Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Odciski palców a jazda pod wpływem

Jest to przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego. Policja gromadzi dane daktyloskopijne m.in. podejrzanych, osób podejrzanych, oskarżonych i skazanych w zw. z takimi przestępstwami. Po dobroci nie będziesz chciał, Twoje „palce” prędzej czy później w bazie się znajdą.

Attex napisał:
Niestety wiedzą dokładnie.
Nic nie wiedza, masz pismo z którego wynika czy popełniłeś wykroczenie czy przestępstwo i nic więcej, Nie jest tam podana ilość przy zatrzymaniu, jest to w papierach sadowych, tylko a widełki są różne. Ten co będzie miał 0,5 promila dostaje taki sam paragraf jak ten co miał 2 promile.

Odzyskałem prawo jazdy i jako ciekawostkę powiem, ze podczas kontroli policjant się zapytał za co mi zatrzymali prawko bo w systemie maja tylko, ze takie cos było, ale nie ma nawet za co. A gdzie tam lekarz ma wiedzieć ile miałeś.

Radze się zastanowić co wpiszemy do ankiety.

Mam pytanie odnośnie jakie konsekwencje są w przypadku prowadzenia pojazdu i zatrzymania przez policję osoby u której dobiegł końca sądowy zakaz prowadzenia pojazdów? A nie zaczęli egzaminów lub są w trakcie - jest jakaś różnica? Dziękuję i pozdrawiam!

Jesli uprawnienia zostały cofnięte to art. 180a kk lub wykroczenie z art. 94 kw jesli wczesniej nie bylo uprawnien. Czy są w trakcie egzaminu czy jeszcze nie rozpoczeli to nic nie zmienia

Ostatnia edycja:
Uprawnienia były. Sądowy zakaz skończył się. Pytam bo nie wiem czy nie będę zmuszony wracać z wakacji jako kierowca i co podczas kontroli. O PKK pójdę po powrocie.

No więc będzie to przestępstwo z art 180a kk czyli oczywiscie w przypadku kontroli zakaz dalszej jazdy bo zgarną Cie na komisariat a auto zostanie odholowane na parking policyjny no i dalsze konsekwencje to sprawa w sądzie, jakiś wyrok i ponownie orzeczony zostanie zakaz prowadzenia pojazdów na czas od 1 roku do 15 lat

Ok. Dzięki. Słyszałem że tylko mandat za brak uprawnień...

Jesli byś nigdy niemiał uprawnień to tak - mandat lub skierowanie wniosku o ukaranie do sądu ale mówisz że uprawnienia zostały cofnięte więc przeczytaj art. 180a kk to wszystko będzie jasne. Zakaz minął ale zostaje kwestia cofnięcia uprawnień

Cześć,

przewertowałem prawie cały wątek i muszę przyznać, że super społeczność jest na tym forum i dużo pomocy!

Nie znalazłem jednak takiego problemu:
Dostałem wyrok za prowadzenie pod wpływem i nie zatrzymanie się do kontroli (to drugie to inwencja policjantów, ale odwoływanie się nic nie dało). Wyrok jest następujący
3 lata zakazu prowadzenia
5 000 na fundusz
16 msc prac społecznie użytecznych.

Zrobiłem coś głupiego i chcę teraz za to odpowiedzialnie odbyć karę. Adwokat polecił mi, żebym nie odwoływał się już do 2 instancji i tego nie przedłużał... najbardziej zależało mi na zamianie prac społecznych na grzywnę, bo mam stałą pracę, codziennie od 7 do 17(pn-pt).

Prawnik powiedział mi, że realnie to 16 msc to będzie 8, bo po połowie składa się o umorzenie, a przez te 8 msc spokojnie zrobię to sobie w weekendy.

Niestety Pani kurator powiedziała, że:
a) nie ma żadnej pracy w weekendy, więc teraz wykonuję ją codziennie od 6 do 7 rano i spóźniam się do pracy... Dojazdów mam więcej niż samej pracy, a i tak nie mogę wyrobić 30 h w miesiącu bo mi dni brakuje i posiłkuję się urlopem...
b) nie dostanę umorzenia, bo nie można umorzyć przed zakończeniem środka karnego - czyli zakazu prowadzenia pojazdów.

i po tym przydługim wstępie:
1. Czy to prawda, że nie ma szans na umorzenie połowy prac społecznych jeśli jest zakaz prowadzenia? To wydaje się trochę niesprawiedliwe :/?
2. Czy nie da się jakoś zamienić tych prac na karę finansową? Zamęczę się w ten sposób je wykonując. Wiem, że da się zamienić na potrącenia - ale to oznacza poinformowanie pracodawcy, czego bardzo nie chcę.
3. Czy blokada alkoholowa oznacza skrócenie zakazu prowadzenia i pozwoli mi o wnioskowanie o umorzenie kar pracy społecznej?
4. Czy jest jeszcze jakieś inne wyjście?

1. Zgodnie z art. 83 kk jedną z przesłanek aby zwolnić od reszty kary, uznając ją za wykonaną należy wykonać środki karne - w tym przypadku zakaz prowadzenia pojazdów więc niema szans na zwolnienie z reszty kary
2. Da się zamienić ale bez informowania pracodawcy się nie obejdzie
3. Blokada alkoholowa nie oznacza skrocenia zakazu bo on cały czas będzie obowiązywał. Sąd daje Ci tylko taki przywilej że możesz poruszać się samochodem ale tylko taki który będzie wyposażony w blokadę alkoholową - w innym przpadku poruszając się samochodem bez blokady będzie to złamanie sądowego zakazu prowadzenia pojazdów. O blokade możesz się starać po połowie kary
4. Wyjście jest takie że musisz wnioskować o zamiany kary ograniczenia wolności na potrącenie z wynagrodzenia a po 18 miesiącach możesz wysyłać wniosek o zamiane zakazu prowadzenia pojazdów na zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokade alkoholową. I tak praktycznie dostałeś minimum jakie można dostać. Nastaw się że za kierownice nie wrocisz wczesniej jak za ok 20 miesiecy

Eh... 18 miesięcy już minęło. Na prowadzeniu auta mi nie zależy w sumie. Problem mam z tymi pracami. Nie chodzi o wymiganie się tylko uczciwą zamianę na finanse lub umorzenie.

Niestety informowanie pracodawcy nie wchodzi w grę. :(

A jeślibym zawnioskował o odroczenie tych prac społecznych, w tym czasie, skończyłby się środek karny to wtedy mógłbym wnioskować o umorzenie?

Nie zrozumcie mnie źle, ale na tych pracach społecznych jest wielu gości, którzy mają np. karę za pobicie policjanta, tej samej długości co ja i oni po połowie czasu mają umorzenie. A ja nie mogę o to wnioskować, bo... mam jeszcze dodatkową karę zakazu prowadzenia? Czy to nie jest niesprawiedliwe?

Ostatnia edycja:
@biezanow_123 pytanie mam, bo widzę ze obeznany jesteś w temacie.
Mam prawo jazdy kat B z blokada alkoholowa. I chce zrobić kat C, to będę musiał badania robić znowu w womp? Czy będę mógł prywatnie?

Minęło już 18 miesięcy zakazu a prac społecznych jeszcze nie zacząłeś wykonywać? Możesz spróbować zrobić tak jak mówisz tj. złożyć wniosek o odroczenie ale takie odroczenie jest max na 6 miesięcy

nowicjuszprawny napisał:
Eh... 18 miesięcy już minęło. Na prowadzeniu auta mi nie zależy w sumie. Problem mam z tymi pracami. Nie chodzi o wymiganie się tylko uczciwą zamianę na finanse lub umorzenie.

Niestety informowanie pracodawcy nie wchodzi w grę. :(

A jeślibym zawnioskował o odroczenie tych prac społecznych, w tym czasie, skończyłby się środek karny to wtedy mógłbym wnioskować o odroczenie.

Nie zrozumcie mnie źle, ale na tych pracach społecznych jest wielu gości, którzy mają np. karę za pobicie policjanta, tej samej długości co ja i oni po połowie czasu mają umorzenie. A ja nie mogę o to wnioskować, bo... mam jeszcze dodatkową karę zakazu prowadzenia? Czy to nie jest niesprawiedliwe?
I tu się zgodzę z tymi pracami społecznymi dla tych innych gości którzy zrobili lub dokonali większe przestępstwo niż my i są traktowani łagodniej. Według mnie jeśli pracujesz i utrzymujesz rodzinę to pracę społeczne powinny być zamienione na karę finansową. Dobrze że ja nie miałem prac społecznych, nie wiem jak bym to ogarnął.

Michu912 napisał:
@biezanow_123 pytanie mam, bo widzę ze obeznany jesteś w temacie.
Mam prawo jazdy kat B z blokada alkoholowa. I chce zrobić kat C, to będę musiał badania robić znowu w womp? Czy będę mógł prywatnie?
Nie. Nie musisz w WOMP.

Panowie znacie odpowiedź na moje pytanie, rozprawę miałem 19/08 w czwartek i sąd się przychylił do wniosku tak jak pisałem . Jak to będzie wyglądał bo sąd wysłał odpis wyroku do oskarżyciela publiczne , chyba prokuratora tak myślę i co dalej ile prokurator ma czasu żeby coś z tym zrobić i odpisać. Odpis jeszcze nie trafił do starostwa powiatowego żeby było można wyrobić profil kierowcy. Pytałem czy mogę dostać odpis wyroku, pani sędzina powiedziała że tak , że trzeba składać wniosek o taki odpis, ale i tak nic z tym nie zdzalam w starostwie bo musi być prawomocnym?

biezanow_123 napisał:
Minęło już 18 miesięcy zakazu a prac społecznych jeszcze nie zacząłeś wykonywać? Możesz spróbować zrobić tak jak mówisz tj. złożyć wniosek o odroczenie ale takie odroczenie jest max na 6 miesięcy

Rozumiem, że jednokrotnie?

A inaczej - tylko zaznaczam, że zależy mi żeby nie robić przekrętów tylko uczciwie się rozliczyć i odpracować, żebym nie miał problemów -

Znajomy ma firmę - gdyby mnie teraz zatrudnił dodatkowo, to mógłbym podać jego firmę do odprowadzania wynagrodzenia?

Kombinuję, bo na prawdę nie mam jak tej pracy wykonywać :(

A będzie Ci sie to kalkulować? Trzeba bedzie płacic ZUS a Ty nie możesz się zwolnić przez cały okres kary wtedy z tej firmy bez wiedzy sądu

mleko843 napisał:
Panowie znacie odpowiedź na moje pytanie, rozprawę miałem 19/08 w czwartek i sąd się przychylił do wniosku tak jak pisałem . Jak to będzie wyglądał bo sąd wysłał odpis wyroku do oskarżyciela publiczne , chyba prokuratora tak myślę i co dalej ile prokurator ma czasu żeby coś z tym zrobić i odpisać. Odpis jeszcze nie trafił do starostwa powiatowego żeby było można wyrobić profil kierowcy. Pytałem czy mogę dostać odpis wyroku, pani sędzina powiedziała że tak , że trzeba składać wniosek o taki odpis, ale i tak nic z tym nie zdzalam w starostwie bo musi być prawomocnym?
Musi być wyrok prawomocny. Możesz odpis dostarczyć sam ale musi mieć klauzule prawomocności

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót