A
Attex
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 159
RE: Jazda pod wplywem.
Prace społeczne na areszt a reszta egzekucja komornicza/5000/Raber napisał:Witam zostałem złapany za jazdę pod wpływem alkoholu. Sad wymierzył mi karę 3 lat zakazu prowadzenia pojazdów, karę grzywny w wysokości 90 stawek dziennych oraz świadczenie pieniężne na Fundusz osób poszkodowanych w wysokości 5000 pln. Z przyczyn finansowych nie zapłaciłem kar pieniężnych i staram się o rozłożenie świadczenia w kwocie 5000 pln na raty. Jednocześnie dostałem wezwanie do sądu, w którym jest napisane, że przedmiotem bedzie wykonanie orzeczonej kary i jednocześnie informacja, że niestawienie się na posiedzenie czy odmowa wykonania prac społecznych może być zamieniona na areszt. Chciałbym się dowiedzieć czego tak właściwie ma dotyczyć ta rozprawa? Zamiany grzywny na prace społeczne czy świadczenia pieniężnego czyli kwoty 5000 pln. W internecie wyczytałem, ze zamianie na areszt czy prace społeczne podlega tylko grzywna natomiast świadczenie pieniężne podlega egzekucji komorniczej. Jak to dokładnie jest w świetle przepisów? Dziękuje za odpowiedź