Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Jaki jest okres przedawnienia za przestępstwo prowadzenia auta w stanie nietrzeźwości. Moja kara to 3 lata zakazu, 5k świadczenia i 500 zł grzywny; 0,8 promila. Przestępstwo popełniłem 10 lutego 2016. Kiedy będę mógł dostać zaświadczenie o niekaralności? Pozdrawiam, Dawid.

Ripper napisał:
Jeżeli będzie ku temu okazja, złożyć wyjaśnienia zgodne z prawdą, a po wyroku w pierwszej instancji zastanowić się czy warto apelować.

Jan Sprawiedliwy napisał:
Sorry ale na twoim miejscu nie ośmieszał bym się nawet taką historią przed Sądem. Przyjmij wyrok na klatę (prawdopodobnie otrzymasz wyrok nakazowy) i nie rób z siebie pajaca z warunkowym czy najniższym wymiarem kary.

Też mi sie wydawało że się tylko wygłupie prośbą o warunkowe umorzenie, dlatego chciałem się doradzić.

Dziekuje za odpowiedz.

Mariusz

Ostatnia edycja:
david5282 napisał:
Witam. Jaki jest okres przedawnienia za przestępstwo prowadzenia auta w stanie nietrzeźwości. Moja kara to 3 lata zakazu, 5k świadczenia i 500 zł grzywny; 0,8 promila. Przestępstwo popełniłem 10 lutego 2016. Kiedy będę mógł dostać zaświadczenie o niekaralności? Pozdrawiam, Dawid.

Tobie chyba raczej chodzi o zatarcie skazania a nie o przedawnienie. Nie napisałeś jaki wyrok dostałeś (nie chodzi mi o zakaz prowadzenia), bo jeśli masz karę np. 1 rok w zawieszeniu na 3 lata (okres próby) - to wyrok zaciera się 6 miesięcy po terminie okresu próby - czyli 3,5 roku - ale trzeba pamiętać że okres ten liczy się od daty prawomocnego wyroku, no i muszą być opłacone wszystkie świadczenia, grzywny, nawiązki itp. oraz musi minąć zakaz prowadzenia.
Chyba że miałeś karę ograniczenia wolności, to wtedy jest inaczej.

aros123 napisał:
Tobie chyba raczej chodzi o zatarcie skazania a nie o przedawnienie. Nie napisałeś jaki wyrok dostałeś (nie chodzi mi o zakaz prowadzenia), bo jeśli masz karę np. 1 rok w zawieszeniu na 3 lata (okres próby) - to wyrok zaciera się 6 miesięcy po terminie okresu próby - czyli 3,5 roku - ale trzeba pamiętać że okres ten liczy się od daty prawomocnego wyroku, no i muszą być opłacone wszystkie świadczenia, grzywny, nawiązki itp. oraz musi minąć zakaz prowadzenia.
Chyba że miałeś karę ograniczenia wolności, to wtedy jest inaczej.

Jedyny wyrok jaki dostałem to środek karny w postaci tego zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów na 36 miesięcy(no i 500 zł grzywny i 5 tys świadczenia które opłaciłem we wrześniu 2016 roku). Nie było żadnego zawieszenia. Więc jak to wygląda w tym przypadku? Po wykonaniu tego środka karnego (tj. luty 2019r) jestem już automatycznie wyrejestrowany z KRK?

david5282 napisał:
Jedyny wyrok jaki dostałem to środek karny w postaci tego zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów na 36 miesięcy(no i 500 zł grzywny i 5 tys świadczenia które opłaciłem we wrześniu 2016 roku). Nie było żadnego zawieszenia. Więc jak to wygląda w tym przypadku? Po wykonaniu tego środka karnego (tj. luty 2019r) jestem już automatycznie wyrejestrowany z KRK?

Jakoś nie chce mi się wierzyć że nie dostałeś nawet kary ograniczenia wolności. Przeczytaj dokładnie wyrok.

aros123 napisał:
Jakoś nie chce mi się wierzyć że nie dostałeś nawet kary ograniczenia wolności. Przeczytaj dokładnie wyrok.

Jedyne co dostałem z sądu po rozprawie to zawiadomienie o wykonaniu środka karnego. Poddałem się dobrowolnie karze którą była grzywna 500 zł, świadczenie 5k oraz ten 3 letni zakaz. Nie było mowy o karze pozbawienia wolności czy jakimś zawieszeniu.

david5282 napisał:
Jedyne co dostałem z sądu po rozprawie to zawiadomienie o wykonaniu środka karnego. Poddałem się dobrowolnie karze którą była grzywna 500 zł, świadczenie 5k oraz ten 3 letni zakaz. Nie było mowy o karze pozbawienia wolności czy jakimś zawieszeniu.

To dziwne, bo skoro było przestępstwo to powinien być wyrok. Czasem jest tak że sąd nie wysyła wyroku, wtedy trzeba się zwrócić do sądu o wydanie odpisu wyroku, tak więc może lepiej złóż taki wniosek z zaznaczeniem o jaką sygnaturę sprawy chodzi (wszystko jest bezpłatne) i tam przeczytaj dokładnie cały wyrok.

aros123 napisał:
To dziwne, bo skoro było przestępstwo to powinien być wyrok. Czasem jest tak że sąd nie wysyła wyroku, wtedy trzeba się zwrócić do sądu o wydanie odpisu wyroku, tak więc może lepiej złóż taki wniosek z zaznaczeniem o jaką sygnaturę sprawy chodzi (wszystko jest bezpłatne) i tam przeczytaj dokładnie cały wyrok.

ok, dziękuje Ci za informacje :) można takie coś złożyć przez internet czy trzeba pismo osobiście dostarczyć?

david5282 napisał:
ok, dziękuje Ci za informacje :) można takie coś złożyć przez internet czy trzeba pismo osobiście dostarczyć?

Ja osobiście im zaniosłem do okienka, można pocztą, ale przez internet to chyba nie, ale może coś się zmieniło w sądownictwie od dwóch lat jak składałem taki wniosek ;)

W każdym bądź razie ja właśnie po złożeniu takiego wniosku o wydanie prawomocnego wyroku - dostałem go pocztą do domu.

david5282 napisał:

Zatarcie skazania nastąpi 10.02.2019 o ile grzywna została opłacona.

Witam. Mam pytanie. Jak sad moze skazac dwie osoby za jedno wykroczenie. Dokladnie chodzi o to iz prowadzil moj kolega auto, dostal wyrok, uprawomocnij sie a prokurator w dodze postepowania oskarzyl mnie i sad wydal wyrok rowniez i dla mnie. Przeciez nie mozliwe zebysmy obaj kierowali. Dokkadnie opisze sprawe:juz ładny czas temu kokega odwozil mnie do domu poniewaz ja wpilem pare piw. W drodze do domu, w nocy padal deszcz kokege na zakrecie rzucilo i uderzyl w zaparkowane auto. Nie zatrzymal sie ruszyl dalej i odwiozl mnie do domu. Po drodze sie z nim klocilem czemu nie poczekal na policje, co sie okazalo powiedzial mi ze nue ma prawka i dlatego odjechal. Nie wiedzialem ze mu zabrano. Po tym jak odwiozl mnie do domu i po klotniach mual dosc i odszedl napieszo do siebie. Ja w domu poszedlem spac a po 2h pojawila sie policja. Oczywiscie wydmuchalem i policja stwierdzila se to ja jechalem. Prawo jazdy mi zatrzymano. W kolejnych dniach na policji ja zeznalem jak bylo, moj kolega rowniez i przyznal sie do wszystkyego ze on jechal itd. Powiedzial jak bylo. Do tego moja narzeczona rownierz zostala wezwana i potwierdzila ze widziala kokege i ze on jechal itd. Prokurator rozpoczol postepowanie wobec mnie. Po paru tyg kokega dostal wezwanue na posiedzenie na ktorym powiedzieli mu ze jest winny tego ze prowadzil i uciekl dali mu kare itd. Mandaty poplacil i wszystko co chcieli. Po jakims czasie ja zostalem wezwany do prokuratora powiedzialem jak bylo, ten niestety nie wierzyl i dal sprawe do sadu. W sadzie swiadkowie czyli moja narzeczona, kokega , i jeszcze jeden kolega ktory widzial nas razem itd potwierdzili jak bylo rzeczywiscie. No i wraz z adwokatem myslelismy ze jest koniec bo tak bylo sad sprawuedliwy dochodzenie bylo wszystko gra. Niestety nie. Prokurator stwierdzil ze kokegi telefon sie nie logowal tam gdzie moj no i na tej podstawie oskarzyl ze to ja jechalem. Cuda na kiju. Kokega w sadzie mowil ze nie wziol tego dnia twkefonu bo zostawil w domu w ladowarce. Po co mial brac rozladowany. Na monitoringu niestety nie widac twarzy bo i tak szukalismy tylko ayto i rejestracje. Po tym wlasnie policja przyjechaka. Ale nue widac niestety ze to kolega a nie ja. Logowania pidwazylismy z adwokatem bo mam swiadkow gdzie i w jakich godzinach bylem i sa za duze przesuniecia czasowe. I tyle teraz on oskarzony poplacil wszystko a sad dowaluk mi wyrok odsiadki i zajaz prowadzenia i kare grzywny. Czekam na uzasadnienie i bede apelowal. Dod ze w przeszlosci ja bylem jyz karany za 178kk i pewnie dlatego prokurator tak sie uparl. Ale moje pytanie jak mizna skazac dwie osoby, oraz gdy nie ma prokurator dowodow jakichs twardych tylko podejrzenia i moja przeszlosc jak cudem moga taki wyrok walnac. Apelacja jak najbardziej zasadna wrdlug mnie bo wiem jak bylo. Badanie retrospektywne zrobili tylko nie wiem po vo hak ja miwie ze bylem wypity w trakcie stluczki z tym se nie ja prowadzilem do jasnej choinki. Co o tym myslicie? Dwie osoby jechaly i brak dowodow a mimo to wyrok skazujacy. Dodam jeszcze se policja na sprawach byla i oczywiscie potwierdzili ze mowilem ze nie ja ale nie brali tego pod uwage. I nie szukali kokegi itd.
Czy sad moze ten wyrok prawomocny kolegi cofnąć? Czy jak to dziala. Nie rozumiem jak moga skazywac mnie bez dowodow?

Do kiedy przed rozprawą można składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania? Czy jeśli go nie złożyłem to czy na rozprawie mogę wnioskować o WUM ?

pioter01 napisał:
Do kiedy przed rozprawą można składać wniosek o warunkowe umorzenie postępowania? Czy jeśli go nie złożyłem to czy na rozprawie mogę wnioskować o WUM ?

Im wcześniej tym lepiej, ale ostatecznie możesz złożyć wniosek na rozprawie.
powodzenia.

Witam. Niedawno tj. kilka tygodni temu zdałem ponownie egzamin na prawo jazdy w związku z czym zostały przywrócone mi uprawnienia do prowadzenia pojazdów po 3 latach. Mam pytanie. Czy w świetle prawa jestem traktowany jak nowy kierowca ? Ma to znaczenie w przypadku ilości punktów karnych w 1 roku chociażby. W prawie jazdy mam wbity termin 10.02.2011 uzyskania uprawnień. Proszę o odpowiedź

Dzien dobry taka sytuacja w lutym 2018 roku złapali znajomego jak prowadził pod wpływem alkoholu w lipcu wyrok podobno rok bezwzględnego plus koszty sądowe zakaz prowadzenia samochodu na 3 lata oraz wplata na poszkodowanych. Wczoraj ponownie został zatrzymany będąc podczas zakazu prowadzenia, bez prawa jazdy. I teraz bedzie kolejna sprawa? A wcześniejszy wyrok zostanie wykonany i dojdzie kolejny wyrok? Ma sie zgłosić w środę na komisariat czy mogą go zatrzymać juz na komisariacie? Czy mogli wczoraj odrazu go zatrzymać?

Witam. Zabrali mi prawko za wykroczenie na pół roku. Zrobiłem badania w womp i dostałem terminowe prawo jazdy na dwa lata. Za trzy miesiące mi się ono kończy, stąd moje pytanie. Czy dostanę ponowne skierowanie do womp czy mogę zrobić to u jakiegoś lekarza który posiada do tego uprawnienia? Szczerze mówiąc trochę to śmieszne jeśli co dwa lata lub nawet krócej miałbym powtarzać badania. Proszę o odpowiedź bo spędza mi to sen z powiek

Adaamek napisał:
Witam. Zabrali mi prawko za wykroczenie na pół roku. Zrobiłem badania w womp i dostałem terminowe prawo jazdy na dwa lata. Za trzy miesiące mi się ono kończy, stąd moje pytanie. Czy dostanę ponowne skierowanie do womp czy mogę zrobić to u jakiegoś lekarza który posiada do tego uprawnienia? Szczerze mówiąc trochę to śmieszne jeśli co dwa lata lub nawet krócej miałbym powtarzać badania. Proszę o odpowiedź bo spędza mi to sen z powiek

Śpij spokojnie możesz iść do "normalnego"lekarza z upr.a on może ci dać badania na 15 lat

Cześć chłopaki, mam rozłożona karę 5 tys na 12msc,płace wszystko w terminie od pół roku, jest możliwość złożenia jakiegoś sądu o np przerwie w placeniu? Troszkę ostatnio nie wyrabiam z pieniędzmi i taka "chwilą oddechu" by mi dobrze zrobiła.

turpat napisał:
Cześć chłopaki, mam rozłożona karę 5 tys na 12msc,płace wszystko w terminie od pół roku, jest możliwość złożenia jakiegoś sądu o np przerwie w placeniu?.....

Nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót