Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja mam jeszcze pytanko do osób obeznanych i którym batalia o przywrócenie prawojazd się udała ;)

Dostałem termin swojej rozprawy po złożeniu wniosku. Z jednej strony cieszę się z drugiej mam mętlik w głowie :
Czy też byliście wzywani na posiedzenie sądu obowiązkowo ?

Qazar napisał:
Ja mam jeszcze pytanko do osób obeznanych i którym batalia o przywrócenie prawojazd się udała ;)

Dostałem termin swojej rozprawy po złożeniu wniosku. Z jednej strony cieszę się z drugiej mam mętlik w głowie :
Czy też byliście wzywani na posiedzenie sądu obowiązkowo ?

U mnie było napisane,że obecność nieobowiązkowa. A miałeś jako wykroczenie czy przestępstwo?

luznystg napisał:
U mnie było napisane,że obecność nieobowiązkowa. A miałeś jako wykroczenie czy przestępstwo?

Jako przestępstwo - przeczytałem dużo stron forum o temacie i faktycznie niektórzy mieli stawiennictwo obowiązkowo niektórzy nie więc chyba to jest zależne. Nawet na I posiedzeniu podejmują decyzję- przynajmniej tak wyczytałem

Nieobowiązkowe, ale poszedłęm. Powiedziałem 1 zdanie: "Popieram wniosek" i przeczytali mi postanowienie, które mieli już przygotowane - znakiem tego decyzja była już wcześniej podjęta.

CarbonInC napisał:
Nieobowiązkowe, ale poszedłęm. Powiedziałem 1 zdanie: "Popieram wniosek" i przeczytali mi postanowienie, które mieli już przygotowane - znakiem tego decyzja była już wcześniej podjęta.

Myślałem że skoro wzywają to jeszce się naradzają dlatego obowiązek ma być stawiennictwa a tu pewnie przygotowane będzie .
Tylko, że mam jakieś 500 km do sądu więc ...

1.Witam końcem grudnia złożyłem wniosek o blokadę (minęła polowa zakazu) przez adwokata, półtora miesiąca temu był kurator i do tej pory nie przyszedł list

2. Prawo zabrane już ponad 2 lata i do tej pory nie dostałem skierowania na badania i kurs reedukacyjny

Michu912 napisał:
1.Witam końcem grudnia złożyłem wniosek o blokadę (minęła polowa zakazu) przez adwokata, półtora miesiąca temu był kurator i do tej pory nie przyszedł list

2. Prawo zabrane już ponad 2 lata i do tej pory nie dostałem skierowania na badania i kurs reedukacyjny

Udaj się do urzędu miasta, wydziału komunikacji, tam maja wszystkie papiery i skierowania, ja dostałem za oplata (5 zl) kopie skierowania do lekarza bo zgubiłem, twoje papiery może nie doszył albo cos. Wszystko tam wyjaśnisz

Witam 15 stycznia sąd przyjał apelacje prokuratora i napisał ze przesłane zostaną papiery do sadu wyzszej instancji.minęlo juz prawie trzy miesiace i cisza.Jak długo czekaliscie na apelacje w swoich sprawach ?

arekkk82 napisał:
Udaj się do urzędu miasta, wydziału komunikacji, tam maja wszystkie papiery i skierowania, ja dostałem za oplata (5 zl) kopie skierowania do lekarza bo zgubiłem, twoje papiery może nie doszył albo cos. Wszystko tam wyjaśnisz

Jeśli przez 2 lata nie otrzymywał nic z urzędu dotyczącego wszczęcia postanowienia o skierowaniu na badania lekarskie, psychologiczne i kurs reedukacyjny, to wygląda na to, że tamtejszy urząd przyjmuje sposób działania taki, jak robi mój. Najpierw minie całkowity zakaz prowadzenia pojazdów orzeczony przez sąd, lub sąd zmieni sposób wykonywania tego zakazu (alkoblokada) i wyrok/postanowienie trafi do urzędu miasta/gminy i dopiero wtedy WK kieruje na badania i kursy a wcześniej (jak u mnie PRZED BADANIAMI!) na powtórny egzamin do WORD (nadając numer PKK), jeśli minął rok od czasu zabrania uprawnień.
O wszystko zapytaj w WK swoim urzędzie.

Jest tu ktoś to ostatnio nie przeszedł badań w womp? Jeżeli tak to przy jakich wynikach?

Witajcie. 13 kwietnia 2020 zabrano mi prawko. Poddałem się dobrowolnie karze. Prawko zabrane na 4 lata. Z Wydziału Komunikacji dostałem te wszystkie skierowania na badania i kursy. Nie zrobiłem ich bo u tak mam zabrane na 4 lata a jak dzwoniłem w celu wyjaśnień to miła pani powiedziała żebym trzymał te skierowania i jak będzie do końca kary to wtedy zrobię wszystko.

Dziś dostałem znowu z WK papiery że wszczęto postępowanie administracyjne z powodu nie wykonania badań i kursów w zaznaczonym terminie.

To jak to w końcu jest?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Witam, w 2017 zabrano mi prawko na 3 lata, odwołałem się, i dostałem rok w zawieszeniu na trzy lata. Odebrałem prawko po roku, trzy lata minęły we wrześniu 2020 roku. Pytanie jak wygląda mój rejestr karny? Mam czysty, a jeśli nie to po jakim czasie mi go wyczyszczą? Chodzi o to, że chcę zrobić kursy gdzie wymagana jest niekaralność. Słyszałem też, że można starać się o wcześniejsze wyczyszczenie rejestru? Jak to wygląda?
Z góry dzięki.

JaksonBB napisał:
Witajcie. 13 kwietnia 2020 zabrano mi prawko. Poddałem się dobrowolnie karze. Prawko zabrane na 4 lata. Z Wydziału Komunikacji dostałem te wszystkie skierowania na badania i kursy. Nie zrobiłem ich bo u tak mam zabrane na 4 lata a jak dzwoniłem w celu wyjaśnień to miła pani powiedziała żebym trzymał te skierowania i jak będzie do końca kary to wtedy zrobię wszystko.

Dziś dostałem znowu z WK papiery że wszczęto postępowanie administracyjne z powodu nie wykonania badań i kursów w zaznaczonym terminie.

To jak to w końcu jest?

To standardowa procedura. Nie przejmuj sie - badania zrob na koniec kary albo po wyroku ze skroceniem zakazu.

Spidipidi napisał:
Ja panowie i panie mam trochę inne pytanie ,a mianowicie ,czy jak miałem zakaz to muszę robić kurs cały na prawko czy nie muszę ,bo dzwonilem do szkoły jazdy i mi powiedzieli ,że jak zdam za 1 teorie i praktykę to nie muszę odbywać kursu ,jeżeli coś obleje to muszę cały kurs robić ,trochę to dziwne bo po co mam robić 🤔

Bzdura. Nie musisz żadnego kursu robić. Teorię zdajesz aż do skutku, praktykę także. Mimo wszystko, po takiej przerwie proponuję nie cipic się z kasa i jednak wykupić sobie kilka godzin jazd - w celu wyplewienia złych nawyków przez egaminem.
Ja w marcu zdałem z 1 teorię i za 1 praktykę :-)
Pozdrawiam

JaksonBB napisał:

To jak to w końcu jest?

Cześć. Olej to. Taka jest procedura administracyjna i tak musza napisać. Za wszystkie kursy, badania etc. warto się wziąć pół roku przed okreslonym terminem (odzyskania uprawnien bądź 1/2 terminu w przypadku wnioskowania o alkoblok). Ja miałem na 3 lata - wszysto dostawałem tak jak pisze. Za sprawy wziązłem się 3-4 miesiące przed datą terminy (1/2 kary) i z niczym nie było problemu.

BartekO2 napisał:
Witam, w 2017 zabrano mi prawko na 3 lata, odwołałem się, i dostałem rok w zawieszeniu na trzy lata. Odebrałem prawko po roku, trzy lata minęły we wrześniu 2020 roku. Pytanie jak wygląda mój rejestr karny? Mam czysty, a jeśli nie to po jakim czasie mi go wyczyszczą? Chodzi o to, że chcę zrobić kursy gdzie wymagana jest niekaralność. Słyszałem też, że można starać się o wcześniejsze wyczyszczenie rejestru? Jak to wygląda?
Z góry dzięki.

Zatarcie zkazania z oicy prawa następuję po 6 miesiacach od upływu okresu próby (zawieszenia). Najprościej złożyć samemu wniosek (bodajze 50 PLN) i będziesz od reki widział czy coś tam jest czy nie.

migele napisał:
Cześć. Olej to. Taka jest procedura administracyjna i tak musza napisać. Za wszystkie kursy, badania etc. warto się wziąć pół roku przed okreslonym terminem (odzyskania uprawnien bądź 1/2 terminu w przypadku wnioskowania o alkoblok). Ja miałem na 3 lata - wszysto dostawałem tak jak pisze. Za sprawy wziązłem się 3-4 miesiące przed datą terminy (1/2 kary) i z niczym nie było problemu.

O ile dostanie pozwolenie na blokade ;) bo jak nie :)

Witam. Mam pytanie natury technicznej. Jestem w trakcie przerejestrowania samochodu i na chwilę obecną mam miękki dowód. Zainstalowałem alkoblokade która posiada kalibrację. Na Stacji Kontroli Pojazdów otrzymałem stosowny dokument o zamontowaniu blokady.
Czy w momencie odbierania twardego dowodu rejestracyjnego muszę zgłosić z WK fakt zainstalowanej blokady czy oni i Policja mają to już w swojej bazie? Pytam ponieważ chciałbym uniknąć sytuacji w której podczas kontroli drogowej okazało by się, że nie ma w bazie faktu instalacji blokady. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam czy można zrobić psychologa i lekarza na własna rękę bez jazdy do womp ?

Danrik napisał:
Witam. Mam pytanie natury technicznej. Jestem w trakcie przerejestrowania samochodu i na chwilę obecną mam miękki dowód. Zainstalowałem alkoblokade która posiada kalibrację. Na Stacji Kontroli Pojazdów otrzymałem stosowny dokument o zamontowaniu blokady.
Czy w momencie odbierania twardego dowodu rejestracyjnego muszę zgłosić z WK fakt zainstalowanej blokady czy oni i Policja mają to już w swojej bazie? Pytam ponieważ chciałbym uniknąć sytuacji w której podczas kontroli drogowej okazało by się, że nie ma w bazie faktu instalacji blokady. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam,w bazie WK jak i policji nie mają takiej informacji i nie muszą. Masz PJ z kodem 69, podczas kontroli policji oni sprawdzają PJ co jest i pokazujesz kalibrację i zaświadczenie o poprawnym działaniu blokady.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót