Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. II

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
po skazaniu na karę grzywny, zatarcie skazania następuje po roku liczac od dnia jej wpłacenia, lecz nie prędzej niż skończy się zakaz.
6 miesięcy jest gdybyś dostał kare pozbawienia wolności w zawieszeniu np. 1 rok w zawieszeniu na 3 lata, wtedy zatarcie następuje po 3 latach i 6 miesiącach od uprawomocnienia sie wyroku
3 lata gdy dostajesz ograniczenie wolności czyli prace społeczne, 3 lata liczone od dnia zakończenia prac

leon39 napisał:
po skazaniu na karę grzywny, zatarcie skazania następuje po roku liczac od dnia jej wpłacenia, lecz nie prędzej niż skończy się zakaz.
6 miesięcy jest gdybyś dostał kare pozbawienia wolności w zawieszeniu np. 1 rok w zawieszeniu na 3 lata, wtedy zatarcie następuje po 3 latach i 6 miesiącach od uprawomocnienia sie wyroku
3 lata gdy dostajesz ograniczenie wolności czyli prace społeczne, 3 lata liczone od dnia zakończenia prac

Dziękuję Ci serdecznie za jasne wytłumaczenie w temacie i Zyczę jeszcze spokojnych Świąt i Dobrego Nowego Roku!Pozdrawiam.

Witam państwa serdecznie. Złożyłem wniosek o wcześniejsze zakończenie kary (było 1,5promila 3 lata) no i dostałem zgodę na prowadzenie pojazdów wyposażonych w blokadę, w uzasadnieniu sąd napisał że w życiu żadnych przewinień innych nie było a wszystko spłaciłem na czas.
I tu moje pytanie: warto iść spytać do WK czy mogę wyrobić pkk? Chodzi o to że nie zrobiłem badań ani kursu reedukacyjnego ale z drugiej strony w tym liście nie jedy nic zapisane oprócz tego że mój zakaz dotyczy teraz pojazdów niewyposazonych w blokadę alkoholowa
Edit, jeżeli badania jednak byłyby konieczne, obiło mi się o uszy, że ktoś jakiś czas temu złożył wniosek i badania(?) Mial za darmo, orientujecie się?

Ostatnia edycja:
turpat napisał:
Witam państwa serdecznie. Złożyłem wniosek o wcześniejsze zakończenie kary (było 1,5promila 3 lata) no i dostałem zgodę na prowadzenie pojazdów wyposażonych w blokadę, w uzasadnieniu sąd napisał że w życiu żadnych przewinień innych nie było a wszystko spłaciłem na czas.
I tu moje pytanie: warto iść spytać do WK czy mogę wyrobić pkk? Chodzi o to że nie zrobiłem badań ani kursu reedukacyjnego ale z drugiej strony w tym liście nie jedy nic zapisane oprócz tego że mój zakaz dotyczy teraz pojazdów niewyposazonych w blokadę alkoholowa
Edit, jeżeli badania jednak byłyby konieczne, obiło mi się o uszy, że ktoś jakiś czas temu złożył wniosek i badania(?) Mial za darmo, orientujecie się?

A wniosków jeszcze nie dostałeś?? Wydział komunikacji zapewne nie wyrobi ci PKK bez zrobionych badań.

turpat napisał:

Kolego spadłeś z brzozy?Jakie badania za darmo?Co ze skierowaniami? jakie Pkk bez badań i ukończenia kursu? co Ty bredzisz?Wniosek do sądu potrafiłeś złożyć ,a w podstawowej sprawie leżysz,od tyłka zacząłeś:)

Witam

Mam szybkie pytanie.

Zakaz prowadzenia pojazdów do jednego roku,nakaz zrobienia badań.Okres zatrzymania 17.10.2011 do 17.10.2012,ruszając temat ,usłyszałem że będe musiał robić egzamin,bo nie poddałem się badaniom w terminie,czy jest na to podstawa prawna?,bo we wniosku napisane jest że upranienia zostaną przywrócone po ustaniu przyczyny cofniecia,czyli badań.

A jaka jest ku temu podstawa prawna?,ja rozumiem egzamin powyżej jednego roku,ale nie do roku .

cytat z zawiadomienia o wykonaniu środka karnego

Środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów w zakresie kat .....,na okres 12 miesięcy.Po odbyciu środka karnego którego początek liczy się od dnia,do dnia,może pan ubiegać się o zwrot zatrzymanego PJ.

Pouczenie,przywcrócenie uprawnienia zatrzymanego na okres dłuższy niż rok,uzależnione jest od wykazaniem się posiadanych kwalifikacji.

Więc jakie po 1 roku zdajesz egzamin ??,skoro okres zatrzymania nie przekroczył roku.

Ostatnia edycja:
Paweł7801 napisał:
A jaka jest ku temu podstawa prawna?,ja rozumiem egzamin powyżej jednego roku,ale nie do roku .

cytat z zawiadomienia o wykonaniu środka karnego

Środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów w zakresie kat .....,na okres 12 miesięcy.Po odbyciu środka karnego którego początek liczy się od dnia,do dnia,może pan ubiegać się o zwrot zatrzymanego PJ.

Pouczenie,przywrócenie uprawnienia zatrzymanego na okres dłuższy niż rok,uzależnione jest od wykazaniem się posiadanych kwalifikacji.

Więc jakie po 1 roku zdajesz egzamin ??,skoro okres zatrzymania nie przekroczył roku.

Dostałeś skierowania na badania ,termin wykonania badań wynosi 3 mc-e, nie zrobiłeś w tym okresie badań ani kursu,więc wojewoda zatrzymał Ci prawko z przyczyn nie wykonania badań lekarskich. Rok już minął a Ty masz nadal zatrzymane prawko przez Wojewodę ,więc podlegasz obowiązkowemu egzaminowi na prawko.Środek karny minął po roku ale zatrzymanie prawka nie .i tu tkwi problem:(

To już doczytałem,kursem nie zostałem uraczony,byłem przed nowelizacja kodeksu.

Po prostu zamotałem się sam....

Po zatrzymaniu,17.10.2011 prezydent miasta 5.01.2012 wystawili kwit na badania,12.04.2012 cofnięcie uprawnień.
Od 28.12.2011 do 13.11.2012 walczyłem w sądzie jak lew,przegrałem w 1 instancji,napisałem apelację.W apelacyjnym ugrałem rok zakazu,uprawomocnienie 22.02.2013
Wystawienie zawiadomienia o wykonaniu środka karnego 03.06.2013. I tu już byłem po terminie.

Czyli czasu na WOMP miałem 18 dni...

Nie byłem świadomy tego że decyzja o cofnięciu uprawnień do egzaminu ma się tak samo jak zakaz sądowy i złapała mnie ustawa o kierujących art43 par 3 ,czyli mimo sądowego roku,mam ponad rok cofnięcia i egzamin i tak mnie czeka .

Ostatnia edycja:
Paweł7801 napisał:
Po prostu zamotałem się sam....

Po zatrzymaniu,17.10.2011 prezydent miasta 5.01.2012 wystawili kwit na badania,12.04.2012 cofnięcie uprawnień.
Od 28.12.2011 do 13.11.2012 walczyłem w sądzie jak lew,przegrałem w 1 instancji,napisałem apelację.W apelacyjnym ugrałem rok zakazu,uprawomocnienie 22.02.2013
Wystawienie zawiadomienia o wykonaniu środka karnego 03.06.2013. I tu już byłem po terminie.

Czyli czasu na WOMP miałem 18 dni...

Nie byłem świadomy tego że decyzja o cofnięciu uprawnień do egzaminu ma się tak samo jak zakaz sądowy i złapała mnie ustawa o kierujących art43 par 3 ,czyli mimo sądowego roku,mam ponad rok cofnięcia i egzamin i tak mnie czeka .

Zgadza się,na poprawienie humoru dodam że weszły zmiany w zdawaniu egzaminów,coś chyba w lipcu 2019 na prawko:( /zaznaczam że nie wiem czy weszły w życie/ otóż jeżeli oblejesz egzamin za 1-szym razem ,nie możesz ponownie podejść z "buta " na kolejny .musisz zapisać się na kurs przebyć go a następnie podejść do egzaminu /jak młody/fajnie co?

Ostatnia edycja:
Gorzej jak młody,maszynka do wyciągania kasy nic więcej, najlepszy przykład to alcolocki. A jak za drugim razem obleje,to powtórka z rozrywki ?

Jak to policzę to żeby się nie okazało że taniej zrobić prawko na Ukrainie.

Ostatnia edycja:
Paweł7801 napisał:
Gorzej jak młody,maszynka do wyciągania kasy nic więcej, najlepszy przykład to alcolocki. A jak za drugim razem obleje,to powtórka z rozrywki ?

Jak to policzę to żeby się nie okazało że taniej zrobić prawko na Ukrainie.

już nie:)

Witam. Przeszukalem większość forum odnośnie konsekwencji za nie terminowe badania w WOMP, kurs reedukacyjny w WORD i psychotestach. Zabrano mi prawko na 5 lat. Mam do tego 8 m-cy w zawieszeniu na 2 lata. Pytanie: czy nie zrobienie tych badań itd w terminie może skutkować odwieszeniem odbycia kary pozbawienia wolności ?

Piotreqkurek napisał:
Witam. Przeszukalem większość forum odnośnie konsekwencji za nie terminowe badania w WOMP, kurs reedukacyjny w WORD i psychotestach. Zabrano mi prawko na 5 lat. Mam do tego 8 m-cy w zawieszeniu na 2 lata. Pytanie: czy nie zrobienie tych badań itd w terminie może skutkować odwieszeniem odbycia kary pozbawienia wolności ?

Możesz olać badania i termin,tylko skierowania zachowaj bo będą ważne za nawet 5 lat.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót