Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1.5 roku temu to było, a kara została zapłacona 2 miesiące temu, bo miałem rozłożoną na raty

Więc jeszcze 10 miesięcy musisz poczekać po skazanie na karę grzywny zaciera się po roku od jej zapłacenia

Ja dostałem tysiaka grzywny już rok temu zapłacone ale mam zawiasy... Pół roku na 3 lata. Ten wyrok liczy się od uprawomocnienia? Prawko mi zabrali 13!kwietnia a wyrok to mnie wali.

Pół roku w zawieszeniu na 3 lata liczony jest od uprawomocnienia się wyroku. Jeśli chodzi o zakaz prowadzenia pojazdów to jest liczony od dnia w którym zostało zatrzymane prawo jazdy.
Zatarcie w tym przypadku nastąpi po 6 mesiącach od minięcia okresu proby jesli zostały wykonane srodki karne i uregulowana grzywna oraz zapłacona kwota swiadczen 5000zl

Womp Sosnowiec, dostałem opinie pozytywna, mogę odebrać prawo jazdy :D
Jest wiele opinii negatywnych o tym miejscu, ale byłem tam dwa razy i nie mogę nic z tego potwierdzić a covid przyspieszył tylko prace, nie ma kolejki przed budynkiem na 50 osób.
Jak to wygląda:
Umawiasz się na konkretna godzinę, pani wpuszcza pojedynczo, wypełniasz oświadczenie covid, pan pójdzie do rejestracji, pan usiądzie zaczeka, ktoś będzie wolny z rejestracji to pana zawołam. Dzięki temu nie czekamy nie wiadomo ile. Do kasy i dostajemy kartkę gdzie się udać, oraz dwie ankiety do wypełnienia ( o tym później )
Na pierwszy strzał krew z żyły i cukier z palca, trwa to może 3 minuty, pani jest ok, robi swoja robotę, nawet można pożartować. Nigdzie nie spotkałem się z opiniami jakie tu są, nie słyszałem wyzywania, na każde pytanie dostałem odpowiedz i zawsze było proszę pana.
Wybrałem psychologa z womp, mimo, ze wielu ludzi odradza to ja wręcz przeciwnie, polecam jak nie jesteś idiota, a byłem z takim na kursie reedukacyjnym, który wręcz się chwalił, ze psycholog pomagał mu rozwiązywać test z obrazkami, jest to test ravena w necie sa trudniejsze przykłady, polecam sobie uczciwie zrobić i jak masz z tym problem zrób psychologa prywatnie.
Psycholog:
- dostajemy dwa kwestionariusze osobowości, jeden na 50 pytań z odpowiedziami tak nie, drugi chyba na 40 pytań z skala od 1 do 5 gdzie 1 to zdecydowanie nie zgadzam się, 3 nie wiem, 5 zdecydowanie się zgadzam.
-Tablica z cyframi. Masz tablice z kwadratami w środku cyfra i po boku cyfra i szukasz po kolej np szukasz cyfry 35 i wpisujesz jaka jest cyfra obok, potem szukasz cyfry 36 i wpisujesz cyfrę obok, potem 37 i wpisujesz jaka jest cyfra obok i tak dalej. Masz na to 3 minuty a cyfr jest 30
-Test ravena czyli ten obrazkowy, na początku są zadania bardzo proste masz 3 kwadraty i co powinno być w 4, jest to test IQ im dalej tym ciężej, ale ja zrobiłem 3 błędy na 48 zadań, polecam sobie zobaczyć w necie, ja sprawdzałem jak to wygląda i na miejscu okazało się ze przykłady są łatwiejsze.
-Maszyny na refleks, matryca 10x10 i zapala się światło u góry i z boku, naszym zadaniem jest kliknięci w punkt w którym te światła się przecinają i tak przez minutę.
Druga maszyna na refleks to siadamy i mamy trzy światła jak zapala się np czerwone to klikamy lewa ręką, jak zielone to prawa ręką, jak żółte to lewa noga, jak słyszymy dzwieg to prawa noga . Pani wyjaśni jak to działa i czym klikamy na dany kolor.
Później rozmowa z panią psycholog i tu radze się zastanowić co mówimy a pytania dotyczą jak do tego doszło ze tu jesteśmy ile pijemy w jakich okolicznościach itp.
Na pewno inaczej psycholog nas odbierze jak powiesz ze piwko po pracy to nic złego, a inaczej jak powiesz, ze piwko w upalne lato na rynku z znajomymi się pije

Okulista:
Ja mam zawodowe prawo jazdy( na B jak będziesz musiał iść może to wyglądać inaczej) wiedz nie raz byłem u okulisty w ciemni ale tam tez było inaczej niż jestem przyzwyczajony Co było.
Pani na jednej maszynie sprawdza oczy, świeci światłem i przykłada jakieś szkiełko
druga maszyna to przykładamy oczy i mamy rozmazany balon, który staje się wyraźny i komputer daje wynik jak reagują nasze oczy. Trzecia maszyna, która moim zdaniem jest najtrudniejsza bo w oddali widzimy czarne kolko a na nim białe kolko z przerwa, ta przerwa się zmienia a kolko blednieje i trzeba powiedzieć gdzie jest przerwa. Mam 41 lat, nie mam kłopotów z wzrokiem, zrobiłem to dobrze mimo, ze naprawdę nie jest to łatwe bo jak robiłem prywatnie badania to tez było te kolko, ale na ekranie w ciemni i było większe. Później normalnie w pokoju, ekran i na min zmieniające się kolorowe cyfry, które są zrobione z kolorowych okręgów to jest test na daltonizm, tylko zamiast książki był ekran. Czytanie cyfr z tablicy, tylko te były losowane na ekranie. I pierwszy raz z czym się spotkałem, dostajemy okulary 3d i musimy powiedzieć ile widzimy figur, doczytałem ze jest to test na widzenie przestrzenne
Lekarz
Pani przegląda papiery i od razu dało się odczuć, ze nie bez znaczenia było to, ze robiłem psychologa u nich. Pytania jak to było ile pije itp. Test słuchu z którym tez nie mam problemu i raczej nikt nie powinien mieć, to zatykamy jedno ucho pani mówi wyrazu coraz ciszej i trzeba je powtórzyć, to samo drugie ucho. Test na równowagę, zamykamy oczy i dotykamy nosa, zamykamy oczy i dreptamy w miejscu z wyciągniętymi rękami, noga przed nogę i stoimy około 20 sekund. Później się rozbieramy i pani nas osłuchuje. Sprawdza wyniki cukru ile było, ja miałem 89 czyli norma. Słyszę wszystko jest dobrze psycholog dobrze, wzrok dobry, równowaga poprawna, cukier w normie, nie mam zastrzeżeń jeszcze tylko musza być wyniki wątrobowe i decyzja przyjdzie poczta, Dziękuje to wszystko.
Już wtedy wiedziałem, ze jestem w domu i przyszła decyzja pozytywna :D bo robiłem trzy dni wcześniej i miałem wyniki na poziomie Alat 16, Asat 18 GGTP 22

Co do ankiety Dostajemy dwie kartki z rożnymi pytaniami i na końcu pisze ze jest odpowiedzialność karna, tylko nie wiem czy oni są w stanie zweryfikować te odpowiedzi z prawda bo nikt ci nie udowodni ile pijesz, miałeś złamana rękę nie widać tego to napiszesz, ze nie, to jak to udowodnia? Byleś w szpitali napiszesz ze nie, to co będą szukać po szpitalach czy był taki a taki a do tego jest teraz Rodo. Ile wydmuchałeś tego tez nie wiedza na skierowaniu pisze ze albo byleś pod wpływem czyli od 0,2-0,5 albo prowadziłeś nietrzeźwy od 0,5 w górę ile było dokładnie tego nie wiedza co wpiszesz jaka przyjmiesz wersje to twoja decyzja sumienia

Parę luźnych spostrzeżeń
-Jak cię widza tak cię piszą. Na co dzień mam zamszowe buty, górę z marynarki i tak tez poszedłem i większość ludzi wyglądała tam normalnie po za jednym, który jak puścił rękę ta się trzęsła i na spodniach na samym środku miał, nie miał plamę. Jaki jest odbiór lekarza patrząc na mnie a na niego chyba nie trzeba mówić
-Jak masz bojowy charakter to nie idziesz tam z nikim walczyć tylko zrobić badania na prawo jazdy a nie się wykłócać. Miałem pytanie poszedłem proszę panią niech mi pani powie....proszę pana tak a tak, dziękuje dowiedzenia
-Oni się tam wszyscy znają, są znajomymi z pracy podskoczysz w jednym pokoju to informacja pójdzie dalej i mogą cię uwalic nawet jak jesteś zdrowy, dla zasady dla solidarności z ludźmi z pracy
-Lekarze zadają konkretne pytania, nie rozgaduj się nie wiadomo ile bo nikogo to nie interesuje, krótko rzeczowo ale pozytywnie z uśmiechem .
-Polecam psychologa zrobić tam, jak wiesz ze nie masz z tym problemu lekarz patrzy bardziej pozytywnie na ciebie, chodź miałem wrażenie ze lekarka jest w porządku, tez odbierała mnie jako normalnego człowieka a badania potwierdziły ze jestem zdrowy.

Dla mnie to koniec zamykam to forum i mam nadzieje, ze kolejnej wpadki nie będzie, Mimo, ze wiedziałem ze jestem zdrowy, robiłem psychologa okulistę, lekarza ze względu na zawodowe prawo jazdy dużo razy, to i tak miałem stres i ty tez go będziesz mieć jak ci zależy by jeździć, ale głowa do góry nie poddajemy się, walczcie o swoje

A jeszcze jedna ważna informacja, słychać na korytarzu co mówi lekarz( nie wszystko ale słychać ), czyli jak my go słyszymy a będziemy głośno rozmawiać z kimś to on nas tez będzie słyszeć, to radze się za bardzo nie przechwalać, nie robić z siebie nie wiadomo kogo, ze zaraz mu pokażesz kim jesteś bo prędzej wyjdziesz z spuszczona głową niż z nim wygrasz. Obojętnie jaki masz nastawienie, czy żałujesz tego co zrobiłeś czy nie, pokaz ze ci przykro, ze to był błąd nawet jak myślisz inaczej a możesz tylko zyskać.

Dzień dobry, (może napiszę jeszcze tutaj, bo znalazłem ten wątek- jestem nowy na forum)
Na początku chciałbym przedstawić sprawę. Prawo jazdy mam 17lat, rocznie robię 60tys km. jestem kier. robót i rozliczeniowcem na budowie ( Jazda do Inspektora, Głownego Wykonawcy, Biura, Dyrektora) do tego delegacja 200km od domu.
Ostatnio wypiłem 2szklanki bimbru, straciłem film i nie wiem jakim cudem wylądowałem w ogrodzie u sąsiada ok 1km od mojej kwatery. Odzyskałem film jak wystrzeliły poduchy. Uszkodziłem przęsło i bramę. Wieś, ruch praktycznie zerowy. Nigdy nie byłem karany, w ostatnim roku 4pkt. karne za prędkość. Wykształcenie wyższe techniczne, wczoraj dodatkowo się zaszyłem esperalem (wziąłem zaświadczenie od lekarza). w badaniu na krwi napewno wykaże dużo więcej niż 1-2promile. Dobrowolnie poddałem się karze. Grzywna 7tys i prawo jazdy na 3 lata. Z pracy mnie nie wyrzucili, prezes dodatkowo może mi wystawić dobre opiniowanie. Wziąłem Mecenasa, ale narazie słaby mam z nim konakt, czeka na opinie biegłych. Pytałem się o wycofanie zeznań, mówił żebym nie wycofywał.
Moje pytanie dotyczy art. 66 Czyli warunkowego umorzenia. Jak to ugryźć?
Co możecie doradzić i czy posiada ktoś wzór takowego pisma?
Pozdrawiał serdecznie
K.Ł.

nie wiem jakim cudem wylądowałem w ogrodzie u sąsiada
No ja nie musze byc specjalistą zeby to stwierdzic. Poprostu jak sie pije to sie do samochodu nie wsiada

No ale zaraz: piszesz ze dobrowolnie poddales sie karze ktora była ustalona z prokuratorem a teraz nagle umorzenie?

To ze szef Ci wystawi "dobrą opinie" nie oznacza ze sądy dają za jazde w stanie nietrzezwosci umorzenie z automatu. Ciezka sprawa

Nie znam się dlatego staram się tutaj czegoś dowiedzieć, prawo jazdy potrzebne mi jest do pracy. Macie Panowie i Panie jakieś doświadczenie, dlatego może coś podpowiecie.

No niechce Cie straszyc ale przy 2 promilach mozesz raczej pozegnac sie z prawem jazdy. Sądy przy takich stężeniach nie umarzają warunkowo takich spraw

Dzięki za odpowiedź. A jeżeli np. zabiorą mi na 3 lata PJ, jest możliwość ubiegania się o prawko z alkomatem w samochodzie po połowie wyroku?

Tak. Zgodnie z art. 182a kkw. Poczekaj na wyniki z krwi

Przy dużym stężeniu jakąś linię obrony można obrać? Np. Nigdy nie karany, nie wiem np. kiedys służba zawodowa w WP, Zaszycie Esperalem (sam dobrowolnie po zdarzeniu), samochód potrzebny do pracy?

Ostatnia edycja:
Jak najbardziej wszystko to co napisałeś. Wszystko co pokaże Cie w dobrym swietle. Raczej niema tu reguły. Czemu nie dmuchałes w alkomat tylko pojechałeś na krew?

Cały czas twierdziłem, że nie kierowałem tylko spałem na tylnym siedzeniu

Ostatnia edycja:
Ja się starałam o warunkowe umorzenie przy podobnym stężeniu i nie dostałam. Nigdy nie karana, jazda praktycznie bez mandatów. Sąd stwierdził, że za wysokie stężenie alkoholu. Odwolywalam się od wyroku i nic z tego, a nawet usłyszałam, że od osoby, która wykonuje zawód zaufania publicznego wymaga się więcej, bo lepiej zna przepisy i jest osobą bardziej świadomą swoich czynów, więc nie wiem, czy ta służba zawodowa w WP ci pomoże, czy zaszkodzi ;) No, ale każdy sąd inaczej do tego podchodzi. Niedługo mija mi połowa kary i będę się starała o jazdę z blokadą alkoholową

Cześć, już jestem po pozytywnym wyniku badań w WOMP Rzeszów. Otrzymałem sporo pomocy na tym forum , więc może opowiem jak wygladały moje badania w tym miejscu.
Przygotowując się do badań nie piłem alkoholu 5 msc, do tego suplemetacja heparegen i liv52, miesiąc przed badaniami wszystko normie, GGTP na poziomie 55 ale ALAT 89. Dalsze suple i wynik tydzień przed badaniami: Alat prawie 100 :confused: . Zrobiłem USG wątroby, okazało się, ze jest powiekszona i czułem to, ale wziąłem te dokumenty do orzecznika żeby mu przedstawić, ze probuje z tym walczyć (biora tabletki na nadciśnienie i one tez na to wpływają). Prosta rozmowa z orzecznikiem (ogólnie nawet miła atmosfera w gabinecie), proste badanie wzroku, żadnych wygibasów typu stanie na jeden nodze itp. Wynik otrzymałem po 3 tyg pocztą. Alat wtedy skoczył mi do 132 :O ale mimo wszystko mnie nie oblał , tylko przybił pięczątkę, zeby isć do rodzinnego (tak zrobiłem, po odstawieniu LIV 52, próby zaczeły spadać, czyli źle na mnie wypływaly te tabletki). DO tego dostałem skierowanie do pokoju 114 na dodatkowe badanie specjalistyczne (psychiatra). Pytania jak pije, kiedy pije i czemu pije, jak straciłem prawko, czy są problemy przez alkohol w domu/pracy. Po 4 danich przyszło brak przeciwskazań do kierowania pojazdami ale następne badanie za pół roku i kod 68. Pytanie: z tego co czytałem to te badania już chyba można robić u siebie w mieście?
Teraz tylko egzamin i jazda. Szerokości dla wszystkich :)

marhev napisał:
Przy dużym stężeniu jakąś linię obrony można obrać? Np. Nigdy nie karany, nie wiem np. kiedys służba zawodowa w WP, Zaszycie Esperalem (sam dobrowolnie po zdarzeniu), samochód potrzebny do pracy?

Z tym Esperalem to bym uważał,mogą być kłopoty póżniej w Womp przy staraniu się o badania lekarskie.

Kod68?Jesteś po końcu kary czy w trakcie z tzw. Alko-blokadą? 🤔 Jaka wartość ggtp przy tak wysokich innych wartościach?

Sorry widzę ggtp55.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
JaksonBB napisał:
Dostaniesz nowy blankiet z adnotacją 69. Policja musi wiedzieć że już miałeś zabrane raz za alko i podczas dmuchania musisz wydmuchać 0.0 bo inaczej lipa.

niestety to nie jest prawdą

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót