Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. III

• Autor wątku Autor wątku Brunonz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Paweł kierowca napisał:
Ja na komendzie co mnie zdziwiło usłyszałem że w mojej sytuacji najlepiej pójść do sądu ponieważ przy samoukaraniu otrzymam zakaz na trzy lata. Wiedziałem żeby dobrowolnie nie poddawać się karze i poszłem sam do prokuratora wcześniej dzwoniąc, nie czekałem na wezwanie. Prokurator powiedział że kat. C by mi zostawił a co do reszty musi przemyśleć. Po dwóch miesiąc otrzymałem pismo w którym była propozycja z prokuratury zakac trzy lata na B kategorie C mi zostawią, 5000 na ofiary wypadków i 1000 grzywny. Nie zgodziłem się i teraz czekam na rozprawę która będzie 2 listopada. Zatrzymanie miałem 15 czerwca, miałem 0.32 mg/l i czystą kartę do tej pory.

ciezko powiedziec ale na twoim miejscu chyba przyjął bym propozycje prokurator jednak prokurator nie decyduje tylko sedzia i wszystko od niego zalezy .wnoś o warunkowe umorzenie ja sie odwołałem i mi sie opłaciło.mi jak sedzia zostawil c to nie mialem zamiaru sie odwolywac tylko prokurator chcial zeby zabrali mi na wszystko na trzy lata i paradoksalnie prokurator doprowadzil do zlagodzenia wyroku bo druga instancja umorzyla warunkowo sprawe jednak i tak ponad rok jestem bez prawka.ogolnie to trafiles spoko prokurator ze ci tak zaproponowal bo oni zwykle walą z grubej rury.jak trafisz spoko sedziego to bedzie git i mysle ze ci warunkowo umorzą bo alko miales malo i bez wypadku.mi pierwsza instancja nie chciala umorzyc bo mialem wczesniej duzo mandatow.jesli w pierwszej instancji nie da rady odwoluj sie do drugiej.tylko rok bez prawka masz pewne i to najlepsze co moze cie spotkac

Ostatnia edycja:
JaksonBB napisał:
No to dziwne. To się ciesz..

Tu widać wymiar sprawiedliwosci. Jeden ma samo B to mu zabrać na 5 a ten co ma abcdefg to mu się umorzy. Bezsens.

tym co mają samo b tez czasami umarzają glownie chodzi o zawartosc alko.mysle ze do 0,8 promila ma sie szanse i jak jest spadajace czywiscie.zawodowe prawko miec chyba gorzej bo prokurator mowil ze jako zawodowiec powinienem byc bardziej odpowiedzialny i w ogole.zalezy na jakich ludzi trafi sie w sadzie.wcale nie jest tak ze kazdy sedzia chce ujebac na maksa,mi adwokat mowil ze wielu sędziów uważa ze przepisy w polsce sa zbyt represyjne i ze powinno byc rozroznienie w przepisach od pol promila do promila i od promila powyzej i ze pierwszy raz karanych za to nie powinni odrazu tak traktowac.i tak dobrze ze jest chociaz takie cos jak alkoblokada po polowie kary

Pytanie z innej beczki
Jak zatrzymali mi prawo jazdy a sąd nie orzekł o zakazie prowadzenia jazdy autem i jak nie mam zawieszonych uprawnień to co mi może grozić w razie kontroli przez policję w 2021 roku ?
Mandat czy kolejna sprawa , nadmieniam że nie mam orzeczone przez sąd zakazu jazdy samochodem . :rolleyes:
Oraz dodatkowo czy mogę jeździć w innym państwie na plastiku jeżeli odebrano mi elektronicznie ? Ktoś z was wie coś na ten temat
Pozdrawiam Państwo .

Ostatnia edycja:
A za co Ci zatrzymali to prawo jazdy? Skoro sąd nie orzekł zakazu prowadzenia pojazdów to powinien Ci zwrocic prawo jazdy

Witam dziś dostałem po miesiącu zawiadomienie o przesłaniu aktu oskarżenia z 178akk do sądu.
Nie ustalałem samoistnego ukarania i dobrowolnego poddania się karze , pytanie moje brzmi kiedy prokurator o to mnie zapyta , czy bez mojej wiedzy mógł sobie wnieść oskarżenie do sądu ? Kurde chciałem dobrowolnie poddać się karze ugadać warunki a taki akt dziś dostałem . Mieliście coś podobnego ?

Obowiązujące przepisy nakładają na organy prowadzące postępowanie przygotowawcze obowiązek pouczenia podejrzanego o możliwości skorzystania z instytucji skazania bez przeprowadzenia rozprawy (DPK) oraz o możliwości złożenia takiego wniosku przez prokuratora. Zazwyczaj to prokurator czy Policja występują z taką inicjatywą, co nie oznacza, że sam podejrzany może wyjść ze stosowną propozycją, na którą zgodzi się prokurator. Ustalenia powinny być przeprowadzone w trakcie trwania postępowania przygotowawczego, przed skierowaniem do sądu aktu oskarżenia.
Na przesłuchaniu na policji nikt Ci nie proponował DPK?

biezanow_123 napisał:
Obowiązujące przepisy nakładają na organy prowadzące postępowanie przygotowawcze obowiązek pouczenia podejrzanego o możliwości skorzystania z instytucji skazania bez przeprowadzenia rozprawy (DPK) oraz o możliwości złożenia takiego wniosku przez prokuratora. Zazwyczaj to prokurator czy Policja występują z taką inicjatywą, co nie oznacza, że sam podejrzany może wyjść ze stosowną propozycją, na którą zgodzi się prokurator. Ustalenia powinny być przeprowadzone w trakcie trwania postępowania przygotowawczego, przed skierowaniem do sądu aktu oskarżenia.
Na przesłuchaniu na policji nikt Ci nie proponował DPK?

Powiedział mi jedynie Policjant że może to może tamto , najpierw czeka na kartę karną i potem zadzwonią co do ustaleń. A tu nie zadzwonili tylko takie coś mi przyszło .
Czyli jak rozumiem prokurator nic nie zaproponował i skierował po prostu sprawę do sądu ?
Czyli rozumiem że w sądzie teraz będzie się wszystko działo ?
(Ogólnie myślę że spychają na siebie robotę nikomu z nich nie chce się kwitów pisać widocznie ) Jaki kraj taki wymiar sprawiedliwości

Ostatnia edycja:
Dziś po 1.5 roku od odebrania prawka zjawiła się pani kurator nie zapowiedziana. Byłem w pracy. Zostawiła karteczkę z namiarami.

Tak wcześnie się obudził sąd?

Dziwnie teraz to wygląda. Pięć lat temu po trzech tygodniach zaproszenie na komisariat - złożenie wyjaśnień i odrazu telefon do prokuratora on spowrotem na komendę. I przyjęcie propozycji kary bez odwoływania się, trochę bolało ale... Zakaz obowiązywał id "feralnego " dnia. Teraz tylko z zdać praktyczny i się pilnować...

Pytanie mam. Mam zamontowana blokadę alkoholową przez serwis, skalibrowana także jest, tylko przeglądu nie mam (jutro zrobię bo dziś zamknięte). Co grozi zs jazdę bez przeglądu blokady?

wydaje mi sie ze bez przeglądu to tak jak by jej nie było i gdyby zatrzymali i sie skapneli to sprawa do sądu.nie ryzykowałbym,zbyt duzo do stracenia

Panowie i Panie zdałem za pierwszym razem, cieszę się zajebi...... Egzaminator był służbista ale zrobiłem kilka błędów po których by był przerwany egzamin, ale była kontynuacja, szacun.

Witam

Jestem zaskarżony z aktu 178a k.k
Bez dobrowolnego poddania się karze
Sprawa trafiła do sądu i teraz czekam na termin rozprawy.
2 promile jazda nocą , sam , nie karany , bez mandatów bez punktów bez stłuczki
Zarobki stałe 4 tys miesięcznie posiadam

Pytanie do was szanowni forumowicze

Jakiej kary się spodziewać ?
Jak długo potrwa oczekiwanie na sprawę ?
Czy warto brać prawnika by ugrać coś niżej ?
Czy warto później od kary się odwoływać ?
Dziękuję za sugestię i odpowiedzi

szymi262 napisał:
Witam

Jestem zaskarżony z aktu 178a k.k
Bez dobrowolnego poddania się karze
Sprawa trafiła do sądu i teraz czekam na termin rozprawy.
2 promile jazda nocą , sam , nie karany , bez mandatów bez punktów bez stłuczki
Zarobki stałe 4 tys miesięcznie posiadam

Pytanie do was szanowni forumowicze

Jakiej kary się spodziewać ?
Jak długo potrwa oczekiwanie na sprawę ?
Czy warto brać prawnika by ugrać coś niżej ?
Czy warto później od kary się odwoływać ?
Dziękuję za sugestię i odpowiedzi

przy dwoch promilach to dostaniesz 3 moze 4 lata zakazu i okolo 8 tysui do płacenia.na rozprawe tak okolo trzech miesiecy sie czeka.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót