Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Brunonz napisał:
Śpij spokojnie możesz iść do "normalnego"lekarza z upr.a on może ci dać badania na 15 lat

Jestem w podobnej sytuacji i termin prawka mi się kończy.
Byłem pytać w prywatnej przychodni o to jak wygląda i czy rejestrować się trzeba to Pani mi powiedziała że GGTP muszę też zrobić.
Czy lekarz może mi nie podbić badań bo miałem na weekendzie wesele najlepszego kumpla i przez 3 dni się popiło i dodatkowo moje urodziny. A wcześniej tylko okazjonalnie alkohol.
Czy po prostu może dać mi na krótszy okres??

Jan Sprawiedliwy napisał:

I tu Cię zdziwię, byłem dziś w biurze podawczym mojego sądu i pan powiedział że raczej nie będzie problemu, tylko trzeba złożyć wniosek i odpowiednio uzasadnić, ale dzięki za jakąkolwiek odpowiedź

turpat napisał:
I tu Cię zdziwię, byłem dziś w biurze podawczym mojego sądu i pan powiedział że raczej nie będzie problemu, tylko trzeba złożyć wniosek i odpowiednio uzasadnić, ale dzięki za jakąkolwiek odpowiedź

Kartka wszystko przyjmie i wnioskować można o wszystko, równie dobrze gdybyś zapytał czy możesz złożyć wniosek o umorzenie reszty kary też zapewne by powiedziała żeby złożyć i uzasadnić.Próbuj. Powodzenia.

ibiszek napisał:
Jestem w podobnej sytuacji i termin prawka mi się kończy.
Byłem pytać w prywatnej przychodni o to jak wygląda i czy rejestrować się trzeba to Pani mi powiedziała że GGTP muszę też zrobić.
Czy lekarz może mi nie podbić badań bo miałem na weekendzie wesele najlepszego kumpla i przez 3 dni się popiło i dodatkowo moje urodziny. A wcześniej tylko okazjonalnie alkohol.
Czy po prostu może dać mi na krótszy okres??

Ja bym nie ryzykował lekarz może wszystko może podbić a może nie zapewnie badania będą mniej restrykcyjne jak w WOMP

Badania dzisiaj zrobiłem. Wszystko oki tylko dostałem na 5lat. Pani doktor powiedziała, że na więcej nie może dać bo to pierwsze badania po WOMP-ie. Nie chciałem się z nią kłócić ale mam to z głowy przynajmniej.

ibiszek napisał:
Badania dzisiaj zrobiłem. Wszystko oki tylko dostałem na 5lat. Pani doktor powiedziała, że na więcej nie może dać bo to pierwsze badania po WOMP-ie. Nie chciałem się z nią kłócić ale mam to z głowy przynajmniej.

I co robiłeś próby wątrobowe czy same badania za 200 zł celem przedłużenia prawa jazdy ?

Robiłem badania za 200zl i dodatkowo musiałem GGTP. Pani doktor mówiła że jak będzie poza norma to nie podpisze ale widocznie było w porządku skoro przyszedłem i orzeczenie od lekarza było 😁

Znajomy trzeci raz został złapany na podwójnym gazie. Za pierwszym razem dostał karę pieniężną + 4 lata zabrane prawko. Za drugim razem na miesiąc przed końcem tych 4 lat, został złapany drugi raz i zapomniał stawić się na sprawie... Wyrok to 10 tys + pół roku więzienia zamienione na bransoletę na nogę + dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.

Teraz został złapany trzeci raz, półtorej miesiąca przed końcem kary (czyli bransoletki). Do tej pory miał jedną sprawę gdzie zamieniono mu te półtorej miesiąca bransoletki na więzienie, ale będzie się odwoływał. Ile grozi mu za na sprawie za te trzecie zatrzymanie? I jak ma się bronić, bo ewidentnie jest alkoholikiem i to już w bardzo zaawansowanym stanie. Kurator radził zgłosić się do psychiatry.

Kierowanie po pijaku, w jego przypadku, do 5 lat. Kierowanie mimo zakazu do 5 lat. Warunkowe zawieszenie wykonania kary wykluczone.
Będzie miał sporo czasu na terapię uzależnień i leczenie psychiatryczne.
Jeżeli chodzi o linię obrony, to nie mam pomysłu.

Zabrali mi 10 lutego 2018 prawko na 3 lata. Zrobiłem już wszystkie badania, kursy, zapłaciłem kary, skończyłem pracę społeczne. Kiedy będę mógł składać wniosek do sądu o alkolock ? Dopiero po 10 sierpnia 2019 czy mogę wcześniej, np. w czerwcu albo lipcu ? Zapisać się na egzamin dopiero po decyzji sądu to oczywiste.
Mogę wcześniej zdać teorie, pomimo że mam zakaz ?

Witam. Pozbawienie wolności z art. 178a$4 (6 miesięcy w ZK) czy jeśli wcześniej były orzeczone dwie kary po 5000zł to oprócz pobytu w ZK trzeba jeszcze to spłacić? Czy idąc do zakładu karnego na odbycie kary 6 msc, wlicza się te 5tys zł na poczet pozbawienia wolności i brak wtedy kary finansowej?

Pierwszy raz zakończony warunków gm umorzenie postępowania. Okres proby rok . Pod koniec okresu proby ponowne zatrzymanie wynik 0,7 w wydychanym. Jaką jest praktyką sądów, podejmą warunkowe umorzenie fakultatywnie czy raczej poczekają do wyroku który będzie przeciągnąć w czasie aby minął okres proby i sześciu miesiecy? Dziękuję za szybką odpowied.z

Pierwszy raz zakończony warunkowe umorzenie postępowania. Okres proby rok . Pod koniec okresu proby ponowne zatrzymanie wynik 0,7 w wydychanym. Jaką jest praktyką sądów, podejmą warunkowe umorzenie fakultatywnie czy raczej poczekają do wyroku który będzie przeciągnąć w czasie aby minął okres proby i sześciu miesiecy? Dziękuję za szybką odpowiedz.

Witam,

Mam cholernie ciężką sytuacje do rozgryzienia. Moja sytuacja wyglądała tak, wypiłem około godziny 12-13 jedno piwo na dworze na spontanie z kumplami jak to mówią. Wróciłem następnie do domu i około godziny 21:30 wziąłem auto i podjechałem z znajomymi do sklepu po alkohol. Czułem od nich znaczną ilość wypitego alkoholu. Pojechałem odstawić samochód i wyjść z powrotem do nich po prostu wypić bo mieliśmy ku temu okazje. Jeden z nich odszedł i poszedł gdzieś w cholere zadzwonił na policje ,że jeżdzę w tym czasie właśnie samochodem gdzie dokładnie wiedział ,że tak nie jest i zrobił to umyślnie. Zwodził policje przez jakieś ponad godzine czasu co mam wszystko na papierze z notatek policji. Ale morał jest taki ,że wróciłem do domu bo się okazało ,że jakoś dużo policji stoi pod moim domem. Okazało się ,że to w mojej sprawie i ,że jeżdzę samochodem teraz. Pytali się mnie o kluczyki których nie miałem nawet przy sobie bo zostawiłem je jakiś czas temu w domu. Zbadali samochód ,czy ciepły sciągnęli odciski ? Nie wiem po co jak mówiłem ,że to moje auto i nikt nim więcej w tym dniu prócz mnie nie jeździł. Po czym poza podwórkiem spieli mnie w kajdanki i zawieźli na komende. Po czym zrobili rutynowe 3 badania okresowe alkomatem które wszystkie podpisałem. Podstawili mi też dużo innych dokumentów do podpisania. Podpisałem coś czego nie miałem pojęcia ,że podpisuje. Miałem 2,5 promila ? Dziwne ,że policja postepuje w ten sposób. No ale to nie jest ważne. Fakt jest taki ,że znajomy miał do mnie jeszcze pretensje za dziewczynę swoją której nic nie zrobiłem, lecz dałem jej tylko dach nad głową i ciepłe wyrko jak ten ją jakiś rok temu wyrzucił z domu. Taki dobry samarytanin ze mnie. Myślałem ,że nie ma ku temu do mnie jakiegoś żalu. No ale jak widać miał. Wynająłem prawnika. Odwołałem się itd. Sąd w ogóle nie posłuchał się reszty moich znajomych ,że to nie prawda ,że jeździłem pod wpływem. Wysłuchał tylko tego co zeznawał na moją nie korzyść + fakty(nie prawdziwe)... Próbowałem załatwić dane logowania się telefonu do sieci z konkretną godziną i datą. Gdzie by poświadczyło o tym ,że kiedy on dzwonią na policje i mówiąc ,że w tym momencie jeżdżę, jego zgłoszenie okazałoby się kłamstwem i miałbym z górki wtedy. Lecz jak sąd wystąpił po te logowanie się telefonu po tak długim czasie okazało się ,że sieć już je wykasowała.

To jak to w końcu jest ?! Nie złapali mnie kurwa za przeproszeniem za rękę i mogą sobie od tak niewinną osobe ukrać nababrać jej w papierach, zabrać prawo jak bardzo ważne do życia?! Jak mam się bronić ?! Co mogę jeszcze rozważyć ? Ma ktoś może jakiś pomyśły ?! Bo na prawde to przekreśla dużo mi rzeczy. Nawet kupe robot w której potrzebują te głupie zaświadczenie o nie karalności.

ps. Zapomniałem dodać ,że prawo jazdy zostało mi oddane przez samego prokuratora jeszcze na komendzie( za zbyt mało dowodów na to ,że jeździłem). Do tej pory jeżdżę a minęło już prawie 2 lata. Może jest jakiś sposób ,żeby się może odwoływać do skutku i sprawa się przedawni albo coś ?!

Zostałem skazany za jazdę po pijaku, udowodniono mi winę badaniami retrospektywnymi, ja nigdy nie przyznawałem się do winy, bo nie prowadziłem po pijaku. Oczywiście pseudo lekarz biegły nie wziął pod uwagę indywidualnych cech a wzory jak to się robi na co dzień w Polskim "prawie". Przeprowadziłem prywatny test z domowym alkomatem który ma papier kalibracji, dokładnie tyle wypiłem tego samego trunku i dokładnie tyle minut później zacząłem dmuchać w balonik co Policja w czasie interwencji, potwierdziłem to 2 kolejnymi badaniami co 30 minut jak robiła to Policja... Wynik jest jednoznaczny mogłem wypić jak deklarowałem poza pojazdem. Biegły stwierdził że to niemożliwe, co w takiej sytuacji czy jest to podstawa do wznowienia?

Witam, mam takie pytanie, będąc na badaniach w womp lekarz orzecznik, wydał orzeczenie negatywne z zapisem "bezterminowo". Co to oznacza, czy już nigdy nie będę mógł zrobić badań w womp i odzyskać prawo jazdy?? czy mogę w każdej chwili się zarejestrować i zrobić badania ponownie??
Proszę o odpowiedź...

Witam

Szukałem i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a przynajmniej aktualnej, wiec podepnę się do tego tematu ;)

W październiku tego roku skończył mi się 3 letni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych. Jak wygląda sprawa ponownego zdania prawa jazdy? W różnych miejscach, różnie piszą...

W kwestii "L" muszę zaliczyć cały kurs od nowa + wiadomo egzamin?

Jak wygląda sprawa dodatkowych "utrudnień" - badania, kursy? Wyczytałem coś o próbach wątrobowych i psychotestach oraz wizycie u psychologa, lecz bez istotnych szczegółów...

Sam koniec zakazu... czy z dniem 28 października jestem "wolny", czy muszę udać się do sądu, wydziału komunikacji itd. w "jakimś celu" - typu jakieś pozwolenie, zaświadczenie itp., aby móc cokolwiek "zacząć" ?

Powyższe badania, testy są raczej niezbędne przed samym egzaminem jak mniemam? a sam kurs mogę normalnie zaliczyć wcześniej, bez żadnych problemów?

Z góry wielkie dzięki :)

Ostatnia edycja:
matt2016 napisał:
....Z góry wielkie dzięki :)

Nie ma za co. Wystarczy przeczytać chociażby ten temat ze zrozumieniem, a czytania ze zrozumieniem uczą 1 kl SP. Chyba że zrobi ktoś to za ciebie lub jeżeli chcesz gotową odpowiedź udaj się do kancelarii prawnej i po niedługim oczekiwaniu uzyskasz odpowiedź na swoje pytania. Powodzenia....

Witam szanownych użytkowników zarejestrowałem się tu dzisiaj gdyż nigdzie nie mogę znaleźć pomocy otóż jestem z Rzeszowa oczywiście byłem już raz na badaniach i lekarz orzecznik wystawił mi skierowanie do poradni terapii i profilaktyki uzależnień pod spodem dalej

Proszę o objęcie poradą specjalistyczną, objęcie leczeniem mam skreslone później moje dane no i rozpoznanie
F10.1 używanie szkodliwe alkoholu, f 10.2 zespół uzależnienia mam skreslone później notka prawna i najważniejsze
Proszę o informację na temat uczestnictwa i realizacji programu psychoedukacyjnego/ leczenia mam przekreslone.
Cykl programu powinien być zrealizowany u certifikowanego terapeuty uzależnień

I moja prośba czy ktoś zna taka osobę w okolicy Rzeszowa,
Bo naprawdę byłem szukałem i dzwoniłem już chyba wszędzie po Rzeszowie i nic

Przemekprzemekk napisał:
Cykl programu powinien być zrealizowany u certifikowanego terapeuty uzależnień
I moja prośba czy ktoś zna taka osobę w okolicy Rzeszowa,
Bo naprawdę byłem szukałem i dzwoniłem już chyba wszędzie po Rzeszowie i nic
Większość terapeutów jest certyfikowana. Coś słabo szukałeś bo mi to zajęło 10 sekund np. BIP . Tu chodzi nie o osobę, tylko abyś przeszedł prawdziwą terapię w prawdziwej poradni a nie załatwił sobie kwity u jakiegoś magika. Zgłoś się do byle jakiej poradni uzależnień w Rzeszowie a tam Cię poprowadzą dalej. Trafisz na grupę terapeutyczną prawdopodobnie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót