Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Jechałem pijany autem :( nie wiem jak to się stało

mypetro napisał:
Po pomoc jak najbardziej powinienes sie udac. Twoje problemy z kasą raczej się w tym momencie nie skończą. Minimum jakie możesz dostać to 5000 zł kary oraz 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów. Powinieneś się cieszyć jezeli tylko tyle dostaniesz. Pamiętaj że prokurator niemalże codziennie ma takich rozgoryczonych załamanych życiem ludzi. Którzy nie wiedzą dlaczego wsiedli po pijaku do samochodu. każdy z nich jest wtedy załamany i przechodzi depresje

A jeśli bym wykazał te problemy, to czy mogę liczyć na jakieś nadzwyczajne złagodzeinie kary?
Ja się chyba powiesze jak mi prawko walnął, mam po robocie na dzień dobry.

RE: Jechałem pijany autem :( nie wiem jak to się stało

matrix3 napisał:
A jeśli bym wykazał te problemy, to czy mogę liczyć na jakieś nadzwyczajne złagodzeinie kary?.....

Nie chcę cię dołować, ale wykazywanie twoich problemów i mówienie że sobie z nimi nie radzisz to nie jest czynnik przemawiający na twoją korzyść. Tak szczerze mówiąc możesz na pewno pożegnać się z PJ na 3 lata plus świadczenie 5000 zł plus jakaś grzywna, koszty sądowe i kara pozbawienia wolności zapewne z warunkowym zawieszeniem jak nie masz więcej za "uszami"

cześć,
mam takiego "klienta" z zakazem na 3, więc uprawnienia i tak będzie miał cofnięte przez starostę, ale dostał tez pismo o konieczności zrobienia kursu reedukacyjnego oraz badań lekarskich i psychologicznych. Wszczęto tez postępowanie o cofnięcie uprawnień do kierowania. Co się stanie, jeżeli nie zrobi tego kursu oraz badań. Na chwilę obecną to i tak bezcelowe, skoro zakaz będzie trwał 3 lata. Nie do końca rozumiem te przepisy. Po skończeniu zakazu chyba i tak trzeba egzamin ponownie, chociaż niby jest taki przepis mówiący, że starosta wydaje decyzję o przywróceniu uprawnień po ustaniu okoliczności uzasadniających ich odebranie - ustawa o kierujących pojazdami - art. 103 ust. 3
Kod:
Starosta wydaje decyzję administracyjną o przywróceniu uprawnień do
kierowania pojazdami po ustaniu przyczyn, które spowodowały jego cofnięcie, oraz
po uiszczeniu opłaty ewidencyjnej.
czyżby po odbyciu tego kursu i pozytywnym przejściu badań nie trzeba było ponownie robić egzaminu po ukończeniu zakazu ? O to w tym chodzi ? Czy też ten kurs jest robiony na tak daleką przyszłość - to jeszcze można zrozumieć, ale robienie badań lekarskich na samym poczatku obowiązywania zakazu nie ma sensu, i tak trzeba będzie je ponowić za te 3 lata.
Oświećcie mnie o co w tym chodzi :)

Żeby odzyskać PJ po zatrzymaniu za alkohol, trzeba zrobić badania psychologiczne, lekarskie, kurs reedukacyjny i zanieść to wszystko do starostwa. Po upływie zakazu pobrać PKK z WK zapisać sie i zdać egzamin, na końcu odebrać PJ

powitać

mam pytanie do pana Michal19911 - co tam w jego sprawie czy na przesłuchaniu już umożyli postępowanie czy jescze czeka??

Ludzie... to co wyprawiają sądy to parodia... koleś miał 4 promile w sanoku i złapali go na gorącym uczynku, dostał 3 lata (trzy)... Mi w krosnie zaejabli na 5 lat za to że miałem 1,5 i jechałem autem polną drogą i to w dodatku zadzwonili na policje że jechałem a nie na gorącym uczynku.

Jak ktoś ma mi moralne gadki prawić to niech sobie da siana, bo widze że dużo tu takich co paplają jak to źle ktoś zrobił a nie powinien

Ostatnią edycję dokonał moderator:
robob110 napisał:
Jak ktoś ma mi moralne gadki prawić to niech sobie da siana, bo widze że dużo tu takich co paplają jak to źle ktoś zrobił a nie powinien

Zgadzam sie z Tobą w 100%
A to wszystko przez bubel prawny zwany ustawą wprowadzony w 2015r

I jeszcze jedno. Sąd rejonowy w Krośnie ma taki bajzel w papierach że sam nie wiem czy to o moją sprawę chodzi. przychodze na rozprawe, czekam na ogłoszenie wyroku po czym wchodzę do sali a sędzia sie mnie pyta czy ja karany byłem bo oni nie wiedzą... i czekam 15 minut aż dostaną informacje o mnie. Poszedłem przeglądnąć akta mojej sprawy. Zły pesel zła data urodzenia, miejsce zdarzenia, osoba zgłaszająca (świadek zdarzenia) no i tacy ludzie decydują czy ktoś ma mieć prze...ane przez pare lat?! Czy mam ich zaskarżyć czy co?!

robob110 napisał:
Mi w krosnie zaejabli na 5 lat za to że miałem 1,5 i jechałem autem polną drogą i to w dodatku zadzwonili na policje że jechałem a nie na gorącym uczynku.

Zadzwonili i powiedzieli, że miałeś 1,5 promila czy jednak ktoś Twój stan zbadał?

robob110 napisał:
I jeszcze jedno. Sąd rejonowy w Krośnie ma taki bajzel w papierach że sam nie wiem czy to o moją sprawę chodzi. przychodze na rozprawe, czekam na ogłoszenie wyroku po czym wchodzę do sali a sędzia sie mnie pyta czy ja karany byłem bo oni nie wiedzą... i czekam 15 minut aż dostaną informacje o mnie. Poszedłem przeglądnąć akta mojej sprawy. Zły pesel zła data urodzenia, miejsce zdarzenia, osoba zgłaszająca (świadek zdarzenia) no i tacy ludzie decydują czy ktoś ma mieć prze...ane przez pare lat?! Czy mam ich zaskarżyć czy co?!

"współczuję"
Zwłaszcza, że - twój problem- "Opis sytuacji:
Wypad nad jezioro, alkohol, wszyscy nietrzeźwi. Urodził sie pomysł żeby pojechać samochodem pod sale weselną jakiś 1km. 80% polna droga, reszta uliczka asfaltowa. Wraz z kuzynem zabrałem samochód kolegi który o tym nie wiedział ( sprawa z tym jest nie jasna gdyż nie byliśmy trzeźwi i różne wersje są tego)"

Nie wrażasz skruchy, nie żałujesz. Twierdzisz, że jesteś pokrzywdzony.

Ostatnia edycja:
Taaak kolego... taki jeden tak wyrazal skruche ze teraz siedzi za to samo tylko z ofiarami smiertelnymi. Dobrze ze sąd za ta skruche wydał mu mniejszy wyrok to szybciej za kratki poszedl... i co ma moja sprawa z tym ze maja burdello w aktach a potem sie zabierają za wydawanie wyroków ? Nie łączmy wątków z moją sprawą i tym jak funkcjonują sądy. Wyrok zapadl. Teraz mam prawo ponarzekać

Ja jedynie wyrazam wkur...nie na siebie ze tak łatwo sobie zycie zepsulem. Łatwo... bo mialem tyle okazji zeby z tego wyjść i dalej bym mial prawo jazdy... ale nie uciekalem nie klamalem przyznalem sie i tak mi wspolpraca wyszla bokiem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
robob110 napisał:
....ale nie uciekalem nie klamalem przyznalem sie i tak mi wspolpraca wyszla bokiem

W sumie to to zaważyło że dostałeś tak niski wyrok.... Sąd wziął po uwagę twoją współpracę, bo czytając okoliczności popełnienia przestępstwa przez ciebie to i tak niska kara. Co do wymiaru kary nie brana jest tylko zawartość alko we krwi ale też inne okoliczności. Pamiętaj też że nie zostałeś skazany na karę pozbawienia wolności a Sąd mógł tak orzec w tej sprawie, w końcu nie jechałeś sam, a wtedy odsiadka i nieźle "zabrudzone" papiery.

robob110 napisał:
no i tacy ludzie decydują czy ktoś ma mieć prze...ane przez pare lat?!
O, nie nie. To jest wyłącznie twoja zasługa.

Witam, mam pytanie, staram się o blokadę, mam juz termin posiedzenia, mam byc obowiązkowo. Tyle ze taki problem bo wczoraj wieczorem była pani kurator na wywiad, wszystko niby ok, ale niestety byłem po piwku i podejrzewam ze mogła to wyczuć. Czy ja musiałem byc w całkowitej abstynencji bo nie wiedziałem ze akurat ta pani u mnie zawita.rozmowa byla w miłej atmosferze, wiem ze była jeszcze u sąsiada który nic złego na mnie nie powiedzial bo takowych powodów nie było,nigdy zadnych wezwań policyjnych czy awantur. Pytanie jak to mogło zawazyc ze mogła wyczuć alkohol podczas rozmowy, i czy wcześniej mogę dowiedzieć sie jaką mogła wydać opinie, czy dopiero podczas posiedzenia, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witajcie wszyscy serdecznie.
Na początek trochę o mnie, mam obecnie 34lata, od 2 lat prostuję swoje życie które niestety zmarnowałem przez własną głupotę. Sprawy finansowe oraz pracę mam ogarniętą. Została mi tylko niechlubna jazda na rowerze. A więc:
3 marca 2012 prowadziłem rower w stanie nietrzeźwości
11 czerwca 2012 dostałem skierowanie na badania lekarskie do WOMP, było to w czasie odbywania kary w postaci prac społecznych. Kara w związku ze zmianą przepisów została skrócona. Obecnie chciałbym zrobić prawo jazdy B (wcześniej nie miałem). Czy do to skierowanie nadal jest ważne po zmianie przepisów? dodam tylko że od tamtego zdarzenia nie dostałem nawet mandatu za przejście na czerwonym świetle...
Skierowanie było z adnotacją aby w ciągu 30 dni wykonać badania, w tamtym czasie nie miałem nawet pieniędzy na to badanie... Ktoś mi doradzi co teraz mam zrobić aby móc się zapisać na prawo jazdy? Pozdrawiam serdecznie

Mam pytanie czy w Wydz.Kom/jak do nich się wybiorę/ od ręki wydadzą skierowania na badania ?nadmieniam że otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania .....i minęło 7 dni od wniesienia odwołania.Zależy mi na czasie.

@Brunonz. Proponuję abyś zadzwonił do swojego WK (w każdym jest komórka specjalizująca się w zatrzymanych PJ) i zapytał. Ja dzwoniłem dziś (też zależy mi na czasie) i miła Pani zaprosiła po odbiór skierowań. Wszystko uprzejmie wyjaśniła, nawet ostrzegała na co zwrócić uwagę przed udaniem się do MOMP-u. Przy okazji dowiedziałem się, że utraciłem przy tej wpadce z alko bezpowrotnie bezterminowe PJ. Teraz już zawsze będę miał czasowe, a myślałem, że po badaniach zwrócą mi stary blankiet....ech...

OK dzięki zdradz tajemnicę na co zwracać uwagę w Womp mimo że obszernie jest na forum ale może coś nowego powiedziała .czy dostaniesz skierowanie na kurs reedukacyjny czy wystarczy decyzja jaką wcześniej już dostałem?

dostałem skierowania na kurs re-ed. (400) lekarza w WOMP(200) oraz psychologiczne (150). Czas na wykonanie to 30 dni, a na dostarczenie wyników 3 miesiące (re-ed 6 tygodni). Co do wizyty w WOMP-ie, to żadnej odkrywczej porady nie otrzymałem poza standardowymi, że należy być na czczo i trzeźwym, najlepiej nie pić alkoholu kilka dni przed badaniem. Że pobierają krew, badają wzrok, słuch, morotykę. No i żeby nie dać się prowokować różnymi zaczepkami. Przy spokojnym podejściu nie powinno być problemów z zaliczeniem. Jakby pojawiły się jakieś zonki to napiszę info.

Termin 30 dni nie jest taki ważny i jak się przekroczy to nie ma konsekwencji po otrzymaniu w WK badań ,przywracają prawko.Ja też opiszę swoje gościnne występy.W jakim Womp robisz badania?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót