Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Starosta Ci wyśle komplet skierowań a nie gliniarz jego nie słuchaj .

to powiedz mi jeszcze kiedy sie spodziewac tych skierowan bo gliniarz niby mowil ze po zakonczeniu kary czyli ja zrozumialem ze po tym ile sad mi dowali liczmy ok 8 mies i wtedy po tym czasie mam isc zrobic badania..ale to bez sensu bo po tym czasie powinni mi oddac prawko a nie zebym jeszcze miesiac czy dwa robil badania ...pytam tez bo mimo narazie dobrych wynikow na pewno bede chcial sobie zrobic min miesiac przerwy od % i zadbac o diete zeby wszystko bylo cacy ...

Wlasnie wrocilem z kosciola..okazalo sie ze juz wszyscy wiedza..stalo sie to w srode a juz wszyscy wiedza..i pod kosciolem pytaja mnie ile mialem...gratki dla naszego RODO ... kiedys byl tutaj zlodziej co okradal dziadkow i babcie i o nim tak nie mowili jak o mnie...qrwa...0.34 a jak potrafi rozwalic zycie..ja bym mial w nosie ale na pewno dzieci sie dowiedza w szkole.... ehhh 0.3 to szklanka piwa..nachlany ze masakra :(

Ostatnia edycja:
Trzeba było nie dymać do kościoła:D a tak na poważnie ,postaraj się monitorować swoją sytuację i jak najszybciej uzyskać skierowania .

Brunonz rozumie ze Ty juz po tym ....
Napisz mi czego sie spodziewac w Womp co im mowic czego nie...jak mozesz napisz krok po kroku jak u Ciebie to wygladalo ...wielkie dzieki..bo ja narazie nie spie od kilku dni i mam strasznego moralniaka...zycie nigdy nie glaszcze nas po glowce ale teraz oberwalem strasznie...

tsorot napisał:
Brunonz rozumie ze Ty juz po tym ....
Napisz mi czego sie spodziewac w Womp co im mowic czego nie...jak mozesz napisz krok po kroku jak u Ciebie to wygladalo ...wielkie dzieki..bo ja narazie nie spie od kilku dni i mam strasznego moralniaka...zycie nigdy nie glaszcze nas po glowce ale teraz oberwalem strasznie...

Ja jeszcze nie jestem po tym wszystkim ponieważ na dniach oczekuję decyzji sądu na alkolock:(a potem egzaminy.
U Ciebie jest zdecydowanie lepiej,nie mniej badania psychotechniczne,i Womp nie są łatwe.co mogę radzić? czekaj na papiery i poczytaj moje wcześniejsze posty,badania psychotech. zrób prywatnie u lekarza uprawnionego,nie w Womp.Jeżeli ogólnie stan zdrowia jest ok,to nie ma co panikować,tylko jest z tym dużo zachodu i niepewności.Ja nie spotkałem się jak dotąd z przygaduszkami i bezczelnościami ze strony lekarzy czy urzędników.Rozumiem Twoje rozgoryczenie i trochę pocierpisz:( uspokój się i czekaj na listy polecone /a trochę ich będzie/ .ja Ci odpowiem na konkretnie zadane pytanie.

Ostatnia edycja:
dzx Brunonz ... 3mam kciuki za Ciebie ... jak bede cos nowego wiedzial napisze.. ide spac po 4 dniach padam ... organizm nie wytrzymal... glowa peka od tego co mnie czeka...masakra ... ale dziekuje Ci bardzo.. Hejka..

tsorot napisał:
Hej

Czytajac o Womp polecialem zrobic badania..alat 17 aspat 24 GGTP 38
z tego co czytam to raczej dobre wyniki ale czemu takie dobre skoro niektorzy pisza ze pija sporadycznie a mieli duzo wyzsze...moze isc gdzies indziej sprawdzic..i czego jeszcze zlego spodziewac sie w womp ..juz tyle sie o tym naczytalem ze chyba przez 6 mies nie bede spal :/ bo prawko jest mi bardzo potrzebne..i jak pytam kolegow z pracy to tez mi mowia ze oni co dziennie jakies piwko pija wieczorem...a naprawde nie jestem patologiem ze wracam do domu i wrzeszcze na zone gdzie jest piwo ..poprostu ..zjem kolacje ..wezme prysznic i lubie sobie usiasc przed komp i wypic te dwa piwa po niekiedy ciezkiej pracy ..to alkoholizm :/ ja mam dola strasznego i narazie nie pije nic...:cool:

Napiszcie co wiecie o tych badaniach w WOMP i czy "dobre" wyniki watroby beda przyczyna sprawdzenia innych wynikow bardziej dokladniej.. ..zwyczajnie jak obronic prawko ktorego brak obrocil moje zycie o 180 stopni ..
hejka...

hej,
Nie panikuj, ochłoń trochę i zaczekaj do momentu jak otrzymasz decyzję z sądu. Najpewniej otrzymasz ten rok zakazu + jakieś opłaty. Przetrząśnij to forum + internet w poszukiwaniu podpowiedzi czy nie dało by się tego roku zakazu jakoś skrócić (ja się na tym nie znam, więc nie pomogę). Oczywiście trzeba jeszcze przekalkulować opłacalność takiej operacji. Jak już sąd podejmie decyzję w jaki sposób Cię ukarać i zostanie to uprawomocnione otrzymasz skierowania ze starostwa powiatowego do odbycia badań (WOMP + MORD). Będziesz miał na ich wykonanie 30 dni. Kurs MORD (2X8h) to czysta formalność, ale konieczna będzie obecność. A co do badań w krakowskim Womp-ie to też nie ma tragedii. Jeśli będziesz miły, uzywał słów proszę, przepraszam, dziekuję, to i oni podejdą do Ciebie po ludzku i pomogą sprawnie załatwić kwity. Sami lekarze śmieją się z tej szopki. Próby wątrobowe i cukier to standard, ale zdarzają się przypadki, że lekarz orzecznik ich nie przepisuje. Skoro już zrobiłeś sobie badanie profilaktyczne i wyszło ok to nie ma powodu do niepokoju. Ilości spożywanego przez Ciebie alkoholu to norma więc nie ma się co dziwić, że badania nic nie wykazały. Austriacy czy Niemcy po takich ilościach mogą legalnie prowadzić pojazdy. Włosi, Hiszpanie wypijają w ciągu dnia butelkę wina i też nie ma problemu. Ale Ty nie możesz tego zdradzić na żadnej ankiecie - czy to u psychologa, czy psychiatry, a i na niby anonimowych WORD-owskich ankietach też bym uważał ze szczerością. Oczywiście abstynencja przed badaniami nie zaszkodzi i ma też swoje plusy. Pamiętaj, że czas kary zakazu jazdy biegnie od momentu zatrzymania dokumentu przez Policję. No i żeby Cię nie kusiło wsiadanie za kółko podczas zakazu. Życzę powodzenia

Witajcie,

Na wstępie dodam, że jestem zielony jeżeli chodzi o prawo i pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia (i po raz ostatni)

Mam dylemat ponieważ dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na okres 3 lat za jazdę po pijaku, sprawa toczyła się dosyć długo bo prawie po roku otrzymałem wyrok, ale do rzeczy.

Dostałem skierowanie na badania do WOMPu, kurs reedukacyjny oraz badania psychologiczne które powinienem wykonać w ciągu miesiąca w innym wypadku:
"[...]Niedostarczenie orzeczenia lekarskiego w terminie spowoduje wszczęcie postępowania w sprawie wydania decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy"

Tego zapisuj nie rozumiem. Skoro prawo jazdy zostało już zatrzymane na 3 lata to po co to badanie skoro zostały jeszcze ponad 2 lata? Jest ktoś w stanie mi to logicznie wyjaśnić?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
mike360 napisał:
Witajcie,

Na wstępie dodam, że jestem zielony jeżeli chodzi o prawo i pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia (i po raz ostatni)

Mam dylemat ponieważ dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na okres 3 lat za jazdę po pijaku, sprawa toczyła się dosyć długo bo prawie po roku otrzymałem wyrok, ale do rzeczy.

Dostałem skierowanie na badania do WOMPu, kurs reedukacyjny oraz badania psychologiczne które powinienem wykonać w ciągu miesiąca w innym wypadku:

Tego zapisuj nie rozumiem. Skoro prawo jazdy zostało już zatrzymane na 3 lata to po co to badanie skoro zostały jeszcze ponad 2 lata? Jest ktoś w stanie mi to logicznie wyjaśnić?

Pozdrawiam

Temat oklepany na tym forum, streszczę - nie trzeba się spieszyć z tymi badaniami - ale trzeba skierowania trzymać bo będą cały czas ważne, przed końcem kary dobrze by było abyś je porobił, a najlepiej już teraz zacznij, za pół roku możesz składać wniosek do sądu o jazdę z blokadą alkoholową, więc warto by było już mieć je z głowy, no i np. dołączyć do wniosku o blokadę.

Witam wszystkich forumowiczów. Przeczytałem ten temat i dalej nie rozumiem. Proszę o streszczoną odpowiedź. Rok temu wyrokiem sądu zabrano mi prawo jazdy na okres 5 lat i grzywnę. Grzywnę zapłaciłem. Tu moje pytanko. Czy mogę po połowie odbycia kary odzyskać prawko ?? Dzięki za odpowiedź.:):what:

Witam, przeczytałem praktycznie cały temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Jechałem po alkoholu, powyżej 0.5 promila. Kilka dni temu orzeczono wobec mnie zakaz prowadzenia pojazdów na 4 lata, grzywna i prace społeczne.
Czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności jeśli przyjdę po nie jeszcze przed uprawomocnieniem się wyroku (przed upływem ustawowych 14 dni)??

piotr13421 napisał:
Witam, przeczytałem praktycznie cały temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Jechałem po alkoholu, powyżej 0.5 promila. Kilka dni temu orzeczono wobec mnie zakaz prowadzenia pojazdów na 4 lata, grzywna i prace społeczne.
Czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności jeśli przyjdę po nie jeszcze przed uprawomocnieniem się wyroku (przed upływem ustawowych 14 dni)??

Tak.
Zgodnie z art. 11 ust. 2 Ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym "Kartę rejestracyjną sporządza sąd pierwszej instancji niezwłocznie po uprawomocnieniu się orzeczenia wydanego wobec osoby (...)" - karta rejestracyjna przesłana przez Sąd do rejestru jest podstawą wprowadzenia danych do tego rejestru. Tak więc do momentu, aż do KRK nie wpłynie karta rejestracyjna (a nie może Sąd jej wysłać przed uprawomocnieniem), nie będzie śladu wpisu w rejestrze :-)

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o poradę w mojej sprawie, która moim zdaniem wydaje się dosyć nietypowa..

Jakoś w 2012r, mieszkając w Wielkiej Brytanii, zrobiłem tam kurs prawa jazdy i podszedłem do egzaminów w tamtejszym urzędzie komunikacyjnym "DVLA" gdzie zaliczyłem testy i wydano mi później BRYTYJSKIE uprawnienia tzn "Driving Licence" potwierdzone certyfikatem z DVLA. (nigdy wcześniej nie miałem innego prawa jazdy).
Na początku 2014r wróciłem do Polski i dalej legalnie jeździłem samochodem, posługując się Brytyjskim PJ, nie wymieniając go, ze względu na to, że przymierzałem się do kolejnego wyjazdu za granice... W 2016r niestety doszło do głupiego incydentu z mojej strony i policja złapała mnie na gorącym uczynku, kiedy prowadziłem na podwójnym gazie. Pierwsze badanie 0.27mg, drugie 0.32mg, trzecie 0.25mg, tendencja malejąca, jednak pomiary wskazały zawartość alkoholu we krwi minimalnie ponad 0.5 promila co skutkuje potraktowaniem tego jako przestępstwo a nie wykroczenie.... W następstwie tego czynu zostałem doprowadzony na komisariat, gdzie wręczono mi mandat za jazdę bez uprawnień, ponieważ policja nie honorowała mojego Brytyjskiego Prawa Jazdy, tłumacząc to, że jako obywatel RP, przebywając, żyjąc i pracując w Polsce okres dłuższy niż pół roku miałem obowiązek wymienić zagraniczne prawo jazdy na polskie, a że tego nie zrobiłem nie tolerują moich uprawnień i dostałem jeszcze mandat za prowadzenie pojazdu bez wymaganych uprawnień w wysokości 500zł. Następnie sprawa trafiła do prokuratury gdzie doszedłem do porozumienia, żeby nie dostać zakazu na wszelkie pojazdy mechaniczne (mam również inne uprawnienia, wózki widłowe, koparka) tylko z ograniczeniem do pojazdów mechanicznych kat.B . Sąd przychylił się do mojej prośby i zasądził wobec mnie 3 letni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych z ograniczeniem do kat. B, 5000zł grzywny na fundusz, prace społeczne i inne koszta związane z postępowaniem sądowym.

Po uprawomocnieniu wyroku sądu kontaktowałem się z wydziałem komunikacyjnym, gdzie mnie wzywano.. Wymagali ode mnie zwrócenia im mojego brytyjskiego prawa jazdy. Zgodnie z prawdą, powiedziałem im, że fizycznie nie posiadam tego dokumentu (dostarczyłem jedynie kserokopie), ponieważ dosłownie niedawno będąc w Anglii (odwiedzając brata, który tam mieszka na stałe) zgubiłem go gdzieś podczas przeprowadzki i napisałem stosowne oświadczenie o tym, że nie posiadam tego dokumentu ponieważ go zgubiłem i nie mogę go zwrócić.

I tak minęły 3 lata zakazu, nie jeździłem przez ten czas, nie kombinowałem, grzywny zapłaciłem, prace społeczne odrobiłem.. Pytanie co dalej z moim prawem jazdy? Czy muszę od nowa przystępować do egzaminów w WORD. Czy mogę teraz wystąpić do brytyjskiego urzędu DVLA o odnowienie uprawnień/wydanie duplikatu prawa jazdy, które zgubiłem i spróbować je później wymienić na polskie ?

Czy ten zakaz obowiązywał tylko na terenie RP ? Czy mogę posługiwać się brytyjskim prawem jazdy (jeśli uda mi się wyrobić duplikat po zakazie) na terenie innych krajów UE ?

Ostatnia edycja:
Witam
W 2002 zostalo mi zatrzymane PJ kat A,B na okres 5 lat,po uplywie tego okresu w 2007 przystapilem do egzaminu i zdalem pozytywnie z tym ze tylko kat.B do kat.A nawet nie przystapilem i teraz moje pytanie czy potrzebuje ponowny kurs na PJ kat A czy tylko egzamin,tak jak w 2007 na kat B?

Witam.
Mam pytanie bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi... Mianowicie będąc na badaniach w WOMP Sosnowiec, przyznałem się do pewnego schorzenia ( teraz wiem, że nie potrzebnie) i lekarz orzecznik dał mi negatywne orzeczenie i dopiskiem bezterminowo, czy to oznacza, że w nigdy nie będę mógł prowadzić, czy bezterminowo oznacza, że w każdej chwili mogę przystąpić do ponownych badań??? Dodam, że prawo jazdy zdałem jak każda zdrowa osoba, jeździłem bez wypadku ponad 16 lat. Uważam, że Pani lekarz orzecznik zrobiła to by mnie ukarać, bo zdarzyło mi się po raz drugi być u nich na badaniach za ten sam czyn, za pierwszym razem otrzymałem orzeczenie pozytywne bez żadnego problemu. Nie wiem co mnie podkusiło przyznawać się za drugim razem, chyba chciałem być uczciwy... Będę wdzięczny za pomoc....

Mam pytanie w 2017 roku sąd orzekł wobec mnie zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 12 miesięcy. I teraz pytanie, czy obecnie po 2 latach jak zrobię badania w WOMP będę musiał zdawać egzamin, czy tylko odebrać PJ w wydziale komunikacji?

tezetwu napisał:
Mam pytanie w 2017 roku sąd orzekł wobec mnie zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 12 miesięcy. I teraz pytanie, czy obecnie po 2 latach jak zrobię badania w WOMP będę musiał zdawać egzamin, czy tylko odebrać PJ w wydziale komunikacji?

zdajesz

Witam mam pytanie jak napisać zażalenie postanowienia do sądu z uzasadnieniem blokady alkoholowej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót