P
Pytajnik..
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 2 720
RE: Jazda na podwujnym gazie.
Możesz, zależy od sędziego
Możesz, zależy od sędziego
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
przecież Starostwo nie wyda Ci C+E gdy nie będziesz miał B, kursu robić nie musisz, zdajesz egzamindywor98 napisał:Witam, potrzebuję pomocy w odpowiedzi na kilka pytań. Mam 20 lat, 01.07.2019 złapano mnie za jazdę na kacu wczesnym rankiem, pierwszy pomiar 0.72, po 4 minutach drugi pomiar wykazał 0.65 promila. 03.07.2019r. zgłosiłem się do śledczego z policji kryminalnej na zeznania, po rozmowie z prokuratorem zaproponowano mi 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów, grzywnę 600zł oraz 5000 na fundusz, karę przyjąłem, ponieważ wiem że mi się należy. Lecz problem polega na tym, iż byłem w trakcie wykonywania kursu C+E, prawo jazdy C zostało zdane egzaminem praktycznym, byłem w trakcie "jazd" na kategorię E. Poinformowano mnie, że ta kategoria również przepada, zaniosłem osobiście wniosek do prokuratury o wyłączenie z zakazu C+E, ponieważ w tym wieku otrzymać taką katastrofę finansową to tragedia. Liczę na to że prokuratura pozytywnie rozpatrzy mój wniosek. Chciałbym żeby ktoś odniósł się do tego C+E, oraz sprawa druga, jeżeli po 1.5 roku chciałbym ubiegać się o blokadę alkoholową jak wygląda sprawa z ponownym zdaniem prawa jazdy na kategorię B, jeżeli sąd pozytywnie rozpatrzy taki wniosek muszę wykonywać kurs?
leon39 napisał:przecież Starostwo nie wyda Ci C+E gdy nie będziesz miał B, kursu robić nie musisz, zdajesz egzamin
Attex napisał:od 1.07 nowe przepisy weszły ,jak nie zdasz egzaminu za pierwszym razem,to do następnego egzaminu możesz przystąpić dopiero po odbytym kursie![]()
Jeżeli osoba, która miała X lat prawo jazdy nie jest w stanie zdać egzaminu na prawo jazdy, to może jednak powinna się doszkolićPytajnik.. napisał:Osoba która miała X lat prawo jazdy...
Może się mylę, ale czy nie jest tak, że w tej chwili wszystkie egzaminy są rejestrowane, a to, za co można "uwalić" jest również określone?Pytajnik.. napisał:Egzaminatorzy uwalaja na wszystkim
biezanow_123 napisał:A dlaczego by mieli calkowicie wycofac zarzuty skoro jechales po srodkach odurzających? Sterzenie dosc wysokie. Musiales palic przed jazdą. Cieszylbym sie jesli bym przy takim wyniku dostal minimum czyli 3 lata bez prawa jazdy i 5.000zl swiadczen
Co do zasady przyjmuje się, iż stężenie we krwi kierowcy THC powyżej 2 ng/ml należy kwalifikować jako stan „pod wpływem” środka odurzającego, a więc przestępstwo z art.178 a par. 1 k.k. W takim przypadku obligatoryjne jest również orzeczenie zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na podstawie art. 42 § 2 k.k. na okres co najmniej 3 lat.
Przyjmuje się również, iż stężenie niższe niż 2 ng/ml we krwi oznacza co do zasady stan po użyciu środka odurzającego w rozumieniu art. 87 k.w. ponieważ mogło mieć wpływ na zdolności psychomotoryczne kierowcy, lecz nie musiało.
Attex napisał:od 1.07 nowe przepisy weszły ,jak nie zdasz egzaminu za pierwszym razem,to do następnego egzaminu możesz przystąpić dopiero po odbytym kursie![]()
turpat napisał:Cześć chłopaki, w listopadzie 2017 złapała mnie policja (1,5 promila) straciłem prawo jazdy na 3 lata, dostałem karę 5000zł oraz grzywnę 500zł, rozłożyłem karę to na raty, wszystko splacilem na czas.
Teraz minęło ponad 1,5 roku, wiem, że można ubiegać się o wcześniejsze odzyskanie prawa jazdy z blokada alkoholowa.
I tu moje pytania:
1. Niedługo po rozprawie dostałem listy ze skierowaniami na badania wątrobowe, psychologiczne oraz na kurs do WORDu przeciw alkoholizmowi, w tych skierowaniach były terminy w których muszę to zrobić,co zmienia to, że zrobię to teraz? Coś się stało?
2. Jak to wygląda z kolejnością? Najpierw muszę iść do sądu z wnioskiem, czy najpierw badania, kurs etc i dopiero wniosek?