Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam po raz kolejny. Mógłby mi ktoś przybliżyć jak wyglądają badania w medycynie pracy?

Na istnienie lub wykazanie przeciwwskazań do kierowania pojazdem.

Witam. Śledzę wątek ale jednak potrzebuje informacji pewnej. Za 2 tyg mija mi połowa kary ( zakaz na 3 lata ) nie dostałem skierowania na badania a jedynie od prezydenta miasta info. Że zabierają mi PJ itd. W jaki sposób zdobyć skierowabie samemu ?

Marecki0000 napisał:
Witam. Śledzę wątek ale jednak potrzebuje informacji pewnej. Za 2 tyg mija mi połowa kary ( zakaz na 3 lata ) nie dostałem skierowania na badania a jedynie od prezydenta miasta info. Że zabierają mi PJ itd. W jaki sposób zdobyć skierowabie samemu ?

Pisz wniosek do sądu o blokadę:)i dowiedz się w WK o skierowania!Może sąd nie wysłał do WK odpisu ze sprawy.

A czy mogę wysłać wniosek do sądu nie mając jeszcze badań ? 01.04 zostało mi zatrzymane PJ więc 01.10 mogę juz sie starać - pytanie czy na 2 tyg szybciej już mogę słać ?

Marecki0000 napisał:
A czy mogę wysłać wniosek do sądu nie mając jeszcze badań ? 01.04 zostało mi zatrzymane PJ więc 01.10 mogę juz sie starać - pytanie czy na 2 tyg szybciej już mogę słać ?

1.Możesz 2.Możesz

Witam. Spowodowalem kolizje i podczas badania alkomatem alkosensor IV pokazalo mi 0.08mg w wydychanym powietrzu, odrazu zrobiono mi badanie innym alkomatem drager6820 i pokazalo 0.1mg po 15 min kolejne badanie i pokazalo 0.09, 3 pomiaru juz mi nie wykonano. Zlozylem zeznania i zabrano mi prawo jazdy. Jaka kara mnie czeka, czy mam szanse sie wybronic i nie poniesc konsekwencji. Dodam ze mam prawo jazdy 2 lata.
Z tego co sie dowiedzialem od producenta margines bledu alkomatu wynosi 1.7% od mierzonego wyniku co daje mi 0.017 czyli po zaokragleniu 0.02. Co jest równo znaczne z tym ze podczas 1 badania zakres zawartosci alkoholu w wydychanym powietrzy moglby wynosic 0.08/0.1/0.12mg/l a przy drugim badaniu 0.07/0.09/0.11. A ze nie bylo wykonane badanie krwi to według prawa dowody nie jasne powinny byc rozpatrzone na korzysc poszkodowanego i sprawa powinna byc umorzona? Czy za takie wykroczenie bede widniał w KRK jako osoba karana i czy poinformuja mojego pracodawce pracuje w instytucji panstwowej(wojsku).Ewentualnie jake konsekwencje moga mnie czekac jesli moja teoria nie bylaby rozpatrzona na moja korzyść.

Witam. A ja mam taki szybki mały temacie. Straciłem w 2018 2 września prawko na okres jednego roku.
Za alkohol. Dziś zanioslem wszystkie papiery aby te prawko odzyskać do urzędu, ale muszę czekać jeszcze dziesięć dni będę czekał na wyrobienie nowego dokumentu.
Pytanie : Czy mogę jezdzic bez dokumentu czekając na jego wyrobienie?
Jeśli nie to co mi grozi za taka jazda?
Dziękuję i pozdrawiam

Poprzednie prawo jazdy w takim razie straciło ważnosc. Grozi mandat za prowadzenie pojazdu bez uprawnien i zakaz dalszej jazdy

Witam ponownie. Wniosek złożony o zmianę środka karnego, po 2 tygodniach przyszło pisemko z sądu, otwieram no i trochę liczyłem że od razu się zgodzą a tu wezwanie obowiązkowe na posiedzenie. I teraz mam taką "zagwozdkę" czego na tym posiedzeniu można się spodziewać ? W czym może być rzecz że stawiennictwo obowiązkowe ?

Marecki0000 napisał:
Witam ponownie. Wniosek złożony o zmianę środka karnego, po 2 tygodniach przyszło pisemko z sądu, otwieram no i trochę liczyłem że od razu się zgodzą a tu wezwanie obowiązkowe na posiedzenie. I teraz mam taką "zagwozdkę" czego na tym posiedzeniu można się spodziewać ? W czym może być rzecz że stawiennictwo obowiązkowe ?

Tylko aby nie myśl że dostaniesz z marszu zgodę:)Sąd prawdopodobnie zarządzi kuratora i wgląd w kartę karną no i pogada sobie z Tobą o pierdołach,jak to było czy czujesz skruchę takie tam!

Witam. Z racji że przepisy się bardzo szybko zmieniają chciałem prosić o poradę. Zabrano mi prawo jazdy. Miałem w wydychanym 0,18 drugie podejście 0.17.Art 135U1PKT1A.Co może mi za to grozić? Ponowne zdawanie PJ? Dodam że nigdy nie byłem karany, ale niewiem czy to coś zmieni. Jeszcze żadne wezwanie na komendę mi nie przyszło bo to świeża sprawa. Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.

Panowie, potrzebuje wzoru wniosku o wcześniejsze ubieganie sie o prawo jazdy. Pan w moim sądzie nie był w stanie mi pomóc, a w necie nic nie znalazłem

Skrócenie wyroku za jazde po alkoholu, jak to sie ma do innych kategori?

Witam, sad orzekl zakaz prowadzenia wszystkich pojazdow mechanicznych z wyjatkiem tych do, ktorych uprawnia pj kat C. Z tego co sie dowiedzialem po zmianie sposobu wykonywania orzeczonego środka karnego czyli znany wszystkim alcolock bedzie sie on tyczyl tylko kat B. Tutaj pytanie czy jezeli zrobie kolejne kategorie czyli D oraz C+E bede mogl sie na nich normalnie poruszac czy moze bedzie bedzie wymagany alcolock? czy moze w ogole gdyz w pierwszym wyroku sad orzekl zakaz wszystkich z wyjatkiem kat C?

RE: Skrócenie wyroku za jazde po alkoholu, jak to sie ma do innych kategori?

elfocus napisał:
Witam, sad orzekl zakaz prowadzenia wszystkich pojazdow mechanicznych z wyjatkiem tych do, ktorych uprawnia pj kat C. Z tego co sie dowiedzialem po zmianie sposobu wykonywania orzeczonego środka karnego czyli znany wszystkim alcolock bedzie sie on tyczyl tylko kat B. Tutaj pytanie czy jezeli zrobie kolejne kategorie czyli D oraz C+E bede mogl sie na nich normalnie poruszac czy moze bedzie bedzie wymagany alcolock? czy moze w ogole gdyz w pierwszym wyroku sad orzekl zakaz wszystkich z wyjatkiem kat C?

Wg.mnie dotyczy wszystkich pojazdów od kategorii B i
powyżej.Poniżej np kat A nie dotyczy.Ale to jest moje zdanie.

Jazda pod wplywem.

Witam zostałem złapany za jazdę pod wpływem alkoholu. Sad wymierzył mi karę 3 lat zakazu prowadzenia pojazdów, karę grzywny w wysokości 90 stawek dziennych oraz świadczenie pieniężne na Fundusz osób poszkodowanych w wysokości 5000 pln. Z przyczyn finansowych nie zapłaciłem kar pieniężnych i staram się o rozłożenie świadczenia w kwocie 5000 pln na raty. Jednocześnie dostałem wezwanie do sądu, w którym jest napisane, że przedmiotem bedzie wykonanie orzeczonej kary i jednocześnie informacja, że niestawienie się na posiedzenie czy odmowa wykonania prac społecznych może być zamieniona na areszt. Chciałbym się dowiedzieć czego tak właściwie ma dotyczyć ta rozprawa? Zamiany grzywny na prace społeczne czy świadczenia pieniężnego czyli kwoty 5000 pln. W internecie wyczytałem, ze zamianie na areszt czy prace społeczne podlega tylko grzywna natomiast świadczenie pieniężne podlega egzekucji komorniczej. Jak to dokładnie jest w świetle przepisów? Dziękuje za odpowiedź

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót