C
chucknoris
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 45
wydaje mi się, ze okres zakazu zawsze liczy się od fizycznego zabrania prawka, ale reszta wyroku, zawiasy czy swiadczenia od uprawomocnienia, czyli w dniu ogloszenia w sądzie apelacyjnym. Jesli się myle, proszę poprawićgmos1 napisał:Witam. Mam pytanie ,który wyrok się liczy chodzi mi o datę Sąd Rejonowy 8 października 2019 roku warunkowo umorzył postępowanie karne na okres próby 3 lat , świadczenie pieniężne w kwocie 2.000zł oraz środek karny w postaci zakazu wszelkich pojazdów mechanicznych na okres 2 lat . Prokurator złożył apelację od wyroku powyższy wyrok zaskarżył w całości . Sprawa trafiła do Sądu Okręgowego gdzie sprawa odbyła się dnia 23 stycznia - wyrok został utrzymany w mocy. Dostałem pismo z Urzędu Miasta ( o wykonaniu środka karnego ) -W wykonaniu prawomocnego wyroku z dnia 2019-10-08 wydanego przez Sąd Rejonowy ... -środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów w zakresie kategorii ( wszystkie możliwe wymienione ) na okres 24 miesięcy. W tym piśmie jest napisane ( PO ODBYCIU ORZECZONEGO ŚRODKA KARNEGO ,KTÓRY POCZĄTEK LICZY SIĘ OD DNIA 2020-01-23 A KONIEC UPŁYWA Z DNIEM 2022 01-23 WŁĄCZNIE , MOŻE PAN UBIEGAĆ SIĘ O UPRAWNIENIA DO KIEROWANIA POJAZDAMI SILNIKOWYMI ) Czy Urząd Miasta nie powinien liczyć środek karny od daty Wyroku Sądu Rejonowego z dnia 8 października ? a nie od daty 23 stycznia kiedy to Sąd Okręgowy wyrok utrzymał w mocy. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.