Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
migele napisał:
Podparłem się co prawda procedurą KPA, ale popieram to także własnym doświadczeniem - skierowania dostałem w pierwszej połowie 2019 roku, a badania w WOMP Sosnowiec robiłem teraz 3 września (i lekarskie i psychologiczne). Uzyskałem na 2 lata (z kodem 1.1.68 ) :-D
Teraz tylko czekam na decyzję sądu .... już prawie 2 miesiące a termin posiedzenia niejawnego nawet nie wyznaczyli :-(

Powiedz mi jakie miałeś testy na równowagę bo trochę się chwieje i obawiam się, ze mogę przez to umoczyć.

arekkk82 napisał:
Powiedz mi jakie miałeś testy na równowagę bo trochę się chwieje i obawiam się, ze mogę przez to umoczyć.

Standardowe - z zamkniętymi i z otwartymi oczami, na dwóch stopach, na lewej i prawej oraz jakby "na linie" tzn. jedna stopa za drugą (tip top) zaknięte oczy i ręce na bok - to ostatnio było najtrudniejsze, bo wydawało mi się, że się trochę chwieję. Jak wspomniałem, zrobiłem w WOMP Sosnowiec i lekarskie i psychologiczne jednego dnia, wszystko pozytyw i zgoda na 2 lata (z kodem 68.). :-D

PS: podejrzewam, że to że nie bez znaczenia dla lekarza orzecznika było to, że psychologiczne zrobiłem u nich tego samego dnia.

Ostatnia edycja:
No właśnie ja się trochę chwieje i z otwartymi oczami mogę stać, gorzej jak zamykam, jakieś 5-10 sekund wytrzymam gorzej więcej, tergo się obawiam.

Ciekawe jak długo będę widniał w krajowym rejestrze osób karanych :(

Czy jako karany mogę wziąć coś na raty? Chciałbym kupić telefon do 1000 zł i nie wiem czy to przejdzie.

Witam ponownie, prosze o pomoc, bo egzamin praktyczny juz blisko, musze jeszcze pojezdzic, w jednym osk wszystko ok, z kolei w innymnodwolali mi jazdy, bo rzekomo nie mam prawa brac jazd, a jedynie podejsc do egzaminu, druga sugestia byla taka, że muszę zrobic caly kurs od nowa. Nie przekonalo ich zaswiadczenie z word o terminie egzaminu praktycznego. Proszę o wypowiedz na ten temat, dodam, ze mam zgode na alkoblokade i teorie juz zaliczylem i jak wspominalem jestem zapisany na praktyczny, ale potrzebuje jeszcze troche pojezdzic..

arekkk82 napisał:
No właśnie ja się trochę chwieje i z otwartymi oczami mogę stać, gorzej jak zamykam, jakieś 5-10 sekund wytrzymam gorzej więcej, tergo się obawiam.

Myślę, że te 5-10 sekund spokojnie powinno Ci wystarczyć :-D
Ja na badaniach w WOMP Sosnowiec, że w pewnym momencie miałem wrażenie że się chwieję jakby po linie chodził, a dostałem orzeczenie o braku przeciwwskazań na 2 lata. Głowa do góry, spokój, skupienie i będzie OK. Idź raczej wyspany i wypoczęty - czekanie tam na zaproszenie do poszczególnych pokoi i tak Cię wymęczy... :-/

JaksonBB napisał:
Czy jako karany mogę wziąć coś na raty? Chciałbym kupić telefon do 1000 zł i nie wiem czy to przejdzie.

Zdolność kredytowa nie ma żadnego związku z karalnością. Banki/pośrednicy nawet nie mają dostępu do KRK. Tak więc spokojnie - jeśli masz zdolność kredytową spokojnie możesz brać na raty. pzdr

Sorki,ale czy zna ktoś odpowiedź na moje pyt. Kilka postów wyżej? trochę mam mało czasu.
Żeby nie było offtopu, to już wspominałem , dostałem w wompie na 10lat, jedyne "wygibasy" to dotknąć nosa rękami z zamkniętymi oczyma, jeszcze jakieś odruchy młoteczkiem i to wszystko. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
chucknoris napisał:
Sorki,ale czy zna ktoś odpowiedź na moje pyt. Kilka postów wyżej? trochę mam mało czasu.
Żeby nie było offtopu, to już wspominałem , dostałem w wompie na 10lat, jedyne "wygibasy" to dotknąć nosa rękami z zamkniętymi oczyma, jeszcze jakieś odruchy młoteczkiem i to wszystko. Pozdrawiam

Skoro masz sądową zgodę i badania to masz prawo brać jazdy w pojeździe oznaczonym litera L. Tamci drudzy się nie znają albo najwidoczniej nie chcą zarobić. Olej ich i weź innych.

migele napisał:
Skoro masz sądową zgodę i badania to masz prawo brać jazdy w pojeździe oznaczonym litera L. Tamci drudzy się nie znają albo najwidoczniej nie chcą zarobić. Olej ich i weź innych.
Dzięki bardzo kolego, wziąłem właśnie, udało się. Chociaż podczas jazd instruktorka mówiła, że oni to robią po cichu, że oficjalnie nie powinni, bo niby ja już miałem uprawnienia i powinienem tylko zdać egzamin. Nie czaje tego, przecież to powinno być chwalone, że po przerwie ktoś chce się na nowo wdrożyć.
Mógłby ktoś zamieścić jakis przepis, czy cytat , zebym mógł im pokazać? Pozdrawiam

Jest, Urząd Miasta przysłał mi skierowania na kurs ree, badania pscycho no i Sosnowiec. Piszą że 30 dni od otrzymania skierowania zrobić to wszystko :)

Co za debile.:D

Cześć ile czasu się czeka na sprawę o alko blokadę od czasu wywiadu z kuratorem?

Zuczek95 napisał:
Cześć ile czasu się czeka na sprawę o alko blokadę od czasu wywiadu z kuratorem?
U mnie wniosek wplynął 9.04.20, a decyzja sądu jest z 06.07.2020.niestety nie pamiętam kiedy był wywiad, napewno jakos pomiędzy, ale myślę, że miesiac spokojnie. Jeśli mi się uda więcej dowiedziec, dam znać. Pozdrawiam

Te badania psychologiczne trzeba zrobić jak w skierowaniu ( 30 dni ) czy to olać sikiem prostym. Pisma z Urzędu Miasta maja stare, sprzed 10 lat i każdemu wysyłają to samo ( ten co ma na rok, i ten co ma zabrane na 4 lata )

JaksonBB napisał:
Te badania psychologiczne trzeba zrobić jak w skierowaniu ( 30 dni ) czy to olać sikiem prostym. Pisma z Urzędu Miasta maja stare, sprzed 10 lat i każdemu wysyłają to samo ( ten co ma na rok, i ten co ma zabrane na 4 lata )
Było już o tym pisane. Kiedy chcesz. Trzymaj tylko skierowania. Pozdro

Witam,

W 2018 roku dostalem zakaz prowadzenia pojazdow w Irlandii, od irlandzkiego sadu. Zakaz ma obowiazywac na 4 lata... Mialem polskie prawo jazdy, ktore zmienilem na irlandzkie, ale nie odebrali mi fizycznie prawa jazdy.

Pytanie brzmi, czy na tym irlandzkim prawie jazdy moge jezdzic po innych krajach UE bez problemow?

Witam,

W 2018 roku zatrzymano mnie za jazdę po alkoholu.
Zakaz 4 lata liczony od czerwca 2018 roku, czyli minęło już ponad 2 lata.
Ostatnio zrobiłem kurs reedukacyjny, badanie psychologiczne i badania w WOMP.
Wszystkie orzeczenia w porządku, badanie WOMP na 5 lat ważne. Złożyłem wniosek do sądu o zakaz z blokadą alkoholową.
Czy dostanę po prostu odpowiedź, czy może jednak będę wezwany na rozprawę?
Oraz po jakim czasie mniej więcej spodziewać się odpowiedzi?
Sąd rejonowy w Łodzi Śródmieście.

Pozdrawiam

edit:
chucknoris napisał:
U mnie wniosek wplynął 9.04.20, a decyzja sądu jest z 06.07.2020.niestety nie pamiętam kiedy był wywiad, napewno jakos pomiędzy, ale myślę, że miesiac spokojnie. Jeśli mi się uda więcej dowiedziec, dam znać. Pozdrawiam
O jakim wywiadzie mowa?

Ostatnia edycja:
Witam po dłuższej przerwie.

Przypomnę krótko moją sytuację: nieco ponad rok temu nad ranem wydmuchałem 0,53 mg/l w dwukrotnej próbie. Zdecydowałem się nie skorzystać z dobrowolnej kary i złożyć sprzeciw od wyroku nakazowego (to zrobił już mój adwokat, ma którego jednak się też zdecydowałem). Wyrok SR to 3 lata bez prawka, 2000 zł grzywny, 5000 zł na Fundusz i koszty sądowe. Zimą poszła apelacja.W lipcu SO zmienił wyrok (a jednak!) i zgodził się na warunkowe umorzenie postępowania karnego na okres próby 3 lata, jako środki karne orzekając zakaz prowadzenia pojazdów na 2 lata, brak grzywny (bo grzywna to oficjalna kara) a na Fundusz wpłatę 6000 zł.

I tak:

Urząd Miejski wysłał zawiadomienie o cofnięciu uprawnień na 2 lata (do września 2021 roku) ale nie wysłał żadnych skierowań na badania ani na kurs reedukacyjny. Gdy byłem tam osobiście, pani z WK stwierdziła, że dostanę takowe dopiero po minięciu zakazu, a więc za rok! Zapytałem więc, co w przypadku, gdy sąd zgodzi się na zmianę zakazu (po roku, czyli "już") i będę mógł wcześniej odzyskać uprawnienia. Urzędniczka stwierdziła, że...dostanę od razu PKK (oczywiście po otrzymaniu w UM prawomocnego postanowienia o zgodzie na alkoblokadę z sądu)! :o

No i teraz pytanie: jakim cudem WK wyda mi PKK, jeśli nie bede miał badań (urzędniczka stwierdziła, że "badania ma pan ważne, tylko liczy się czas zakazu prowadzenia i musi pan zdać ponownie egzamin"), że o odbytym kursie reedukacyjnym (czyli "karnym") nie wspomnę? Czy miała rację czy coś nie zrozumiała ona albo ja? Boję się, że WK UM prześle mi skierowania na badania do WOMP, psychologiczne i na ten kurs dopiero po normalnym końcu zakazu (za rok) lub po uzyskaniu prawomocnego postanowienia sądu o zgodzie na jazdę z alkolokiem. Ale wtedy będę czekał na skierowania, potem na wolny termin na kurs i do lekarza i dopiero do WK po PKK i czekanie znowu na termin na egzamin!

A chciałem kurs i badania zrobić już teraz w trakcie oczekiwania na decyzję sądu co do zmiany zakazu (wniosek dp sądu wpłynął tydzień temu).

Co o tym sądzić? Może zadzwonić do WK lub osobiście jeszcze raz pójść z prośbą/wnioskiem o wystawienie stosownych skierowań już teraz?
Czytałem tutaj posty i ZAWSZE WK wysyłali do was skierowania zaraz po orzeczeniu zakazu a nie po jego końcu.

Czy jeśli poddałem się karze mogę pisać apelacje do sądu o skrócenie kary z 4 na 3 lata po roku od popełnienia przestępstwa?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót