Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JaksonBB napisał:
Dostaniesz nowy blankiet z adnotacją 69. Policja musi wiedzieć że już miałeś zabrane raz za alko i podczas dmuchania musisz wydmuchać 0.0 bo inaczej lipa.
Co ty piszesz w ogóle? Żeby w prawie jazdy znalazł się kod 69 to wczesniej osoba starająca się o odzyskanie uprawnien musi złożyć do sądu wniosek o możliwość prowadzenia pojazdów wyposażonych w blokade alkoholową. Jeśli staramy się o odzyskanie uprawnien po zakonczeniu zakazu prowadzenia pojazdów to po zdaniu egzaminu dostajemy nowy blankiet prawa jazdy bez kodu 69. Po drugie kod 69 w prawie jazdy nie uprawnia do prowadzenia pojazdów mechanicznych w czasie obowiązywania zakazu wtedy gdy jestesmy trzezwi czyli mamy 0.00 promila. Kod 69 to informacja dla policji ze kierujący samochodem musi miec w nim zainstalowaną blokade alkoholową. I nie jest prawdą jak to napisałeś że "policja musi wiedzieć że już miałeś zatrzymane prawo jazdy za alkohol" bo i niby czemu? Nie musi. Kod 69 mówi tylko że zakaz dalej obowiązuje ale wyjątkowo pozwala na prowadzenie pojazdów mechanicznych wyposazonych w blokade alkoholową więc nawet jak bedziesz poruszał się pojazdez mechanicznym z kodem 69 w pj a nie bedziesz miał blokady to popełniasz przestepstwo z art 244 kk

biezanow_123 napisał:
Co ty piszesz w ogóle? Żeby w prawie jazdy znalazł się kod 69 to wczesniej osoba starająca się o odzyskanie uprawnien musi złożyć do sądu wniosek o możliwość prowadzenia pojazdów wyposażonych w blokade alkoholową. Jeśli staramy się o odzyskanie uprawnien po zakonczeniu zakazu prowadzenia pojazdów to po zdaniu egzaminu dostajemy nowy blankiet prawa jazdy bez kodu 69. Po drugie kod 69 w prawie jazdy nie uprawnia do prowadzenia pojazdów mechanicznych w czasie obowiązywania zakazu wtedy gdy jestesmy trzezwi czyli mamy 0.00 promila. Kod 69 to informacja dla policji ze kierujący samochodem musi miec w nim zainstalowaną blokade alkoholową. I nie jest prawdą jak to napisałeś że "policja musi wiedzieć że już miałeś zatrzymane prawo jazdy za alkohol" bo i niby czemu? Nie musi. Kod 69 mówi tylko że zakaz dalej obowiązuje ale wyjątkowo pozwala na prowadzenie pojazdów mechanicznych wyposazonych w blokade alkoholową więc nawet jak bedziesz poruszał się pojazdez mechanicznym z kodem 69 w pj a nie bedziesz miał blokady to popełniasz przestepstwo z art 244 kk

Pewnie chodziło mu o kod 68

Witam,
Mam pytanie do posiadaczy blokady Lion DS-20. Mam ustawione w blokadzie interwał czasowy na 15min, po zgaszeniu silnika przez 15min mogę odpalić samochód bez dmuchania. Orientuje się ktoś czy z poziomu "słuchawki" można samodzielnie ten czas wydłużyć przykładowo do 30min? Ewentualnie czy ktoś na Podkarpaciu byłby w stanie wykonać taką usługę? Interwał 30min byłby przydatny przykładowo przy jakiś małych zakupach.

Danrik napisał:
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy blokady Lion DS-20. Mam ustawione w blokadzie interwał czasowy na 15min, po zgaszeniu silnika przez 15min mogę odpalić samochód bez dmuchania. Orientuje się ktoś czy z poziomu "słuchawki" można samodzielnie ten czas wydłużyć przykładowo do 30min? Ewentualnie czy ktoś na Podkarpaciu byłby w stanie wykonać taką usługę? Interwał 30min byłby przydatny przykładowo przy jakiś małych zakupach.

Pytanie mam odnośnie blokady, czy dmuchasz podczas jazdy czy tylko podczas uruchamiania silnika??

Tylko podczas uruchamiania silnika.

Uff 💪 jestem już na ostatnie prostej batalii o odzyskanie PJ, podzielę się z innymi jak wyglądało to w moim przypadku : sprawę miałem pod koniec kwietnia na której musiałem być, od złożenia wniosku do wyznaczenia sprawy równo 3 tygodnie owce bardzo szybko - byłem zaskoczony. Sprawa trwała może z 5 min i zgoda, nic nie pytali.Wczesniwj tydzień przed sprawa tylko kurator skontaktował się ze mną w celu przeprowadzenia wywiadu. Odebrałem po sprawie po jakichś 3-4 dniach postanowienie, potem po wnisueniu opłaty wysłali uprawomocnione postanowienie sądu ;) Teraz zostaje mi uzyskanie numeru PKK i zapisanie się na egzamin ;) Powodzenia wszystkim ! U mnie nawet to sprawnie poszło ;)

Michu912 napisał:
Pytanie mam odnośnie blokady, czy dmuchasz podczas jazdy czy tylko podczas uruchamiania silnika??
Blokada nie ingeruje w silnik ktory jest juz uruchomiony ale czasami podczas dluzszej jazdy może Cię poprosic o podanie probki powietrza w czasie jazdy ale jak nie dmuchniesz to tez nie jest tak ze Ci nagle auto zgasnie ale jesli kilka razy w czasie jazdy nie oddasz takiej probki to mozesz byc szybciej wezwany do serwisu

Witam, nie wiem czy dobry wątek, ale spróbuje.

Mam zabrane prawo jazdy wczoraj byłem w womp. Dostałem orzeczenie negatywne ze względu na to ze mam bliznę po wszywce. Muszę udowodnić rok abstynencji.

Moje pytanie czy teraz mogę pojechać sobie do innego miasto i spróbować u innego lekarza?? czy widnieje to w systemie, ze mam wydane orzeczenie?

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

mam jakieś podbity przez starostwo chyba luty 2021 r. z tego co czytałem to powinno być ok?

A na skierowaniu niema przypadkiem podanego adresu placowki w ktorej masz zrobic te badania?

Eragon1 napisał:
Jakie są teraz terminy Womp Kraków? Coś więcej o atmosferze tam panującej i przebieg
badań? 🤔 🤔 🤔

Witam
Ostatnio przerabiałem temat badań w momp kraków tak więc termin wyznaczony miałem na 20 maja 2021 dzwoniąc do rejestracji pytałem na którą mam być. Pani powiedziała że tak koło 9. Byłem tak 8.40 przy rejestracji wypełniłem ankiety, potem opłaciłem wizytę 200 plus krew coś tam 20 parę złotych, następnie karteczka i na drugie piętro pok. 201. Najpierw badanie poziomu cukru wynik jest od razu potem próbka na próby wątrobowe i pod pokój 206. Pani w sekretariacie wywołuje po nazwisku tak jak dostają karty z dołu z rejestracji. Wtedy, jeżeli masz badania psychologiczne trzeba powiedzieć, jeżeli nie to idziesz na badania psychologiczne. Ja już to badanie miałem bo zrobiłem w MORD w Tarnowie razem z kursem reedukacyjnym (polecam bardzo fajna pani psycholog je prowadzi). Następnie Pani doktor wywołuje kolejne osoby no i w gabinecie wywiad o styl i tryb życia, picie, narkotyki praca, schorzenia, okoliczności zatrzymania ile się miało kiedy to było. Następnie badanie wzroku (miałem okulary do czytania których nie ściągnąłem), ciśnienie, obsluchanie. I po tym info ze jak będą badania krwi to będzie orzeczenie w ten sam dzień. I u mnie parę minut zadecydowało że musiałem jechać jeszcze raz bo próbki pobrane do 9 są w ten sam dzień a po 9 na następny dzień ale ja musiałem odczekać tydzień bo pani doktor przyjmuje tylko w czwartki a to ona musi to orzeczenie wydać. Wyników badań nie poznasz lecz mnie się udało bo pani w sekretariacie znalazła jakąś pomyłkę w orzeczeniu wyciągnęła je z dokumentacji a pod nimi były wyniki badań krwi.
Ogólnie nawet w miarę atmosfera. A jeśli chodzi o terminy to ja dzwoniąc 22.04 miałem opcje na 29.04 albo czerwiec. Wziąłem 29 jednak dwa dni przed musiałem zmienić termin i dzwoniąc do rejestracji okazało się że wcale nie czerwiec że mają jeszcze spory wybór terminów w maju.

Ostatnia edycja:
Jakie Miałeś próby wątrobowe tzn.wartisci?

nieparzysty napisał:
Proszę o odpowiedź. Czy mając zabrane za alkohol, będą badać na narkotyki? Chodzi mi tylko o badanie z włosa.
Nikt nie będzie badał z włosa bez obaw.
Ja nawet nie miałem pobieranej krwi lub moczu. Jedynie nakłucie palca żeby spr cukier, bo to tanie badanie. (badanie ggtp musiałem mieć już ze sobą)
ale za to sprawdzali czy mam tatuaże?!
A poza tym termin badania jest znany z dość dużym wyprzedzeniem, wystarczy wstrzemięźliwość i krew lub mocz wyszłyby czyste.

Lili17 napisał:
Witam, nie wiem czy dobry wątek, ale spróbuje.

Mam zabrane prawo jazdy wczoraj byłem w womp. Dostałem orzeczenie negatywne ze względu na to ze mam bliznę po wszywce. Muszę udowodnić rok abstynencji.

Moje pytanie czy teraz mogę pojechać sobie do innego miasto i spróbować u innego lekarza?? czy widnieje to w systemie, ze mam wydane orzeczenie?

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

A na ile zabrane prawko?
A oprócz orzeczenia dali też na papierze "wskazówkę" w jaki sposób udowodnić rok abstynencji?
Nawiasem mówiąc porąbany przepis, wg. mnie mogło by być coś takiego, że w ciągu np 8miesięcy ileś tam razy będą wyrywkowo wzywać na badanie na alko czy tam narkotyki. Wtedy wompy dopiero by wydoili kase (ale byłby jakiś monitoring na kierowcę) Bo w tej chwili żeby na maxa wydoić kasę to wymyślają konsultacje czy tam badania pomocnicze i trzeba często być drugi raz, qrwaa śmiech...

Prawko zabrane na rok. dostałem tylko orzeczenie wskazówek zadnych. we wszystkich ośrodkach tak jest??

Może warto pojechać do innego?

Ale jakie orzeczenie dostałeś? Od kogo? I co dokładnie sie stało? Jaki wyrok masz? Napisz cos wiecej jakie chcesz uzyskac "wskazowki"

A jak to jest z tym zaświadczeniem o niekaralności?

Ja miałem przestępstwo, ale żadnych wyroków w zawieszeniu czy coś, tylko kara grzywny i zakaz prowadzenia pojazdów

Kiedy to było i czy grzywna zapłacona?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót