Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie piszemy postów jednego pod drugim - wypadałoby się nauczyć po kilku latach na forum.

Boniiiiigusto napisał:
A Ty sie zastanow ilu takich Sad juz uniewinnil. Zwlaszcza, gdy Policja nie byla swiadkami calego zdarzenia.
W przypadku, gdy sąd dysponował popartą opinią biegłego analizą retrospektywną wskazującą na winę? Strzelam: żadnego? dwóch?

Boniiiiigusto napisał:
Skonczyly sie czasy, ze do wiezienia wsadzaja ludzi na podstawie zeznan zmyslonych historii przez osoby, ktore to robia tylko po to by sobie wyroki skrocic.
Na pewno w dobrym wątku odpowiadasz?

Witam wszystkich.

Chciałbym tylko zapytać się o taką hipotetyczną sytuację:

Będą na obrzeżach niewielkiej miejscowości zauważam zatrzymujący się samochód dostawczy. Z samochodu wysiada kierowca i idzie chwiejnym krokiem na pobocze za potrzebą. W samochodzie na miejscu pasażera widzę innego mężczyznę wyglądającego przyzwoicie. Obserwując kierowcę, który wraca niepewnym krokiem w stronę i powoli wsiada do samochodu (sprawia wrażenie osoby ewidentnie pod wpływem alkoholu) zwracam mu uwagę, że wydaje mi się, że nie powinien prowadzić samochodu, na co ten mężczyzna nic nie odpowiada tylko wymienia po cichu kilka zdań z drugim mężczyzną siedzącym w aucie po czym szybko wysiada z auta, zamieniają się miejscami i odjeżdżają (prowadzi drugi mężczyzna, który nie wygląda na nietrzeźwego). Nie podejmuję pościgu bo jestem pieszo.

W związku z tym dzwonię na policję podając numery rejestracyjne samochodu (auto z innego końca Polski). Policja ustala właściciela co trwa. Na terenie pobliskiej miejscowości wypoczynkowej udaje się następnego dnia odnaleźć samochód, który widziałem oraz mężczyzn którzy prowadzili auto – oboje w chwili wizyty policji są trzeźwi bo od zdarzenia minęło kilkanaście godzin.

Czy moje wrażenie, że mężczyzna był nietrzeźwy wystarczy do postawienia mu jakichkolwiek zarzutów? Są to tylko obserwacje, bo nie widziałem, żeby spożywał alkohol, nie czułem tez jego zapachu bo był za daleko, natomiast czy to, że mężczyźni przesiedli się kiedy zwróciłem im uwagę oraz to, że szybko odjechali i czy to może jakoś ich obciążać? Czy w związku z brakiem badania na obecność alkoholu w wydychanym powietrzu policja nie może nic zrobić?

szamot666 napisał:
Czy moje wrażenie, że mężczyzna był nietrzeźwy wystarczy do postawienia mu jakichkolwiek zarzutów?
Nie ma takiej możliwości.

Tak samo jak ktoś widzi że na ograniczeniu do 50 km/h inny pojazd jedzie w okolicach 100 km/h (a nie oszukujmy sie tak wielką różnicę już widać dość wyraźnie), jednak to też nie wystarcza aby komuś dać mandat.

Ostatnia edycja:
Panowie a jeszcze takie pytanko płacę karę grzywny w ratach a chcę złożyć wniosek o blokadę to warunkiem jest spłacone wszystkie świadczenia jakie sąd nałożył na mnie ? :?:

Czy jeśli zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu a rozprawa jeszcze się nie odbyła i nie zostałem skazany to czy mogę prowadzić pojazdy narażając się co najwyżej na mandat za brak dokumentu przy sobie czy narażam się na coś więcej ?

szamot666 napisał:
Czy moje wrażenie, że mężczyzna był nietrzeźwy wystarczy do postawienia mu jakichkolwiek zarzutów? Są to tylko obserwacje, bo nie widziałem, żeby spożywał alkohol, nie czułem tez jego zapachu bo był za daleko, natomiast czy to, że mężczyźni przesiedli się kiedy zwróciłem im uwagę oraz to, że szybko odjechali i czy to może jakoś ich obciążać? Czy w związku z brakiem badania na obecność alkoholu w wydychanym powietrzu policja nie może nic zrobić?

Niestety jest za mało dowodów, pozostają jedynie Pańskie przypuszczenia a to za mało by przedstawić zarzuty.

pioter01 napisał:
Czy jeśli zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu a rozprawa jeszcze się nie odbyła i nie zostałem skazany to czy mogę prowadzić pojazdy narażając się co najwyżej na mandat za brak dokumentu przy sobie czy narażam się na coś więcej ?
Dokładnie tak. Póki co chroni Pana domniemanie niewinności, ale z drugiej strony świadomość prowadzenia pojazdów(chwalenie się tym) pomimo zatrzymania prawa jazdy, nie wpłynie łagodząco na ewentualny wymiar kary w przypadku zatrzymania przez patrol policji, a wręcz przeciwnie. Proszę się lepiej nad tym zastanowić.

przemobdg napisał:
Panowie a jeszcze takie pytanko płacę karę grzywny w ratach a chcę złożyć wniosek o blokadę to warunkiem jest spłacone wszystkie świadczenia jakie sąd nałożył na mnie ?
Grzywna to kara, zaś zakaz prowadzenia pojazdów to środek karny. Nie ma tu znaczenia czy całość kary grzywny została uregulowana.

Kyslaw napisał:
Dokładnie tak.
Czyli jeździć mogę? A w przypadku kontroli przez policję informacja o zatrzymaniu prawa jazdy nie będzie dla nich dostępna. W systemie będą mieli ,że prawo jazdy posiadam? W jaki sposób do sądu mogłaby dostać się informacja ,że np zostałem zatrzymany lub skontrolowany przez policję ?

pioter01 napisał:
mogę prowadzić pojazdy narażając się co najwyżej na mandat za brak dokumentu przy sobie czy narażam się na coś więcej ?
Na mandat to "co najniżej". Policjant w takiej sytuacji może nie dopuścić do dalszej jazdy, a w określonych przypadkach nakazać odholowanie pojazdu.

Ripper napisał:
Na mandat to "co najniżej". Policjant w takiej sytuacji może nie dopuścić do dalszej jazdy, a w określonych przypadkach nakazać odholowanie pojazdu.

Czy ta sytuacja różni się czymś od tego gdybym np zostawił dokument w domu. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie a jest ono dla mnie istotne

Z punktu widzenia przepisów niczym, ale przypuszczam że policjanci mogą być ustosunkowani bardziej pobłażliwie do kogoś, kto dokumentu zapomniał niż do kogoś, komu dokument został zatrzymany.

Witam
w lutym zatrzymano mi prawo jazdy po największym błędzie mojego życia...mam zakaz na 4 lata, właśnie dotarły decyzje o skierowaniu na badania i kurs reedukacyjny. Co mi grozi jeśli nie zrobię ich w wyznaczonych terminach 30 dniowych? Jeszcze nie wiem czy będę zdawać kolejny raz mam jeszcze 3,5 roku do końca...z góry dziękuję za odpowiedź

sylk_79 napisał:
Witam
w lutym zatrzymano mi prawo jazdy po największym błędzie mojego życia...mam zakaz na 4 lata, właśnie dotarły decyzje o skierowaniu na badania i kurs reedukacyjny. Co mi grozi jeśli nie zrobię ich w wyznaczonych terminach 30 dniowych? Jeszcze nie wiem czy będę zdawać kolejny raz mam jeszcze 3,5 roku do końca...z góry dziękuję za odpowiedź

nic ci nie grozi ,trzymaj te skierowania one będą dalej ważne i wykorzystasz je jak zmienisz zdanie.Możesz przecież złożyć wniosek do sądu po połowie kary o blokadę alkoholową do sądu i za 1,5 roku śmigać autem.

Brunonz napisał:
właśnie dotarły decyzje o skierowaniu na badania i kurs reedukacyjny. Co mi grozi jeśli nie zrobię ich w wyznaczonych terminach 30 dniowych?
Starosta niestety ma obowiązek wydać decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy, gdyż jest zobligowany do tego przepisami ustawy o kierujących pojazdami. "Zatrzymanie" prawa jazdy to jednak trochę inna instytucja niż "cofnięcie uprawnień".
Mimo to jeśli nie jest się w stanie z różnych przyczyn na wykonanie badań lekarskich, psychologicznych i odbycia kursu reedukacyjnego, to radzę zaczekać kiedy się będzie w pełni gotowym. Zatrzymanie prawa jazdy to jednak nie cofnięcie uprawnień z uwagi, iż nie przeszło się np. badań. Pojawi się jedynie kolejna "ścieżka" postępowań administracyjnych w sprawie zwrotu zatrzymanego prawa jazdy.

Kyslaw napisał:
Starosta niestety ma obowiązek wydać decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy, gdyż jest zobligowany do tego przepisami ustawy o kierujących pojazdami. "Zatrzymanie" prawa jazdy to jednak trochę inna instytucja niż "cofnięcie uprawnień".
Mimo to jeśli nie jest się w stanie z różnych przyczyn na wykonanie badań lekarskich, psychologicznych i odbycia kursu reedukacyjnego, to radzę zaczekać kiedy się będzie w pełni gotowym. Zatrzymanie prawa jazdy to jednak nie cofnięcie uprawnień z uwagi, iż nie przeszło się np. badań. Pojawi się jedynie kolejna "ścieżka" postępowań administracyjnych w sprawie zwrotu zatrzymanego prawa jazdy.

dostałam też decyzję od starosty o cofnięciu uprawnień na podstawie wyroku sądu, w decyzjach o skierowaniu na te wszystkie badania mam terminy dostarczenia ich w okresie 6 tygodni jeśli chodzi o kurs reedukacyjny i 3 miesiące na dostarczenie badań, czy jest jakaś kara jeśli tego nie zrobię? nie chcę narobić sobie problemów ale nie chcę też ponosić niepotrzebnych kosztów jeśli faktycznie nic mi nie grozi...

Ile kosztuje złożenie pisma o blokade alkoholową ?

Złożenie wniosku do sądu o blokadę nie kosztuje nic, z pomocą internetu można bez problemu samemu taki wniosek napisać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót