wymiarowej przesyłki nr ............ stwierdzono wagę 31,1 kg
na kwotę około 30 zł,
Wagę podałem w liście 30 kg.

Proszę o pomoc, wcześniej kilka miesięcy temu dostałem takie faktury i płaciłem, teraz proszę Was o pomoc jak sformułować reklamację aby wysłali mi protokoły, przesyłkę w styczniu 2014 roku odebrał UPS.

Zasada jest jedna: nie korzystaj z usług . To jest najgorsza firma pośrednicząca w wysyłaniu paczek w Polsce. Dopłaty są wszędzie ale nigdzie nie są tak wysokie jak w tej firmie. Oni doliczają do kar swoje prowizje. Wysylalismy paczki o podobnej wadze i objętości poprzez K-ex , UPS , DPD korzystajac z : sendit.pl . furgonetka.pl . kurJErzy.pl i epaka.pl . Wszędzie były dopłaty-kary na poziomie 55-75 zł a w omawianej firmie od 150 zl w górę .
Do jednej paczki , to był dywam firma doliczyła dodatkową dopłatę w wysokości 520 zł. ( a podobno wysłanie palety o wadze 1 tony to niecałe 200 zł. )

I tak jak piszesz , do każdej paczki jest doliczane : 1. różnica wagi wymiarowej
2.przekroczenie dopuszczalnych wymiarów
3.duża paczka LP
4. opłata karna .
--Szkoda ,ze jeszcze nie dają : 5.oplata dodatkowa za korzystanie z usług firmy. itp. Ile można kar człowiekowi dowalić do 1 paczki ??? tylko firma tak ma , nikt więcej. Paru moich znajomych ma już sprawy sądowe założone przez tę firmę a więc pewnie będzie jeszcze o tym głośno:)

RELA2006 , myślisz ,ze łatwo zamieścić negatywną opinię na OPINEO ? przecież oni każda negatywną opinię konsultują z daną firmą ,której dotyczy opinia. To chore i nieobiektywne ale taka jest prawda. Znam ponad 50 osób ,które napisały na opineo.pl negatywną opinię o firmie pośredniczącej i nic z tego nie ukazało sie na ich stronie. Ja spróbowałem teraz zamieścić negatywna opinię o firmie i otrzymałem odpowiedź od Opineo: ``
Twoja recenzja na stronie Opineo.pl została zakwestionowana przez ocenianą firmę. Firma przedstawiła swoje stanowisko w Twojej sprawie. Jeżeli uważasz, że opinia została zakwestionowana bezpodstawnie, wejdź na stronę i wpisz kod dostępu (podany poniżej)`` Wszedłem na tę stronę , wpisałem kod dostępu a tam osoba z firmy napisała ,ze opinia jest fałszywa , że nie mają mnie w swojej bazie użytkowników itp.. jakaś tam durna konwersacja i tyle. Tak więc zamieszczenie negatywnej opinii na OPINEO to jak 6tka w toto-lotka , przynajmniej jeśli chodzi o tę firmę

Witam. Mam podobny problem z pośrednikiem,( nie podam narazie nazwy bo jutro dopiero pierwszy kontakt i może się coś wyjaśni)

Wysyłałem już kupę przesyłek z firmy za ich pośrednictwem i pierwszy raz taki numer.
Czytałem regulamin kuriera jest tam zapis
XXX przysługuje prawo do weryfikacji naliczonych opłat za świadczone usługi. XXX ma prawo do weryfikacji wagi i rozmiarów przesyłki. Niezgodność tych danych z informacjami podanymi przez Nadawcę stanowi podstawę do odpowiedniej zmiany ceny wykonywanej usługi

Wysyłałem palete euro z towarem. Paleta standard 120x80. waga około 100kg. Towar na palecie spięty taśmą, niema szans żeby się wysuną. Dodatkowo mierzyłem paletę dla pewności. Przyjechało auto DHL odebrało paczkę bez zastrzeżeń a dziś dostaje informacje o korekcie zamiast 140 zł 280!. Za rzekome 3 cm. Piszę reklamację. Pytanie na jakie podstawy prawne się powoływać?

Na pewno będę żądał przedstawienia dokumentów z mierzenia przesyłki.

Czy coś jeszcze wymagać?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

OPINEO.PL na zarzuty ``wykupywania `` negatywów przez niektóre firmy odpowiada:

``Opineo.pl sprawdza każdą dodaną do serwisu opinię- głównie pod względami technicznymi aby możliwe najpełniej wykluczyć próby manipulowania opiniami (bardziej szczegółowy opis tego procesu można znaleźć w regulaminie).

Firmę do oceny w Opineo.pl może zgłosić każdy użytkownik, jest to otwarte forum. Firmy współpracujące w ramach programu "Słucham Swoich Klientów" otrzymują dostęp do wielu funkcji pozwalających zdobywać nowe opinie (np. skrypt automatycznej wysyłki zaproszeń) miedzy innymi możliwość komentowania oraz reklamowania opinii. W przypadku reklamacji sklep ma możliwość ustosunkowania się do opinii a jej autor ma możliwość odpowiedzi, na koniec reklamacji jest ona weryfikowana przez moderatora Opineo.pl jeśli opinia nie została podważona wraca na strony serwisu jako nowo dodana. Nie ma możliwości "płacenia za usuwanie opinii" - byłoby to niezgodne z prawem i całkowicie odbierało sens istnienia takiego serwisu, naszą rzetelność najlepiej potwierdzają opinie negatywne widoczne na kontach sklepów które z nami współpracują.``

Reasumując : zamieszczenie negatywnej opinii na opineo.pl dla firmy jest bardzo mało prawdopodobne , o czym świadczą wpisy dziesiątek ludzi na necie , którzy próbowali to zrobić. Co więcej : firma miało dużo więcej negatywów pół roku temu , lecz większość z nich zniknęła :) dziś to MEGA WZOROWA FIRMA ,która po kolei pozywa swoich klientów do sądu . dopisuje do krajowego rejestru dłużników , itp .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót